Restaurant De Ouzerie krijgt tóch vergunning na lang gesprek met de gemeente | De Utrechtse Internet Courant Restaurant De Ouzerie krijgt tóch vergunning na lang gesprek met de gemeente | De Utrechtse Internet Courant

Restaurant De Ouzerie krijgt tóch vergunning na lang gesprek met de gemeente

Restaurant De Ouzerie krijgt tóch vergunning na lang gesprek met de gemeente
Archieffoto vrijmarkt Koningsdag
Het was schrikken vrijdag voor René Labrijn van restaurant De Ouzerie aan de Van Asch van Wijckskade. Met een belletje werd hem medegedeeld dat hij geen vergunning kreeg voor een terras en bar voor de deur tijdens Koningsdag. De gemeente ging gisteren toch nog overstag; Labrijn mag een bar met stoelen neerzetten tijdens de vrijmarkt.

Het was schrikken vrijdag voor René Labrijn van restaurant De Ouzerie aan de Van Asch van Wijckskade. Met een belletje werd hem medegedeeld dat hij geen vergunning kreeg voor een terras en bar voor de deur tijdens Koningsdag. De gemeente ging gisteren toch nog overstag; Labrijn mag een bar met stoelen neerzetten tijdens de vrijmarkt.

Het terras en de tap zouden een belemmering van de doorgang vormen. De gemeente zou de beslissing ‘in het belang van de veiligheid’ hebben gemaakt. “Over vergunningen is nooit gecommuniceerd. Ik heb elk jaar alle ontheffingen aangevraagd die nodig waren. Daar heb ik nooit iets over gehoord. Geen bericht is goed bericht denk ik altijd. Bovendien heb ik goed contact met handhaving en daar was nooit uit gebleken dat ik een vergunning níet had”, vertelt Labrijn.

Tot vrijdag 15:00 dus. De grootste ergernis van René was dat hem ‘even’ werd verteld dat hij geen vergunning zou krijgen. En dat met Koningsdag voor de deur. Labrijn is blij dat de gemeente – mede door de ophef rondom de beslissing – haar beslissing heeft heroverwogen. “Ik had de Koninklijke Horeca Nederland ook ingeschakeld.”

Een oplossing

“Gisteren ben ik benaderd door de gemeente; dat ze de situatie toch nog even wilde komen bekijken. We hebben ruim twee uur gepraat en we zijn uiteindelijk tot een oplossing gekomen.” Nu hebben zowel de gemeente als de politie de plannen goedgekeurd.

De tap mag nu niet aan de vrijmarkt tussen de mensen die spullen verkopen staan, maar moet dichterbij de zaak op de stoep. En de nieuwe situatie zorgt ervoor dat René 16 tot 20 zitplaatsen minder heeft. “Dit kost me wel omzet. Maar ik ben nu vooral blij dat ik alsnog toestemming heb van de gemeente.”

Opnieuw bestellen

René heeft vanochtend alle benodigdheden zoals bier, parasols en stoelen voor de vrijmarkt opnieuw besteld. “Iedereen die ik belde vroeg zich af waar ik in godsnaam mee bezig was. Het komt nogal raar over als je drie dagen eerder al je orders afzegt om vervolgens vandaag weer opnieuw deze bestellingen te doen. Maar ze hebben wel begrip voor mijn situatie. Volgend jaar ga ik zelf veel eerder contact opnemen met de gemeente. Ik ga dan zeker niet afwachten tot de gemeente mij benadert over mijn aangevraagde ontheffingen.”

De ondernemer is nu vooral blij dat hij door kan met de voorbereidingen voor Koningsdag. “Ik denk dat er best veel ogen van toezicht en handhaving op ons gericht zijn. Die gaan nu wel extra opletten of er geen belemmeringen zijn in de doorstroming en of het veiligheid blijft. Maar dat accepteren we. We geven er maar een positieve draai aan.”

7 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Zo zie je maar dat het vaak een zaak is van even met elkaar in gesprek gaan en er is een oplossing, en zo hoort het ook te gaan, en is iedereen tevreden.

 2. Willemradio

  Eindelijk gerechtigheid. Als er een ondernemer is die zorg draagt voor orde en netheid tijdens de Koningsdag viering(en) dan is dat deze wel. Ook na afloop.

 3. Aanstoot

  Sinds de gemeente (lees; de ambtenarij) jaren geleden is begonnen met het ‘reguleren’ van de vrijmarkt is die markt elk jaar een stukje minder leuk geworden. Het was een VRIJmarkt en dat hield in dat het af en toe een beetje een zootje werd. Maar dat was nu juist tevens de charme ervan. Nu is het georganiseerd ouwe spullen verkopen. Weg anarchisme. Jammer.

 4. Lombokker

  Toch wel netjes van de gemeente Utrecht.
  Of, om maar eens een variant op een bekend spreekwoord te gebruiken:

  “Beter ten halve gedwaald dan ten hele gekeerd.”

 5. Lombokker

  @Aanstoot:
  Als jij midden in dat gezellige zootje een hartaanval krijgt, vind je het vast wel fijn als de hulpdiensten snel ter plaatse kunnen zijn.

 6. Sjef

  Kijk das nou afd vergunningen
  Hekel aan publiciteit
  Dan willen ze wel
  Dream on

 7. Reactionaire rechtse zak.

  Mooi joh die bureaucratie. Kort dag maar toch nog snel even twintig zitplaatsen er af getreiterd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).