Rijkswaterstaat gaat zieke bomen langs de A12 en A27 bij Utrecht kappen Rijkswaterstaat gaat zieke bomen langs de A12 en A27 bij Utrecht kappen

Rijkswaterstaat gaat zieke bomen langs de A12 en A27 bij Utrecht kappen

Rijkswaterstaat gaat zieke bomen langs de A12 en A27 bij Utrecht kappen
Rijkswaterstaat gaat vanaf volgende week dode en zieke essen langs de A12 en A27 bij Utrecht kappen. Deze bomen kunnen takken verliezen of in het geheel omvallen waardoor ze een gevaar voor de verkeersveiligheid zijn. Alle bomen die op de kaplijst staan zijn aangetast door de essentaksterfte, een schimmelziekte en een hardnekkig probleem in Utrecht.

Rijkswaterstaat gaat vanaf volgende week dode en zieke essen langs de A12 en A27 bij Utrecht kappen. Deze bomen kunnen takken verliezen of in het geheel omvallen waardoor ze een gevaar voor de verkeersveiligheid zijn. Alle bomen die op de kaplijst staan zijn aangetast door de essentaksterfte, een schimmelziekte en een hardnekkig probleem in Utrecht.

In januari raasde de storm Christoph over de regio. Vanwege de harde wind vielen er verschillende bomen om en anderen verloren takken. Sommige stukken belandden op de snelweg.

Rijkswaterstaat zegt dat het merendeel van deze bomen aangetast bleek door de essentaksterfte. Daarom is er op 1 februari naast de jaarlijkse bomencontrole een extra inventarisatieronde gedaan langs de A12 en A27. “Tijdens de inventarisatie bleken de soms wel dertig meter hoge bomen op grote schaal aangetast door de essentaksterfte”, schrijft Rijkswaterstaat in een persbericht.

KRU

Bij de inventarisatie in Amelisweerd was ook de beheerder van het landgoed betrokken én ook de voorzitter van Kerngroep Ring Utrecht (KRU), een organisatie die strijdt tegen de verbreding van de A27 en voor het behoud van het groen in Amelisweerd.

KRU heeft naast het onderzoek van Rijkswaterstaat een second opinion laten uitvoeren. Daaruit bleek ook dat er bomen gesnoeid of gekapt moesten worden om te zorgen dat de verkeersveiligheid niet in het geding komt.

Laatste ronde

Rijkswaterstaat zegt tot slot dat er op korte termijn nog een laatste inventarisatieronde wordt gemaakt aan de oostzijde van de A27. Hierbij zijn de ecoloog van Rijkswaterstaat, een expert van KRU en de boomverzorger van de aannemer aanwezig.

Tijdens die laatste ronde wordt ook gekeken naar bomen die tot een stronk van ongeveer een meter teruggesnoeid kunnen worden. Hierdoor kan zo’n boom op een later moment weer ontspruiten.

Broedseizoen

De werkzaamheden vinden van 15 februari tot en met 5 maart plaats. Het is belangrijk dat het werk voor het broedseizoen, dat begint op 15 maart, is afgerond.

In de video hieronder licht Eric Diepstraten van Rijkswaterstaat de werkzaamheden nog een keer toe.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Wim

  De natuur doet zijn werk. Vrij baan voor Cora!

 2. HArry

  Attentie, attentie willen de mensen die voorstander zijn van biomassacentrales maar de bomen bij Amelisweerd willen behouden zich melden!

  Grote dank

  Overigens is bij de papierverspilling voor de huis aan huis Red Amelisweerd poster een boom of 3 geofferd.

 3. Herman

  Komt mooi uit, die bomen moeten toch weg om die bak te verbreden.
  Wat een toeval…..

 4. woutvr

  Nou, ben blij dat KRU er bij betrokken is. Anders weet je het wel. Er wordt tenslotte niet gelet op een boompje meer of minder.

 5. Koel Hoofd

  En dan komen er ook nog een paar dikke ‘nachtvorstjes’ overheen voordat ze gaan kappen….
  Exploderende bomen zoals in 1963 wel gebeurde, zal er nu niet in zitten, maar
  vorstschade is een slow killer voor veel bomen.
  Beste Amelisweerd gebruikers, ff uitkijken voor vallend hout de komende maanden/jaar.

  Die biomassacentrale en pallet kachels kunnen straks wel lekker veel CO2 uitstoten, optimaal natuur vriendelijk van uw microbiobos om de hoek. Wat de natuur uit de lucht heeft ontrokken schuift er de mens er met een extra lading CO2 (de centrale + in bedrijf houden) weer in, lekker circulair met de groeten van groen.

 6. Drs P

  @ HArry

  Je bent zo goed ingelicht (not) dat je kennelijk niet weet dat voor drukwerkpapier al een jaar of wat alleen nog maar gerycled papier wordt gebruikt, waarbij ook vaak geen bleekmiddel gebruikt wordt. De Nederlandse papier bedrijven zijn daar behoorlijk goed in.

  je ziet het verschil tussen gercycled en niet gerecylced papier overigens niet meer.

  Die biomassaplaat begint een beetje vermoeiend te worden.

  Die snelwegverbreding, die onnodig is (dat is het hele punt) gaat behoorlijk wat milieuschade opleveren, dus als je echt zo begaan bent…..

  Je bent net zo begaan als de PVV en forum voor demagogie die alleen tegen homo-discriminatie zijn als ze er moslims mee kunnen bashen, maar als er gestemd wordt in de beide kamers en er echt iets verbeterd of verandert kan worden, dan geef je niet thuis. https://winq.nl/articles/232195/eerste-kamer-voor-verankeren-lhbti-rechten-grondwet/?fbclid=IwAR1D8slD8ON4lazx0U5QU69KQN6qVZx-ziotPF_RVDaXoeKQ-ixRE4Hle9w

  Iets compleet anders, maar dezelfde hypocrisie Alleen maar begaan zijn om je punt te willen maken, maar echt begaan zijn> ho maar.

 7. Monique

  Toeval bestaat toch niet.

 8. HArry

  @ Drs P
  Mijn achting van drs. P is beduidend hoger dan de mens die zich achter zijn titel verschuild. Heb de man ooit eens live in een Utrechts theater mogen aanschouwen. Met veel plezier overigens en in goed gezelschap. Een overtuigd klimaatredder die uiteraard vlees en dierloos door het leven gaat. Ik weet, het zal u verbazen.

  Opvallend is dat wanneer mijn uitingen tot repliek leiden dit vaak gepaard gaat met stigmatisering en het plakken van een rechts stickertje. Jammer dat deze polarisering een soort automatisme is geworden. Bijna een autistische reactie van de mens met een groene bloemkool tussen de spreekwoordelijke oren.

  Helaas voor u zal het bericht van de plaat van de zwaar vervuilende en subsidieverslindende biomassa de komende jaren nog aanzienlijk vaker te lezen en te beluisteren zijn. Misdadige kapitalistische zelfverrijking die als groen door moet gaan zou bij u alle alarmbellen moeten doen afgaan. Maar ja, de inhoudelijke standpunten van repliek dienen is uiteraard net zo moeilijk als een Duitse oorlogsbunker als een tippie te omschrijven.

  En uw circulaire huis aan huis aktiereclame is toch nadrukkelijk door ons groene college verboden.

 9. Nina

  Het is tegenwoordig blijkbaar lopen op eieren bij onderhoud van boom en bos. Er werd zelfs een afscheidsceremonie georganiseerd voor de zieke beukenboom in het Wilhelminapark.

  Ondertussen slopen Estlanden de VS hun bossen om de biomassacentrales te voorzien van brandstof. En ook in Nederland zijn grote stukken bos verschroot hiervoor.

  Snapt u het nog?

 10. Pieter

  @Nina 11/2/2021 – 5:26
  En die gekapte Estse bossen worden vervolgens ook nog eens vanuit Estland naar Nederland vervoert om hier opgestookt te worden.
  Gekkenwerk

 11. jankanerwatvan

  Inderdaad, toen ik gisteren een Groen Links flyerverspreider aansprak op het feit dat ik 1. geen flyers in mijn nee-nee bus wil en 2. dit zonde is van de bomen/energie kreeg ik de tevens de reactie dat dit gerecycled papier was. Tja, zo kun je blijven vingerwijzen, uiteindelijk is er óók voor dat gerecyclede papier ooit een boom gekapt. Bovendien kost het recyclen van papier en het opnieuw bedrukken ervan tevens energie. Verspilde energie die in de vorm van nutteloze flyers direct in menig kliko wordt gemikt.

 12. bureaulesswatts.nl

  Blij om te lezen dat het bestaan van een zogenoemde ‘bio’ massa centrale , inmiddels is doorgedrongen bij de Utrechters . Helaas 6 jaar te laat. Net als in andere steden. ( er zijn inmiddels enkele 100derden ‘bio ‘- massacentrales in bedrijf )

  De vergunning aanvraag was in 2015, maar toen was er niemand die protesteerde. Zelfs niet terwijl bekend was, dat daarin per jaar een bos ter grootte van het gehele Amelisweerd verdwijnt. ( dus inclusief het gedeelte zonder bos )

  Mensen zijn nogal selectief boos . Zo was er wel regelmatig ophef als een enkele boom of zelfs bomen bij een particuliere golfclub werden gekapt.

  Wat betreft de ‘ communicatie ‘ zit het altijd wel goed en zal toen ongeveer hetzelfde zijn verlopen als in dit geval. Aan communicatie- deskundigen/ adviseurs is geen gebrek in deze tijden. Zal straks ‘s kijken tijdens het dagelijkse rondje. Ik geloof namelijk helemaal niets van dit verhaal.

 13. Ralph

  Zieke bomen jaja…

 14. RABE

  Dit is het begin van het einde.
  Een mooi excuus om de verbreding van de A27 er door te jassen.
  Let maar op allemaal, het gaat gebeuren.

 15. Adriaan

  De meneer van Rijkswaterstaat zeg niet te mogen rooien in het broedseizoen. Dat is niet waar! Dat mag wel degelijk, mits de rooier een degelijke fauna quickscan doet. Risico is dat je niet alles kunt rooien ivm broedende vogels…. Maaaaaar, dat risico bestaat ook buiten het broedseizoen.

  Ik riep het al eerder: saneer dat park nou eens zwaar. Dit heeft niks meer met een park of bos te maken maar eerder een oerwoud vol met doorgeschoten opslag, waar Tarzan en Jane zich thuis zouden voelen.

  Zieke essen heb ik zich wel degelijk zien herstellen, helaas een zware minderheid, waar je geen rekening mee kunt houden. Grote kans dat ze na opleving alsnog dood gaan, maar vooral tijdens ziekte naar herstel nog takken laten vallen. De boom is een verraderlijke soort. De gevaren die Rijkswaterstaat schetst kloppen.
  Die strook langs de A27 is begrijpelijk onderwerp van discussie. Helaas voor tegenstanders wegverbreding: daar staat nauwelijks wat bijzonders. De in de media geslingerde aantallen heb ik als bomenman ter plekke niet aangetroffen.
  Ik zeg: opruimen die strook en laat het rijk in ruil dat eens mooie park zijn oude glorie terug geven.

 16. Pee

  @Drs P
  Waarom de pvv en fvd bij dit verhaal betrekken ?
  Het is groenlinks dat je als eerste hoort te noemen die over doen komen tegen de biomassacentrales te zijn maar ondertussen zorgen dat die centrales niet gesloten kunnen worden door hun bindende afspraken met vattenfall .
  Dus laat de pvv en fvd er lekker buiten en richt je pijlen maar eerst eens op groenlinks.

 17. W.

  Wat een geruzie in deze discussie… Corona frustratie?
  Laten we maar hopen dat Cora (ik wil scoren) haar plannen niet voor elkaar krijgt.
  Volgens mij zijn er trouwens nog nauwelijks voorstanders van biomassa centrales maar dat even terzijde..

 18. erik

  weer een smoesje om de verbreding door te laten gaan

 19. Drs P

  Groen Links is al een geruime tijd, inmiddels ook als officieel partijstandpunt ( er is geen interne discussie meer) TEGEN biomassa voor energieopwekking. Daar komt de reactie op HArry vandaan, die gewoon permanent een zelfde niet kloppende plaat blijft grijsdraaien. Keer op keer op keer. De verwijzing naar PVV en forum is wel een goede, aangezien we HArry en andere reaguurders op basis van hun eerdere reacties daar moeten plaatsen. Partijen die bij uitstek dingen roepen om te scoren, maar dit in de praktijk middels stemgedrag niet belijden. Er staat ook duidelijk in mijn schrijven dat het voorbeeld anders is, maar ergens ook hetzelfde (en hypocriet). Mijn reactie is net zo goedkoop scoren als HARry doorgaans doet, een tegenreactie dus.

 20. HArry

  Goed te vernemen dat GL volgend Drs P afstand heeft genomen van biomassa. Maar dat ontslaat GL en D66 geenszins van de verantwoordelijkheid voor het aangaan van de miljoenencontracten waar in totaal 15 miljard euro aan subsidie geld, betaald via uw energierekening, verdeeld gaat worden.

  Klaarblijkelijk mag hier tot 17 maart niet over gesproken worden. Beter was geweest als GL en D66 hun excuses hadden aangeboden voor deze enorme misstap. Maar nee het moet zo snel mogelijk onder het tapijt.

  Daarom nog maar eens een herinnering aan de biomassacrises van GL en D66.

 21. Drs P

  Groen Links is helemaal niet verantwoordelijk voor het kabibetsbeleid. Groen Links heeft nog NOOiT in een regering gezeten.

  Als er al verantwoordelijken zijn (we hebben het over landelijllk en internationaal beleid) dan zijn het CDA, VVD, Christen Unie en D’66. Verder hebben de energiebedrijven in onze vrije markt een grote mate van vrijheid om hun eigen gang te gaan, tot stand gekomen onder met name CDA, VVD en PvdA regime.

  Kap dus maar eens met je steeds terugkerende op geen enkel feit berustende Groen Links haat. Het is gewoon foutief en niet kloppend wat je allemaal beweerd.

 22. Rob van Aa

  Wat een ongelofelijk toeval . Gelooft toch niemand 👍

 23. Hans

  Cora van Mora krijgt haar plannen er niet Dora 😂

 24. D.

  De gemeente heeft toch een herplantingsplicht? Dus ik neem aan dat voor iedere gekapte boom netjes een nieuwe wordt geplant… zal wel niet… maar wat een toevallige samenloop zo ineens.

 25. Pee

  @Drs P
  Zie eerst de video.

  https://www.youtube.com/watch?v=IKZBe4Df5WA&feature=emb_logo

  In 2002(!) blijken er er contracten te zijn afgesloten met (toen nog) NUON door een voormalige wethouder. Die contracten zijn kennelijk in 2020 nog geldig en waarschijnlijk nog lang daarna. Hoe lang kwam niet aan de orde. Tot in de eeuwigheid(?)

 26. Drs P

  @ Pee

  Ik heb door je filmpje geklikt maar Utrecht komt niet in dat filmpje voor.

  Welke wethouder is dat geweest in Utrecht en welk en wat voor contract was dat dan?

  Je kan niet zomaar halve dingen roepen die je niet kan onderbouwen, dan wil ik ook de ins en outs weten. Ik zeg helemaal niet dat het niet klopt wat je zegt, maar ik wil dan wel precies weten hoe de vork in de steel zat en wie verantwoordelijk was en ook weten hoe dat in de toekomst weer anders kan.

  Best fair toch?

 27. Pee

  @Drs P

  https://www.stichting-jas.nl/2020/05/warmtenet-gate.html?m=1

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).