Rookruimtes per direct verboden: ‘Rokers worden letterlijk op straat gezet’ | De Utrechtse Internet Courant Rookruimtes per direct verboden: ‘Rokers worden letterlijk op straat gezet’ | De Utrechtse Internet Courant

Rookruimtes per direct verboden: ‘Rokers worden letterlijk op straat gezet’

Rookruimtes per direct verboden: ‘Rokers worden letterlijk op straat gezet’
Rookruimtes in Nederlandse horecaondernemingen worden per direct verboden. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Anti-tabaksorganisatie Clean Air Nederland (CAN) heeft hiermee de zaak tegen de Nederlandse Staat gewonnen. Utrechtse restaurants en cafés die de afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in rookruimtes moeten nu nieuwe oplossingen bedenken voor hun gasten. 

Rookruimtes in Nederlandse horecaondernemingen worden per direct verboden. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Anti-tabaksorganisatie Clean Air Nederland (CAN) heeft hiermee de zaak tegen de Nederlandse Staat gewonnen. Utrechtse restaurants en cafés die de afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in rookruimtes moeten nu nieuwe oplossingen bedenken voor hun gasten. 

Volgens Pieter Honing, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Utrecht, is het een klap in het gezicht voor Utrechtse horecaondernemers: “Utrechtse rokers worden nu letterlijk op straat gezet. Dit is ook vervelend voor omwonenden en de omgeving. Mensen konden tot nu toe keurig binnen roken.”

Op welke manier de Utrechtse horecaondernemingen gaan anticiperen op het besluit van de Hoge Raad is nog niet duidelijk volgens Honing. “Daar zal de komende tijd veel over gediscussieerd worden. Maar we zullen ons aan de wet moeten houden.”

Overlast

Roy Rops, mede-eigenaar van Grand Café de Vrienden aan de Nobelstraat, vertelt dat het verbod al een tijdje in de lucht hing. Het café heeft, samen me onder andere KHN, al meerdere keren aangegeven dat een verbod voor problemen gaat zorgen. “We proberen nu de overlast voor de bewoners te beperken door iedereen zoveel mogelijk binnen te houden, maar dat gaat dus lastiger worden.” Een continue in- en uitloop gaat volgens Rops wellicht ook voor veiligheidsproblemen zorgen.

De rechtszaak werd in 2016 door CAN aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Na een eerder verloren hoger beroep is de Staat uiteindelijk in cassatie gegaan bij de hoogste rechter van Nederland, de Hoge Raad. De uitzonderingsregeling voor de horeca komt na het oordeel direct te vervallen. In 2018 spraken verschillende horecaondernemers al hun zorgen uit over een eventueel verbod op rookruimtes.

Handhaven

Het lijkt er niet op dat het verbod direct gehandhaafd zal worden. KHN roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op om eerst in gesprek te gaan met de horeca. De NVWA laat weten de uitspraak eerst te gaan bestuderen.

Gekoppelde berichten

56 Reacties

Reageren
 1. Walter

  Wat een betutteling,hebben rokers dan helemaal niks meer te zeggen??nee dus on-democratie.

 2. Katja

  Dus alle peuken weer op straat, en ‘s nachts voor de café’s, win-win hoor !
  Wat is er nou op tegen dat rokers een aparte ruimte hebben ? Dat hebben niet-rokers nu toch ook ?

 3. Joost

  “Een klap in het gezicht”; overdrijven is ook een vak.

 4. Scherpschutter

  Wat een totale schande! Hiermee zijn cafe-eigenaren simpelweg geen eigenaar van hun cafe meer. Eigenaren bepalen tenslotte zelf wel of er gerookt mag worden in hun eigendom, zoals mensen prima vrijwillig kunnen bepalen of ze naar een cafe willen waar binnen gerookt wordt of niet.

  De overheid toont zich ook weer eens een notoir onbetrouwbare partner. Investeren ondernemers vaak tienduizenden Euro’s in rookhokken omdat de overheid dat voorschreef, verandert de overheid ineens geheel zelfstandig weer eens de regels…Weg investeringen!

  Om over alle overlast die dit op straat gaat veroorzaken en verdere financiele dervingen van inkomsten voor cafehouders nog maar te zwijgen, want die rokers (keiharde junkies) blijven nu gewoon thuis allemaal.

  De overheid blijkt eens te meer een zeer ernstige behandeling die niet eens een kwaal oplost. Want geen nicotinejunk die hierdoor een saffie minder opsteekt uiteraard, en met de rokers zullen ook de vergezellende niet-rokers voortaan het cafe mijden. Te treurig voor woorden dit…

  De overheid is het probleem. Niet de oplossing.

 5. Cor Nelis

  De Hoge Raad is druk bezig Nederland helemaal kapot te maken met het Stikstofbesluit waardoor 18.000 projecten stilliggen en nu worden de rokers weer de straat opgestuurd omdat de rookruimtes verboden worden. Weg investeringen van de horeca-ondernemers, overlast op straat, echt belachelijk! En nee, ik ben geen roker!!

 6. Utrechter

  Overlast en veiligheidsproblemen? Tsja je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om lekker te stoppen en te genieten van een goede gezondheid en gezelligheid binnen in de horeca.

 7. P. Donker

  Een mooi duwtje in de rug van eenieder die aan Stoptober mee gaat doen!

 8. Wimma

  Als de rokersruimten te gezellig is maak je ze toch kleiner en ongezellig, passen en willen de niet-rokers er niet in.

  En als er rook ‘lekt’ dan maak je de regelgeving van die hokjes toch gewoon strenger?

  Je krijgt er wel erg veel overlast en ongezellig heen en weer lopen voor terug

 9. WimUtrecht

  Hebben rokers ook een grote mond wanneer de uitslag in de kamer van de longarts wordt medegedeeld?

 10. Erwin

  Mooie gelegenheid om te stoppen met roken!!

 11. [email protected]

  Misschien dat ménsen eens na moeten denken en gewoon met roken stoppen.
  Lijkt mij een goede ontwikkeling …..trouwens peuk op straat gelijk fikse boete.

 12. Gerard Brugmans

  Wanneer gaan die rokers nou eens beseffen dat het rokerstijdperk echt voorbij is? En dat dreigen met overlast vóór het café op straat door Pieter Honing, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland is ook knap asociaal zeg, dan weet je ook meteen weer hoe die klub in de maatschappij staat. Kom op mensen, doe niet zo kinderachtig, jullie konden jarenlang overal je gang gaan, maar nu is het gewoon klaar!

 13. Roken is zo goor

  Loop eens dag mee op de longafdeling umc

 14. Wernii

  Wie rookt er uberhaupt nog..

 15. rookgordijn

  Zelf nooit gerookt…maar wat mij betreft mag iedereen doen wat hij wil. Roken of niet!
  Waar ik WEL grote problemen mee heb is dat nu nóg meer mensen buiten gaan staan paffen. Daarmee worden de omwonenden met de herrie en stank opgezadeld. (spreek uit ervaring helaas)
  Daar hebben die klojo’s die dit verzinnen blijkbaar maling aan.
  Bleven de rokers tot nu toe voornamelijk binnen waar ze op bezoek waren en vervuilden ze zichzelf in die rookholen, nu mag iedereen mee genieten.
  Idiote betuttelende ondoordachte maatregelen!

 16. Luuk

  @Cor Nelis “De Hoge Raad is druk bezig Nederland helemaal kapot te maken met het Stikstofbesluit waardoor 18.000 projecten stilliggen en nu worden de rokers weer de straat opgestuurd omdat de rookruimtes verboden worden.”

  De overheid dacht met een slimmigheidje de internationaal geldende stikstofverdragen te kunnen omzeilen en werd door de Hoge Raad terug geroepen.

  De overheid maakte een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes die in strijd was met een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, een verdrag dat ook door Nederland ondertekend is. Ook hier werd de overheid teruggefloten door de Hoge Raad.

  De overheid maakt regels en tekent verdragen om zich er vervolgens als het beter uitkomt niet aan te houden. Dat kun je de Hoge Raad niet kwalijk nemen.

 17. Gajes

  @ Scherpschutter, correctie op uw bericht:
  het was Clean Air Nederland (CAN) dat een zaak aanspande tegen de Nederlandse Staat. CAN is zeker niet de ‘overheid’

 18. Yoshua

  Het kan natuurlijk niet zo zijn dat er allerlei figuren op straat gaan staan gebruiken en te stinken met hun rotzooi terwijl er mensen een gezellig leuk avondje willen uitgaan.
  Gemeente moet een rookverbod op straat instellen net als alcohol dat je ook niet mag drinken op straat.
  De gebruikers hun gang laten gaan op straat moeten we niet willen.
  Krijg je enorme overlast en rotzooi van op straat.

 19. Martin

  @Cor Nelis Uitspraak over stikstof is niet gedaan door de Hoge Raad maar Raad van State.

 20. Herman

  Heel goed rokers op straat. Nog beter zouden rookzones aan de buitenkant van de stad zijn. Vlakbij snelwegen of vervuilende fabrieken.

 21. Luuk Upuuk

  Stupide, welk belang heeft CAN om afgescheiden ruimtes binnen, als onrechtmatig te bestempelen? Als niet (ex)-roker vind ik die ruimtes een perfecte oplossing om te voorkomen dat je bij het binnentreden van een horecagelegenheid spitsroeden moet lopen door alle rookwalmen. Nog afgezien van het feit dat alle horecaondernemers duizenden euro’s in die ruimtes geinvesteerd hebben, denkend dat ze correct handelden.
  Ik vraag me af of de Hoge Raad wel beoordeeld heeft of CAN een wezenlijk belang heeft bij het al dan niet verbieden of toestaan van inpandige rookruimtes (waar niet-rokers echt niet vrijwillig naar binnen zullen gaan).
  Wat volgt? Het verbieden van roken in je eigen woonruimte?

 22. Anne Fee Marin

  Roken is slecht dom en infantiel. Daarnaast laat je anderen tegen hun wil meeroken met je gifstok. Weg ermee. Ook van terassen. A so ciaal! Goed besluit!

 23. Hadjememaar

  Zolang nog steeds 20.000 mensen per jaar een akelige dood sterven als gevolg van roken (dat is grofweg de bevolking van Alblasserdam, ieder jaar weer), zolang ongeveer 1 op de 5 van mijn studenten rookt en een aanzienlijk aantal vroegtijdig een vrede dood zal sterven, denk ik “stop met gedogen, verklaar de hele openbare ruimte tot rookvrije zone, zowel binnen als buiten”.

  De keuze om te roken is geen privé aangelegenheid. Als jij rookt en ziek wordt betaal ik mee aan je medische kosten. Nee dank u. Er is geen excuus op te roken. (heb er 20 jaar geleden zelf lang over gedaan om te stoppen)

  zie: https://www.tabaknee.nl/tags/74-wanda-de-kanter

 24. Kadoendra

  En nou even doorpakken naar die Coffeeshops middenstanders, alleen nog maar spacecake en More Kop gebruik en verkoop!

  Maar na + – 3 kwartier krijgt ook de gebruiker het door, Jemig de Pemig Koos!

 25. JDVtje

  @scherpschuttertje,
  Je hele betoog valt dus as usual weer in duigen. Eigenaren van café’s hebben zich ook aan de wet te houden, dat wil je zelf toch ook zo graag. Wee je gebeente als er een fietser iets doet wat niet mag, dan zijn de rapen hier gaar wat jou betreft. Roken is slecht voor je en voor je omstanders. Dus goed dat er binnen niet meer gerookt mag worden. Zal blij zijn als het überhaupt verboden wordt.
  Maar goed, iemand – jij dus – die niet stemt moet sowieso zijn mond houden. En zeker iemand die zijn leven invult met alleen maar op fora als deze zijn gal te spuwen, ga alsjeblieft eens met je vrouw op pad.

  @Cor Nelis, lees je eerst eens in voordat je antwoord geeft.

 26. arbeider

  Als niet roker vind ik dit WEER een belachelijke beslissing, laat de mensen lekker een sigaretje roken als ze dat willen, net als een biertje of weet ik veel.

  Wat een land zijn we aan het worden, je mag niets meer, met dank aan vooral alle hypocriete linkse politieke partijen en milieu en rookorganisaties.

  Het is toch niet leuk meet in dit land? wanneer komen de Nederlanders een hetin opstand! Het land geven we helemaal weg aan die lui.

 27. Frits

  Dan is het nu aan de horecaondernemers om ervoor te zorgen dat hun gasten geen overlast veroorzaken. Veel ondernemingen, die een meer vooruitziende blik hebben, lossen dat op door roken voor de ingang te verbieden en de gasten en personeel te vragen op een speciale rookplek te paffen waar ze zo min mogelijk mensen tot last zijn.

  Regeren is vooruitzien.

 28. Fred

  KHN was indertijd een partij in overleg met de overheid en vond dat rookverbod nodig. Sinds de invoering daarvan bezoek ik steeds minder horecabedrijven en koester ik mijn asbakken in huis, want die rookruimtes had ik niets mee.

 29. Koel Hoofd

  De hoge raad wordt misbruikt door een kleine minderheid die zich extreem graag wil laten gelden. Om er twee te noemen: tabakshaters, klimaatactivisten. Deze spannen ook graag de politiek voor hun karretje en misleiden ongestraft de massa. Want een bedrijf mag de consument niet misleiden, is reclame code commissie voor. De politiek is niet aansprakelijk voor wat ze zeggen, alleen voor het niet beantwoorden van vragen. Dus niet gevraagd is niet gelogen. Maar activisten mogen alles zeggen, zelfs als het niet waar is, vanwege het recht op vrijheid van meningsuiting.

  Wat men echter niet uit het oog moet verliezen, die mensen hebben er zelf baat bij (geld, status, macht) dat zij hun zin krijgen tenkoste van alle anderen…

 30. Cor Nelis

  @Martin, daar heb je gelijk in, maar het resultaat blijft hetzelfde, Nederland helpt zichzelf naar de knoppen!
  @Luuk, wij zijn weer het braafste jongetje van de klas, kijk eens naar landen als Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en China! Alsof wij het verschil maken!

 31. Tom de laat

  Het is natuurlijk ernstig overdreven om te spreken over onveilige situaties die gaan ontstaan. Er werd ook altijd overlast voorspeld toen het rookverbod in werking ging maar alles viel mee. Horeca zaken waar wel overlast ontstond op straat werden strenger gecontroleerd en wat bleek, mensen konden gewoon binnen blijven. Rokers zijn net kleine kinderen, wanneer je zegt nee dat mag niet, dan kunnen ze prima aan de bar zonder sigaretje een biertje drinken. De slachtoffer rol die rokers proberen in te nemen is echt shocking. Stop er gewoon mee, je krijgt er vreselijke ziektes van. Dat dat niet genoeg is om het niet te doen is eigenlijk al te triest voor worden. De drang naar zelfdestructie zit blijkbaar in de mens. Het bevreemd me overigens dat je sigaretten vrij kan kopen. Molest, toerekenbare onvoorzichtigheid en abnormaal gebruik zijn vaak uitsluitingsgronden voor verzekeringen. Het is me een raadsel waarom dit niet geld voor de zorgverzekering. Het is natuurlijk te bizar voor worden dat er nu nog mensen verdrietig gaan zitten doen en behandeld willen worden op kosten van het collectief nadat ze jaren lang zelf voor een ziekmakend “verzetje” hebben gekozen. Ik ben sterk van mening dat we niet moeten pamperen en voorzien wanneer mensen herhaaldelijk stomme fouten maken. Sociale vangnetten zijn prima, maar een rokersruimte voor rokers? Overigens denk ik er net zo over bij zwaarlijvigheid, drank misbruik en andere vormen van zelf mutilatie. Wordt volwassen, stop met huilen over je sigaretje en je rokersruimte.

 32. wollie

  heel goed. wie nu nog rookt kan wel een klap in het gezicht gebruiken…

 33. WP

  Hoezo rookruimtes? Hoeveel kroegen hebben überhaupt zo’n rookruimte gemaakt? De enige die ik ken is in vredenburg tivoli

 34. S.

  Ik ben geen roker en vindt het ook zeker niet prettig als er in mijn omgeving gerookt wordt. Maar dit hadden ze beter om kunnen draaien: eerst roken op terrassen verbieden, daarna pas afgescheiden rookruimtes binnen verbieden. Want nu zal de overlast op en naast terrassen juist toenemen voor iedereen, terwijl niet-rokers van de afgescheiden rookruimte nou juist geen last hadden. En wanneer het roken-op-terrasverbod er gaat komen is ook niet duidelijk, dat kan nog best lang duren.

 35. Dorine

  Rokers leven over het algemeen korter en consumeren in hun leven uiteindelijk minder zorgkosten dan langlevenden, heb ik wel gehoord. Dat komt omdat je op hogere leeftijd heel erg veel zorgkosten maakt. Daarnaast levert roken veel belastinginkomsten op.
  Dus rook vooral door, anders moet ik meer belasting betalen. 😉
  Alleen wel jammer dat het zo stinkt en dat rokende cafegasten buiten zoveel herrie maken.

 36. Wim

  Dus met onmiddellijke ingang de drugshops sluiten en de gemeentelijk plannen om kwekerijen te suppoetwn want dat is echt verderfelijk voor de mensen en stimuleerde de drugstoeristen

 37. waldorff

  @Dorine: rokers gaan niet in een keer dood aan de gevolgen van het roken; er gaat vaak een lange periode van zeer ziek zijn aan vooraf. Wat denkt u dat al die bezoeken aan ziekenhuis etc. de maatschappij wel niet kost? Op de website http://www.tabaknee.nl kun je alle feiten (en dus niet “ik heb gehoord dat…”)terugvinden.

 38. jos stelling

  mededogen…(mooi woord)

 39. Wim Vreeswijk

  Dit verhaal klopt niet want sinds enkele weken is er een pilot mèt rookruimtes voor de meest verslaafde studenten onder ons in de Universiteit aan de Drift èn de Uithof en daarvoor worden rookwachters ingehuurd die studenten doorverwijzen naar de beste rookruimte. Als studenten illegaal blijven roken kunnen ze na 3 waarschuwingen geschorst worden student !

 40. anna

  ja roken schaadt de gezondheid en meeroken is vervelend. Alleen is het ietwat hypocriet om rokers de straat op te gooien. Of we besluiten dat roken niet meer kan en dan schaf je ook de verkoop af. Dus echt zeggen kappen met alles. Of we geven mensen nog wel mogelijkheid om te roken in een eigen ruimte. Waar dat ook is in de horeca of een rookshop.

 41. Koel Hoofd

  Wollie is het levende bewijs dat rokers stigmatiseren en discrimineren leid tot haat en geweld: ze wil rokers slaan. Dat is precies wat er mis is het de hypocriete gezondheidsmoreaal van enkele terroristische activisten.
  https://www.nemokennislink.nl/publicaties/wie-gezond-leeft-stigmatiseert-mensen-die-dat-niet-doen/

 42. Toine Goossens

  Nederland is een land waar fanatici alle anderen hun vrijheid ontnemen om zelf over hun leven te beslissen. Die fanatici eisen dat die anderen alleen mogen wat zij, de fanatici, toestaan.

  Laten we dat we principe in de grondwet opnemen. Het vindt namelijk onnoemelijk veel aanhangers, zoals de discussies op DUIC iedere keer opnieuw laten zien. Het ook wel lekker gemakkelijk om jouw mening dwingend aan ieder ander op te kunnen leggen., dan heb je die vervelende discussies niet meer.

  * Kick Out heeft in het vervolg een monopolie op het inhalen van Sinterklaas.
  * Al Fitrah krijgt het monopolie om het wahabitisch salafisme aan Nederlanders op te leggen.
  * De vrachtvervoerders bepalen dat alle personen auto’s van de snelwegen verdwijnen.
  * Schiphol bepaalt dat geen enkele Nederlander meer vliegend op vakantie mag gaan. Alleen zakelijk reizen, dat brengt ons land geld op, is nog toegestaan.
  * De Nijmeegse anti stikstof stichting bepaalt dat voetbalfans alleen nog thuiswedstrijden mogen bijwonen, althans als die te voet of per fiets komen.
  * Alle festivals en dansfeesten worden verboden door de anti drugs vereniging.
  * STAP verbiedt het carnavalsfeest, weg met die alcohol.

  Binnen no time vlucht iedereen naar het buitenland, althans als we daar dan nog welkom zijn. In Nederland woedt namelijk een heftige burgeroorlog. Wie in het buitenland familie heeft komt er genadig vanaf, maar dat staan we niet toe. Hier blijven is de eis, onze economie en onze milities hebben u nodig.

 43. Inez

  Bij heel veel cafés wordt nu al buiten gerookt. De overlast wordt alleen veroorzaakt als de rokers zich asociaal gedragen, en dan is het hun eigen keuze.
  De meeste rokers gedragen zich prima, of ze nu buiten of binnen staan.

 44. Toine Goossens

  Kijk, dat is nou eens een zinvolle opmerking van Corinne. Waldorff bestrijd dat maar vergeet dat rokers 7 jaar langer geen beroep op medische voorzieningen doen.
  Daar komt bij dat zij 7 jaar korter pensioen en AOW ontvangen, terwijl zij wel volledig aan de dekking van beide stelsels hebben bijgedragen.

  Roken, dat is financieel goed voor niet rokers. Waarom klagen die dan zoveel?

 45. Toine Goossens

  De winkelleegstand is nu ook in de binnenstad zichtbaar. Winkels komen er niet meer, nog meer horeca zal op weerstand stuiten. Een prachtige kans dus ook een nieuwe formule in de markt te zetten.

  De RookRuimte. Toegang hebben uitsluitend rokers. De enige voorwaarde voor toegang is dat zij een alcoholische consumptie in een glas in de hand houden en tijdig er voor zorgen dat dat glas gevuld blijft. Dat is goed voor hun gezondheid. Komen ze even op straat en maken meters om bij de favoriete horeca zaak een nieuwe consumptie te halen.

  Juridische trucs om het CAN, het Collectief ANti roken actiefront, uit te schakelen zijn uitdrukkelijk toegestaan.

  Graag gedaan door een, al 52 jaar, niet roker om de vrijheid voor het beschikken over het eigen lichaam voor iedere Nederlander veilig te stellen.

 46. Dorine

  @waldorff, dank voor deze info! De site verwijst naar die van het Trimbos instituut, waar een interessant rapport opstaat (Roken-een aantal feiten op een rij) dat aangeeft dat het de verwachting is dat uitbanning van roken een verhoging van de totale ziektekosten zal veroorzaken, omdat mensen dan meer kans hebben om later te lijden aan een duurdere ziekte, zoals dementie. Dus geen vaststaand feit, maar wel een richting.

 47. Anne Marie ten Berge

  @ Joshua, Hinderlijk drankgebruik op straat, dat mag niet: Zie APV art.40. En als de burgemeester wil dat er in een bepaald openbaar gebied niet gedronken wordt, dan dienen de BOA’s (de handhaving) je dat eerst te vertellen voordat je op de bon geslingerd wordt. Want zonder verbodsborden kun je dat niet weten. En nu de Hoge Raad besloten heeft dat in alle semi-openbare rookgelegenheden (de rookruimtes) niet meer gerookt mag worden, moet de burgemeester daarop handhaven. Nu ook nog van die irritante BOA’s aan je borreltafel..

 48. wollie

  sigaret voortaan andersom roken, met de brandende kant binnensmonds. wedden dat je er snel tabak van hebt? 😉

 49. Utrechter2

  @Toine Goossens: je ziet precies wat het probleem is.
  En het tweede probleem is de rol van internationale verdragen, want dat is schijnbaar de manier waarop de hele noodzakelijke discussie erom heen deels wordt omzeild. En nee, ik ben geen roker.

 50. 030

  Vraag me af wat al die antirook-extremisten hier er van zouden vinden als hun biertje/wijntje/borreltje afgenomen zou worden? Is namelijk ook heel slecht voor de gezondheid, betalen we met z’n allen ook aan mee. Ik las laatst trouwens dat hypocrisie ook heel ongezond is.

 51. D.

  Roken doe je thuis maar.

 52. Toine Goossens

  Doe ik graag aan mee D., dat kost mij geen moeite. U gaat op uw beurt niet meer uit. U nodigt iedereen thuis uit. En als u geluk hebt loopt er zomaar een wildvreemde bij u naar binnen, die ook niet meer uit gaat.
  Geloof belijden mag voortaan ook alleen maar thuis. Weg met die kerken en moskeeën. Net als het bezoeken van een festival, weg daarmee. XTC doe je maar thuis.

  Ik heb een nieuwe nickname voor u:

  D.Waas

 53. Rupert_Grint

  Ongelooflijk hoeveel niet-rokers zo gedreven zijn om roken niet eens op een sociale, acceptabele manier toe te staan. De roker wordt zonde schaamte weggezet als tweederangs-burger, die zo snel mogelijk uitgeroeid dient te worden. Persoonlijke vrijheid lijkt niet eens een argument te zijn, anderen dienen blijkbaar alleen de vrijheid te krijgen zich net zo te gedragen als de niet-roker. De volslagen hypocrisie m.b.t. overlast i.v.m. andere gedragingen (alle andere vormen van stank, geluids-overlast, luchtvervuiling, gedrag dat schadelijk is voor de persoonlijke- / volks-gezondheid) lijkt ze ook niet te dagen. Het lijkt tegenwoordig bijna geaccepteerd om rokers als een soort untermensch te behandelen, walgelijk.

  Paternalisme en betutteling ten top. Dat de horeca mogelijkheden voor rokers en niet-rokers moet creeeren en dat de overheid hier op toeziet, daar kan ik op inkomen, anders blijven alle cafe’s rook-cafe’s. Maar dat horeca verboden kunnen worden om rookruimtes te hebben, dat raakt kant noch wal en is niet te rechtvaardigen. Dit doet niemand goed, het enige wat hier mee bereikt wordt is dat rokers steeds verder weggepest worden. Dat is discriminatie en tegen de grondwet, er is geen standhoudend argument te maken vanuit oogpunt van overlast of volksgezondheid (geen meeroken). De overheid mag een ontmoediginsbeleid voeren, maar geen algemeen verbod instellen. Het is anti-rook extremisme, gerechtvaardigd door een controle-zieke lobby die over andermans leven denkt te mogen beslissen. Ik hoop dus dat organisaties als Stivoro en Clean-Air zo snel mogelijk worden herkend als autoritair en extremistisch (anti-burgerrechten), en niet meer gezien worden als een groep goeilijke, gematigde, bezorgde burgers.

 54. wollie

  Rupert, als rokers samen hun eigen zorgverzekering en zorgklinieken financieren zonder overheidssteun hebben we het er nog eens over…

  verder begrip voor het dealen met verslaving maar dat levert geen privileges op.

 55. Utrechter2

  @Wollie: eens, maar alleen als ouders van kinderen die gesnoept hebben hun eigen tandartskosten betalen. Wintersporters betalen bij ongevallen ook hun eigen rekeningen, en mensen die ongezond of teveel eten betalen hun eigen hartoperaties en bypasses. Hetzelfde voor alle mensen die kosten veroorzaken door het gebruik van softdrugs en XTC. Want als je hard/rechtvaardig bent dan moet je het voor iedereen zijn, niet alleen voor de pispaaltjes in de samenleving. En wederom: zelf ben ik geen roker.

 56. Herman

  Mooi !
  Op naar de volgende stap terrassen rookvrij!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).