Rijk legt 30,5 miljoen euro neer voor Merwedegebied Utrecht; maar meer geld nodig Rijk legt 30,5 miljoen euro neer voor Merwedegebied Utrecht; maar meer geld nodig

Rijk legt 30,5 miljoen euro neer voor Merwedegebied Utrecht; maar meer geld nodig

Rijk legt 30,5 miljoen euro neer voor Merwedegebied Utrecht; maar meer geld nodig
Archieffoto Merwedekanaalzone
Het Rijk heeft toegezegd 30,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het Merwedegebied in Utrecht. Het geld kan gebruikt worden om sport-, groen- en recreatievoorzieningen aan te leggen. Met het geld kan onder meer Sportpark Nieuw-Welgelegen uitbreiden, wordt de openbare ruimte van Kanaleneiland groener gemaakt en krijgt Park Transwijk meer voorzieningen.

Het Rijk heeft toegezegd 30,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het Merwedegebied in Utrecht. Het geld kan gebruikt worden om sport-, groen- en recreatievoorzieningen aan te leggen. Met het geld kan onder meer Sportpark Nieuw-Welgelegen uitbreiden, wordt de openbare ruimte van Kanaleneiland groener gemaakt en krijgt Park Transwijk meer voorzieningen.

Het geld komt van het ministerie van Binnenlandse Zaken en is onderdeel van een pakket van in totaal 51 miljoen euro dat naar de metropoolregio Utrecht komt. 5,5 miljoen euro gaat naar de gemeente Nieuwegein, voor de ontwikkeling van Rijnhuizen. 15 miljoen euro wordt gebruikt in Amersfoort om bedrijven te plaatsen om woningbouw mogelijk te maken.

Het geld wordt in Utrecht gebruikt om de ontwikkeling van het Merwedegebied mogelijk te maken. Er komen tienduizenden woningen, maar daarnaast moeten ook andere voorzieningen in het gebied en eromheen aangepakt worden. In de hele metropoolregio spelen ook uitdagingen als stikstof, netcongestie en het zorgen voor voldoende groen- en drinkwatervoorzieningen. Om dat allemaal op te lossen is een hoop geld nodig.

Reacties

Gedeputeerde Huib van Essen (provincie Utrecht): “De Rijksbijdrage van 51 miljoen is goed nieuws, maar we zijn er nog niet. We zien uit naar verdere samenwerking met het Rijk om Metropoolregio Utrecht gezond en groen te laten groeien. Dat vraagt een forse uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk, voldoende zoetwater en de ruimte en middelen voor het versterken van groen.”

Wethouder Eelco Eerenberg: “Als Metropoolregio hebben we te maken met belangrijke opgaven – opgaven die ook van betekenis zijn voor Nederland als geheel. Met de ontwikkeling van het Merwedegebied dragen we stevig bij aan de nationale woonopgave. Daarbij gaat het om méér dan alleen woningbouw. Naast woningen zijn ook investeringen in de openbare ruimte noodzakelijk, om de stad op een verantwoorde en gezonde manier te laten groeien. Goed dat het Rijk hieraan bijdraagt; het onderschrijft dat de versterking van de Metropoolregio Utrecht – het nationale knooppunt voor wonen, werken en reizen – een gezamenlijke opgave is.”

19 Reacties

Reageren
 1. Henk

  Bij tekort gewoon de huur- en huizenprijzen verhogen, de toekomstige bewoners profiteren daar toch van?

 2. RvD

  Maar deze autovrije top wijk was toch de droom van iedere huizenkoper? De huizen verkopen zichzelf. Waarom moeten alle hardwerkende belastingbetalers dan hieraan bijdragen? Omdat ambtenaren niet zagen aankomen dat voor huizenbouw investeringen in electriciteit, water en openbare ruimte nodig zijn?

 3. FH

  Of het nou een goede of minder goede prijs is, het zou prettig mijn als er niet gezegd wordt ‘de Overheid betaald’ , maar ‘uir de collectieve pot wordt gereserveerd/betaald’ (evt. toegevoegd ‘Nederlandse’: of ‘Europese’)

 4. Nuchter

  Wethouder Eelco Eerenberg: “Als Metropoolregio hebben we te maken met belangrijke opgaven – opgaven die ook van betekenis zijn voor Nederland als geheel.

  Op zoek naar een ministerspost, dat is duidelijk.

 5. Marcel

  @FH, u bedoelt te zeggen dat velen dat niet weten/begrijpen.? Ik zou liever het huishoudboekje zien waar het aan betaald wordt. @Henk, die huizen worden hardstikke goedkoop dus het moet duurder worden? @RvD, aan wie vraagt u dit? Aan mij? Ik weet er niks van.

 6. Lachgas

  Weer typisch zo’n overheidsdingetje. Iets aanbesteden bv. Niet alles daarin meenemen. Lekker goedkoop en dan later de vermoorde onschuld spelen dat er bijkomende kosten zijn.
  Hier kennelijk ook het geval. Bijkomend kosten worden toch wel door een andere partij betaald.

 7. Peter

  @RvD: Leuke grap: andere mensen hebben ook betaald voor al deze dingen in jóuw buurt. Zo gaat dat met publieke voorzieningen.

 8. Aa

  Dit is een mega project, vooraf is helemaal niet precies in te schatten wat het precies kost. Bij de gemiddelde verbouwing van een huis gaat het al mis, laat staan bij dit project.

 9. Utrechter

  En als het Rijk vervolgens zegt dat bij zo’n groeiende metropool ook een fatsoenlijke ringweg hoort met overkapping, extra groen en geluidsmaatregelen cadeau, dan wil de gemeente ineens niet. Wonderlijk.

 10. Klaasjan

  Vindt u het gek, Utrechter, als daar tegenover staat dat er opnieuw een stuk Amelisweerd voor moet worden vernield?

 11. Utrechter2

  @Klaasjan: tja de gemeente Utrecht gaat nog steeds verder miljoenen steken in het versmallen van de stadsring Utrecht zodat het verkeer de snelwegring opgeduwd wordt.

 12. Herman

  Nieuw woord “metropool”in de Utregse regio?
  Tot nu toe werd dit foeilelijke woord alleen rond Rotterdam gebruikt.

 13. Utrechter

  @Klaasjan en bovenop wat Utrechter2 zegt: er komt meer groen en kwaliteit voor Amelisweerd voor terug. Maar die feiten passen niet in het narratief van de activisten. En daarmee schiet Utrecht zichzelf in de voet want er ligt geen visie, Utrecht heeft zich niet betrouwbaar getoond (zou verzet rond A27 staken in ruil voor Rijksbijdrage aan Uithoflijn) en het Rijk wordt terughoudend om de NRU de nodige upgrade te geven. Resultaat: meer files en vervuiling en minder groen.

 14. Klaasjan

  @Utrechter
  Zodra ik het woord narratief tegenkom, word ik wantrouwig. Ook in dit geval weer.

 15. Utrechter2

  @Klaasjan: als je daar al niet tegenkan of wantrouwig van wordt dan kun je je voorstellen dat het getraineer van de gemeente en het van twee walletjes eten irritatie oproept bij andere actoren.

 16. Koel Hoofd

  Metropoolregio is nieuwe benaming voor provincie?

  @Utrechter
  “Resultaat: meer files en vervuiling en minder groen”
  Dat heet al sinds de jaren negentig actief autowerendbeleid, werd later aangevuld met autobezit en autogebruik ontmoedigend beleid. Het schijnt goed te zijn voor milieu en luchtkwaliteit.

 17. JdV

  Het merwedegebied. Zo te lezen best wel groot. Ik dacht het stukje nieuwbouw aan het kanaal. Maar ik lees nu dat Kanaleneiland, Welgelegen en Transwijk er ook bij horen. Ik neem aan dat die wijken dan ook een andere naam krijgen? Merwede City of Merwede Noord of Merwede Canal?

 18. Randstad Utrecht

  Goed dat er nu ook breder gedacht wordt als metropool regio want de hele regio moet bouwen en verdichten om de problemen van woning tekorten op te lossen. Er er moeten projecten NU vlot getrokken worden om nog de nationale bouw opgave geloofwaardig te houden. Mewede is een goed voorbeeld van verdichtbouwen in onze Randstad.

 19. Utrechter2

  @Randsad Utrecht. Dat de gemeente woningen bouwt is op zich goed maar dat het zo langzaam gaat komt in zijn algemeenheid juist door het inbreidingsbeleid.

  Beleid wordt steeds meer van bovenaf bepaald.
  Gevolg 1: mensen betalen steeds meer tonnen voor steeds minder m2, minder balkon en minder uitzicht. Ook bestaande parken moeten met steeds meer mensen gedeeld worden.
  Gevolg 2: de meeste politieke partijen (en nedia) hebben een taboe op de oorzaken van de woningnood.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).