RIVM waarschuwt voor smog in Utrecht komende dagen: ‘Luchtkwaliteit waarschijnlijk slecht’ RIVM waarschuwt voor smog in Utrecht komende dagen: ‘Luchtkwaliteit waarschijnlijk slecht’

RIVM waarschuwt voor smog in Utrecht komende dagen: ‘Luchtkwaliteit waarschijnlijk slecht’

RIVM waarschuwt voor smog in Utrecht komende dagen: ‘Luchtkwaliteit waarschijnlijk slecht’
Het RIVM waarschuwt dat de luchtkwaliteit in Utrecht de komende dagen ‘onvoldoende tot slecht’ is vanwege smog door ozon. Vooral vrijdag en zaterdag kunnen mensen last hebben van de slechte luchtkwaliteit.

Het RIVM waarschuwt dat de luchtkwaliteit in Utrecht de komende dagen ‘onvoldoende tot slecht’ is vanwege smog door ozon. Vooral vrijdag en zaterdag kunnen mensen last hebben van de slechte luchtkwaliteit.

Smog door ozon ontstaat op zonnige dagen als de luchtvervuiling ‘ophoopt’. Smog kan voorkomen als er weinig wind – vaak uit zuidoostelijke richting – staat. Vervuilende stoffen in lucht worden met behulp van zonlicht omgezet in ozon. Smog ontstaat vooral in de zomer, omdat de zon in andere seizoenen niet genoeg kracht heeft om een hoge ozonconcentratie te laten ontstaan.

In Europa is een ‘alarmdrempel’ vastgesteld. Als de ozonwaarde boven die drempel uit dreigt te komen, kunnen mensen die gevoelig zijn voor smog klachten krijgen. Dan volgt een waarschuwing van het RIVM. Als de luchtkwaliteit nog slechter dreigt te worden, kan iedereen klachten krijgen. In dat geval zet het RIVM de waarschuwing om in een alarm. Daar is nu geen sprake van, het RIVM heeft alleen een waarschuwing afgegeven.

Zware inspanning beperken

De waarschuwing geldt voor het midden en zuiden van het land. “Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hier last van hebben. Het RIVM adviseert hen binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken”, is te lezen op de website van de instantie. Het advies is vooral van kracht in de namiddag en de vroege avond, omdat de luchtverontreiniging dan het grootst is.

Het RIVM waarschuwt vooral voor smog op vrijdag en zaterdag, maar verwacht dat de ozonconcentraties op zondag ook nog hoog kunnen zijn. Vanaf maandag neemt de bewolking toe en daalt de temperatuur, waardoor er dan geen smog meer verwacht wordt.

Klachten

Smog door ozon kan leiden tot luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid, het verergeren van astmaklachten en het afnemen van de longfunctie. Ook kunnen mensen last krijgen van irritatie aan de ogen, neus en keel. Mensen die een luchtwegaandoening hebben, kinderen en ouderen zijn volgens het RIVM vaak gevoelig voor smog. “Neem bij klachten contact op het uw huisarts of de GGD”, luidt het advies.

25 Reacties

Reageren
 1. Katja

  In andere, meer normale landen, wordt de industrie en verkeer aan banden gelegd om de luchtkwaliteit te verbeteren. In NL “blijf binnen en span je niet in”.
  Kwalijk.

 2. Wies

  Valt wel wat mee Katja. Het is hier gewoon nooit zo erg als in andere landen. Gelukkig maar.

 3. Markie

  Ik weet niet wat je normaal noemt Katja, maar ik kan alleen Noorwegen en Denemarken bedenken waar zulke maatregelen gelden. Elk ander westers land is minstens zo smerig als het hier is.

 4. Toine Goossens

  Laten we wel even bij de les blijven Katja. De luchtkwaliteit is perfect in Utrecht.

 5. Pol Vandegeugden

  De weerapp op mijn telefoon geeft zonder uitzondering elke dag aan dat de luchtkwaliteit slecht is. Nu effe extra slecht. Zijn we wel gewend toch?

 6. stefan

  De luchtkwaliteit is alles behalve perfect in Utrecht. We zitten nog aardig ver verwijderd van de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie verwijderd. Ongezonde lucht is voor iedereen slecht, niet alleen voor kwestbare ouderen, kinderen en chronisch zieke mensen. Je leeft een paar jaar korter als je in een stedelijke omgeving woont. En doodgaan aan een longaandoening is bepaald geen prettige manier om te sterven.

 7. W

  @toine is weer eens bezig met het verspreiden van nepnieuws en noemt de luchtkwaliteit in Utrecht zelfs “perfect” terwijl deze volgens gerenommeerde instituten vandaag als ronduit “slecht” wordt gekwalificeerd.

 8. buurtbewoner

  @Pol
  dus je kijkt elke dag op een app terwijl je weet dat ie elke dag t zelfde aangeeft haha

 9. Sanne

  @pol: ja die van mij ook. Alleen de app van Toine Goosesn geeft aan dat de kwaliteit perfect is.

 10. Koel Hoofd

  Ach, als je ‘de theoriedeskundigen’ en hun fans moet geloven is de omgeving (milieu, luchtkwaliteit) in Nederland zo ongelooflijk vervuild dat we massaal veel te vroeg dood gaan. Terwijl we in werkelijkheid massaal steeds ouder worden, zelfs zo oud dat vergrijzing in meer dan een opzicht een sociaal economisch probleem wordt.

 11. WvR

  @W:
  Vergeleken met 99.9% van overige stedelijke gebieden in de wereld zou het een lucratieve business zijn de Utrechtse lucht ter verkoop op de markt aan te bieden,
  veel schoner dan dat gaat het niet worden in stedelijk gebied.

  Verhuizen naar een Alp is altijd een optie natuurlijk.

 12. Statler

  Ik check geregeld de luchtkwaliteit op mijn Utrechtse postcode. Die is meestal “goed ” tot “redelijk”. Momenteel “onvoldoende”.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 13. Voetganger

  In het Griftpark werd zojuist weer een mooie bijdrage gedaan aan de smog. Het zag er blauw van de barbecuerook. Het zal in andere parken niet anders zijn.

  Als Utrecht serieus was over de luchtkwaliteit, dan zou ze barbecues, houtrook en vuurkorven meteen kunnen verbieden. Maar nee.

 14. Sj

  @koelhoofd: we worden ouder, maar niet gezond ouder. Wereld van verschil

 15. Bert Bruislijm

  @Voetganger. Tja, en ik vind dat ze zuurpruimerij moeten verbieden. Hebben we allebei pech helaas.

 16. Binnenstadbewoner

  @ katja: nog nooit in een stad in het buitenland geweest zeker? Overal is het vele malen viezer dan hier. Vooral door tweetakt scooters, diesel bussen en brachtwagen, nauwelijks fietsers etc etc.

 17. Koel Hoofd

  @Sj
  Dat is pertinent niet waar, we worden wel degelijk gezonder ouder in Nederland.
  Maar ouderdom komt wel altijd met gebreken.
  Dus een stijgende hoeveelheid ouderen resulteert automatisch in meer ouderdomsgebreken ergo toenemende vraag naar zorg. Een ouderdomskwaal is echter geen teken van ongezondheid, slechts een teken dat ze al heel lang op deze aardbol rondlopen.

 18. stefan

  @voetganger: in barbecuerook zit vooral fijn stof (PMx), smog is ozon (O3) (m.a.w., barbecues dragen niet bij aan smog). Wat overigens niet wil zeggen dat een combinatie van de twee niet extra slecht voor je longen is. Open vuur heeft geen afvoer, dus je ademt de troep direct in als je erbij staat.

  Houtstook volledig verbieden kan niet, helaas. Het Rijk is bijzonder traag met wetgeving die dat kan faciliteren. Onder de Omgevingswet zou het wel kunnen (volgend jaar dus).

  Er ligt overigens een raadsvoorstel klaar om vuurkorven te verbieden. Vreemd genoeg zijn D66 en PvdA tegen, je zou toch verwachten dat juist die partijen er alles aan willen doen om de gezondheid van de inwoners te beschermen.

 19. Voetganger

  @Bert Bruislijm, ik maak hieruit op dat jij een van de smog veroorzakers bent.

  Eris een stookalert voor dit weekeinde, maar ga vooral door met je zelfzuchtige pleziertjes.

 20. Geenstijl@Utrecht

  Over het algemeen heeft Toine het bij het juiste eind,hij verspreid zeker geen nepnieuws.
  Maar we moeten toch eens gaan afvragen,of het niet zo verstandig is om te stoppen met barbecue en open korfvuren,ik weet het ruikt lekker en is gezellig, maar wel slecht voor mensen met astma of copd.

 21. Bert Bruislijm

  @voetganger. Aannames doen zonder te weten wie ik ben. Typisch. Ik heb niet eens een auto rare meneer. Verder heb ik astma en ben nog nooit boos geworden op mijn vuurstokende, barbecueende buurman. Ruikt in mijn ogen heerlijk en ik ben nog nooit benauwd geworden. Dus hoe zit het met mijn zelfzuchtige pleziertjes? Dat ik mijn buurman in z’n waarde laat is zelfzuchtig? Ok, weer iets geleerd.

 22. Statler

  Vandaag nog steeds “onvoldoende”, maar niet “slecht”.
  Verschil door andere meetlokaties?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 23. Sj

  @geenstijl: geen idee waarom je het opneemt voor toine, maar hij verspreidt wel degelijk nepnieuws aangezien de lichtkwaliteit niet “perfect” is zoals hij beweert, maar slecht zoals het rivm stelt. Heeft toine een betere meetmethode dan het rivm?

 24. Toine Goossens

  @Sj(oerd),

  Laat mij de kaart van het RIVM zien. Die heb je niet. Alleen de kaarten van het Plan Bureau voor de Leefomgeving doen er toe.
  Tijdelijke hoge waardes zijn geen enkel probleem. Net zoals alle zonaanbidders vandaag weer hebben laten zien. Zij weten dat de UV effecten relatief zijn, die nemen zij voor lief.

  De DUIC redactie heeft het weer eens voor elkaar gekregen om mijn inhoudelijke reactie op anonieme beschuldigingen zoals die van u en W niet te plaatsen. Lot van Hooijdonk heeft mijn standpunt al 3 jaar geleden overgenomen door een deskundig rapport te publiceren. De conclusie destijds: ‘Alleen rook leidt nog tot overlast, maar ook die is niet schadelijk’.

  Lees ook de laatste WHO conclusie beste Sjoerd. Over de hele wereld worden mensen ouder, maar overlijden zij aan westerse welvaartsziekten. Is geen woord Frans bij.

  Stop met het anoniem aanvallen van personen die transparant en eerlijk onder eigen naam publiceren. Of maak u bekend, maar daar zult u wel te laf voor zijn.

 25. Statler

  Op de site van het longfonds is de kwalteit op mijn Utrechtse postcode inmiddels “matig”. Is dus weer aan het verbeteren.
  @Toine Goossens:
  de wegen van de Duicse moderator zijn ondoorgrondelijk.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).