Roken vanaf deze week verboden op terrein van St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht Roken vanaf deze week verboden op terrein van St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht

Roken vanaf deze week verboden op terrein van St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht

Roken vanaf deze week verboden op terrein van St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht
Het St Antonius Ziekenhuis locatie Leidsche Rijn. Beeld Google Streetview
Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht is vanaf deze week volledig rookvrij. Het rookverbod geldt overal op de ziekenhuisterreinen, dus ook bij andere zorginstellingen die in de gebouwen van het St. Antonius Ziekenhuis zitten.

Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht is vanaf deze week volledig rookvrij. Het rookverbod geldt overal op de ziekenhuisterreinen, dus ook bij andere zorginstellingen die in de gebouwen van het St. Antonius Ziekenhuis zitten.

Het rookverbod gold natuurlijk al binnen, maar patiënten, bezoekers en medewerkers konden rond de in- en uitgangen en op parkeerterreinen bij het ziekenhuis nog wel een sigaret opsteken. Het ziekenhuis vindt dat niet meer passen in de huidige tijd en de doelstellingen van een gezondheidsorganisatie.

Het ziekenhuis wil met het algehele verbod naar eigen zeggen een signaal afgeven en de campagne voor een rookvrije generatie ondersteunen. Met die campagne moet bereikt worden dat jongeren kunnen opgroeien in een omgeving waarin helemaal niet gerookt wordt.

Het St. Antonius Ziekenhuis had zich al verbonden aan het Nationale Preventieakkoord, waarin is vastgelegd dat alle zorginstellingen per 2025 rookvrij moeten zijn.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

19 Reacties

Reageren
 1. Jeroen

  Alles hieraan staat me tegen, stelletje zelotische opdringerige ellendelingen. Wat moet je nu dan als rokende patient in dit ziekenhuis? Het terrein afhobbelen met je infuus? Ik ben zelf al bijna tien jaar gestopt maar door dit soort dwingelandij krijg ik spontaan zin om er eentje op te steken.

 2. Koel Hoofd

  Wat moet ik me hierbij voorstellen?
  Dat de mobiele patienten (met infuus en al), en ook de zorgverleners langs de kant van de openbare weg moeten gaan staan voor een peuk?
  Gaat druk worden daar, langs de kant van de openbare weg.
  Goeie reclame voor het ziekenhuis.

 3. A321

  Zoals de band Interpol zo mooi omschrijft: er is niets triester dan rokers voor de deuren van een ziekenhuis

 4. Realist

  Wat een betutteling, zoek ergens op het terrein een rustig plekje en laat ze daar roken.

 5. jan

  Kijk ik snap het wel. Het is een ziekenhuis en die willen alleen gezonde dingen promoten. Maar effe een ding hè. Wat moet je nou met al die mensen die gewoon verslaafd zijn … Want een verslaving is het. Achterin het fietsenhok een hokkie voor de verslaafden moet toch wel te doen zijn

 6. Scherpschutter

  @jan

  “Kijk ik snap het wel. Het is een ziekenhuis en die willen alleen gezonde dingen promoten.”

  Ja vast. Daarom puilen die ziekenhuisrestaurants ook altijd uit van de gefrituurde kroketten en friet, cola, chips, koeken, snoepjes, ijsjes en saucijzenbroodjes. Omdat ziekenhuizen zo op gezondheid zijn…Mayo erbij mijnheer?

  Dit heeft werkelijk niets met gezonde zaken promoten, maar alles met het ondersteunen van naargaastige overheidsdwingelandij. Alsof er ook maar 1 roker van gaat stoppen als je niet op het terrein van een ziekenhuis mag roken…LOL. Nicotinejunkies lopen echt wel eventjes 200 meter (nog wel 500 ook) om hun shotje binnen te krijgen. Het is allemaal simpelweg verdere conditionering van het vee. Weer een instructie om op te volgen….

 7. Janisdeman

  Gedwongen gesloten opname betekend nu dan dus ook gedwongen stoppen met roken terwijl je psychisch al in de knoop zit. Wie gaat die klappen opvangen?

 8. Wies

  @A321: Kleine correctie. Dat zijn de Editors. 😉 En ik sluit mij aan bij die lyrics.

  Eens met Jan verder. Sommige mensen zijn onverbeterlijk en moeten nog wel een plekje hebben om hun (soms laatste) sigaretje te kunnen roken. Uit het zicht, en zodat anderen er geen last van hebben.

 9. Gregor

  Terecht, roken is niet meer van deze tijd. Dat doe je maar in je eigen huis.

 10. Confusius

  Scherpie is al lang niet meer in een ziekenhuisrestauarnt geweest geloof ik. Barst daar van de gezonde en lekkere keuzes. Daarnaast is 1x in de week een kroketje of een frietje eten allesbehalve ongezond. Ook afhankelijk van hoe de friet gebakken is, de hoeveelheid en het verdere eet gedrag.

  Roken is ALTIJD ongezond.

  Vooral ook voor anderen.

  Laten we inderdaad ook het spuiten van heroïne faciliteren, voor die hardnekkige gebruikers. Wat een betutteling dat dit niet mag! Of bierdrinkzones maken voor het ziekenhuis, voor de hoofdingang. André trekt namelijk altijd om 10:30 zijn eerste biertje open. Zielig dat dit niet mag in het ziekenhuis!

 11. Jacques

  Als ik als astmapatient naar het ziekenhuis ga voor controle, moet ik eerst door een haag van rokers. Niet normaal. Eens met gregor: roken doe je maar thuis, net als zoveel andere dingen.

 12. Hans

  Het terrein is van dit ziekenhuis. Het ziekenhuis is volkomen gerechtigd om dit rookverbod uit te vaardigen.
  Gebleken is dat het voor verstokte rokers vele malen gemakkelijker is om het roken te staken (al was het maar tijdelijk) als de omgeving deze verslaving niet maar faciliteert. Zie maar hoe vanzelfsprekend we het nu vinden dat er op de werkplek en in de horeca niet meer gerookt wordt. Velen hebben hierdoor alsnog de stimulans gekregen om gemakkelijker te stoppen met deze gezondheidsverwoestende verslaving. Dat een ziekenhuis hier het voortouw in neemt is niet meer dan vanzelfsprekend.
  Het is geen betutteling maar domweg een heel verstandige maatregel.
  Roken is een van de smerigste en schadelijkste verslavingen. Dat daar door de gezondheidszorg paal en perk aan gesteld wordt is volkomen logisch en in alle opzichten redelijk.
  ‘Betutteling’? De tabaksindustrie heeft bloed aan haar handen. Weeg dat maar tegen elkaar af.

 13. willem

  Rook in je longen, is het geen zot die het heeft verzonnen.
  Misschien ben je te overtuigen, je gaat toch ook niet aan een uitlaat zuigen.
  En is de (verslavings)honger niet te stillen, zijn er altijd nog nicotinepillen.
  Beter voor jezelf en overig mens en dier, overlast voorbij en iedereen plezier.

 14. JdV

  @hans: dat u eigenaar van een terrein bent wil niet zeggen dat u daarom alles mag op dat terrein. Dat denkt u wellicht maar is niet zo. Ik ben zelf geen roker maar roken op een terras of op de openbare weg mag van mij gewoon. Ik heb last van een pollenallergie. Ik eis dat het ziekenhuis alle groen per direct verwijderd van haar terrein aangezien ik ziek word van pollen.

 15. RABE

  Leuk geschreven Willem.
  Ik ben nu 17 maanden rookvrij, maar een verslaving is niet zo maar voorbij.
  Eerst ben ik gaan minderen en toen met pleisters aan de gang. Het heeft gewerkt. En het scheelt me zo’n 1000 euro per jaar. Dat geld leg ik niet opzij, maar misschien kan ik op deze manier iemand tot steun zijn. Ik ben gestopt als voorbeeld voor mijn kleinkinderen. Het is af en toe moeilijk, maar dat gaat ook weer voorbij.
  Dat het ziekenhuis rookvrij wil zijn begrijp ik wel, maar ik denk dat voor rokers die niet sterk genoeg zijn toch hulp nodig is bij het stoppen.

 16. Hans

  @JdV
  Erg vervelend dat u last heeft van hooikoorts. Maar het is belachelijk om vervolgens te eisen dat bomen en struiken omwille van uw – op zichzelf onschuldige aandoening – gerooid dienen te worden. Er bestaan tegenwoordig goede medicijnen die uw probleem kunnen verhelpen. Ga naar de huisarts en u krijgt passende hulp!
  Voor het overige prijs ik uw tolerante houding t.a.v. ge- en verboden waar het de openbare ruimte betreft. Neemt niet weg dat ik van mening ben dat een ziekenhuis op haar eigen terrein volkomen gerechtigd is om daar een rookverbod te doen gelden. Mocht ik er in juridische zin volkomen naast zitten, wat ik vrijwel uitgesloten acht, dan stel ik het erg op prijs als u mij zou willen informeren over de vigerende wetsartikelen die een dergelijk verbod onmogelijk maken. Gaarne dus in dat geval een verwijzing naar het wetboek.
  Ten slotte heeft u dan weer wel groot gelijk daar waar u beweert dat ook al is men in bezit van een eigen terrein het dan nog niet automatisch zo is dat men er maar op – of mee doen kan wat men zou willen. Bijvoorbeeld het kappen van bomen en het rooien van struiken omwille een persoon die lijdende is aan de aandoening met welke u zegt behept te zijn.
  LMR!

 17. walter

  Waanzin

 18. Moniek

  Mensen al vee betitelen… dan is verdere reactie overbodig, lijkt me.

 19. Scherpschutter

  @Moniek

  U heeft wel erg weinig zelfvertrouwen in het bespreken van de inhoud. Wat maakt u zo onzeker?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).