Alle 875 openbare speelplekken in Utrecht vanaf nu rookvrij Alle 875 openbare speelplekken in Utrecht vanaf nu rookvrij

Alle 875 openbare speelplekken in Utrecht vanaf nu rookvrij

Alle 875 openbare speelplekken in Utrecht vanaf nu rookvrij
Foto: gemeente Utrecht
Alle 875 openbare speelplekken in Utrecht zijn sinds woensdag rookvrij. Utrechtse basisschoolkinderen hebben gekleurde poppetjes ontworpen die bezoekers van de speelplekken eraan moeten herinneren dat er niet meer gerookt mag worden. Die mascottes werden woensdag gepresenteerd.

Alle 875 openbare speelplekken in Utrecht zijn sinds woensdag rookvrij. Utrechtse basisschoolkinderen hebben gekleurde poppetjes ontworpen die bezoekers van de speelplekken eraan moeten herinneren dat er niet meer gerookt mag worden. Die mascottes werden woensdag gepresenteerd.

De gemeente Utrecht wilde kinderen betrekken bij het rookvrij maken van hun speelplekken, omdat kinderen hebben aangegeven het vies te vinden om te spelen in de rook. De gemeente schreef daarom een ontwerpwedstrijd uit waar alle kinderen uit groep 3 tot en met 8 aan mee konden doen.

Uit 250 inzendingen koos een jury – bestaande uit de kinderen Krijn en Sophia van de Kinderraad, Aster Blaauboer van de Kinderraad, spoken word artist Tom Strik en gemeenteraadslid Berdien van der Wilt – drie winnende ontwerpen.

Die winnende ontwerpen werden gemaakt door Miray, Lara en Babette, die woensdag samen met wethouder Eelco Eerenberg bij de presentatie van hun mascottes waren. “Als je erover nadenkt is het eigenlijk heel vreemd dat speelplekken nog niet rookvrij waren”, zei Eerenberg.

Tekst loopt door onder de foto

De drie mascottes. Foto: Rookvrije Generatie

Vies

“Iedereen is het eens dat kinderen niet in de rook zouden moeten spelen. Kinderen geven duidelijk ook zelf aan dat ze dat vies vinden. Hoe mooi is het, dat kinderen op hun eigen manier nu duidelijk kunnen maken dat de speelplek van hen is en dat roken daar niet bij hoort”, aldus de wethouder.

De mascottes van Miray, Lara en Babette worden deze week op de 875 Utrechtse speelplekken geplaatst, zodat bezoekers weten dat ze daar niet meer mogen roken.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Hetzelfde fanatisme tegen roken zou ook tegen drugsgebruikers moeten worden ingezet. Drugsgebruikers hebben bloed aan hun handen.

 2. PeDenBe

  Goed zo , lekker puh ( zelf ,n verstokt roker )

 3. Kees Truijens

  Werd tijd.

 4. Sandra

  Prima, fijn dat onze kinderen niet meer in die stank hoeven te spelen

 5. JdV

  Das lullig zeg dat die kinderen niet eens meer lekker een peukje op mogen steken na een middagje ravotten. Sterkte kids.

 6. Koel Hoofd

  Wat gebeurt er eigenlijk als iemand er wel een peuk opsteekt?
  Het is nu eenmaal openbaar terrein (tenzij het een schoolplein betreft) en er is toch geen handhaving. Daarnaast, ook curlingouders of moederkloeken mogen niet het recht in eigen hand nemen.

  @Sandra
  Als je echt om schone lucht voor je kinderen had gegeven was je niet in een stad ingeklemd tussen 3 grote verkeersaders gaan wonen maar in Oost Groningen of op de Wadden.

  @Binnenstadbewoner
  Fanatisme is niet iets wat je moet promoten want 5.000 jaar geschiedenis leert ons dat fanatici levensgevaarijk zijn juist omdat ze dat bloed aan de handen niet schuwen.

 7. Justin

  Lekker simpele beredenering, Binnenstadbewoner. Op die manier kun je ook stellen dat iedereen die in de Westerse maatschappij leeft bloed aan hun handen hebben.

 8. BW

  @Binnenstadbewoner
  Bij mijn weten is het in de publieke ruimte overal verboden om drugs te gebruiken, dus datzelfde fanatisme (sterker nog: fanatieker fanatisme) wórdt toch ingezet tegen drugsgebruikers?

 9. Don

  Leuk heeft meneer de wethouder ook naast wat bordjes en mascottes ook gezorgd voor wat extra handhavers of wordt dit weer de zoveelste (leuk voor de foto) papieren tijger van de gemeente utrecht.

 10. Rob

  @binnenstad bewoner,
  Interessante gedachtengang. Wat is precies drugs? Nicotine, alcohol, koffie, suiker zijn ook allemaal superverslavend maar wordt niet als drugs gezien of zijn zo maatschappelijk geaccepteerd dat niemand er van opkijkt. Drinkt u koffie? Dan heeft u ook het bloed van arme Colombiaanse koffieboeren aan uw handen (uw beredenering, niet de mijne).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).