Rode Kruis wil voedselhulp in Utrecht opschalen en opent gironummer Rode Kruis wil voedselhulp in Utrecht opschalen en opent gironummer

Rode Kruis wil voedselhulp in Utrecht opschalen en opent gironummer

Rode Kruis wil voedselhulp in Utrecht opschalen en opent gironummer
Foto: Archief DUIC
Het Rode Kruis heeft gironummer 5125 geopend om landelijk voedselhulp te verdubbelen van twintigduizend naar veertigduizend mensen per jaar. Ook in Utrecht is het opschalen van de voedselhulp nodig, zegt de organisatie. Het Rode Kruis helpt naar eigen zeggen zo’n 400 Utrechtse huishoudens per week met een boodschappenkaart, maar dat is slechts een fractie van de mensen die hulp nodig hebben. Volgens de hulporganisatie staan er namelijk zo’n 1500 Utrechters op de wachtlijst voor voedselhulp.

Het Rode Kruis heeft gironummer 5125 geopend om landelijk voedselhulp te verdubbelen van twintigduizend naar veertigduizend mensen per jaar. Ook in Utrecht is het opschalen van de voedselhulp nodig, zegt de organisatie. Het Rode Kruis helpt naar eigen zeggen zo’n 400 Utrechtse huishoudens per week met een boodschappenkaart, maar dat is slechts een fractie van de mensen die hulp nodig hebben. Volgens de hulporganisatie staan er namelijk zo’n 1500 Utrechters op de wachtlijst voor voedselhulp.

Uit eerder onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat zeker 400.000 mensen in Nederland verkeren in onzichtbare voedselnood. Deze groep mensen wil graag hulp, maar heeft die nog niet gevonden. Het Rode Kruis vermoedt dat de aantallen in de afgelopen tijd nog verder zijn toegenomen. Ook in Utrecht blijft het aantal huishoudens dat hulp nodig heeft elke maand groeien.

Voedselbank

Ook Voedselbank Utrecht ziet de laatste jaren steeds meer Utrechters in financiële nood komen. Het aantal Utrechters dat afhankelijk is van de voedselpakketten neemt dan ook fors toe. Zo zag de Utrechtse Voedselbank een stijging van 10 procent in september 2022 ten opzichte van begin dat jaar. Tegelijkertijd neemt de hoeveelheid producten die de Voedselbank ontvangt steeds meer af.

Zo vertelde een van de vrijwilligers van de Voedselbank in Overvecht in juni 2022 aan DUIC: “De hoeveelheden lopen terug. En dat terwijl het aantal deelnemers nog steeds groeit.”

Boodschappenkaart

Sinds 2022 helpt het Rode Kruis duizenden huishoudens met het betalen van de boodschappen. Vorig jaar deelde de organisatie 215.713 boodschappenkaarten ter waarde van 17,50 uit. Sinds begin dit jaar helpen het Rode Kruis en lokale organisaties landelijk gemiddeld zesduizend huishoudens per maand met een wekelijkse boodschappenkaart. Mensen kunnen deze kaarten dan ophalen bij plekken zoals buurthuizen en wijkcentra. Door stijgende vaste lasten en de inflatie houden mensen volgens het Rode Kruis steeds minder geld over voor gevarieerd voedsel. Het Rode Kruis wil daarom inspringen op plekken waar de nood het hoogst is. In 2023 zijn tot nu toe zeker 36.000 boodschappenkaarten uitgedeeld. 

Het Rode Kruis opent nu Gironummer 5125, omdat er naast hulp die bijvoorbeeld op scholen wordt gegeven, extra voedselhulp nodig is. De organisatie betaalt de voedselhulp met geld van donaties. Het Rode Kruis hoopt de hulpverlening, onder meer voor Utrechtse huishoudens die op de wachtlijst staan, zo snel mogelijk uit te breiden. 

9 Reacties

Reageren
  1. Hetty

    Goed werk, dat het Rode Kruis dit gironummer geopend heeft. Triest, dat dit nodig is in een zogenaamd rijk land als Nederland. Ik hoop, dat er gul gegeven word, want voedsel is 1 van de eerste levensbehoeften.

  2. Wendy

    @Hetty.Niets aan toe te voegen.

  3. Nina

    Belachelijk dat dit nodig is.

    Miljarden van ons aller gemeenschapsgeld staan gereserveerd voor stikstofmaatregelen, zoals uitkoop boeren, terwijl dit helemaal niet nodig is: https://www.wyniasweek.nl/product/de-stikstoffuik/

    Van Europa moeten wij de natuur verbeteren. Wij hebben als land zelf bedacht dit te doen op basis van stikstofdepositie en daar een computermodel voor bedacht i.p.v. te gaan meten. Een soortgelijk computermodelletje is ook gebruikt bij de toeslagenaffaire en we hebben gezien hoe mis dat is gegaan.

    Er mag nu slechts 0,07% depositie plaatsvinden op natuurgebieden per jaar en dat is dus ÉÉN vogelpoepje op een oppervlakte van twee voetbalvelden PER JAAR. Dit terwijl heidegebieden gerust meer dan 100-200 KILO stikstofdepositie aankunnen zonder hieronder te lijden.

    Kijk naar de uitleg van fysicus en wetenschapsjournalist Arnout Jaspers:
    https://www.npostart.nl/wnl-op-zondag/02-04-2023/POW_05530642

    Er moet een noodwet komen om ons land van het slot te halen en dan kan het gerserveerde geld naar de juiste dingen gaan en onze boeren rustig verder innoveren.

  4. Koel Hoofd

    Het is heel erg genant dat het Rode Kruis in het rijke Nederland hulp moet verlenen.
    Maar ja, geld + milieu, geld + klimaat, geld + exclusieve inclusiviteit, geld + internationaal deugen hebben meer prioriteit. Dat bittere armoede probleem zal alleen maar erger worden zolang men het beestje niet bij de juiste naam durft noemen.

  5. Nina

    @mezelf…..
    De depositiewaarde die heidegebied aankan zonder schade is 6 kilo en niet 100-200 kilo. Excuus.

  6. Rob H.

    Tientallen jaren ultrarechts afbraakbeleid. Zie hier de gevolgen.

  7. Geenstijl@Utrecht

    Beste Rob H, daar hebben de linkse partijen ook aan meegedaan hoor,sinterklaas die bestaat niet …
    Maar rechts heeft er inderdaad een potje van gemaakt.

  8. Klaasjan

    @Nina
    De heer Arnout Jaspers is een enigszins obscure bron. Het lijkt me raadzaam dat u zich wat breder oriënteert.

  9. Nina

    @Klaasjan
    Wat klopt er dan niet van wat hij zegt?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).