Restaurant LE:EN mogelijk weg uit Rotsoord | De Utrechtse Internet Courant Restaurant LE:EN mogelijk weg uit Rotsoord | De Utrechtse Internet Courant

Restaurant LE:EN mogelijk weg uit Rotsoord

Restaurant LE:EN mogelijk weg uit Rotsoord

Restaurant LE:EN op Rotsoord moet in 2016 mogelijk haar pand verlaten. Dit kwam tijdens tijdens de raadscommissieavond afgelopen donderdag naar voren. De VVD en PvdA hebben aan wethouder Gilbert Isabella gevraagd of hij in gesprek wil gaan met de eigenaren over een mogelijke oplossing: weg uit Rotsoord zou een tweede verhuizing in 5 jaar tijd betekenen voor het populaire aziatische restaurant. 

Restaurant LE:EN heeft een tijdelijke horecavergunning voor het pand aan Heuveloord. In 2011 verhuisde het restaurant van de Westerkade naar de nieuwe culturele hotspot in Utrecht Zuid. Het was toen al duidelijk dat de vergunning maar tot 2016 loopt. De VVD en PvdA hebben tijdens de raadscommissieavond aan wethouder Isabella gevraagd of hij in gesprek wil gaan met de eigenaren over een mogelijke oplossing. De wethouder zei toe, maar benadrukte wel dat de gemeente van mening is dat LE:EN niet kan blijven.

Toen LE:EN in 2011 naar Rotsoord verhuisde, werd de intentie gewekt dat het met de vergunning wel goed zou komen. ”Er was nog geen bestemmingsplan, waardoor er geen vaste vergunning kon worden afgegeven. Voormalig wethouder Harrie Bosch zei tegen ons dat hij ons zou helpen en dat het wel goed zou komen,” zegt eigenaar Dan Knijff. Inmiddels is er nog steeds geen bestemmingsplan, maar is er volgens de gemeente ook geen plek meer voor het restaurant. ”Er moet op andere plekken horeca komen, maar wie dat zijn is nog helemaal niet duidelijk. We moeten wijken voor partijen die er nog niet zijn en concurreren met alles wat er nog niet is,” aldus Knijff.

Een tweede verhuizing in vijf jaar tijd

”Een verhuizing van LE:EN zou een tweede verhuizing in vijf jaar tijd betekenen. Ze hebben veel geïnvesteerd in dit pand en een verhuizing zal financiële gevolgen hebben. Rotsoord is bedoeld als nieuwe culturele hotspot dus we willen graag dat de wethouder opzoek gaat naar mogelijkheden om LE:EN te laten blijven, of samen met hen kijkt naar een andere oplossing. De wethouder heeft toegezegd dat hij met de eigenaren in gesprek gaat, maar geen verwachtingen gewekt,” aldus raadslid voor de VVD Dimitri Gilissen.

”We zijn kleine ondernemers en hebben er hard voor geknokt”

Knijff wil niets liever dan in het huidige pand blijven. ”We hebben veel geïnvesteerd in ons huidige pand en het is een mooie ruimte die perfect past bij ons concept. Door als eerste richting Rotsoord te gaan, hebben we andere ondernemers, zoals bijvoorbeeld Kwestie van Smaak, laten zien dat het kan.” Knijff zegt vooral teleurgesteld te zijn. ”Onze intentie is altijd geweest om Utrecht leuker te maken. We zijn kleine ondernemers en hebben er hard voor geknokt.”

Het pand aan de Westerkade waar LE:EN in 2004 opende is tegen de vlakte gegaan voor de komst van Station Vaartsche Rijn. LE:EN groeide de afgelopen jaren uit tot één van de hipste eetgelegenheden in Utrecht. ”Hip, hipper, hipst. Aziatische tapas in een oud industrieel pand. Inclusief Chinese drakengraffiti op de muren en vintage meubilair. Must-eats zijn toch wel de chilirijstballetjes met sprinkhaan en de witte chocolade-spekkoek-cheesecake,” aldus ELLE Eten afgelopen november in hun Restaurant Top 25: Utrecht.

14 Reacties

Reageren
 1. Marieke Deckers

  Het is ontzettend knap dat LE:EN op deze nieuwe locatie nog succesvoller wist te worden, helemaal goed voor de aantrekkingskracht van Rotsoord. Dus ik denk: natuurlijk moet LE:EN hier blijven!

 2. BozeWolf

  Ben benieuwd hoe flexibel die regelneukers in dit geval zijn. Zoiets succesvols als LE:EN, op die plek, draai je toch niet de nek om?

 3. Kuch.

  Het was donderdag geen raadsinformatieavond, maar een raadscommissievergadering.

 4. Robb

  Het holland casino had ook maar een vergunning voor 5 jaar. Die is inmiddels ook al jaren verlopen.
  Nu gaan ze miereneukerig doen voor het enige lichtpuntje wat er is op dat pauperstuk!
  Sinds leen er zit heeft dat stuk een beetje aanzien.
  Maar misschien verhuizen naar het nieuwe stuk van de Trip?? Onee de zeikerige overbewoners hebben dan een randje schaduw in de herfst!

 5. Marc

  LE:EN heeft utrecht op de kaart gezet! En dan laat de politiek ondernemers die hun nek uit steken zo stikken. Kom op dat kan toch niet. Die gasten hebben juist t voortouw genomen. Twee keer zelfs. Zonder dat de gemeente iets deed hebben zij eerst westerkade oosterkade hip gemaakt. Nu doen zij t weer bij rootsoord meets de helling. Zulke ondernemers verdienen een pluim!

 6. Marc

  LE:EN heeft utrecht op de kaart gezet! En dan laat de politiek ondernemers die hun nek uit steken zo stikken. Kom op dat kan toch niet. Die gasten hebben juist t voortouw genomen. Twee keer zelfs. Zonder dat de gemeente iets deed hebben zij eerst westerkade oosterkade hip gemaakt. Nu doen zij t weer bij rootsoord meets de helling. Zulke ondernemers verdienen een pluim!

 7. Nielsch

  Laat LE:EN asjeblieft blijven! Een van de weinige fatsoenlijke horecagelegenheden in heel Utrecht Zuid!

 8. Nielsch

  Laat LE:EN asjeblieft blijven! Een van de weinige fatsoenlijke horecagelegenheden in heel Utrecht Zuid!

 9. Arjan Verhoeven

  Als een restaurant regelmatig vol zit op een industrieterrein, in een loods, achter een tankstation, aan de verkeerde kant van het spoor, dan doe je iets héél erg goed.

  Het bestemmingsplan voor de hoek Briljantlaan/Diamantweg, 50 meter verderop, was dat er 1 verdieping hoog gebouwd mocht worden. Maar ja, Mitros heeft kennelijk een betere lobby dan LE-EN. Nu staat er een fikse flat van 8 verdiepingen en LE-EN heeft pech.

  Waar haalt nota bene een “liberale” wethouder toch het idee vandaan dat zijn ambtenaren beter weten waar er wel of geen horeca moet zijn dan de horeca-ondernemers zelf? Is er dan echt helemaal niets meer wat burgers zelf mogen beslissen?

  Overigens, ik zat erover te denken om de TV aan de andere kant van de kamer te plaatsen. Weet iemand of ik daarmee een verordening overtreed? Moet ik dan misschien ergens melden? Ik vraag het maar, want tot voor kort moest je het ook melden als je in je eigen huis de administratie van je eenmanszaak doet. Niet dat je daar toestemming voor hoefde te hebben, maar je moest het toch wel even melden. Voor de zekerheid. Om te voorkomen dat mensen ongemeld de administratie zaten te doen.

 10. Bert Nolen

  Dit is ongelofelijk en ongehoord. Wanneer houdt dit Oostblokregime in Utrecht eindelijk eens op met regeren? Pennenlikkers en bureaucratische papierproducenten uit het stadskantoor: nok hiermee. Stop maar helemaal met bestemmingsplannen? Waar zijn dit soort ouderwetse plannen goed voor? Graag wat meer flexibiliteit…

 11. Fred Hildebrand

  De gemeente moet ondernemers steunen en niet wegjagen. Le:en zorgt voor een veiliger omgeving op rotsoord omdat het nu meer leeft. Totaal niet bekend bij de gemeente wat ze met het pand gaan doen maar wel beslissen om restaurant te sluiten? Dit is maatschappelijk ONverantwoorf ondernemen wat de gemeente hier doet.

 12. Fred Hildebrand

  De gemeente moet ondernemers steunen en niet wegjagen. Le:en zorgt voor een veiliger omgeving op rotsoord omdat het nu meer leeft. Totaal niet bekend bij de gemeente wat ze met het pand gaan doen maar wel beslissen om restaurant te sluiten? Dit is maatschappelijk ONverantwoorf ondernemen wat de gemeente hier doet.

 13. Tuinman

  De juiste beslissing is dit keer genomen. Ondernemers hebben altijd geroepen dat de gemeente in het traject van de verhuizing van de Westerkade naar Heuveloord niets heeft gedaan en dat zelfs de toenmalige wethouder ze nergens mee heeft geholpen. Nu is het weer anders en zou er gezegd zijn dat het wel goed zou komen. Laat een paar zaken duidelijk zijn: deze ondernemers hebben zelf een tijdelijke vergunning van 5 jaar aangevraagd omdat ze naar het Jebber terrein zouden verhuizen en zijn wel degelijk in het verhuis-/vergunningentraject door de gemeente op diverse manieren ondersteund. Destijds wisten ze ook dat de Westerkade tijdelijk zou zijn en het lijkt er nu op dat ze hetzelfde kunstje weer proberen door met krokodillentranen de media op te zoeken en in de slachtofferrol te kruipen. Voor wat betreft de financiële gevolgen: ondernemers wisten dat het tijdelijk zou zijn dus hadden rekening moeten houden met de investeringen en daarnaast als het dan zo goed draait als hierboven wordt beschreven zullen er wel financiële reserves opgebouwd zijn. Het is natuurlijk voor deze kleine hardwerkende ondernemers ook geweldig dat ze op een andere plek weer iets kunnen doen en op die manier de naam van zogenaamde trendsetter en pionier verder uit te bouwen. Let wel drie maal is scheepsrecht en is het misschien verstandig nu wel voor een plek te kiezen waar ze zich definitief kunnen vestigen. En voor diegene die klagen dat het vertrek in 2016 het vertrek van fatsoenlijke horeca zou betekenen zou beter de wijkmedia moeten volgen: LE;EN kan zoals zij zelf hebben aangegeven verhuizen naar De Trip en daar weer vernieuwend zijn en nog steeds bereikbaar voor de fans in Utrecht Zuid, Klein Berlijn doet het geweldig en blijft op de Trip, er komt horeca in de Watertoren Heuveloord en ook in de Toonkamer komt een Cultuurfabriek met horeca, naast de lunchroom die er al komt. Kortom niet klagen maar dragen dan komt het allemaal goed in het Rotsoord-gebied, plezierig wonen, kleinschalige bedrijvigheid en ook nog horeca.

 14. Arjan Verhoeven

  @Tuinman,

  Tussen “nergens mee geholpen” en “we gaan jullie waarschijnlijk toch niet verjagen” zie ik eerlijk gezegd wel een verschil, en dus geen totaal ander verhaal. De “wijkmedia” volg ik inderdaad niet, ondanks een nee-nee sticker krijg ik al veel teveel juichfolders op duur papier waarin ambtenaren elkaar op de foto zetten en feliciteren met hun nieuwe baan als coordinator zus of aanjaagteam zo.

  Ik kan helaas nergens vinden waarom ze weg moeten van de huidige locatie. Behalve natuurlijk “het past niet in het bestemmingsplan”, maar dat doet eerlijk gezegd wat communistisch aan.

  Wat ligt er aan ten grondslag dat het NU geen goed idee is om de exploitatie voort te zetten waar ze nu zitten, maar is het kennelijk wél een goed idee om in de watertoren (die letterlijk grenst aan LE:EN!) wel horeca toe te staan?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).