Rinia moet zaak sluiten: nooit meer broodjes bakkeljauw op de Vinkenburgstraat | De Utrechtse Internet Courant Rinia moet zaak sluiten: nooit meer broodjes bakkeljauw op de Vinkenburgstraat | De Utrechtse Internet Courant

Rinia moet zaak sluiten: nooit meer broodjes bakkeljauw op de Vinkenburgstraat

Rinia moet zaak sluiten: nooit meer broodjes bakkeljauw op de Vinkenburgstraat

Geen broodjes kip Javaans, bakkeljauw en barra’s meer op de Vinkenburgstraat. ”Na 22 jaar gaan we stoppen! 31 december is onze laatste dag!” Dit bordje staat vanaf vandaag bij de Surinaamse broodjes zaak Mi fasie (voormalig Abbi en Javaans meisje), net naast de Neude. Vanaf januari wordt de huur van de kraam met 640% verhoogd. Dit komt door nieuwe regelgeving van de gemeente betreffende standplaatsen in de binnenstad. Rinia Djoewan, eigenaresse van de broodjeskraam kan dit niet betalen, en moet de Vinkenburgstraat verlaten. 

Huurverhoging

”Via via hoorde ik van de huurverhoging. Ik weet het nu zo’n 6 a 7 maanden. Door de crisis is mijn omzet gehalveerd, dus ik moet wel stoppen”, vertelt Djoewan. ”Zo meteen betaal ik 800 euro, terwijl ik eerst maar 125 betaalde. En dat is dan alleen de standplaats, exclusief gas, water en licht. Zelfs een kind begrijpt dat dit niet eerlijk is.” Al 22 jaar lang verkocht Rinia haar broodjes aan de Vinkenburgstraat. Dat ze nu moet stoppen, is een emotionele klap. DUIC berichtte al eerder over de verhoogde standplaats tarieven

stoppenDit meubilair moet gaan verdwijnen”

De laatste maand in haar kraam beschrijft ze als dubbel. ”Ook naar de klant toe. Ik heb erg veel vaste klanten, en als ik ze moet vertellen dat ik ga stoppen..”, Rinia maakt haar zin niet af. Het meubilair van de Utrechtse binnenstad, daar vindt ze zichzelf toebehoren. ”Maar dit meubilair moet gaan verdwijnen”, verzucht Rinia. De gemeente is onduidelijk over de reden van de verhoging vindt de Surinaamse. ”Ze zeggen dat de standplaatsen in Utrecht te goedkoop waren, maar met deze regeling is Utrecht de duurste van heel Nederland. Ze willen de kraampjes gewoon de stad uit hebben.” 

Actie

Rinia heeft geen actie genomen tegen de huurverhoging. ”Anderen hebben het wel geprobeerd. Mario (broodje mario) heeft zelfs een advocaat in de hand genomen, maar het is niet gelukt. De nieuwe regels staan al vast.” Als er kleinere panden waren geweest in de binnenstad, was de broodjeszaak daar misschien naar toe verhuisd. ”Maar de panden zijn allemaal zo groot! Ik wil een broodjeskraam, geen restaurant”, zegt Rinia.

Nieuwe plannen

De broodjes en verkoopster zullen we de komende tijd niet meer aantreffen op de Vinkenburgstraat. Wel is haar man, samen met een partner, aan het kijken of de kraam voor andere doeleinden kan worden gebruikt. ”We moeten nog een vergunning krijgen, dus ik kan er niets over zeggen. Mocht het lukken, dan ga ik tegen die tijd misschien wel mee helpen. Maar de komende tijd nog even niet. Het lijkt me te zwaar om de klanten onder ogen te komen.

 

16 Reacties

Reageren
  1. Ottotto

    Groenlinks en pvda: bedankt!

  2. Nielsch

    Ach ja, ondernemertje pesten. Een favoriete sport van de PvdA en GroenLinks waar ze ook nog eens erg goed in zijn.

  3. Ton

    Tuurlijk is het de opzet van het stadsbestuur om alle straatverkoop in kraampjes te verbannen. Er staat veel winkelruimte leeg dus de verhuurbedrijven hebben B&W onder druk gezet om het onrendabel te maken om vanuit een kraam iets te verkopen. Dit is ook al een paar jaar in Amsterdam het beleid en men hoopt zo dat er winkelruimte gehuurd wordt om deze zaken te verkopen. CU2030 in een steriele strakke stad zonder verrassende leuke kraampjes. Hoe voorkom je dat mensen participeren en zelfstandig een bestaan opbouwen.Beter is als deze mensen in de bijstand belanden en als goedkope werkkrachten voor de gemeente gaan werken.
    Het middeleeuwsche lijfeigenschap is weer terug in Nederland.

  4. kifuma

    Dit slaat nergens op de huur met 2% verhoog is meer genoeg , je kunt toch iemand niet zo maal brodeloos maken.

  5. Peter Villevoye

    Tja, “verrassend leuk” en aan de voorkant oogt zo’n kraam inderdaad gezellig en lekker nonchalant. Maar ik vind de meeste van die kraampjes behoorlijk ontsierende karren, vanwege hun rommelige aanblik aan de zij- en achterkanten.

    Vaak is de kraam ook een ongeplande sta-in-de-weg. Heeft de Gemeente na veel gepuzzel en inspraak een stoep of straathoek netjes aangelegd en op orde, wordt er weer zo’n semi-permanente kar of kraam neergezet. Die meestal ook weer allerlei andere opstoppers om zich heen verzamelt: wat prullenbakken, technische voorzieningen, geparkeerde fietsen, aan- en afvoer, etc.

    Er zijn best goede voorbeelden (zoals de ijskar van Venezia en veel bloemenstallen), maar meestal is het een hap-snap houtjes-touwtjes aangelegenheid.

    Het gaat iedereen -natuurlijk- om de centen, en misschien had de Gemeente toch beter kunnen inzetten op een geleidelijke verhoging, in combinatie met strengere eisen en regels. Want in één keer 6 à 10 keer zoveel rekenen is wel heftig. Men ontneemt de standhouders de kans om met het besluit en beleid mee te groeien. En dat is wel jammer voor Rinia…

  6. louis gieling

    Beste Peter, ik begrijp dat als jij iets bij een kraam zou willen gaan kopen,dat je eerst aan de achterkant gaat kijken of het er wel fatsoenlijk bijstaat!!!! Gelukkig zie je bij sommige kramen wel goede voorbeelden? Maar bij een kraam die er al 22 jaar staat kun je jezelf er wel wat bij voorstellen dat de huur onbetaalbaar wordt verhoogd?
    Ik ben geen voorstander van kramen,maar realiateit
    heeft voorang.

  7. louis gieling

    Beste Peter, ik begrijp dat als jij iets bij een kraam zou willen gaan kopen,dat je eerst aan de achterkant gaat kijken of het er wel fatsoenlijk bijstaat!!!! Gelukkig zie je bij sommige kramen wel goede voorbeelden? Maar bij een kraam die er al 22 jaar staat kun je jezelf er wel wat bij voorstellen dat de huur onbetaalbaar wordt verhoogd?
    Ik ben geen voorstander van kramen,maar realiateit
    heeft voorang.

  8. Geenstijl

    Het probleem zijn de ambtenaren op hoge posities, die er een eigen visie op na houden, die zij vervolgens de Wethouder laten uitvoeren.
    Kortom de Wethouder is gewoon een marionet waar de ambtenaren aan trekken.
    Welkom in Palermo a/d Vecht.

  9. Geenstijl

    Het probleem zijn de ambtenaren op hoge posities, die er een eigen visie op na houden, die zij vervolgens de Wethouder laten uitvoeren.
    Kortom de Wethouder is gewoon een marionet waar de ambtenaren aan trekken.
    Welkom in Palermo a/d Vecht.

  10. Geenstijl

    Utrecht begint op een klassieke DDR stad te lijken waar de roverheid het voor het zeggen heeft en waar de burger/ondernemer word uitgeknepen door ambtenaren en hun regeltjes.
    De Utrechtse politiek is een bende ingeslapen pluche plakkers die de stad in de grootste ellende storten.
    En om het nog leuker te maken krijgen wij ook nog een mislukt rekenwonder als burgemeester.

  11. pieter mijn knecht

    Schande
    De gezelligheid gaat zo ook de stad uit
    en is die huursverhoging nu ECHT nodig
    of gaan we met zijn alle wielrennen in 2015
    dat kost maar 10.000.000 euro
    Lang leve Groen links en partij van de Arbeid

  12. Ariane Mitchell

    This is terrible to hear. My partner lives in Utrecht and I visit often and am really saddened by this.

  13. Krakeling

    Mevrouw staat met haar kraam op een A1-locatie en betaalt nu € 125,- per maand. Dat is nog geen € 5,- per dag. Vergelijk die cijfers eens met de kosten voor een uurtje parkeren of met de kamerhuur van een armetierige student. De huur die zij nu betaalt is niet meer van deze tijd. Er hebben op het stadhuis wat ambtenaren jarenlang zitten slapen en daar heeft mevrouw ruimschoots van geprofiteerd.

  14. Utrechtse vogel

    800 euro per maand is nog steeds niet erg veel huur. Bij een geschatte energierekening van 50 euro per maand, zijn haar kosten 850/maand. Bij 20 dagen open per maand is dat 42,50/dag.

    Ik denk dat er zat ondernemers zijn die voor dat bedrag een nette kraam willen exploiteren op die plek.

  15. Hugo Tiel

    Bewust broodroof plegen met voorbedachte rade en je als ambtenaar verschuilen achter een besluit, wat je zelf hebt voorgesteld en doorgeduwd. Beetje laf is het wel om dit zonder overgangsregelingen of alternatief aanbod zo uit te voeren.

  16. Martin

    Na 22 jaar gaat het gewoonte recht spreken
    en kan en mag een gemeente dit niet maken
    wel kan de gemeente een aanpassing aankondigen
    en of een regeling voor de huidige standhouders treffen

    weer een gemeente welke het oor laat hangen naar een grote ondernemer in dit geval naar een Projectontwikkelaar
    dit ruikt naar corruptie

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).