Nu het herstel van de werfkelders onder de Choorstraat in Utrecht bijna is afgerond, starten de werkzaamheden aan Magazijn De Zon. De aannemer is nu nog bezig met de voorbereiding zodat begin 2025 de restauratie kan beginnen.
In 2020 vertrok Boekhandel Broese uit Magazijn De Zon, om een nieuwe winkel de openen in Post Utrecht. Ook de hoofdvestiging van Bibliotheek Utrecht verruilde het monumentale pand aan de Oudegracht voor het voormalige postkantoor aan de Neude. Om de leegte op te vullen, openden tijdelijk andere ondernemingen de deuren in het markante pand, maar sinds begin dit jaar staat het gebouw leeg.
In de tussentijd zijn de omliggende werfkelders hersteld onder de Stadhuisbrug en de Choorstraat. Dit herstel is bijna afgerond. Tot de kerstvakantie wordt binnen nog doorgewerkt aan de kelders. Zo worden de muren opgevuld met kalkmortel. “Tot de mortel hard is kan er nog geen verkeer boven de kelders rijden”, schrijft de gemeente Utrecht.
Kennismaken
Inmiddels is een andere aannemer gestart met het voorbereidende werk in Magazijn De Zon, zodat de echte restauratie begin 2025 kan starten. Het hele werk duurt tot en met 2026. “De werkzaamheden zullen binnen en buiten plaatsvinden.”
Op 14 november kunnen mensen in de ochtend een kijkje komen nemen in het pand. “U kunt kennismaken met de nieuwe aannemer en de laatste stand van zaken horen rondom de werkzaamheden.”
Gekoppelde berichten
‘Voorsloop’ Magazijn De Zon klaar, na de vakantie verder met metselwerk van de werfkelders
Er wordt druk gewerkt aan het herstel van de werfkelders van Magazijn De Zon en…
Een inkijkje in de restauratie van de werfkelders van Magazijn de Zon in Utrecht
Ongeveer een jaar geleden is de restauratie van de tien werfkelders onder Magazijn de Zon…
Warenhuis vertrokken uit voormalig Broese-pand in Utrecht; gebouw wacht grote verbouwing
Het warenhuis E&co is vertrokken uit het voormalige Broese-pand in Utrecht. Ook horecazaak Botania is…
Nu herstel van kelders onder Stadhuisbrug bijna klaar is start het werk in de Choorstraat in Utrecht
Nu het herstel van de werfkelders rond de Stadhuisbrug in Utrecht het einde nadert, schuift…
13 Reacties
ReagerenFantastisch mooi pand, ook van binnen en subliem dak terras uitzicht.
Mooi dat het wordt opgeknapt. Jammer dat er een museum in komt dat weer extra publiek trekt, het is daar nu al vaak stervensdruk aan de Oudegracht.
Andre, komt hier weer de gedachte boven dat het centrum verboden moet worden voor mensen, de gebouwen en kelderscworden gerestaureerd om te gebruiken niet als mudeum voor een enkeling
@ André
Ok man, dan laten we het leegstaan.
@ André Veenbrink
Ok. Laten we er een outletcenter in stoppen. Of horeca. Trekt stukken minder publiek aan dan een museum, toch..?
Zou mooi zijn als de kelders onder de Choorstraat opengesteld kunnen worden. Zo beleef je dan de geschiedenis van Utrecht ook van een andere kant.
@andre Zou mooi zijn als het Literatuurmuseum een echte publiekstrekker zou worden, maar ik denk dat de stand van literatuurminnend Nederland niet zodanig is dat we daar nou echt “korting-bij-de-Mediamarkt” taferelen hoeven te vrezen
Zo’n andere als dit kan geld opleveren voor de stad.
Er is echter gekozen voor een subsidieslurper, zal altijd geld blijven kosten en je kan op de tegenvallers wachten….
@Herman Literatuur is de kern van de Nederlandse cultuur. Dat moeten we koesteren en verwennen.
@ hawkboy
Herman heeft helemaal niets met cultuur. Maar dan ook helemaal niets.
@Hawkboy, prima, maar dat hoeft niet op een peperdure A1 locatie. Je moet ook eerlijk durven zijn, literatuur is mooi om te lezen, maar wat moet je er in een museum mee? Een boek is geen boot, schilderij ofzo dat er bijzonder uitziet.
Die plek verdient een betere bestemming en dat museum past prima in een zijstraat.
@Herman
Zo is het. Dit pand hoort helemaal niet in handen te zijn van een gemeente. Het pand hoort in handen te zijn van experts, zoals vastgoedexploitanten. Die weten hoe je een dergelijk pand commercieel rendabel kunt exploiteren om zo economische meerwaarde te genereren voor de hele samenleving , waar een gemiddelde ambtenaar nog nooit iets heeft geëxploiteerd, behalve de belastingbetaler…
Samenlevingen waar het kapitaal uitgegeven wordt door letterlijk de slechtst denkbare investeringshanden (overheden) te in plaats van de meest capabele handen (investeerders, ondernemers en specialisten), is een samenleving die gedoemd is ten onder te gaan.
Taxpoetcrematoria kan de burger uiteraard missen als kiespijn. Daar staat de stad al vol mee.
@ Herman
Zoals ik al zei.