Rijksmonumenten aan Oudegracht in Utrecht beklad met graffiti Rijksmonumenten aan Oudegracht in Utrecht beklad met graffiti

Rijksmonumenten aan Oudegracht in Utrecht beklad met graffiti

Rijksmonumenten aan Oudegracht in Utrecht beklad met graffiti
Foto's: Bas van Setten
De gevels van twee panden aan de Oudegracht in Utrecht zijn beklad met graffiti. Een oplettende DUIC-lezer merkte dit op en stuurde de foto’s naar de redactie. De gemeente stopte in 2021 met het verwijderen van graffiti op particuliere eigendommen. Die laat nu weten geen uitzondering te maken voor rijksmonumenten.

De gevels van twee panden aan de Oudegracht in Utrecht zijn beklad met graffiti. Een oplettende DUIC-lezer merkte dit op en stuurde de foto’s naar de redactie. De gemeente stopte in 2021 met het verwijderen van graffiti op particuliere eigendommen. Die laat nu weten geen uitzondering te maken voor rijksmonumenten.

De gemeente Utrecht verwijderde jarenlang graffiti in de openbare ruimte. Dat gold enkele jaren ook voor particuliere eigendommen in de stad, zonder dat de pandeigenaren daarvoor hoefden te betalen. Maar in 2021 kondigde de gemeente aan daarmee te stoppen. Met deze actie moet zo’n 40.000 euro per jaar worden bespaard.

Alleen in de openbare ruimte haalt de gemeente nog graffiti weg. Dat moet binnen vier dagen gebeuren. Als het gaat om kwetsende teksten, worden de opschriften binnen 24 uur verwijderd. Prullenbakken, bankjes en standbeelden in Utrecht worden dus binnen enkele dagen of uren gereinigd.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Monumenten

Nu is er graffiti verschenen hoog op de gevels van de panden aan de Oudegracht 147 en 149 – hoe de maker op deze plek terechtkwam is nog onduidelijk – het gaat hier om twee gebouwen in de Utrechtse binnenstad met een rijksmonumentale status. Rode, zwarte en witte verf ontsiert de puien van de twee gebouwen.

Voor monumentale panden maakt de gemeente geen uitzondering. “Zolang een pand een persoonlijk eigendom is, geldt daarvoor de lijn dat we als gemeente sinds 1 januari 2021 geen graffiti meer verwijderen”, laat een woordvoerder weten. Het is daarom aan de eigenaar of eigenaren van de panden aan de Oudegracht om de graffiti van de gevels te wassen.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. W.

  Uit alles blijkt in elk geval dat de maker niet over enige artistieke kwaliteiten beschikt of daar überhaupt enig oog voor heeft. Je zou maar zo’n loser zijn, triest.

 2. Richard de W.

  Graffiti wordt binnen 4 dagen uit de openbare ruimte verwijderd?
  Maak maar eens een rondje door Utrecht centrum, Singel en bv ook de route Neude, Voorstraat, Biltstraat, Griftpark. Prullenbakken, openingen van ondergrondse containers, bankjes, alles zit vol.
  Los van de vraag of de gemeente kosteloos particuliere eigendommen moet schoonmaken; Utrecht is een zooi. Het signaal dat de gemeente al jaren afgeeft is dat graffiti en rotzooi mag in Utrecht. Daar zijn ook particulieren weer de dupe van. Het resultaat is een neergaande spiraal. Maar wel een kleine besparing natuurlijk.

 3. LOESJE P.

  “Gekken en dwazen, schrijven op muren en glazen.”
  Sneu, heel erg sneu.
  Voor de eigenaren en het aanzicht van deze mooie oude panden!

 4. Len

  Wat is 40k nou op 1,7 miljard?

 5. Wim

  Tsja, dit was te voorspellen. Een idiote besparing van slechts 40.000 met verloedering van de publieke ruimte tot gevolg.

 6. Pee

  Dit heeft niets met graffiti te maken dit is gewoon de boel onder kladderen .
  Dit zijn dezelfde figuren die de echte graffiti ook onder kladden .

 7. Utrechtvoorutrecht

  Misschien moet de gemeente meteen een boete uitschrijven voor de eigenaar van de Rijksmonumenten. Want het is niet toegestaan om deze zo te veranderen.

  Die besparing van 40k is wel de karigste die ik ooit heb gezien.

 8. Utrechter

  Voor heel veel dingen is wel geld, voor kustwerkjes van een ton bijvoorbeeld of de Vuelta waar we niks van terug zien. Zorg als gemeente eens een keer dat je reageert op mails, niet de 20e in de rij bent als je belt, zorg dat die graffiti rommel verwijderd wordt, bouw meer woningen, handhaaf eens een keer, zorg dat je zonder moneybelt door Utrecht centraal kan. Kortom: wees er ook eens voor de inwoners, die het inmiddels helemaal zat aan het raken zijn.

 9. Teringjantje

  Ben je hier als particuliere eigenaar niet gewoon voor verzekerd? Lijkt mij gewoon onder vernieling vallen.

 10. Lombok

  @utrechter: eens. Walgelijke bestuurscultuur. Wethouders en raadsleden zitten er ook al te lang.

 11. Nina

  Dat ziet er niet uit en is slechte reclame voor onze mooie stad. Die 40.000 euro kan best weer uitgegeven worden met de verhoging van de gemeentelijke belastingen en anders moet er bezuinigd worden op andere dingen.

  Eerst de basis. Daarna de hobby’s en extra dingen. Zo gaat dat in elk gezond huishoudboekje.

 12. Barry

  Sharon jullie uitstapjes naar Spanje en Amerika hebben ons meer gekost

 13. Mien van der Steen

  We leven in een misselijkmakende tijd, vol cultuurbarbaren, van oud tot jong. Zonder enig respect, zonder enige band met het verleden, zonder enig respect naar onze voorouders, die hier voor moeten ploeteren, om zandsteen te schuren, te zagen, om stenen op houten ladders omhoog te dragen, om stucwerk te doen op houten wiebelige steigers, zwaarbeladen, versleten op hun 40e, dood op hun 50e… totaal, totaal, totaal geen respect. Barbaars. Ik blijf het echt… zo’n verschrikking vinden.

 14. Cor Nelis

  @Teringjantje Nee, dat hebben de grote verzekeraars gezamenlijk uitgesloten. Ik spreek uit ervaring, zolang de daders niet zijn binnengedrongen is schade aan je woning niet verzekerd. Zij zijn er namelijk niet om slachtoffers te helpen maar uitsluitend om geld te verdienen!!

 15. Koel Hoofd

  Utrecht zet al heel lang in op acceptatie van totale stadsverloedering en noemt het ecovriendelijke duurzame gezonde en sociale stad.
  Primitieve holbewonersmentaliteit.

 16. Bill

  Ben voor graffiti omdat het ‘t rauwe stedelijke tintje kan geven, maar op monumenten is gewoon zonder respect voor je eigen stad de bende vervuilen.
  Mag hopen dat dit binnen de scene ook zo wordt gezien.

 17. Binnenstadbewoner

  @ Mien: ha, dat soort kritiek is van alle tijden. In de oudheid zei men dat al.

 18. Massegast

  En als ze bij nacht en ontij uit zo’n dakgoot vallen, dan mogen wij met onze zorgpremies zeker weer klaar staan. Misplaatste solidariteit. In zo’n geval zelf op de blaren gaan zitten en alles zelf betalen.

 19. BdV

  Wat een waardeloos en stompzinnig volk. Hier kan alleen iemand met een zeer beperkt verstandelijk vermogen trots op zijn.

 20. Hans

  @ Nina 👍

 21. trol

  mooi plekkie, uitvoering matig.

 22. buurtbewoner

  @Massegast
  dan staat er vast een advocaat klaar die de loslatende dakgoot aanvecht als achterstallig onderhoud aan een rijksmonument,… waardoor zijn client een dwarslaesie opliep 😉

 23. Rob H.

  Wonderbaarlijk. De Gemeente mag zich nergens mee bemoeien, want AmBtEnArEn, totdat er iets mis is. Dan wordt er geroepen, waarom doet de gemeente niks?!?

  Raar.

 24. Bokkenbuurt

  De graffiti loopt de laatste tijd inderdaad de spuigaten uit. Zou fijn zijn al hier wat meer aan zou worden gedaan.

 25. Hetty

  Zo te zien aan de kwaliteit van de krabbels is er een stelletje kleuters aan het werk geweest. Ouders let op, als Uw kind s avonds met wat stiften naar buiten wil om nog wat te tekenen…U bent gewaarschuwd, LOL.

 26. Twojays

  Barbaren.

 27. Kathy

  Dat niemand dit heeft gezien dat ze bezig waren.
  Ze moeten toch een hele klim hebben gemaakt…

 28. Hans O

  Niemand ineen dakgoot. Gewoon ‘s nachts met een drone. 😀
  Let op de domtoren na de restauratie.

 29. W

  Het gemeentebestuur wil graag fiets hoofdstad worden, daar doet men alles voor, maar ondertussen verloedert de stad!
  Wie zet zich in om verloedering tegen te gaan?
  Graffiti op rijksmonumenten, festivals toestaan in rijksmonument Wilhelminapark, fietsen hoop op de Neude terwijl de stalling 10 meter verderop is!

 30. Peter

  Wat onderscheidt “echte graffiti” van dit gekladder, Pee? Moeten we die “echte graffiti” dan maar wel toestaan?

 31. VincentZ

  Utrecht laat weer eens zien weinig te geven om haar monumenten en beschermd stadsgezicht. 4k euro is niets, geef het uit! Als spuiters ongemerkt hun gang kunnen gaan ontbreekt handhaving. Ik zou zeggen of opdraaien voor de schoonmaak of betere handhaving.

 32. Berendien uut wisp

  @binnenstadbewoner Nee dat is niet van alle tijden. Dat wordt gesuggereerd, maar dat is niet waar. Dat is van sommige tijden. maar niet van alle tijden. Dat is van tijden wanneer mensen hun culturele achtergrond verwaarlozen, en komt uit bepaalde milieus

 33. Pee

  @Peter 28/9/2022 – 12:04
  In deze link kun je het verschil zien met echte graffiti en dat ge-kladder
  Deze worden muurschilderingen genoemd maar kunnen ook graffiti genoemd worden .
  Degen die nu op dat gebouw iets heeft gekladderd doen dat ook op de mooie muurschilderingen die je hier kunt bekijken
  https://www.oud-utrecht.nl/nieuws/666-route-langs-muurschilderingen
  Dat is het verschil.

 34. Peter

  Muurschilderingen blijf ik dan maar liever muurschilderingen noemen in plaats van graffiti, Pee. Het woord graffiti gebruik ik niet want ik zie niet in waarom je een woord zou moeten verzinnen voor die armoedige lelijkheid.
  Je vraagt je overigens wel af hoe de muurschilderingen er over tien, twintig jaar zullen uitzien.
  Het gekladder moet snel worden aangepakt want het wordt van kwaad tot erger. Planten tegen de bekladde muren laten groeien en waar dat niet kan zo snel mogelijk verwijderen. Als je in de trein zit, erger je je constant aan die kinderachtige totaal inspiratieloze vernielzuchtige troep. Die komt neer op dezelfde aandrang die honden bezitten: ik was hier.

 35. Jeroen

  Die panden staan volgens mij leeg dus waarschijnlijk vrij gemakkelijk om daar te komen. Als er mensen hadden gewoond, dan was dit niet gebeurt. En waren er weer enkele mensen blij met een woning.

 36. Statler

  De grafitty tiert-net als het “toevallig groen”- welig.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 37. B. Blieckendael

  Wat afschuwwekkend !!!!!!!!!! Je moet toch van God los zijn om zoveel kwaad aan te kunnen en te willen richten??????????? Buiten het feit dat het andermans spullen zijn. Waarom wil je een stad zo toetakelen met zoveel lelijke rotverf?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).