De Vier Lunetten, de forten waar de wijk Lunetten zijn naam aan te danken heeft, krijgen een grondige restauratie. De muren en de zogeheten ‘kazematten’, ofwel bunkers, zijn in slechte staat volgens de gemeente en kunnen dus wel een opknapbeurt gebruiken. “Deze restauratie zorgt ervoor dat de forten weer 50 jaar mee kunnen”, laat wethouder Eelco Eerenberg weten.
De forten, genaamd Lunet I, II, III en IV werden in 1822 aangelegd en zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze moest Utrecht beschermen tegen aanvallen van de vijand. Inmiddels zijn de forten 200 jaar oud, en is het hoog tijd voor een opknapbeurt.
Wortels
Op veel plekken groeien er lange wortels van bomen door de muren van de forten heen. Hierdoor wordt het voegwerk eruit gedrukt en brokkelen stenen af. Deze muren zullen hersteld worden. Aannemersbedrijf De Bonth van Hulten is in opdracht van de gemeente een tijdje geleden al gestart met de voorbereidende werkzaamheden hiervoor.
Om de werkzaamheden veilig uit te voeren moesten er struiken en bomen verwijderd worden. Hiervoor gaat de gemeente nieuw groen op of rondom de forten terugplaatsen. Hiernaast komt er een tijdelijke waterkering die ervoor zorgt dat de fortmuren drooggelegd kunnen worden tijdens de restauratiewerkzaamheden.
De werkzaamheden zijn officieel al een tijdje aan de gang. Wethouder Eerenburg gaf maandag echter samen met medewerkers van ZOMO Dagbesteding en kinderen van BSO Het Fort van Ludens Kinderopvang het symbolische startsignaal van de werkzaamheden.
4 Reacties
ReagerenIn beeldende kunst en architectuur heb je follies, werken die als enige bestaansrecht hebben dat ze zo grappig zijn. De Hollandse Waterlinie is één grote follie, is nooit gebruikt. Heel goed dat de gemeente Utrecht haar steentje bijdraagt aan de instandhouding er van. De forten en lunetten zijn inmiddels prachtige groene longen in een versteend landschap geworden.
@Kees: het feit dat het (gelukkig) nooit gebruikt is, maakt geen follie. De Hollandse Waterlinie is opgezet met een goede reden. En niet als kunstwerk.
Ik mis hier Scouting Salwega in het verhaal. Zij maken toch ook gebruik van de forten. En Lunet 4 waar je koffie kunt drinken met gebak. Deze 2 onderdelen mogen best wat meer aandacht. Ze zijn heel belangrijk voor Lunetten en omstreken.
‘Vroeger’ heb ik op Scouting Salwega gezeten. We maakten gebruik van Lunetten IV. Prachtig dat ze gerestaureerd worden. De forten zijn inderdaad nooit in oorlogsomstandigheden gebruikt. Zelf heb ik de theorie dat Nederland buiten WO I gebleven is vanwege de forten en de waterlinie. Het luchtwapen bestond immers toendertijd nog nauwelijks. In die zin hebben de investeringen in de forten en de waterlinie hun geld dubbel en dwars opgebracht.