Ronald McDonald Huis komt niet op door hen gewenste plek; opnieuw in gesprek over passende locatie Ronald McDonald Huis komt niet op door hen gewenste plek; opnieuw in gesprek over passende locatie

Ronald McDonald Huis komt niet op door hen gewenste plek; opnieuw in gesprek over passende locatie

Ronald McDonald Huis komt niet op door hen gewenste plek; opnieuw in gesprek over passende locatie
Foto: Chantal Spaan
Het Ronald McDonald Huis wordt niet gebouwd op de plek die het voor ogen had. Provinciale Staten namen woensdagavond een motie aan waarin ze het college opdroegen opnieuw over een “passende én haalbare locatie” in overleg te gaan met onder meer de gemeente Utrecht en het bestuur van het Ronald McDonald Huis.

Het Ronald McDonald Huis wordt niet gebouwd op de plek die het voor ogen had. Provinciale Staten namen woensdagavond een motie aan waarin ze het college opdroegen opnieuw over een “passende én haalbare locatie” in overleg te gaan met onder meer de gemeente Utrecht en het bestuur van het Ronald McDonald Huis.

Het Ronald McDonald Huis op het Utrecht Science Park (USP) moet plaatsmaken voor een nieuwe parkeergarage. Het logeerhuis voor ouders, broertjes en zusjes van ernstig zieke kinderen moet daarom een andere locatie zoeken. Alternatieve plekken voor het logeerhuis lagen volgens het Ronald McDonaldhuis te ver van het ziekenhuis.

Rode contour

De betrokken partijen hebben daarop een nieuwe plek voorgesteld, namelijk bij de kruising van de Hoofddijk en de Heidelberglaan. De provincie ziet die locatie echter niet zitten omdat de zogenoemde ‘rode contour’, de grens tussen natuur- en stedelijk gebied daarmee zou worden overschreden. Nieuwbouw op deze plek zou volgens onder meer de minister ook gevolgen kunnen hebben voor de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als UNESCO Werelderfgoed.

Het Ronald McDonald Kinderfonds overhandigde vorige week een door bijna 120.000 mensen ondertekende petitie aan commissaris van de Koning Hans Oosters. “Het is fantastisch om zoveel handtekeningen te mogen overhandigen, het voelt echt als een steun in de rug. Ik hoop ook dat we de Statenleden hiermee kunnen overtuigen”, zei Agatha Keis van het Ronald McDonald Kinderfonds toen.

Tekst loopt door onder de foto

Hans Oosters staat naast Rita van Arnhem, vrijwilliger bij het Ronald McDonald Huis. Foto: Bas van Setten

Motie

Dat bleek voorlopig niet het geval. Woensdagavond werd door Provinciale Staten een motie aangenomen die het college verzoekt opnieuw in gesprek te gaan met betrokken partijen, waaronder de gemeente Utrecht en het bestuur van het Ronald McDonald Huis, om een passende en haalbare locatie voor het nieuwe Ronald McDonald Huis te vinden.

Provinciale Staten wil verder dat geen enkele locatie binnen ‘de rode contour’ (het bestaande stedelijk gebied) op voorhand wordt uitgesloten.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  De dames en heren van de provincie zijn waarschijnlijk nog nooit in een Ronald McDonald Huis geweest. Misschien denken ze dat het hier om een hamburgertent gaat, anders kun je zo’n kille beslissing toch niet verklaren?

 2. Prawo

  Is het besluit de nieuwe parkeergarage te bouwen in beton gegoten?
  Misschien kiezen tegen een parkeergarage (of voor een parkeergarage op een plek van waaraf de autobestuurders wat moeten lopen) en vóór het McDonald huis op de oude plek?

 3. Adriaan

  Wat is de logica om een Mc D huis af te breken voor een parkeergarage?
  Die garage kan toch best elders? Waarom niet grotendeels onder de grond, berg aarde er over, beplanten en dan kan dat toch prima buiten de rode contour??
  Wees creatief!

 4. jannemariet

  Doe het Ronald McDonaldhuis gewoon op de oude plek en maak een mooi nieuw ontwerp, waar een parkeergarage eronder zit en desnoods deels bovengronds. Een creatieve ontwerper moet dat toch kunnen.

 5. AA

  @baliekluiver: ruimtelijke ordening en natuur-en monumenten behoud is geen emotionele kwestie maar gebeurt op basis van rechtsgelijkheid en rechtvaardigheid. Emotionele chantage om oneigenlijke bouw mogelijk te maken is in ieder geval niet hoe we in dit land onze beslissingen nemen.

 6. Herman

  En over 10-25 jaar zul je zien dat er doodleuk alsnog “iets” gebouwd zal worden op deze locatie.
  Dan kun je net zo goed dat huis daar nu wel bouwen, goede plek voor een waardevolle voorziening. Als je kind in ziekenhuis ligt, dan moet het zo makkelijk mogelijk zijn om heen en weer te gaan.

 7. Peter

  Hoe zo moet die parkeergarage daar komen? Best cynisch om het Ronald McDonald Huis te gebruiken als pion voor een parkeergarage om het voor de politiek lastig te maken om nee te zeggen.

 8. Katja

  Huis bovenop parkeergarage, als men van ver moet komen met de auto ben je gelijk binnen.

 9. tinus

  @baliekluiver: misplaatste opmerking kille beslissing. De natuur beschermen is een verplichting tegenover de mensheid.Mensen leven langer van een gezonde leefomgeving, bomen+ zuurstof. En dat Hotel kan best een stukje verderop, kunnen de ouders een gezonde wandeling naar het RMhuis maken. win/win

 10. Joëlle

  Net als anderen deel ik de verbazing voor de noodzaak voor een nieuwe parkeergarage. Is de P+R al te klein?
  Er liggen nog diverse onbebouwde lappen grasvelden op de campus, kan het huis niet op een van die plekken? Er is immers ook plek voor de ISU, nog een studentenflat en een nieuw onderzoeksgebouw naast het Hubrecht (nu in aanbouw).

 11. Wim

  Wederom een hoop niet ter zake doende meningen
  1 het gaat er niet om dat daar alleen maar een garage gebouwd moet worden maar ook de nieuwe ingang van het UMC.
  2.De natuur is hier niet in het geding het is een stuk weiland wat nu voor grasmaaien wordt gebruikt.
  3. Het huis is geen gewoon hotel maar een verblijf voor ouders waarvan hun kind in het kinderziekenhuis ligt en misschien de laatste dagen van hun leven meemaken.
  4.Een eind lopen is dan niet de bedoeling zeker niet als midden in de nacht accuut naar hun kind moeten gaan.
  5 Wat is de zin om de nieuwe waterlinie als UNESCO erfgoed te betitelen , die paar forten die jaren hebben liggen verpauperen en nu tot feestlocaties worden verbouwd, ruimdie rommel op van oorlogvoering en bouw er huizen, komen er ook geen drommen toeristen uit Japan en China.
  6Er is trouwens ook vlak langs de tram baan aangelegd die ze door willen trekken naar Zeist.
  7 Wat is de landschappelijke waarde daar als het huis gebouwd wordt richt er meteen een groot bos in zijn de A27 haters ook weer blij

 12. TJA...

  Eens stoppen met steeds maar ten koste van de natuur verder bouwen in de Uithof.
  Net als in de stad gebeurt eerst maar eens ruimte gebruiken die er is tussen de gebouwen die er al staan.

 13. Lachgas

  Wat een drukte. Maak je borst maar nat. We willen allemaal wonen. 1 Milj huizen erbij. We gaan dit zo vaak in de toekomst meemaken. Niemand wil huizen in zijn achtertuin.

 14. Luuk Upuuk

  Goeie zaak, grenzen zijn er niet voor nix.
  Helaas is dit schandalige toneelstukje nog niet ten einde.
  Waar het dus om ging, is het volgende: waar nu het Ronald McDonaldhuis staat, wil men een parkeergarage neer zetten en daarvoor moet het Ronald McDonaldhuis wijken.
  Lobbyen voor een parkeergarage werkt niet, dus ga je met zielige kindertjes aan de haal.
  En het meest trieste: op zo’n 250 meter staat een van de grootste parkeergarages van Utrecht, P+R Utrecht Science Park. Zorg eerst eens dat die constant vol is en begin dan over het bijbouwen van een parkeergarage.

 15. Pee

  @tinus 11/3/2021 – 12:30
  Natuur bescherming doet de gemeente niet aan dat is de laatste tijd goed duidelijk geworden.
  En om een parkeerplaats voorrang te geven op een mc huis laat gelijk zien hoe er over de mensen gedacht word .
  Baliekluiver heeft gewoon gelijk.

 16. Wim

  Heeft dan niemand op de kaart gekekn , dat stukje weiland is juist een hapje vanuit de lijn die loopt , precies langs de tramlijn als de lijn gewoon recht wordt doorgetrokken wat gewoon logisch is is er niets aan de hand.

 17. Ronald McDonald

  Honderdduizend handtekeningen vóór bouw (van Ronald McDonald huis) in het groen. Honderdduizend handtekeningen tégen bouw (van verbreding A27) in het groen. Zou zomaar eens kunnen zijn dat dit dezelfde mensen zijn…

 18. Kees

  Dat krijg je dus met elitaire partijen die een machtige overheid belangrijker vinden dan belangen van de bevolking.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).