Restauratie Domtoren kost 37,2 miljoen euro; toren komt volledig in de steigers | De Utrechtse Internet Courant Restauratie Domtoren kost 37,2 miljoen euro; toren komt volledig in de steigers | De Utrechtse Internet Courant

Restauratie Domtoren kost 37,2 miljoen euro; toren komt volledig in de steigers

Restauratie Domtoren kost 37,2 miljoen euro; toren komt volledig in de steigers
Foto: Robert Oosterbroek
De totale restauratiekosten van de Domtoren zijn 37,2 miljoen euro. Gezien de hoeveelheid werk zal de restauratie zo’n vijf jaar in beslag nemen en naar verwachting medio 2019 kunnen starten. De Domtoren komt volledig in de steigers te staan.

De totale restauratiekosten van de Domtoren zijn 37,2 miljoen euro. Gezien de hoeveelheid werk zal de restauratie zo’n vijf jaar in beslag nemen en naar verwachting medio 2019 kunnen starten. De Domtoren komt volledig in de steigers te staan.

Dat blijkt bij de start van de aanbesteding donderdagochtend. De restauratieadviseur heeft daar ook zijn bevindingen bekendgemaakt. Er wordt nu gezocht naar een aannemer die eind 2018 moet starten met de bouw van een steiger en een half jaar later met de restauratie.

Het natuursteen en baksteen aan de binnen- en buitenzijde van de toren moet worden gerestaureerd en vervangen. Daarnaast is er onder meer werk aan de balustrades, het voeg- en houtwerk, lood en leien dak van de spits en het uurwerk.

Tijdens de restauratie moet de Domtoren zo veel mogelijk gewoon toegankelijk zijn voor het publiek. Er worden ook mogelijkheden onderzocht om speciale rondleidingen door de toekomstige bouwplaats te gaan organiseren. Ook wordt er gekeken of de bouwlift gebruikt kan worden voor mensen die slecht ter been zijn.

Veel werk

De Domtoren werd in 1975 voor het laatst gerestaureerd en moet eens in de 50 jaar grondig worden aangepakt. De eerste geleding (0 – 40 meter) is in redelijke staat, blijkt uit het onderzoek van de restauratieadviseur. De tweede geleding (40 – 70 meter) is in het begin van de twintigste eeuw nog gerestaureerd, maar vergt al meer werk. Het meeste werk zit echter in de lantaarn (70 – 95 meter). Daar is ook nog veel materiaal te vinden dat stamt uit de originele bouwtijd van de Domtoren.

Er is 4 miljoen euro beschikbaar gesteld via het Erfgoedparelfonds door Het Rijk, onder voorwaarde van matching door de provincie. De gemeente is nog in gesprek over de bijdrage van de provincie. Het resterende bedrag moet komen uit de gemeente, subsidiemaatregelen, fondsen en crowfunding.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Wil er iemand een weddenschap aangaan dat dit een stuk meer gaat worden dan het bedrag dat nu is gesteld?

  2. JdA

    En dat allemaal van mijn uitkering!

  3. BozeWolf

    Dat ouwe ding? 32 miljoen? Kunnen ze er niet beter een nieuwer, duurzamer en minder lawaaierig model neerzetten?

  4. Katja

    Geld goed besteed, beter dan aan de Uithoflijn.

  5. TtV

    @JdV Misschien moeten we een pooltje opzetten. Ik ga voor 20% overschrijding van het budget en 1,5 jaar langer dan gepland.

  6. Jan scherjon

    Kosten: 37.2 miljoen X 2= 74.4 miljoen
    ==========

  7. Harry

    Heeft de EU hier niet een potje voor?

  8. Reactionaire rechtse zak.

    Goed idee die lift. Wellicht dat veel invaliden – ik sowieso – en mensen die slecht ter been zijn graag nog graag eens de kans krijgen op de bovenste trans over de stad en verder uit te kijken.
    En zet er dan voor het nostalgisch gevoel ook weer zo’n imposante Saturnusraket tegenaan. Ter nagedachtenis aan de futuroloog Chriet Titulaer die ooit het plan voor die raket tegen de Dom bedacht en als eerbetoon aan de stadshistorie en technologische vooruitgang.
    Dat is Utrecht m.i met haar eeuwenoude universiteit aan zichzelf verplicht.

  9. Cico

    Een schijntje joh. Ongeveer 75 euro per Utrechter

  10. G.H.

    @Cico: Ik vind het dat wel waard om zo’n iconische eeuwenoude toren in stand te houden.
    Zou u elk historisch pand dat geld kost willen laten afbreken?

  11. Arjan Verhoeven

    330.000 euro per verticale meter. Wat is dat per baksteen die opgepoetst of vervangen moet worden? 5000 euro? Ik zou graag weten wat er precies zo duur is, want mij lijkt het een absurd bedrag. Ik neem aan dat de Rekenkamer erbovenop zit, en anders DUIC die nog ‘s navraag doet.

    Laat onverlet dat een restauratie van de Dom iets is waar de gemeente wel geld aan uit moet geven. Hadden we al dat geld dat naar ‘t Hoogt is gegaan maar opgespaard voor een nuttig doel.

  12. Erwin

    Benieuwd of GroenLinks met het voorstel komt om de Dom te vervangen door een windmolen….

    Maar nu serieus, een hoop geld, maar het moet maar.
    5 jaar Tivoli sluiten en we hebben het geld al…

  13. Barend

    Dat onzalige plan om van de Marnixlaan etc een stadsboulevard te maken kost 30 mln. Daar hoor je de politiek niet over piepen. Als de funding van de restauratie een probleem mocht zijn ligt daar de oplossing. Verleg de prioriteiten, stop met de Groenlinkse hobbyprojecten en geef voorrang aan herstel van dit prachtig erfgoed.

  14. WvR

    @Arjan Verhoeven:
    Geen idee, maar als je persé op een nietszeggend idioot bedrag wilt uitkomen, waarom reken je dan niet gewoon met horizontale meters?
    Dan kom je voor de Dom, met een lengte van ongeveer 20 meter, uit op ongeveer 1.850.000 euro per (horizontale) meter uit.

    Omgerekend naar Bedrag-Per-Kruis-Op-De-Top, kom je zelfs uit op 37.2 miljoen per kruis.

    Anders dan dat eens, uiteraard: Werk maken van die restauratie.

  15. Bert

    FC Utrecht en Spekman hebben nog wel wat schulden open staan bij de gemeente Utrecht…

  16. Vincent

    @ Arjan

    Oké, laten we eens uitgaan van jouw bedrag. Wanneer 37,2 miljoen euro gelijkstaat aan 5000 euro per baksteen, betekent dat dat er 37.200.000/5000 = 7440 bakstenen zouden worden opgepoetst. Even rondgoogelen leert dat een vrijstaand huis van één verdieping (m.a.w. alleen begane grond) al zo’n 8000 bakstenen nodig heeft. Hoeveel van dergelijke huizen denk je in een toren van 112 meter te kunnen proppen? 40? 50?

    Dus zelfs als de kosten volledig in de stenen zouden zitten, dan zit je er alsnog met een factor 40 naast. (Met nadruk op als, want het is natuurlijk een absurd idee. Materiaal, loonkosten, steigerbouw, afzettingen, veiligheidsmaatregelen, toren openhouden voor publiek tijdens de renovatie…)

  17. Katja

    Als er ook crouwdfunding komt met vermelding “deze restauratie werd mede mogelijk gemaakt door” doneer ik als geboren en getogen Utrechter gelijk !

  18. herman

    Misschien is verwaarlozen een plan, dan zal die toren langzaam afbrokkelen en hebben we over tijdje een mooie berg stenen. Dat maakt het verhaal van het ingestorte middenschip ook weer tastbaarder.

    Bijkomend voordeel dan kan Utrecht eindelijk echt hoog gaan bouwen als we van die hoogtebeperking van de Dom zijn verlost.

  19. cas

    Een overschrijding van 8 miljoen met een uitloop van 2 jaar…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).