Resterende coronamaatregelen nog verder versoepeld; mondkapjesplicht ov en 1G-systeem vervallen Resterende coronamaatregelen nog verder versoepeld; mondkapjesplicht ov en 1G-systeem vervallen

Resterende coronamaatregelen nog verder versoepeld; mondkapjesplicht ov en 1G-systeem vervallen

Resterende coronamaatregelen nog verder versoepeld; mondkapjesplicht ov en 1G-systeem vervallen
De nog resterende coronamaatregelen worden vanaf woensdag 23 maart nog verder versoepeld. Zo hoeven vanaf dat moment reizigers in het openbaar vervoer geen mondkapje meer te dragen en ook vervalt het 1G-systeem. Dat heeft minister Ernst Kuipers dinsdag bekendgemaakt.

De nog resterende coronamaatregelen worden vanaf woensdag 23 maart nog verder versoepeld. Zo hoeven vanaf dat moment reizigers in het openbaar vervoer geen mondkapje meer te dragen en ook vervalt het 1G-systeem. Dat heeft minister Ernst Kuipers dinsdag bekendgemaakt.

Halverwege februari zei de minister al tijdens de coronapersconferentie dat ‘het land weer openging’. Nu worden er dus nog meer maatregelen losgelaten. Zo vervalt bijvoorbeeld de plicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Het kabinet adviseert echter wel om dit na 23 maart te blijven doen, onder meer om kwetsbare mensen in het ov te beschermen.

Daarnaast vervalt vanaf volgende week woensdag ook het 1G-systeem, ook wel bekend als Testen voor Toegang. Nu is het nog zo dat bezoekers van evenementen die binnen plaatsvinden, waar meer dan 500 mensen komen en er geen vaste zitplaatsen zijn een negatieve test moeten laten zien. Vanaf 23 maart hoeft dit niet meer.

Tot slot hoeven mensen die naar Nederland reizen straks ook geen coronacertificaat meer te laten zien. Op dit certificaat is te zien of iemand bijvoorbeeld gevaccineerd is of onlangs hersteld is van het virus.

Advies

Naast het afschaffen van bovenstaande verplichtingen, vervalt ook het advies om thuis te werken en het twee keer per week preventief testen voor mensen in het onderwijs.

“Wat overeind blijft en wat ontzettend belangrijk blijft, zijn nog steeds maatregelen om te voorkomen dat je het virus oploopt en maatregelen om te voorkomen dat je het virus doorgeeft”, zei Kuipers. De minister heeft het dan over het frequent handen wassen, afstand houden waar mogelijk en in nauw contact met kwetsbaren een mondkapje blijven dragen.

Wat volgens Kuipers ook belangrijk blijft, is dat mensen met klachten zich laten testen en bij een positieve testuitslag in isolatie gaan.

Het nieuws van de minister kwam op een symbolisch moment. Op 15 maart 2020, precies twee jaar geleden, werd namelijk de eerste lockdown aangekondigd.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Van Pimpelen

  … afstand houden tijdens Vrijmarkt ’22? Draag een hoepelrok diameter 1,5 meter!

 2. Scherpschutter

  Symbolisch moment? Een dag voor de verkiezingen is weinig symbolisch, zou de cynicus zeggen over deze bijzaak… De nuchtere boer vindt het wat relevanter dat de corona app en opgetuigde IT infrastructuur niet alleen blijven bestaan, maar er nog eens extra in geïnvesteerd wordt dit jaar, terwijl Schengen defacto ook steeds opgeheven is…

 3. Erwin

  Schengen opgeheven?!? Het wordt steeds doller hier…

 4. JdV

  En met dank aan Brussel nog steeds een volslagen gestoorde mondkapjesplicht in het vliegtuig. Waar om de 90 seconden alle lucht wordt ververst. Waar mensen een paar uurtjes op redelijk afstand van elkaar zitten. In tegenstelling tot urenlang hossen op elkaars lip tijdens het carnaval. Urenlang schouder aan schouder schreeuwen tijdens een concert. Urenlang in een volgepakte kroeg tegen elkaar aanhoesten.
  Dank u brussel.

 5. Koel Hoofd

  Echt…?
  Laat die zomer dan maar komen!

 6. Liza

  Buiten dat het afschalen al vaker op maandag of dinsdag is aangekondigd (vast moment) is 15 maart ook nog eens symbolisch gekozen, omdat het de dag was dat de meeste Coronamaatregelen in werking traden 2 jaar geleden. De cynische gedachtegang zegt vooral iets over u zelf ben ik bang. Het afschalen gaat namelijk echt geen invloed hebben op de verkiezingsuitslag en dat weet men in Den Haag ook.

 7. Scherpschutter

  @Erwin

  Wellicht dat het u ontgaan is, maar de E.U. zit in reis-lockdown. Vrij reizen binnen het Schengengebied is volledig opgeheven en daarmee is Schengen als zodanig opgeheven. U mag alleen(!) nog reizen binnen Schengen als u aan bepaalde stringente overheidsvoorwaarden voldoet. Zo MOET u een overheidsapp hebben en in die app MOET een groen vinkje verschijnen om Schengen landen in te komen. Om dat groene vinkje van de overheid te krijgen MOET u aantonen dat u uw lijf heeft laten injecteren met alle door de overheid voorgeschreven injecties of MOET u aantonen dat u hersteld bent van een infectie. Kunt u dat niet dan komt u niet binnen.

  Dit geldt overigens niet alleen voor Schengen. Weinigen hebben maar in de gaten dat vrij reizen defacto wereldwijd is opgeheven. Reizen is conditioneel. Zo’n beetje de enige landen ter wereld waar u nog vrij naartoe kunt reizen zijn Mexico, Costa Rica en Zwitserland. De rest is alleen conditioneel toegankelijk…

 8. Lombokker

  Als we pech hebben duikt er komend najaar een nieuwe mutatie op waarvan het ziekteverloop veel ernstiger is, en waartegen de bestaande vaccins niet of nauwelijks helpen.

  Dan kan het hele circus weer opnieuw beginnen.

 9. Scherpschutter

  @Lombokker

  Dat zou niets minder dan een absoluut wereldwonder zijn. Nog nooit werd ook maar één van de duizenden bekende coronavirussen in de geschiedenis érger na mutaties.

 10. Moniek

  Eerst nog maar even een lesje evolutieleer volgen, Scherpschutter.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).