Roken op Utrechtse scholen en universiteit vanaf schooljaar 2020 verboden Roken op Utrechtse scholen en universiteit vanaf schooljaar 2020 verboden

Roken op Utrechtse scholen en universiteit vanaf schooljaar 2020 verboden

Roken op Utrechtse scholen en universiteit vanaf schooljaar 2020 verboden
Het roken op de terreinen van Utrechtse scholen en de universiteit is vanaf augustus 2020 verboden. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarmee worden sigaretten volledig verbannen van het schoolplein.

Het roken op de terreinen van Utrechtse scholen en de universiteit is vanaf augustus 2020 verboden. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarmee worden sigaretten volledig verbannen van het schoolplein.

De nieuwe maatregel was al eerder aangekondigd maar is nu officieel aangenomen. De regel geldt voor alle basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo-instellingen en universiteiten.

De onderwijsinstellingen zijn straks ook zelf verantwoordelijk voor het instellen van het verbod en de naleving daarvan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat dit controleren.

Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht (UU) is al langer bezig met het eigen rookbeleid. Zo werd eerder dit jaar het buitenterrein van de Universiteitsbibliotheek al bijna volledig rookvrij gemaakt. Op één rookabri na, want de UU bekijkt of de overlast minder wordt als er op enkele plekken juist wel gerookt kan worden.

Woordvoerder Maarten Post van de UU: “De komende periode gaan we kijken hoe we het rookverbod vorm moeten geven. De afgelopen tijd waren we bezig om onze terreinen rookvrij te maken, maar het roken op een paar plekken juist wel te faciliteren. Zo wilden we juist ongewenste effecten voorkomen, bijvoorbeeld dat alle rokers op het Utrecht Science Park bij de bushalte gaan staan. We moeten kijken of dit nog wel mag met de nieuwe regels.”

ROC

Het ROC Midden Nederland sluit zich hierbij aan, Aris Willems zegt: “Er mag nu niet zomaar overal gerookt worden, zeker niet in de buurt van ingangen. Op de meeste locaties hebben we gereguleerde plekken waar wel gerookt mag worden. Hoe dat in de toekomst gaat moeten we  onderzoeken. De richtlijnen zijn nog niet volledig duidelijk. Zolang die nog niet helemaal helder zijn kunnen wij geen beleid maken. Maar we volgen de regels natuurlijk, we willen een gezonde school zijn en willen roken verder ontmoedigen. We moeten wel oppassen dat we de rokers niet van het schoolplein afsturen en vervolgens allemaal bij onze buren voor de deur gaan roken.”

Hogeschool Utrecht

Gereguleerde plekken zijn er ook te vinden op de Hogeschool Utrecht: “Dat is inderdaad de huidige situatie. Het lijkt er echter op dat de nieuwe maatregel een stap verdergaat en het roken in de open lucht, op het terrein van de onderwijsinstelling, verbiedt. We hebben nog even de gelegenheid om dat te regelen. Veel grond op het Utrecht Science Park is ook van UU. We gaan natuurlijk samen optrekken om de nieuwe maatregel vorm te geven.”

NUOVO Scholengroep

Bij de NUOVO Scholengroep zijn 14 locaties voor voortgezet onderwijs aangesloten waaronder het Utrechts Stedelijk Gymnasium, Leidsche Rijn College en UniC. De leerlingenpopulatie is hier een stuk jonger dan op het beroepsonderwijs of universiteit. Er wordt daarom veel minder gerookt. Bram Donkers: “Twee jaar geleden besloten wij al dat roken niet op onze schoolpleinen hoort. Daarom is het bij ons al verboden om te roken op school of rondom het terrein.”

De onderwijsinstellingen zijn overigens niet de enige locaties waar roken in de ban wordt gedaan. Het terrein van het UMC Utrecht is sinds vorig jaar al geheel rookvrij en vanaf volgend jaar zijn ook alle rookruimtes in de horeca verboden.

Inspecteurs

Staatssecretaris Blokhuis zei over de nieuwe regel: “Geweldig dat heel veel scholen roken op hun terreinen zelf al in de ban hebben gedaan. Het verbod opnemen in de wet is bedoeld als duwtje in de rug voor scholen die daar nog niet aan toegekomen zijn. Het zou mij een lief ding waard zijn als er geen boetes uitgedeeld hoeven te worden. En er gaan natuurlijk geen inspecteurs ’s avonds na schooltijd in de bosjes liggen om te kijken of er dan iemand staat te roken.”

Staatssecretaris Blokhuis roept alle scholen op om alvast na te denken over het rookvrij maken van hun terreinen, als ze dat nog niet hebben gedaan. Scholen hoeven niet te wachten tot augustus om rookvrij te worden. In 2020 worden de scholen geïnformeerd over wat de maatregel concreet voor hen betekent.

Trajectum vroeg eerder al hoe studenten op het Utrecht Science Park denken over het rookverbod:

3 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Hoe gaat de Uithof in hemelsnaam dat hele terrein controleren? Door een legertje laag opgeleide anti-rook boas in te huren om de hoogopgeleiden op hun foute gedrag te wijzen? Dat gaat veel geld kosten wat ook voor verbetering kwaliteit onderwijs gebruikt kan worden.

  2. Wim Vreeswijk

    Het RIVM te Bilthoven heeft onlangs vastgesteld(Bron; A.D. 21-11-2019) dat het leven in de Randstad w.o. de stad Utrecht vijf jaar wordt verkort door stress, geluidsoverlast, ongezonde lucht en de opwarming van binnenstedelijke gebieden. Dat scheelt op termijn een hoop AOW-ers met bijbehorende uitkeringen. Leven in de Randstad staat gelijk aan het roken van 10 à 15 sigaretten per dag. Dus het inhuren van rookwachten die rokers doorverwijzen naar een rookhok in de binnentuin van de Universiteit is feitelijk de zoveelste pure symboolpolitiek van ‘Den Haag’. Men had decennia geleden beter Dr.Drees in de 50er jaren van vorige eeuw en Koningin Juliana in de 70er jaren serieus moeten nemen met hun stelling ‘VOL IS VOL’ en het gewoon bij 10 miljoen inwoners moeten laten zodat de Randstad en ook Utrecht veel groener dus gezonder voor iedereen was gebleven. Ook als je de moeite zou nemen de 365 traptreden te beklimmen van onze Utrechtse domtoren zou je, Utrecht, over ziende, kunnen zien dat de stad geheel bedekt is door een smogwolk. Ook als je witte raamkozijnen in je woning hebt, zul je die regelmatig schoon moeten poetsen om niet voor viespeuk te worden uitgemaakt in je eigen straat.

  3. Katja

    Mooi, nu ook nog stinkende en vervuilende scooters ! En daarna de auto’s, heerlijk !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).