Roken wordt op groot gedeelte Utrecht Science Park verboden Roken wordt op groot gedeelte Utrecht Science Park verboden

Roken wordt op groot gedeelte Utrecht Science Park verboden

Roken wordt op groot gedeelte Utrecht Science Park verboden
Roken wordt op bijna het volledige Utrecht Science Park verboden. Vanaf 1 januari mag er geen sigaretje meer opgestoken worden op de terrein van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht. Het UMC ging de onderwijsinstellingen al voor.  

Roken wordt op bijna het volledige Utrecht Science Park verboden. Vanaf 1 januari mag er geen sigaretje meer opgestoken worden op de terrein van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht. Het UMC ging de onderwijsinstellingen al voor.  

Omdat bijna alles op het Utrechts Science Park, ook de buitenruimte, in handen is van deze partijen mag er bijna nergens meer gerookt worden. Alleen op sommige doorgaande wegen kan er nog gerookt worden, maar dan moeten de rokers letterlijk op de weg of berm staan.

De nieuwe maatregel was al eerder aangekondigd en werd ook al officieel aangenomen. De regel geldt voor alle basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo-instellingen en universiteiten. Alle huidige rookvoorzieningen worden weggehaald. Vanaf 1 januari wordt er gehandhaafd.

Het is daarbij wel de vraag hoe streng er opgetreden gaat worden, de grenzen van openbare ruimte en onderwijsterrein zijn buiten niet altijd heel duidelijk. De instellingen hebben eerder laten weten dat handhaving een uitdaging kan worden. Er wordt nog onderzocht of er echt een formeel algeheel rookverbod kan komen op het gehele Utrecht Science Park.

Alleen in de witte gebieden mag nog gerookt worden

27 Reacties

Reageren
 1. C.

  Een wassen neus; dat gaat niet gehandhaafd worden en als dat wel gebeurt dan zal de overlast worden afgewenteld op de gebruiker van de doorgaande weg (citaat uit het bericht: “Alleen op sommige doorgaande wegen kan er nog gerookt worden, maar dan moeten de rokers letterlijk op de weg of berm staan”). Wat dat betekent? Ga maar eens kijken bij de Hoge School voor de Kunsten aan de Ina Boudier Bakkerstraat: het terrein om en voor de school geldt als rookvrije ruimte (men zegt te hechten aan het opvoeden van een rookvrije generatie!) en wat gebeurt er: ze staan bij bosjes op de stoep voor de school (publieke ruimte) te roken en zette geen poot opzij: met als gevolg dat de voetganger zich of door een rokend gezelschap moet zien te wurmen of omlopen via de straat (met de kans door fietsers aangereden te worden). Fijn om dit soort — op zich zinvolle maatregelen — uiteindelijk af te wentelen op anderen. Neem dus gewoon een grotere ruimte (met inbegrip van eventuele stoep en weg) die als rookvrij gaat gelden!

 2. Hadjememaar

  Nu we allemaal thuis werken en on-line lesgeven komt er geen hond meer op de Uithof. Dus: who cares?

 3. Manou De R.

  WAT IS en WAAR on EARTH ligt “Science Park” ?

 4. Brildrager

  @Hadjememaar, het is nog steeds rammetje druk op De Uithof. Er zijn steeds meer colleges weer op locatie en er wonen nog steeds 3.000 studenten die er mogen rondlopen.

 5. Angelique

  Beetje intolerant wel. En ik ben geen roker.

 6. Mark

  Met meer dan 2000 (jonge) inwoners is het een complete illusie dat roken op het openbare deel van het USP zal stoppen. Voor het invoeren van nieuwe regels is essentieel dat ze te handhaven zijn.

 7. walter

  Wat mag nu nog wel??

 8. Lexus

  Omdat roken tot op vrij grote afstand hinderlijk en ook voor iedereen schadelijk is, doe ik de suggestie om roken alleen nog toe te staan in daarvoor speciaal ingerichte ‘kankerpaviljoens’, die duidelijk herkenbaar zijn en een hoge schoorsteen voor de deugdelijke afvoer van de dampen hebben.

 9. Jeroen

  Waarom is het een zinvolle maatregel om roken in de buitenlucht, waar niemand er op zich schade van ondervind behalve degene die er als volwassene voor kiest om te roken, te verbieden? Volgens mij is het complete betuttelende waanzin. En als je de jonge generatie aan het roken wilt krijgen moet je vooral laten zien dat oude zure autoriteitsfiguren dit aan banden willen leggen.

 10. Herman

  Toen roken in de trein werd verboden vroegen ook velen zich af of dit te handhaven zou zijn.
  In de praktijk wordt er in de treinen niet meer gerookt.
  Goed plan om het te verbieden, zal iets lastiger zijn dan de trein, maar op termijn is roken alleen nog maar toegestaan in je eigen huis

 11. Jeanne

  Zijn er überhaupt nog rokers anno 2020?

  Qua handhaving: waarom beginnen zoveel reaguurders toch altijd over handhaving? Er is zoveel verboden in NL (oa moord, verkrachting), dat betekent toch ook niet dat er een agent achter elke boom staat?

 12. Koel Hoofd

  Om eens een ander perspectief te geven:
  Volgens de EU is roken anders het medicijn tegen overbevolking omdat roken resulteert in voortijdig sterven en impotentie.
  Is verplichte tekst op de pakjes tabak…
  Volgens de overheid zijn heffingen op tabak die betaald wordt door verslaafden een potje wat jaarlijks een paar miljard oplevert. De overheidsschuld loopt wegens emotiepolitiek steeds verder op, waardoor de verslaafde rokers meer moeten gaan betalen.

  Het zelfverklaarde bolwek van de wetenschap, het science park, zorgt hier dus voor overbevolking terwijl het tegelijkertijd tientallen miljarden van de overheid jat. Immers, het zorgprobleem van de nabije toekomst is dementie doordat mensen verplicht veel langer moeten leven door ongezonde gewoontes te verbieden.

  Wat leven we toch in een krankzinnige wereld dankzij de wetenschap omdat we niet meer onwetend gelukkig kunnen zijn.

 13. HArry

  Moderne vorm van uitsluiting en een lichte vorm van systematische onderdrukking.

  En dat van een instantie die de mond vol heeft van inclusiviteit en diversiteit.

  Geeft maar weer aan hoe discriminerend inclusiviteit en diversiteit zijn.

 14. Bert

  @jeanne

  Nope. En daarom voert de politie een actief ontmoedigingsbeleid inzake verkrachting en liggen er 1500 zedenzaken op stapel.

  Om nog maar te zwijgen over advocaten van kroongetuiges en anderen die op klaarlichte dag worden omgelegd.

 15. JdV

  @jeanne: 25% van de bevolking. Worden gedemoniseerd. Zeg ik als niet-roker (en nooit gerookt)

 16. Scherpschutters

  Is het geen idee om rokers verplicht een gekleurd object op de jas te laten naaien en voortaan niets meer in winkels van rokers te kopen? Deze volwassen mensen nemen immers vrijwillig een genotsmiddel tot zich. Onacceptabel. Wat denken deze mensen wel niet? Zomaar een beetje baas over eigen lichaam en geest spelen op publiek terrein…Hoe halen ze het in hun hoofd?

 17. Pee

  Mogen we nog wel zelf bepalen met welke hand we ons achterwerk afvegen of zijn daar ook al plannen voor in de maak.

 18. wollie

  ik adviseer de rokers om in azië of oost-europa te gaan wonen. daar struikel je over de tabaksreclames en walmt iedereen gezellig met je mee.

 19. Utrechter2

  @Herman: dat is een veronderstelling dat thuis roken wel zou blijven mogen. Eerst zal een gedeeltelijk rookverbod worden afgekondigd voor woningen waar ook kinderen wonen. En om handhavingsproblemen voor te zijn wordt dat uitgebreid naar een totaalverbod op thuis roken. Stapje voor stapje, salamitactiek. Ondertussen blijft Nederland wel gidsland voor de wereld op het gebied van alle overige drugs. Ideologie is niet tolerant maar vrijheidsberovend. Dan krijg je een China, vol keurige burgers maar eigenlijk gevangenen die “vrijwillig” exact in de mallen passen.

  Zelf geen roker, zelfs geen liberaal, maar tegen (in)directe dwang.

 20. Lexus

  @JdV: rokers demoniseren zichzelf door moedwillig hun eigen gezondheid te schaden, maar bovendien ook nog die van noodgedwongen meerokers.

 21. Cambridgelaan

  Als bewoner van de Uithof vind ik dit behoorlijk heftig. Ik rook ongeveer een keer per week tijdens een wandelingetje om het blok. Als ze me daar een boete voor willen geven dan moet dat maar.

  Bij de onderwijsgebouwen en het ziekenhuis kan ik het me het verbod nog voorstellen, maar het is te belachelijk voor woorden dat mensen niet in de open lucht rondom hun eigen huis mogen roken.

 22. Utrechter2

  @Utrechter2: aanvulling op mezelf: mijn bijdrage heeft betrekking op het verbod om in een extreem grote ruimte in de buitenlucht te roken.

 23. Shaun

  @ Cambridgelaan

  Volgens mij is de Uithof dan ook privéterrein en geen openbare ruimte. Wellicht kunt u overwegen om te verhuizen.

  Prima dat de uni en hogeschool hun doelgroepen tegen zichzelf in bescherming nemen. Roken is zo funest voor een mens. Iets aansteken dat je dan vervolgens gaat inhaleren. Best een vreemd principe.

 24. Utrechter2

  @Shaun: tot je zelf aan de beurt bent met iets wat iemand anders niet gezond genoeg vind. Mensen die een Snickers of vette Hamburgers eten komen met dit soort redenaties ook niet meer in aanmerking voor een studentenkamer op Science Park.

 25. Utrechter2

  @Shaun: dan kan mijn werkgever mij ook gaan verbieden om Snickers te eten als ik buiten loop.

 26. Shaun

  @Utrechter2

  Nee, je werkgever kan jou weinig verbieden in de openbare ruimte, tenzij het je werk negatief beïnvloedt of je bedrijf negatief raakt.

  En: snickers of een hamburger zijn bij lange na niet zo schadelijk als roken. Zeker voor omstanders zijn ze in het geheel niet gevaarlijk als jij ze consumeert.

  Je woont nu eenmaal op privéterrein met huisregels, een campus. Bevalt je dat niet, moet je jouw heil maar elders zoeken.

 27. Utrechter2

  @Shaun:

  Hier reageerde ik op:

  “Prima dat de uni en hogeschool hun doelgroepen tegen zichzelf in bescherming nemen.”

  En dit zijn de mogelijke gevolgen van overgewicht:

  hart- en vaatziekten.
  hoge bloeddruk.
  suikerziekte (diabetes, type 2). Dat kan weer leiden tot hart- en vaatziekten, of klachten aan ogen, nieren, zenuwen en voeten.
  artrose.
  kanker.
  (lage) rugpijn.
  spierpijn.
  slaapstoornissen.

  Maar het is heel gebruikelijk dat mensen de grens precies trekken waar het hun zelf goed uitkomt. Zelf ben ik geen roker trouwens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).