Rijkswaterstaat kapt deze week alsnog dode en zieke bomen langs Utrechtse snelwegen Rijkswaterstaat kapt deze week alsnog dode en zieke bomen langs Utrechtse snelwegen

Rijkswaterstaat kapt deze week alsnog dode en zieke bomen langs Utrechtse snelwegen

Rijkswaterstaat kapt deze week alsnog dode en zieke bomen langs Utrechtse snelwegen
Vanwege de stormen in februari kon Rijkswaterstaat destijds niet alle dode en zieke bomen langs de A12 en A27 bij Utrecht kappen. Daarom worden in de nacht van 16, 17 en 18 maart de resterende exemplaren weggehaald.

Vanwege de stormen in februari kon Rijkswaterstaat destijds niet alle dode en zieke bomen langs de A12 en A27 bij Utrecht kappen. Daarom worden in de nacht van 16, 17 en 18 maart de resterende exemplaren weggehaald.

Langs de A12, vanaf knooppunt Oudenrijn tot en met knooppunt Lunetten, en langs de A27 ten zuiden van knooppunt Lunetten moeten dode en zieke bomen worden weggehaald. Eigenlijk had dit al voor 13 maart gedaan moeten zijn, maar vanwege de stormen is dat niet gelukt. Daarom wordt het werk nu deze week alsnog afgerond.

Omdat het broedseizoen dinsdag start, worden de bomen die op de kaplijst staan in de ochtend voor de werkzaamheden gecontroleerd door een ecoloog. “Hierbij wordt het territoriaal gedrag van vogels in kaart gebracht en wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van bijvoorbeeld nesten in bomen”, is te lezen in een persbericht van Rijkswaterstaat.

File

Als er bijvoorbeeld een nest wordt gevonden, beoordeelt de ecoloog hoe het werk kan worden uitgevoerd. Als dit niet kan zonder het nest te verstoren, worden de werkzaamheden opgeschoven tot na 15 juli, het moment dat het broedseizoen afloopt.

Op donderdag 17 februari zorgde een omgewaaide boom nog voor veel vertraging op de Utrechtse snelwegen. Automobilisten stonden op de A12 ruim een uur in de file tussen Maarsbergen en Utrecht.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

33 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Mooi. Ff een paar honderd “zieke” bomen kappen bij de A27 alstublieft. En gooi ze maar in de GL Biomassacentrale.

 2. Bill

  @JdV, ik hoop dat je inmiddels wel snapt dat het bij de A27 niet gaat om de daadwerkelijke fysieke bomen maar het inperken van meer natuur voor onzinnige verkeersmaatregelen die na een paar jaar alweer achterhaald zullen zijn? Of is dat nog steeds niet doorgedrongen?

 3. Scherpschutter

  @JdV

  Goed idee, maar erg ver kom je niet op die paar jonge sprietjes langs de A27 hoor. De Utrechtse biomassacentrale van GL en ’66 vreet 150.000 Estlandse monster-oerbomen per jaar. Dat zijn dus 411 Estlandse monster-oerbomen per dag. Op die 800 Ameliswaard stengeltjes redt de natuur-uitroeingsmachine van GL en D66 het niet eens een dagje…

 4. Hetty

  Ineens bleken na de kap wel heel erg veel bomen ziek te zijn geweest….

 5. Bill

  @Scherpschutter, heb je een bron voor “150.000 Estlandse monster-oerbomen” want je lijkt volgens Google de enige te zijn die dit getal noemt.

 6. Moniek

  Na ons de zondvloed?

 7. Wim

  Prima Plan kappen die zooi en meteen aanpassen.
  Dat gezeur moet maar eens afgelopen zijn nu we strak weer een zondvloed aan vluchtelingen krijgen moeten de wegen wel op orde zijn.

 8. Moniek

  @Wim
  Die vluchtelingen komen hier totaal berooid aan maar hebben allemaal auto’s op korte termijn?

 9. Confusius

  Tuurlijk heeft SS (whatsinaname) geen idee.

  Het is de Thierry-Donald-VladP.-methode. Je fl*kkert de desinfo de schutting over, it’s out in the open, je hebt verwarring gezaaid en vertrouwen in de overheid en “links” (die vrijwel nergens verantwoordelijk voor zijn) weggenomen, zaadjes geplant en je kan verder gaan met stoken en schoppen. Of het klopt wat je roept doet niet ter zake. Mensen en instituties zijn weer een stapje meer beschadigd en daar is het nu net om te doen. Mensen zijn tegen elkaar opgezet.

 10. P

  En er zijn al heel veel bomen weggekapt. Kennelijk gaat er een verbredingsvirus rond dat alleen Rijkswaterstaat ziet.

 11. Scherpschutter

  @Bill

  Bien sûr. Het is me een plezier en genoegen om uw nieuwsgierige geest te mogen attenderen op de indrukwekkende werken van de Nederlandse Dr. Fenna Swart, saillaint genoeg een ex-GroenLinks politica. Dus -voor zover en indien- u mogelijk overwoog om de bron aan te vallen in plaats van de inhoud, kunt u zich deze moeite alvast besparen. 🙂

  U kunt alle keiharde cijfers, feiten, bronvermeldingen terugvinden in haar uitmuntende werken, welke voor een ieder vrij inzichtelijk zijn.

 12. WV

  Ondanks al zijn geneuzel en quasi-voornaamheid ontbeert onze Scherpschutter helaas nog steeds de kunst van de wetenschappelijke annotatie en correcte bronverwijzing.
  ‘150.000 Estlandse oerbomen per jaar’. Op welke pagina, in welke peer-reviewed wetenschappelijke publicatie, beste heer?

 13. Scherpschutter

  @W

  “Ondanks al zijn geneuzel en quasi-voornaamheid ontbeert onze Scherpschutter helaas nog steeds de kunst van de wetenschappelijke annotatie en correcte bronverwijzing.”

  Au contraire, mon ami. Ik probeer het intellectuele luie zweet bij enkelen hier eruit te krijgen.

 14. de hovenier

  de wet flora en fauna [ wet natuurbescherming ]verteld ons dat u na vandaag niet meer mag snoeien / en kappen mits er direct omgevingsgevaar dreigt dat is mijn sinds niet het geval mocht u verder gaan dan 10 meter van de doorgaande weg
  ook de rode lijst verteld ons dat u in overtreding bent. met dieren die momenteel uit hun winterrust/slaap ontwaken. ook al haalt u er een ecoloog bij U bent in overtreding .ik snap niet dat u willens en wetens toch de wet overtreed.
  we hebben een warm voorjaar en veel rode lijst dieren zijn al in volle gang de honger te stillen na een winterslaap/ of water te zoeken om zich voor te planten.

 15. Nina

  Ach, alles is tegenwoordig zielig; zelfs bomen die worden gekapt.

  We hebben allemaal houten spullen in huis waarvoor bomen zijn gekapt:

  – tuinschutting
  – pollepel
  – meubels
  – tandenstokers
  – deuren
  – raamkozijnen
  – speelgoed
  – spelletjes
  – dakconstructie

  Beetje realiteitszin graag.

 16. Nina

  O ja, ik vergeet nog een heel belangrijke: de duurzame vangrails op de waterlinieweg. Daarvoor zijn pas veel bomen gekapt:

  https://www.duic.nl/algemeen/waterlinieweg-in-utrecht-krijgt-deze-maand-houten-vangrails/

 17. JdV

  @hovenier: ik las rode rijst dieren. Jummy.

 18. Hoera

  Zoals gewoonlijk is het een grote neuzelparade van iemand die niet in eens in de grote stad woont. Even los wat ik zelf van biomassa vindt, het overgrote deel bestaat uit reststromen hout uit Nederland: https://www.eneco.nl/over-ons/wat-we-doen/duurzame-bronnen/bwi-lage-weide/Veelgestelde-vragen-BWI/

 19. Losse Fladder

  @Scherpschutter: Kunt u mij aanwijzen waar u “150.000 Estlandse monster-oerbomen” vandaan haalt? En dan niet “Ga het zelf maar opzoeken” aub. Dat is geen bronvermelding.. Dank!

 20. Scherpschutter

  @Losse Fladder

  Ik begrijp de klacht niet. Ik geef de klagers een gratis een schot voor open doel!! Dit is hun kans… Stelt u zich toch het genoegen eens voor dat ze kunnen hebben van de eersten ooit op DUIC zijn die mijn ongelijk over wat dan ook kunnen aantonen! Ze loeren er al jaren op….En vinden bewijs van mijn ongelijk, dan kunnen ze me er járen mee om de oren slaan!

  Het enige(!) dat ze hoeven te doen is wat documenten doorspitten en filmpjes bekijken. Dat gaan ze echter niet doen, want ik weet hoe intellectueel lui de reaguurders in kwestie zijn. Uiteraard weten zij ook wel dat ik nooit iets zeg dat niet op zijn minst dubbel gecheckt is en meestal volstrekt wetenschappelijk bewezen. Met de inspanning schieten ze zichzelf weer eens in de voet…

  Ik heb de prinsjes dus weer eens schaakmat gezet met een simpel Herdersmatje en ze weten het. Dus ja, ik kan de verwende luie kinders wel voor eeuwig voorgesneden stukjes appel met een lepeltje blijven voeren, maar ze zullen toch echt een keer zelf met mes en vorken leren eten…LOL

 21. Bill

  @Schampschutter, je noemt _anderen_ intellectueel lui omdat ze vragen of je je willekeurige statistieken wil onderbouwen? Je kan wél zeven paragrafen tekst wijden aan hoe intelligent je bent (anderen zullen het tenslotte niet zeggen), maar even een linkje of ook maar een citaat plaatsen uit een onderzoek is opeens superveel moeite.

  Ik ben blij dat de reguliere wetenschap niet zo werkt. Daar worden onderzoeken geciteerd zodat mensen op basis van feiten hun beslissingen kunnen nemen, in plaats van op het niveau van “ja het is echt zo en als je me niet gelooft zoek je het zelf maar op!!!”.

 22. Scherpschutter

  @Losse Fladder

  Ziet u? Hij wil z’n lepel appelmoes. 😉

 23. Losse Fladder

  Lekkere ad hominem woordenbrij hoor, maar nog steeds geen bron… Dit begint een beetje droevig te worden @Scherpschutter. Ik wacht geduldig af…

 24. Bill

  @Losse Fladder, Scherpschutter hoort zichzelf graag praten, maar haakt in principe altijd af wanneer het feitelijk wordt en verzandt dan in dit soort “Man man man LOL” opmerkingen. Voor iemand die claimt anderen schaakmat te zetten lijkt het eerder dat hij in de put eindigt met Ganzenbord.

 25. Scherpschutter

  @Bill

  Weet je wat ik denk? Dat je intussen voor de verandering daadwerkelijk de werken van Dr. Fenna Swart hebt doorgenomen, na 2 minuten ongeveer al zag dat ik wéér 100% gelijk heb en je dat nu niet toe durft te geven…LOL

 26. Nina

  @Hoera

  https://milieudefensie.nl/onderwerp/wat-is-biomassa

  Het gaat niet heel goed met biomassacentrales en de brandstof die zij nodig hebben. Feitelijk wordt gesteld dat hout hierin verbranden CO2-neutraal is, omdat de boom eerst CO2 heeft opgevangen en opgeslagen en dit nu weer vrijkomt bij verbranding. Je vraagt je af wie hier heeft zitten slapen? Ik snap er in ieder geval geen fluit van.

  Ondertussen is er al 11,4 miljard euro subsidie aan biomassacentrales besteed:
  https://www.gelderlander.nl/arnhem/11-4-miljard-euro-aan-subsidie-voor-vervuilende-biomassacentrales-weggegooid-geld~adf24748/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

 27. Nina

  Of je zoekt gewoon artikelen van/over/met dr Fenna Swart op, zoals deze:

  https://www.parool.nl/columns-opinie/houtverbranding-in-biomassacentrales-is-totaal-niet-duurzaam~b4108a1a/?referrer=https%3A%2F%2Fjourna.com%2Ffenna-swart

 28. Bill

  @Schampschutter, ik heb ze doorgenomen maar de door jou geclaimde getallen komen nergens terug. Zou het helpen als we voor de 6e keer vragen of je kan aangeven waar je bijvoorbeeld in de door Nina gelinkte artikelen (Nina snapt blijkbaar wél hoe je links moet copy/pasten in het reactievenster hier) de term “150.000 Estlandse monster-oerbomen per jaar” tegenkomt?

  Maar goed, waarschijnlijk krijgen we nu weer een of andere “Haha ja dat is toch evident lol” reactie.

 29. Losse Fladder

  @Bill: Ik vrees dat u gelijk heeft. LOL 😉

  @Scherpschutter: Alle LOLs daargelaten. Kunt u mij aanwijzen waar exact 150.000 oerbomen vermeld staat? U bent nog steeds alleen maar aan het raaskallen zonder te refereren naar de bron. De bewijslast ligt bij u. Succes!

 30. Scherpschutter

  @Bill

  Ik wist het! Je hebt ze wel degelijk gelezen! LOL!

  Bill, constaterende dat je de werken van Dr Fenna Swart gelezen hebt, constaterende dat je gezien hebt dat ik zuiver inhoudelijk 100% gelijk heb over de 150.000 bomen per jaar uit het Estlandse oerbos in de Utrechtse natuurverwoestingsmachine van D66 en GroenLinks, constaterende dat je niets anders rest dan wat slap geneuzel over welke exacte termen Dr Swart al dan niet gebruikt heeft (man man man man man man) en constaterende dat dit nu wel erg genant voor je begint te worden, ga ik over tot de orde van de dag, maar natuurlijk niet voordat ik de kleine man (wat groei je toch snel) feliciteer met het voor het eerst zelf eten met mes en vork…LOL

 31. Scherpschutter

  Losse Fladder

  Dat is nu juist de grap! Als wetenschappelijk- en persoonlijk zeer integere man met 100% gelijk aan de zijde HEB ik u niets te bewijzen. I don’t give a damn wat u denkt, want ik HEB gelijk.

  Natuurlijk staat het u wél vrij te bewijzen dat ik niet zo integer ben als ik beweer…Geluk ermee, want dat gaat u niet lukken. LOL

 32. Losse Fladder

  @SS: Als u geen bewijs levert of u laat controleren, heeft u niets met wetenschap te maken. Heel erg hard roepen dat u integer bent op een forum maakt daar geen verschil in. Nogmaals, de bewijslast ligt bij u. Het maakt niet zo heel veel uit hoe goed uw capslock toets werkt. Ik wacht geduldig af. LOL

 33. wollie

  don’t feed the trolls.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).