De restauratie van de stelling van molen Rijn en Zon in Utrecht is deze week begonnen. De houten constructie wordt vervangen door een stalen variant, zoals de stelling oorspronkelijk werd gebouwd in 1913. De werkzaamheden duren naar verwachting tot augustus van dit jaar.
In 2015 en 2016 is een deel van de molen al onder handen genomen. Destijds zijn de kap, de wieken en het hout- en metselwerk aangepakt. De stelling zou eigenlijk al in 2024 worden gerestaureerd, maar er was meer tijd nodig om het werk voor te bereiden. Daarom zijn de werkzaamheden met ruim een half jaar uitgesteld.
Een gespecialiseerd bedrijf is deze week begonnen. Eerst wordt een deel van de bestaande stelling verwijderd en daarna wordt een nieuwe stelling aangebracht. De houten constructie wordt vervangen door een stalen variant, net zoals de molen oorspronkelijk werd gebouwd in 1913.
Tekst loopt door onder afbeelding
Er komt een bouwplaats rond de molen, maar dit heeft geen gevolgen voor het verkeer. Wel wordt de Merelstraat een enkele keer afgesloten. Aan de zijde van de Adelaarstraat komt een overkapping over het fiets- en wandelpad.
6 Reacties
ReagerenEindelijk een positieve ontwikkeling rond de molen die eerder van de gemeente gesloopt zou moeten worden de inwoners van de buurt hebben dit voorkomen
En wanneer wordt eindelijk het gevlucht aangepast, zodat de molen weer optimaal kan produceren?
@hb: wanneer dan? Woon al 40 jaar in de vogelenbuurt maar nog nooit vernomen dat de gemeente de molen zou willen slopen…
En ik hoop dat de molen dan een publiek museum gaat worden.
@Anne: U woont niet lang genoeg in de Vogelenbuurt. We gaan terug naar 1958, toen schreef ing. Feuchtinger zijn “Verkehrsplanung Utrecht: Verkehrsuntersuchung über das künftige Hauptverkehrsstraßennetz : durchgeführt im Auftrage der Stadtverwaltung Utrecht”. Zijn idee was de hele Stadsbuitengracht te dempen en er een snelweg van te maken. Gelukkig is dat plan maar gedeeltelijk uitgevoerd: de Catharijnebaan. Een toevoerweg tot de geplande snelweg liep door de Adelaarstraat, dwars door de molen. Daar is toen door de bewoners van de Vogelenbuurt grootschalig actie tegen gevoerd, wat uiteindelijk tot de restauratie van de molen in 1978 heeft geleid.
@frans: dat hoop ik niet. Deze molen is een industriemolen (waarop ik 16 jaar (van 1984-2000) als vrijwillig molenaar gemalen heb) en is als zodanig in 1987 ook gerestaureerd. Als u hem wilt bezoeken, kan dat volgens mij nog steeds op zaterdagen; of neem contact op met molenaar Jan Wilten, die in de molen woont.
Binnekort graag een artikel over (ex-) molenaar Nomdo in DUIC!