De studie- en leesplekken bij de centrale bibliotheek aan de Neude zijn zo populair dat bezoekers al voor openingstijd in de rij staan om binnen te komen. Het gevolg is een rij van tientallen meters rond het gebouw van wachtende mensen.
Directeur Ton van Vlimmeren van Bibliotheek Utrecht heeft een filmpje op Twitter geplaatst waar de rij op te zien is. De mensen staan tot aan de Oudegracht te wachten. De studie- en leesplekken zijn erg gewild.
Tekst gaat verder onder video
Schaarse lees- en studieplekken in coronatijd leiden al vroeg tot lange rij voor Bibliotheek Neude @Bibliotheek030 pic.twitter.com/bVGcYgQPMS
— Ton van Vlimmeren (@tonvvl) June 23, 2020
Sinds de recente versoepeling van de coronamaatregelen kan iedereen de bibliotheek bezoeken om te lezen of studeren. Eerst konden alleen leden er terecht en moest er gereserveerd worden.
Er wordt nog wel gewerkt met het zogenoemde supermarktprincipe. Bij de deur krijgen bezoekers een token. Als deze toegangsbewijzen op zijn moet de eerstvolgende die naar binnen wil wachten tot er weer iemand naar buiten komt.
23 Reacties
ReagerenHeel bijzonder, wat drijft mensen toch om vrijwillig lekker gezellig bij elkaar te kruipen tijdens een demostratie, op een terras en hier in de bibliotheek, zelfs als je daar in de rij voor moet gaan staan wachten? Waar komt die collectieve ontkenning van het besmettingsgevaar toch vandaan? Denken ze zo hun onsterfelijk te kunnen bewijzen, hebben ze geen oudere familieleden of vrienden waar ze het virus aan door kunnen geven of kan het ze gewoon allemaal niets meer schelen?
Leuk voor de leden!
Kan je met je (voor sommigen dure) abonnement achter een tientallen meters lange rij niet-leden aansluiten.
In deze tijd van wel of niet terechte beperkingen had het van Vlimmeren gesierd
om de bieb voorlopig alleen voor zijn leden open te stellen.
De bibliotheek is een open publieke ruimte waar alle bewoners van Utrecht gelijke vrije toegang tot dienen te hebben. Als deze groep dominant wordt en alle plekken bezet lijkt mij werken met regulering de weg. Bv met omgekeerde buzzers die na 2 uur afgaat en dan moet je plaats maken.
Ook kun je aantal plekken reserveren voor kort verblijf alleen.
En dit alleen maar omdat mensen niet thuis kunnen werken, omdat buren (tegenwoordig) vaak weigeren rekening met elkaar te houden, waardoor mensen gek van elkaar worden. Zullen we gewoon eens afspreken wat liever tegen elkaar te doen met ons allen?
Dan kunnen mensen bijvoorbeeld gewoon in rust thuis werken (en goed slapen).
Uhm ja… Dat is het allemaal niet! Het is de laatste tentamenweek voor veel studenten en die zoeken een plek om te leren. Zo ziet de ubb er ook altijd uit.
@gerard: honger maar kennis, een plekje om te studeren (= kennis tot je nemen), een boek te lenen etc etc. Voor veel reaguurders een onbegrijpelijk fenomeen.
@JJ Als je samen in een klein appartement moet thuiswerken waarbij redelijk wat telefonisch overleg nodig is, dan gaat op een gegeven moment echt een van de twee wel ergens anders werken..
Volgens mij willen de meeste in die rij mensen alleen maar even binnenkijken hoe het geworden is.
Er zijn groepjes op de foto te zien, terwijl lezen of studeren toch echt een individuele bezigheid is.
Nou, ik snap deze mensen ergens wel. Veel mensen zitten nu al maandenlang in dezelfde ruimte te werken als waar ze ook wonen. Al dan niet in je eentje of met anderen op elkaars lip. Zeker als je in een klein appartement, studio of studentenkamer woont kan dat best wel benauwend (en oersaai) zijn. Sommigen vinden het misschien heerlijk, maar ik vind het drie keer niks.
Ik neem aan dat men in de bibliotheek ook gewoon voldoende afstand kan bewaren en rekening houdt met elkaar.
Ik neem aan dat mensen die een boek komen huren voorrang krijgen? Of moet ik met een kind van 2 achter in de rij aansluiten?
@ Gerard Brugmans. Bij die mensen is de wil om te leven en levenslust groter dan de angst voor ziekte. Die zeker bij jongeren zelden tot problemen leidt. Volkomen natuurlijk gedrag dus wat we hier zien.
Dit komt ook vooral omdat studenten verplicht zijn thuis te studeren en de meeste met hun Niet zo luxe 11 2m studentenkamer het wel erg warm krijgen binnen. Tijdens tentamenweken moest je al vechten voor je plek in de Universiteitsbibliotheek, nu die dicht zijn ben je echt op zoek naar een plek waar je heen kan. Ik vind het persoonlijk ook onzin dat de universiteitsbibliotheek nog niet open is. Ze hebben genoeg middelen en plek om die 1,5m afstand te waarborgen en voor veel studenten is het toch wel een verademing. Ik hoop dan ook stiekem dat ze die snel open gooien. Wij blijven ook collegegeld doorbetalen, daar mogen we nog wel iets van terugzien.
@Suzanne
“Bij die mensen is de wil om te leven en levenslust groter dan de angst voor ziekte”
Die wil om te leven zullen ze (naar ik hoop, niet) hard nodig hebben als ze over een paar weken op hun buik aan het beademingsapparaat liggen op het IC… Kan wel zijn dat jongeren veel minder kans lopen, maar we hebben ook nog zoiets als solidariteit en rekening houden met anderen (ouderen).
Wat ik begrepen heb is dat de rij er alleen is voor de opening rond 10.00, vanmorgen om 11.15 stond er niemand in de rij en kon ik zo doorlopen.
Wanneer gaat de UB weer open?
Het is heel begrijpelijk, ik heb vorige week een kijkje genomen en de studieplekken zijn echt heel fijn. Met ook voldoende afstand. En er heerst rust. Overigens was het toen nog niet zo druk.
Begrijp trouwens wel dat de mensen die een boek willen lenen in ‘hun’ bieb niet eindeloos in de rij willen staan. Maar dat moet op te lossen zijn, toch?
Dames en heren,
Geen paniek! De rij verdwijnt onmiddelijk nadat de bibliotheek haar deuren opent. Mensen die een boek willen lenen kunnen dus gewoon om 10.03 naar binnen wandelen zonder in de rij te hoeven staan.Zij krijgen sowieso andere kleur token dan de studenten die komen studeren, dus kunnen altijd naar binnen. Ik zit er iedere dag met veel plezier te studeren. Als je denkt dat studeren exclusief een individuele bezigheid is sla je de plank volledig mis.
Logisch, studenten zijn daar waar het gezellig is en sfeervol. Dus in onze mooi binnenstad!!!!
Op HC of dat verbanningsoord Uithof zul je ze niet zien, als het echt niet hoeft.
Het is op zichzelf wel vreemd dat je naar een bibliotheek moet om jezelf te weerhouden van alle afleidingen. Een beetje student heeft de discipline om te studeren, waarom dan geen discipline om thuis te studeren? Ik snap nog altijd niet waarom mensen zo vaak buiten werken. Hetzelfde geldt voor freelancers / zzp’ers. Echt buitengewoon apart waarom je een café nodig hebt om je werk te kunnen doen. Dan zit er gewoon in de basis al iets niet goed met je zelfdiscipline.
Is dat wel 1,5 meter hoor ik u denken. Nou, onze deskundigen zijn zo slim om alleen binnen in een vliegtuig toe te staan om op elkanders schoot te gaan zitten. Want daar hoog in de lucht geldt de tax-free variant van de komende corona spoedwet. Maar buiten in de winderige buitenlucht begaat u een misdaad met zelfs een strafblad tot gevolg.
Hoe deskundig of intelligent moet je zijn om DAT te verzinnen. Of hoe DOM moet je zijn om dat te aanvaarden of volgen.
Serieus. In de rij staan om te kunnen studeren?
Die mensen kunnen overal zitten. Het is popi jopi gedrag.
Vraag me af hoeveel selfies verstuurd werden vanaf daar..
Geen enkele medelijden!
@Robbert Wat een fijn mensbeeld heb jij. Waren er maar meer mensen zoals jij. Gelukkig ben je zelf wel een disciplinaire, hardwerkende kerel!
Ach gut, de reaguurders zijn weer eens onder hun steen vandaan gekropen.
en @ Robert Haaksbergen
Wat een (jaloers; of wat is het?) gelul.
1) Bibliotheken zijn al vrij lang (in onze geschiedenis) naast bewaarplekken, plekken primair bedoeld om te studeren (en waarbij je dus boeken kan raadplegen), nu steeds meer info digitaal beschikbaar is dus ook alleen bedoeld als werkplekken. Daar zijn ze voor gebouwd, voor bedoeld. Het is dus niet vreemd dat mensen gebruik maken van een primaire hoofdtaak van het gebouw.
2) Het is logisch dat mensen niet de hele dag in hun eigen huis alles willen doen, zeker niet als je klein woont; een 1-kamer woning hebt. Mensen vinden het fijn om van omgeving te wisselen (daarom gaan mensen als ze leuk werk hebben graag naar hun werk of bijvoorbeeld op vakantie), dit werkt ook nog vaak inspirerend. Alleen al het feit dat je gewoon ergens heen gaat/ moet. Dat je op een bepaalde tijd ergens wilt zijn; je aan moet kleden; dat je een reisje ergens naartoe moet maken; zorgt er al voor dat je in een goede werkstand komt te staan.
Een bieb is vaak een zeer inspirerende plek die goed is voor de geest… die je geest prikkelt en stimuleert, daar is de plek door een architect voor ontworpen. Ook kan het zo zijn dat de omgeving thuis niet goed is om in te presteren/ excelleren. Dat kan de sfeer zijn. Dat kan (een te veel aan) geluid zijn. Een kamer die zeker met dit weer te heet is. Een huisgenoot die je afleidt.
Ik vind het trouwens juist nogal van zelfdiscipline getuigen dat je jezelf verplaatst; ergens naartoe gaat op een bepaalde tijd, een plek op zoekt waar ja gaat presteren overigens en afleiding afsluit.
3) Voor minder geconcentreerd werk is het fijn om en goede koffie te hebben tijdens je werk (die je niet zelf hoeft te zetten steeds; door iemand die dat 25x beter kan dan jij thuis), wellicht fijne muziek op de achtergrond te hebben, beetje reuring om je heen, mensen waar je af en toe naar kan kijken , blikken mee kan uitwisselen, mee samen kan lachen om dingen die ter plekke gebeuren, waar je korte gesprekjes mee kan hebben, ervaring kan delen en wellicht mee kan flirten. Je weet wel, net als een ‘werk’. Mensen zijn ook sociale dieren. Vinden gezelschap, zij het prettig en veilig, vaak wel fijn. Overigens zie je vooral werkende mensen in koffietentjes en dergelijke (en geen-minder studenten). Als zij willen betalen via koffie en lunch om voor hun een fijne werkplek te hebben (eigenlijk ook een soort van flexhuur), dan is dat hun vrijheid. Waar bemoeien mensen zich toch eigenlijk mee? Juist door deze mensen draaien koffietentjes en cafés omzetten en kunnen ze ook overdag goed open zijn. Ze steunen daar vaak lokale ondernemers mee, die het straatbeeld verrijken.
Mensen vinden het bijvoorbeeld ook soms fijn om met leuke mensen te pauzeren. Daarom vinden studenten het bijvoorbeeld fijn om op een centrale plek te werken, niet om tijdens het werk afgeleid te zijn, maar om samen pauzes af te spreken (en je kan af en toe tijdens het werk natuurlijk iets vragen aan iemand die je kent, als je ergens niet alleen uit komt).
Overigens zijn mensen die thuis werken of zzp’er zijn of een vrijer beroep hebben vaak ook mensen die over behoorlijk wat discipline beschikken, omdat ze niet een debiel werkrooster nodig hebben met vaste tijden voor van alles en nog wat en afgebakende (te korte) pauzes en uiteindelijk op hun kop krijgen als ze te veel hun eigen gang gaan en draai vinden en hun eigen tijden volgen. Gelukkig kan ik veel en vaak mijn eigen tijd indelen. Als ik 1,5 uur pauze wil nemen, dan doe ik dat. Als ik rustig wil eten en in de natuur of een park wil wandelen doe ik dat. Is trouwens ook bewezen effectiever. Pas vanaf 1 uur pauze (!) komt je geest tot rust en kan je na 1,5 a 2 uur dus weer op volle kracht werken. Is al zo vaak uitgezocht en onderzocht. De meeste mensen (die dat niet doen) werken na hun middaglunch vaak nog maar 1,5 uur effectief. En zijn mensen die al vanaf 13 uur naar de klok aan het kijken zijn om zo snel mogelijk naar huis te gaan dan zo lekker bezig?
@Robbert Haaksbergen: Misschien omdat een deel van de mensen het ook gewoon prettig vindt om in een andere omgeving te studeren/werken dan waar je in je vrije tijd leeft. Waarom wil je dat zo nodig in termen van (door jou blindelings verondersteld) onvermogen uitdrukken?
@Patrick: Wie zegt dan dat deze mensen zielig zijn en medelijden believen? Deze mensen kiezen er zelf voor om daar te gaan staan, omdat ze daar graag willen zijn en klagen daar ook helemaal niet over.