Roeiverenigingen willen 300.000 euro van gemeente Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Roeiverenigingen willen 300.000 euro van gemeente Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Roeiverenigingen willen 300.000 euro van gemeente Utrecht

Roeiverenigingen willen 300.000 euro van gemeente Utrecht
De drie Utrechtse roeiverenigingen Triton, Orca en Viking vragen 300.000 euro van de gemeente omdat ze naar eigen zeggen maandenlang het Merwedekanaal niet kunnen gebruiken om te trainen. Door grote verbouwingen rondom het kanaal wordt de doorvaart belemmerd.

De drie Utrechtse roeiverenigingen Triton, Orca en Viking vragen 300.000 euro van de gemeente omdat ze naar eigen zeggen maandenlang het Merwedekanaal niet kunnen gebruiken om te trainen. Door grote verbouwingen rondom het kanaal wordt de doorvaart belemmerd.

De besturen van de roeiverenigingen zijn in crisisberaad vanwege langdurige afsluiting van het Merwedekanaal. Door werkzaamheden bij de Nelson Mandelabrug en de nieuw aan te leggen expeditiebrug voor de Jaarbeurs zouden de roeiers niet meer kunnen trainen.

Volgens de clubs is de doorvaart voor maanden gestremd. Ross Goorden, voorzitter AUSR Orca vertelt: “We verwachten dat er vanaf eind november voor ongeveer 5 of 6 maanden helemaal geen doorvaart mogelijk is en dat het daarna voor ongeveer dezelfde periode te onveilig is om te varen. De breedte van de doorvaart is daarna namelijk te smal.”

Veiligheid

Doordat de roeiers volgens dit scenario helemaal niet gebruik kunnen maken vragen ze aan de gemeente een compensatie van 300.000 euro. Dit bedrag is nodig voor trainingskampen, het extra wegslepen van pontons in de weekenden en het vervoer van roeiers en wedstrijdboten naar alternatieve locaties.

Nieske Castelein, voorzitter URV Viking vult aan: “We maken ons ernstige zorgen over de veiligheid op het water en staan met onze rug tegen de muur; zonder compenserende maatregelen van het college staat de roeisport stil in Utrecht.”

Overleg

Goorden laat weten dat ze het trainingswater niet huren van de gemeente: “Het is gewoon openbaar vaarwater dus we begrijpen dat er af en toe werkzaamheden moeten gebeuren. Maar nu is er zonder goed overleg bijna een jaar geen roeisport op deze plek mogelijk.”

De drie verengingen hebben donderdagavond de gemeente een brief gestuurd met het verzoek om 300.000 euro over te maken. De gemeente beraad zich op dit moment op een reactie.

Het water van het Merwedekanaal dat gebruikt wordt om te zwemmen, het varen met bootjes en de roeiers is al langer punt van discussie. De roeiverenigingen vinden de trainingsfaciliteiten al jaren onder de maat en zien graag alternatief trainingswater ergens in de stad.

31 Reacties

Reageren
  1. Rottebert Peermans

    Ja, mijn hobby is om over de A2 te racen maar dat wordt onmogelijk gemaakt door wegwerkzaamheden, files en trajectcontroles. Nu wil ik 20k belastinggeld en snel!

    Diederick en Anne-Fleur leven in een parallelle realiteit.

  2. Sander

    Deze verenigingen nemen jaarlijks honderden nieuwe leden aan en vervolgens klagen ze over:
    1. bootjes;
    2. bouwwerkzaamheden;
    3. bruggen;
    4. woonboten;
    5. zwemmers;

    Het water is niet exclusief en alleen voor de roeiers, maar van ons allemaal.

  3. JdV

    Prima idee dat de gemeente 300k geeft als tegemoetkoming voor de overlast. Nog beter idee is dat de gemeente een verbruikersheffing oplegt a 200k per vereniging per jaar voor het klaarblijkelijk exclusieve gebruiksrecht op een openbare waterweg. De vergoeding zal worden betaald zodra de verenigingen de heffing voor 2019 a 200k per vereniging hebben overgemaakt aan de gemeente.

  4. Herman

    Wat een brutaliteit!
    Die verenigingen hebben best veel leden, maar de meesten hangen vooral aan de bar. Fiets daar al jaren langs, zie nooit meer dan enkele boten op het water,
    Bovendien ze kunnen best een eind vanaf de werf tot de Soweto brug roeien.

  5. Erik

    Ze hebben wel lef hoor: jarenlang gratis en bijna exclusief gebruik maken van kilometers aan kanaal en gaan huilen en geld gaan eisen als hun hobby belemmerd wordt omdat een stad nu eenmaal groeit.

  6. Diagonaal

    Volgens mij is deze eis meer provocatief dan een harde eis. Denk dat ze nogal verbijsterd zijn over de gang van zaken en een gesprek willen afdwingen.

  7. Gerard Brugmans

    Veel roeiers zijn slimme, hoogopgeleide mensen. Die snappen best dat je niet niet jarenlang gratis van openbaar water gebruik kunt maken en vervolgens doodleuk een schadevergoeding kunt eisen als je zelf je sportfaciliteiten moet gaan regelen. Dit is gewoon strategie, maar ik vrees dat ze met deze brutale aanpak in Utrecht ook nog best ver gaan komen…

  8. dan

    Als de helft van alle Utrechtse voetbalveldjes door toedoen van de gemeente voor een jaar niet gebruikt kon worden zou Iedereen het er over eens zijn dat dit vreselijk is voor (top)sport in de stad, er iets van een vergoeding moet komen voor de gedupeerde verenigingen, en er een plan moet komen om dit te voorkomen in de toekomst. Ik denk dat het hier vooral om het laatste gaat, zelfs de zure reacties laten zien dat dit nodig is.

  9. Bernhard

    Had ze een paar roeibanen gegeven op de Uithof.

  10. chantal

    Ik ondervind als fietser al jaren overlast in het stationsgebied. Fietspaden zijn afgesloten, omgelegd of eenvoudigweg verdwenen.
    Per direct wil ik 100.000 euro van de gemeente. En snel een beetje.

  11. Piet

    Wat is het probleem? Uit het verhaal maak ik op dat het alleen over het laatste stukje kanaal gaat na de Nelson Mandela brug. Als ze gewoon beginnen bij de Liesboschbrug is het traject bijna even lang, met eenzelfde soort bocht.

    Daarbij zijn ze zelf juist ook een oorzaak van onveiligheid voor zwemmers (en fietsers, want er zwalkt vaak een fietser met roeptoeter op slakkentempo over het fietspad mee die alleen oog heeft voor de roeiers).

  12. Steven

    @ DAN, alle sportverenigingen die gebruik maken van voetbalvelden betalen daar huur voor. Wat betalen die roeiers aan de gemeente voor het gebruik van het water?

  13. Cico

    Ze hebben geen poot om op te staan, maar dat haalt niet weg dat er een roeibaan moet komen in Utrecht. Ik snap best dat ze wat druk op de ketel willen zetten, anders gebeurt er niks.

    Roeien is een harstikke positieve toevoeging aan de stad, leg nou gewoon elders een goeie roeibaan aan en maak het Merwedekanaal multifunctioneel. De aanleg kan worden gesubsidieerd met een lening tegen vriendelijke aflossingsvoorwaarden. Onderhoud is voor hun. Of combineer de roeibaan met een openlucht zwembad met natuurwater, daar is ook behoefte aan.

    Met dit soort principieel gedoe over gebruiksrechten komen we anders geen stap verder in Utrecht, behalve constant geruzie.

  14. Paul Gr.

    Omhooggevallen, over het paard getilde snotneuzen. Nu hebben ze in ieder geval eens de tijd om hun studieboeken af te stoffen, dus effe niet feesten en zuipen

  15. bee

    roeien kan je ook in de sportschool.

  16. Karla

    Hahahahahahahahahahahahahahahahahaha! Leuk geprobeerd.

  17. yvo

    Natuurlijk gunt iedereen de roeiers het allerbeste, maar nu snijden ze zichzelf in de vingers. Er is geen enkele reden waarom deze clubs meer recht hebben op het water, en geld, dan andere gebruikers van de openbare ruimte. Ik heb een fietsclub, wij fietsen altijd over de kanaalweg, die gaat ook voor een jaar dicht. Nu wil ik ook geld. De logica ontbreekt hier, helemaal omdat ze gewoon gratis gebruikmaken van het water. Ik stel juist voor om het merwedekanaal veel meer geschikt te maken als groene zone met recreatie.

  18. Lombokker

    Sportverenigingen die gebruik maken van gemeentelijke sportvelden betalen daar inderdaad huur voor. Die huuropbrengsten zijn echter bijna lange na niet kostendekkend. Per saldo worden de betreffende sportverenigingen dus feitelijk door de gemeente gesubsidieerd. Op zich niks mis mee, want sporten zorgt voor een betere gezondheid en meer sociale samenhang. Wat mij betreft is dat geld dus goed besteed.
    Nu zijn er drie verenigingen die zelf altijd financieel gezien hun broek op hebben kunnen houden in de problemen gekomen. Problemen die zijn onstaan omdat de gemeente aan weerszijden van het Merwedekanaal nieuwe woonwijken laat bouwen. En die sportverenigingen vragen nu netjes of zij ook een bescheiden deel kunnen krijgen uit die grote pot met geld die ieder jaar door de gemeente wordt uitgegeven om de sport in Utrecht te bevorderen.
    Dat is hun goed recht, en ik begrijp dan ook totaal niet waarom dit hier zo veel verontwaardiging en hatelijke reacties opleverd.

  19. Hans

    De politiek heeft de verantwoordelijkheid alle belangen af te wegen. Het groeien van de stad versus (top)sport. Denk dat het Merwedekanaal zijn beste tijd voor sport gehad heeft. Dus zou het politiek ook mee kunnen werken aan andere alternatieven. Hebben de roeiers hun eigen “hal” en de bewoners hun plezier in fietsen en varen.

  20. JdV

    Arme Dan. Niet het verschil weten tussen de openbare weg/openbaar water en een besloten sportvereniging die huur moet afdragen. En dan ook nog je onkunde afreageren op zogenaamd zure reaguurders. Wat een armoede.

  21. Hadjememaar

    Die roeiverenigingen zitten daar niet voor niets. De meesten zijn opgericht diep in de vorige eeuw. Triton stamt zelfs uit 1880. Veel van de teams beoefenen topsport. Als Triton eindelijk (na 50 jaar) de Varsity wint, zijn we allemaal een beetje trots. De roeiverenigingen leveren ook een niet te verwaarlozen deel van de olympische roeiploeg. Daar wordt hard voor getraind.

    Na 240 jaar mag je best stellen dat er een gewoonterecht is ontstaan. Roeiers trainen op het Merwedekanaal, de toppers doen dat dagelijks, daar heeft niemand een probleem mee. Als het enige trainingswater zomaar een jaartje afgesloten wordt, heeft dat tot gevolg dat de leden niet goed meer kunnen trainen, dat er geen internationale prijzen meer worden gewonnen en het talent overstapt naar Amsterdam. Dat maakt Utrecht dan weer een stukje minder aantrekkelijk voor top-talent (vaak zijn de roeiers ook goede studenten).

    Alle politieke partijen hebben het sportakkoord ondertekend en hierin staat: “Voor de roeiers moet een oplossing komen; een tweede roeiwater naast het Merwedekanaal is van groot belang en mag wat kosten.”

    Dus het probleem met drukte op het Merwedekanaal speelt al langer. De verenigingen dringen ook al langer aan op een eigen roeiwater. In Amsterdam hebben ze dat al 80 jaar. In Utrecht wordt daar ook over nagedacht, de polder Rijenburg wordt als optie genoemd.

    Een hetze tegen Diederick en Anne-Fleur is totaal misplaatst. Het zijn niet de roeiers die niet aanvoelen hoe de situatie zit, maar de gemeente die niet oplet en de consequenties van haar beleid negeert. De politiek die unaniem heeft aangegeven dat er plek moet zijn om te roeien en dat mag wat kosten!

  22. PjotrM

    Dan gaan ze toch iets anders doen? N andere kaksport als hockey of golf of zo. Het is niet verplicht dat Utrecht roeiverenigingen moet hebben..

  23. Willem

    Graag wil ik ook een vergoeding er word een weg bij mij afgesloten
    dan moet ik om rijden,langer onderweg en meer benzine verbruik.

  24. JdV

    @hadjememaar. Gewoonterecht. Mooi begrip. Al honderden jaren staan er huizen in het centrum. Zonder horeca in de buurt. Pas de laatste decennia is er horeca gekomen. Op basis van het gewoonterecht claimen alle omwonenden schade bij de gemeente wegens overlast. Goed plan.

  25. Scherpschutter

    Even los bezien van het feit dat het vrij schofterig is om geld van de belastingbetaler te eisen om je hobby uit te kunnen oefenen (geen stuiver van het geld dat de Gemeente bezit is daadwerkelijk verdiend door die Gemeente) vind ik ze wel erg bescheiden in hun eisen.

    Schrijf een brief met ambtelijke toverwoorden (groen, duurzaam, diversiteit, sociaal, Co2 vrij) en je had ook een miljoen kunnen lospeuteren.

  26. Angelique

    Zijn ze nou helemaal omhoog gevallen?
    Ze gaan maar mensen het kanaal over en weer roeien om zo het geld op te brengen.

  27. Hadjememaar

    @JdV, als het bestemmingsplan ter plekke niet voorziet in de vestiging van horeca, en je kan aantonen dat je schade ondervind van de aanpassing van het bestemmingsplan, kan je “planschade” claimen bij degene die de aanpassing van het bestemmingsplan heeft aangevraagd. Je kan ook de aanpassing van het bestemmingsplan aanvechten bij de bestuursrechter.

    Gewoonterecht is niet eeuwig durend. Het kanaal wordt voor meer vormen van recreatie gebruikt, daar heeft niemand een probleem mee, daarom wordt er ook gezocht naar een alternatief. Het gaat om de botte afsluiting van het water door de gemeente, zodat er überhaupt niet meer geroeid kan worden.

  28. Dirk

    @Hadjememaar: eerst maar eens leren rekenen, met je 240 jaar…

  29. Ties

    Dit verklaard waar het spreekwoord “roeien met de riemen die je hebt” vandaan komt……
    Zal in 140 jaar vast niet de eerste keer zijn dat ze geld hebben gevraagd en dat als antwoord kregen……….;)

  30. Hadjememaar

    @Dirk, dank voor de correctie. 140 jaar inderdaad. Overigens is dat ook “een eeuwigheid” en doet het weinig af aan mijn betoog.

  31. Sjoerd

    Mensen realiseren zich niet hoe bijzonder het is dat de Utrechtse verenigingen tot de beste in de wereld behoren. Er worden op Olympisch niveau medailles behaald, dat lukt niet zomaar, zeker niet zonder water. Iemand opleiden kost meerdere jaren, als je traject een jaar stil ligt betekend dat de aankomende paar jaar geen Olympische spelen voor alle Utrechtse roeiers. Daar is dat geld echt hard voor nodig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).