Romeinse wapens en mantelspelden gevonden in Leidsche Rijn | De Utrechtse Internet Courant Romeinse wapens en mantelspelden gevonden in Leidsche Rijn | De Utrechtse Internet Courant

Romeinse wapens en mantelspelden gevonden in Leidsche Rijn

Romeinse wapens en mantelspelden gevonden in Leidsche Rijn
Complete ballistapijl met iijzeren punt (links). Beeld: Erfgoed Utrecht
Er zijn wapenstukken, paardentuig, kledingspelden, vingerringen en kruiken uit de Romeinse tijd gevonden in de buurt van Castellum Hoge Woerd. Voor een deel lijken de objecten te zijn geofferd in de rivier de Rijn, op dat moment de grensrivier van het Romeinse Rijk.

Er zijn wapenstukken, paardentuig, kledingspelden, vingerringen en kruiken uit de Romeinse tijd gevonden in de buurt van Castellum Hoge Woerd. Voor een deel lijken de objecten te zijn geofferd in de rivier de Rijn, op dat moment de grensrivier van het Romeinse Rijk.

Er werd vanaf begin mei archeologisch onderzoek gedaan aan de Kuinderboslaan, schuin tegenover Castellum Hoge Woerd. Opmerkelijk is de locatie van de vondsten, namelijk aan de overzijde van de grensrivier.

Er zijn twee pijlen gevonden die horen bij een manuballista, een draagbaar stuk artillerie dat geldt als de ‘mitrailleur’ van het Romeinse leger en waarmee enkele honderden meters ver kon worden geschoten. Ook bijzonder zijn twee hoofdstellen van Romeinse cavaleriepaarden. Dit type hoofdstel is bekend van afbeeldingen op Romeinse grafstenen, maar nooit eerder compleet gevonden.

IJzeren hakmes met houten handgreep. Beeld: Erfgoed Utrecht

De archeologen denken dat het paardentuig opzettelijk in het rivierwater is gedeponeerd. Dat geldt ook voor twee kruiken met opvallende inscripties, waarvan er één opzettelijk is doorboord. Dit wijst volgens de archeologen op een offerhandeling.

Ook een serie mantelspelden en een paar vingerringen zijn eerder gevonden op plekken die bekend zijn als tempelcomplexen en offerplaatsen uit de Romeinse tijd elders in Noordwest-Europa. Rivieren waren gangbare plaatsen om door middel van offers contact te maken met hogere machten.

Het archeologisch onderzoek was in verband met de bouw van een nieuwe woonwijk. De vondsten zijn inmiddels geborgen en worden de komende maanden geconserveerd en verder onderzocht. Hoe de verschillende categorieën van objecten in de rivier zijn beland (geofferd, verloren, afgeschoten of gewoon weggegooid?) zal daarbij centraal staan. Naar verwachting zullen de vondsten medio 2020 worden gepresenteerd in Castellum Hoge Woerd.

Selectie van de gevonden mantelspelden. Beeld: Erfgoed Utrecht

7 Reacties

Reageren
 1. Luuk Upuuk

  Jammer dat ze toen nog geen plastic hadden, dan zou er veel meer terug te vinden zijn….

 2. Katja

  Schitterend !

 3. Frans Borgers

  wat een geweldige vondsten.
  Ik zeg maar, altijd doorgraven en onderzoeken. . . .

  super, super, super, super, super, super, super, !

 4. Herman

  Geweldig hoor, alleen is dit meer van hetzelfde, oninteressante vondsten dus.

 5. Kadoendra

  @Luuk Upuuk

  Het leuke aan archeologie is dat het ook met zijn tijd mee gaat er staat mij namelijk een nieuwsfeit bij van een aantal jaar geleden.
  In de USA waren toen plannen om in een vuilnisbelt uit onze tijd oude computerspelletjes te gaan zoeken, het ging volgens mij om oude Atari computerspelletjes, maar ik weet dat detail niet meer zeker.

 6. Cor

  @Kadoendra: jij doelt hierop https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Atari-computerspelkerkhof

 7. Kadoendra

  @Cor

  Inderdaad, overigens leuk om het te lezen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).