De restauratiewerkzaamheden aan de Vier Lunetten beginnen binnenkort. De werkzaamheden hadden al vorig jaar moeten beginnen, maar het proces van de aanbesteding nam meer tijd in beslag. Als alles volgens planning gaat, zijn de werkzaamheden in december 2023 klaar.
De forten zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat vorig jaar is aangewezen als Unesco werelderfgoed. Vooral de gemetselde bekledingsmuren van de forten, de lage muren die uit het water omhoogkomen, zijn aan onderhoud toe. Uit onderzoek bleek namelijk dat de bekledingsmuren rondom de forteilanden van Lunet I, II en IV en twee kazematten in slechte staat zijn. Het voegwerk wordt door begroeiing uit de muur gedrukt en er brokkelen stenen af.
Eind november is gestart met het verwijderen van groen. De werkzaamheden hadden kort daarna moeten beginnen, maar het vinden van een aannemer bleek meer tijd in beslag te nemen. Voor de werkzaamheden was het volgens de gemeente nodig om een Europese aanbesteding uit te schrijven en dat proces duurde langer dan gedacht.
Tekst loopt door onder afbeelding

De gemeente kreeg onder meer onvolledige inschrijvingen binnen, waarna de procedure werd gestopt en opnieuw in de markt werd gezet. Inmiddels is er wel een aannemer gevonden. De planning van de aannemer houdt rekening met onder meer de winterslaap van dieren in het gebied en het paar- en broedseizoen. Ook worden in samenwerking met ecologen verschillende bijenkoloniën verplaatst, zodat ze geen last hebben van de werkzaamheden.
Planning
De werkzaamheden aan Lunet I beginnen in maart van dit jaar en duren tot januari 2023. Aan Lunet III wordt gewerkt tussen juni en december dit jaar en Lunet II is tussen januari en september 2023 aan de beurt. De werkzaamheden aan Lunet IV duren van maart 2023 tot december 2023. Dan zijn de werkzaamheden klaar.
Afgelopen jaar is ook onderzoek gedaan naar het mogelijke toekomstig gebruik van de vier Lunetten. Dat onderzoek wordt binnenkort afgerond, waarna de verschillende scenario’s verder worden uitgewerkt. Na de zomer moet daar meer over bekend worden.
Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.
Gekoppelde berichten

Nieuwe Hollandse Waterlinie uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is door het Werelderfgoedcomité van Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Unesco…

Komende twee jaar restauratiewerkzaamheden aan forten Lunetten
De gemeente Utrecht gaat de vier forten Lunetten aan de oostkant van de stad komende…
9 Reacties
ReagerenLeuk om over de Lunetten forten te lezen. Ik heb op Lunetten IV mijn padvinderij-jaren bij Salwega meegemaakt. Ben benieuwd wat voor bestemming de forten gaan krijgen.
Op de foto is mooi te zien hoe NL omgaat met werelderfgoed: spoorbanen er tussendoor en een snelweg er achter..
@Anlies:
Die autoweg heet Waterlinieweg en is geen snelweg.
@fred waarom rijdt iedereen er dan 100(+)?
@Anlies:
De forten werden gebouwd tussen 1819 en 1826, het eerste deel van de spoorlijn Utrecht-Arnhem (destijds tot Driebergen) werd opgesteld in 1844. Die spoorlijn werd destijds tussen de Lunetten door aangelegd om een invasie per spoor uit het oosten te bemoeilijken.
@mario: dank Mario, dat wist ik niet. Interessant.
@fred: nu inderdaad niet meer, maar vroeger was het wel degelijk eEn autosnelweg, Rijksweg 22 als ik me goed herinner
@Wollie, dat mag niet, maar automobilisten zijn asociaal.
@Anlies:
Tegenwoordig is de maximumsnelheid ter plaatse 70 km/h. Hoe het vroeger was ben ik vergeten maar ik heug me nog de ingreep tijdens het rijexamen op toen nog rijksweg 22.
@Wollie,
De automobilisten rijden op de Waterlinieweg zo beheerst dat gemeente én OM daar geen flitspaal gaan zetten.
Maar blijft u vanaf uw stepje vooral dit soort onzin verkondigen. U bent wel mededader bij het verspreiden van complottheorieën.