Restaurant Heimat aan de Biltstraat in Utrecht heeft een groene Michelinster ontvangen. Dat werd zojuist bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de sterren.
Michelin heeft de groene ster in het leven geroepen om restaurants en chefs te bekronen die ‘zichzelf aansprakelijk stellen voor hun normen op het vlak van ethiek en milieu’. De groene ster ‘onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst’.
Ze werken bijvoorbeeld met ethische leveranciers en producenten om afval te vermijden en proberen geen gebruik te maken van plastic en andere materialen die niet gerecycled kunnen worden.
Tekst gaat verder onder afbeelding

Heimat
Heimat opende in april van dit jaar de deuren aan de Biltstraat. De naam van het restaurant, Heimat, refereert aan de emotionele binding die je hebt met je geboortegrond, of daar waar je je thuis voelt. Het restaurant brengt die verbondenheid tot leven. Wat buiten groeit en bloeit, vormt de basis van de keuken.
Het restaurant zegt samen te werken met een vast netwerk van producenten en telers die het welzijn van dier, mens en planeet vooropstellen. Wijnen zijn afkomstig van producenten die werken met zo min mogelijk interventie en zo veel mogelijk zorg voor druif en land.
Chef Niels van Zijl zei eerder: “We benaderen eten vanuit de oorsprong: wat komt er dit seizoen van het land? Wat heeft een ingrediënt nodig om het nóg beter te laten uitkomen? Onze gerechten zijn ogenschijnlijk eenvoudig, maar hebben veel diepgang dankzij bijvoorbeeld de gebruikte conserveringstechnieken of eigenzinnige combinaties.”
Niels van Zijl, chef van #Heimat, nieuwe #GroeneSter: “Duurzaamheid betekent niet alleen het gebruik van lokale en biologische ingrediënten, maar ook het creëren van een circulaire keuken waarin weinig verloren gaat. We maken bewuste keuzes.”#MICHELINGuideNL
— Guide MICHELIN Gids (@MICHELINgidsBNL) October 7, 2024
Gekoppelde berichten

Utrecht volgens chef en eigenaar van Heimat Niels van Zijl: ‘De essentie van eten moet nooit verloren gaan’
Chef Niels van Zijl (28) droomde altijd al van een eigen restaurant. Vorige maand werd…

Restaurant Heimat opent binnenkort aan de Biltstraat in Utrecht op ‘hoog culinair niveau’
Het restaurant Heimat opent in april de deuren aan de Biltstraat in Utrecht. Gasten kunnen…
15 Reacties
ReagerenFantastisch eten. Indrukwekkend! Een van de beste restaurants waar ik ooit heb gegeten.
Super ! Want in deze tijd is het essentieel niet alleen te denken aan smaak. Maar ook aan de consequenties
@ polderbewoner
Dan ben je niet veel gewend. Prima daar, maar ook niet meer dan prima.
Ik ken jullie nog niet, maar als voormalig bewoner van de wijk Buiten Wittevrouwen èn liefhebber van lekker en verantwoord eten ben ik toch super blij voor jullie. Hartstikke goed gedaan hoor, gefeliciteerd!
Ze serveren dierlijke producten waaronder vlees, dus zo serieus nemen ze het welzijn van dieren ook weer niet. Diervriendelijke dierlijke producten bestaan niet.
@JR: Je bent zeker in de war met Kartoffel 😜
@ W.
Hahaha
De publiciteit is het restaurant van harte gegund, maar wat hier nu de waarde van is…?
Je kunt een garage ook wel een prijs of certificaat geven voor het gebruik van duurzaam en lokaal geproduceerd gereedschap, maar ik ben vooral geïnteresseerd in of ze mijn auto vakkundig, efficiënt en professioneel kunnen repareren.
@ Scherpschutter: mogelijk komt dat omdat je zo’n 40 jaar achterloopt. Blijf gerust naar een garage gaan die jouw afgewerkte motorolie op het riool loost en asbest remblokjes gebruikt, LOL! De rest van de mensheid is inmiddels al doorontwikkeld.
@theo: haha!
@Theo 13:57
Volgens mij is lokaal en biologisch geproduceerd vooral een concept uit de 19e eeuw en daarvoor Theo (ons eten komt tegenwoordig van over de hele wereld), maar wie ben ik…LOL
In elk geval, als ‘moderniteit’ omvat dat we voortaan onze auto’s naar garages brengen waar niet excellente reparaties voorop staan maar of ze duurzaam en lokaal geproduceerd gereedschap gebruiken, dan blijf ik graag het verlichtings-fossiel, Theo…LOL.
Echt, verlichting is te prefereren boven de post-moderniteitsgekte van de mens terug de Middeleeuwen in te willen helpen met louter lokaal geproduceerde Montfoortse worteltjes die geteelt worden op een bedje van Lopiker geitenstront…
@ SS
Mwah. Je kunt beter.
@SS, voor iemand die het woord champagne amper snapt en niet kan spellen (zie eerdere posts) blaas je wel hoog van de toren. Gelukkig van zover dat het windje niets voorstelt.
O ja, geteelt met een t? Je kan je tijd beter stoppen in een opfriscursus Nederlands. LOL
On topic: van harte Heimat met jullie welverdiende ster!
@ Scherpschutter: van schrik vergeet je helemaal deze ondernemers de hemel in te prijzen, baggervette winsten toe te wensen en te vermelden dat je spoedig bij ze langs komt. Sterker nog: je hebt kritiek op ze. Kritiek op goudeerlijke ondernemers, de hoeksteen van ons bestaan. Geen enkel positief woord. En dat terwijl je altijd zo lekker denigrerend kunt doen over het Utrechtse culinaire landschap. Sterker nog, eerder schreef je op DUIC (ik citeer): “Een culinair meer hoogstaand etablissement heeft geen enkel bestaansrecht in Utrecht. De vraag bestaat eenvoudigweg niet.” Ook hier sloeg je dus de plank weer mis. Want Utrecht heeft er weer een sterrenrestaurant bij. Ook hier blijkt maar weer: wat ben je toch een waardeloze salonlibertariër zonder visie.
Ik heb daarentegen besloten om wél bij dit restaurant te gaan reserveren voor een uitstekende maaltijd. Hun moderne concept spreekt mij en mijn eega erg aan. Dit soort initiatieven verdient alle lof en niets minder dan baggervette winsten!
@Theo 19:26
Emoties, Theo. Emoties. Hou ze onder controle. U slaat weer eens door en vervalt in puberaal gekrijs terwijl u wild om u heen mept in het luchtledige. Tijd om een grote jongen te worden en uw brein onder controle te krijgen.
“Ook hier blijkt maar weer: wat ben je toch een waardeloze salonlibertariër zonder visie.”
LOL! Dat zult u mij overigens niet horen ontkennen.
*Geeft Theo een aai over zijn bolletje*