Rijkswaterstaat gaat grootschalig onderzoek op en rond Merwedekanaal in Utrecht uitvoeren | De Utrechtse Internet Courant Rijkswaterstaat gaat grootschalig onderzoek op en rond Merwedekanaal in Utrecht uitvoeren | De Utrechtse Internet Courant

Rijkswaterstaat gaat grootschalig onderzoek op en rond Merwedekanaal in Utrecht uitvoeren

Rijkswaterstaat gaat grootschalig onderzoek op en rond Merwedekanaal in Utrecht uitvoeren
Foto: Robert Oosterbroek
Rijkswaterstaat gaat de komende negen maanden allerlei zaken op en rond het Merwedekanaal onderzoeken. Zo worden de condities van onder andere de oevers, bruggen, sluizen en waterbodemkwaliteit onderzocht.

Rijkswaterstaat gaat de komende negen maanden allerlei zaken op en rond het Merwedekanaal onderzoeken. Zo worden de condities van onder andere de oevers, bruggen, sluizen en waterbodemkwaliteit onderzocht.

Het Merwedekanaal was tot 1952 de belangrijkste scheepvaartverbinding tussen de Lek en Amsterdam. Daarna nam het Amsterdam-Rijnkanaal die rol over. Hoewel het Merwedekanaal nu geen nationale functie meer heeft, is het water en de aangrenzende oevers nog steeds eigendom van het Rijk. Den Haag is daarom ook nog steeds verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer.

Begin dit jaar heeft Rijkswaterstaat aangegeven nu over voldoende middelen te beschikken om het onderzoek én het eerste deel van het onderhoud uit te voeren. “De nu beschikbare middelen zijn naar verwachting nog onvoldoende voor al het noodzakelijke onderhoud in en rondom het kanaal”, schrijft wethouder Kees Diepeveen.

Overdracht

Bij het onderzoek van de waterbodemkwaliteit wordt ook de Vaartsche Rijn en het zuidelijk deel van de Catharijnesingel meegenomen.

Het Utrechtse deel van het Merwedekanaal staat al sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw op de landelijke lijst met wateren die door het Rijk overgedragen kunnen worden aan lagere overheden. Om die reden zijn het Rijk, de gemeente en waterschap De Stichtse Rijnlanden sinds 2017 in gesprek over een eventuele overdracht van het kanaal. Deze gesprekken lopen nog.

4 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Kan me voorstellen dat geen enkele overheid dit kanaal nu niet wil overnemen. Het is veel te onzeker hoe goed, of waarschijnlijk slecht, de situatie is, dat kan heel veel geld gaan kosten.
  Situatie rond de stabiliteit van de kades rond de Munt geven weinig vertrouwen.

 2. J

  @herman de gesprekken lopen dan ook al 30 jaar en idd naast slecht kades is ook de vervuiling van het kanaal (zware industrie) enorme.
  Als verkopen zul je geld toe moeten geven.

 3. Cor Nelis

  Gewoon niet aan beginnen, Utrecht heeft al problemen genoeg met zijn kademuren aan de grachten. Daar is het budget al meerdere malen overschreden en bijgesteld. Zo’n tweede zeperd moet de gemeente echt niet willen.

 4. Koel Hoofd

  De gemeente heeft een hele slechte reputatie als het op onderhoud aankomt.
  De vervuiling van de grond en het water maakt dat het ongeschikt is als zwemwater, daarom is het er ook vaarwater en verboden om te zwemmen.
  En zelfs daar doet de gemeente niets mee omdat vermaak en beleving belangrijker is dan gezondheid en onderhoud. Daarom zijn er ook gesprekken over de overdracht, de gemeente wil het als recreatieplas zonder onderhoud.

  Ik ben benieuwd wat de uitslag van het onderzoek zal zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).