Roost aan de Singel gaat nu toch echt weg; nieuw plan voor Park Paardenveld in Utrecht Roost aan de Singel gaat nu toch echt weg; nieuw plan voor Park Paardenveld in Utrecht

Roost aan de Singel gaat nu toch echt weg; nieuw plan voor Park Paardenveld in Utrecht

Roost aan de Singel gaat nu toch echt weg; nieuw plan voor Park Paardenveld in Utrecht
Park Paardenveld. Foto: Robert Oosterbroek
Roost aan de Singel gaat nu echt verdwijnen uit Park Paardenveld. Tegelijkertijd wordt gestart met de herontwikkeling van het park in Utrecht. De definitieve plannen moeten nog verder uitgewerkt worden maar in Park Paardenveld moet ‘vergroening en gezelligheid’ centraal staan.

Roost aan de Singel gaat nu echt verdwijnen uit Park Paardenveld. Tegelijkertijd wordt gestart met de herontwikkeling van het park in Utrecht. De definitieve plannen moeten nog verder uitgewerkt worden maar in Park Paardenveld moet ‘vergroening en gezelligheid’ centraal staan.

Park Paardenveld in Utrecht is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populair stukje groen langs de singel, maar de huidige inrichting is tijdelijk. De gemeente wil nu vaart maken met de herinrichting. Dat betekent wel dat Roost aan de Singel, de horecazaak in het park, weer moet verdwijnen.

Hoewel het definitieve ontwerp van het nieuwe Park Paardenveld nog niet af is, is er wel al meer bekend over hoe het park eruit kan gaan zien. Zo gaan de parkeerplekken en de weg die het park en de bebouwing (parkeergarage) scheiden weg, zodat het park een stuk groter wordt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Een impressie van het mogelijke toekomstige park

Placemaking

Los van het maken van de feitelijke inrichting begint de gemeente ook met ‘placemaking’. Hiermee wordt bedoeld dat er gekeken gaat worden naar hoe het park een succesvolle plek kan worden, wat voor activiteiten er georganiseerd kunnen worden, wat de identiteit van het park moet worden en hoe het park het best kan ‘landen’ in de buurt en stad.

Zo wil de gemeente dat het park aantrekkelijk wordt voor jong en oud, dat er ruimte is om te sporten, dat er een goede balans is tussen reuring en rust, dat het aantrekkelijk is tijdens alle seizoenen en dat het ook allemaal nog eens duurzaam is. Horeca kan ook een rol spelen bij placemaking, dat zou in de plinten van de bebouwing kunnen of met kraampjes in het park. Dit moet de komende tijd allemaal verder duidelijk worden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Een impressie van het mogelijke toekomstige park

In een brief schrijft de gemeente over de placemaking: “Met het organiseren van tijdelijke functies en activiteiten zoals zomer- en winterevenementen, seizoensgebonden tijdelijke horecavoorzieningen, kinder- en ouderactiviteiten en urban sports, voegen we tijdelijk extra levendigheid toe en onderzoeken we tegelijkertijd wat past bij een nieuwe inrichting van het park.”

Wat ook nog een rol speelt is dat de erfpacht van de parkeergarage volgend jaar afloopt. Dit biedt volgens de gemeente mogelijk extra kansen voor horeca of andere functies in het gebouw.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Een impressie van het mogelijke toekomstige park

Over Roost aan de Singel zegt de gemeente in de brief: “Als pop-up restaurant heeft Roost, in het kader van placemaking, de gewenste levendigheid toegevoegd aan het park. De sociale veiligheid in het park is verbeterd, bezoekers van het park maakten gebruik van de toiletvoorziening en Roost werkte mee aan opruimacties. We waarderen de inzet van de ondernemer in de afgelopen 6 jaar voor het park en de omgeving. De ondernemer erkent dat de gemeente geen enkele juridische verplichting naar hem heeft, maar is natuurlijk teleurgesteld dat het nu eindigt op deze plek. Samen met de ondernemer van Roost zijn andere mogelijke locaties voor tijdelijke of permanente horeca in de stad besproken.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

41 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Ik denk dat mijnheer Rubens niets te klagen heeft. Een aantal jaren fors kunnen verdienen op die plek, met dank aan de horecapartijen in de Raad. Dat had elke horeca-ondernemer wel gewild.

 2. Baliekluiver

  “Samen met de ondernemer van Roost zijn andere mogelijke locaties voor tijdelijke of permanente horeca in de stad besproken.”

  Wie zich de opmerkelijke gang van zaken rond de ‘tijdelijke’ vergunning van Roost weet te herinneren zal meteen begrijpen wat hiermee wordt bedoeld…

 3. Rutger

  veel mooie woorden voor dat het een saaie boel gaat worden

 4. Binnenstadbewoner

  Gewoon een leuk parkje van maken. Liefst geen bankjes want dat trekt alleen maar gespuis aan.

 5. Klaasjan

  Waarom moeten er in het “park” nu toch weer per se activiteiten worden georganiseerd? Hebben we die niet al genoeg in de binnenstad, waarbij al dan niet Utrecht “op de kaart wordt gezet”? Laat het nu toch eerst liever ontwikkelen tot een mooi en rustig stukje groen.

 6. André Veenbrink

  @Rutger: hoe saaier hoe beter. Dus geen “placemaking” en geen horeca, maar gewoon een mooi park. Maar ja, wie ben ik, ik heb al bijna AOW.

 7. Johan

  @ Baliekluiver
  Ja, bizar, hoe deze ondernemer gefaciliteerd werd door het gemeentebestuur. En nu moet er kennelijk weer voor een doorstart op een andere plek gezorgd worden. Waarom, waarom?

 8. Echte utrechter

  Het zal eens tijd worden!!!!!! Mar waarom weer met horeca en “passende” aktiviteiten komen?? Moet en zal nu op elke postzegel in de stad de kermistent weer opgezet worden? Duvel eens op met die onzin. Mensen op een kleedje in de zon kunnen zich heus wel vermaken zonder horeca of reuring. Zo niet dan hoeven ze amper 100 meter te lopen ipv in een parkje te gaan zitten.

 9. Floor

  Dat werd tijd. En er nu een mooi park van maken.

 10. Ptje

  “Placemaking”.
  Je moet er maar opkomen.
  En waarom moet er in ‘s hemels naam overal altijd horeca? De héle Utrechtse binnenstad zit vól met horeca. Hoeveel kan een mens eten.
  Ook zo leuk: “balans tussen reuring en rust”. Shure, dat valt prima te reguleren op een stukje grond ter grootte van een postzegel als je daar tijdelijke en seizoensgebonden evenementen, urban sports en ouder-en kindactiviteiten wilt combineren.
  Tip: Park. Groen, zandbak, glijbaan, groen, klimrekken, groen, stormbaantje, groen, en groen. ‘s Zomers een ijsverkoper.
  Klaar!

 11. Bill

  @Binnenstadbewoner: Juist wél bankjes er neerzetten voor de Utrechtse burger en gezond handhaven.

  Je laat je schouders toch niet hangen voor “gespuis”? Het moet een gezellige plek worden, en als je alleen maar beren op de weg ziet hoef je geeneens te beginnen.
  Daarnaast is het politiebureau er 30 meter vandaan, dus als dat handhaven al niet lukt….

 12. Vanhoorn

  Een disona t,een oud gebouwtje is toch wel ontsierend.

 13. Wies

  Tegen het opknappen van dit hoekje kan niemand zijn, denk ik? Hopelijk wordt het een mooi stukje stad met veel groen.

 14. mees kees

  Stukje openbaar groen heeft 6 jaar prima gefunctioneerd (populair stukje groen) en dus gaat de gemeente het nu nog veel beter laten functioneren (placemaking). Ik zie overeenkomsten met andere locaties in Utrecht: Maliebaan, natuurgebied Oud-Zuilen wordt landschapspark Oud-Zuilen. Gemeente weet beter wat mooi en goed is voor haar burgers dan die burgers zelf. Brrrr.

 15. WijkCBewoner

  pffff wat een kortzichtig achterlijk beleid. Roost is een zeer toegevoegde waarde voor dit park en vooral voor de buurt. Verplaatst het 20m naar de zijkant en iedereen is blij. Nu gaat het zonder de sociale controle echt een onguur plekkie worden. maar dan zijn de beleidsmakers al veilig thuis in hun wijkje buiten utrecht waarschijnlijk

 16. Wim

  En waarom kan Roost dan niet gewoon blijven , ondanks allerly afgunst commentaren.

 17. Herman

  Dit was nu bij uitstek een plek voor horeca waar je niemand lastig valt en die er juist voor zorgt dat zo’n plek levendig en sociaal veilig wordt.
  Snap er niets van?

  Soort moderne poffertjeskraam, die moest ook weg voor….. hebben we nog spijt van en wordt vaak met weemoed aan gedacht.

 18. Binnenstadbewoner

  @ bill : ja zo zou ik in eerste instantie ook redeneren, totdat je de praktijk ziet in de binnenstad. kijk maar eens op de bankjes in bijv. Zocherpark. Met mooi weer in trek bijdak- en thuislozen e.d.. – met nogal eens psychische problemen – die dit als slaap- en hangplek gebruiken

 19. M

  Dat komt de luchtkwaliteit en schoonheid van het park in ieder geval ten goede. Wat een troep wordt er toch vaak achtergelaten. Blij met de kano-verhuur, zorgt voor een leuke sfeer met dito publiek. Als er dan horeca in de parkeergarage komt met ruim voldoende vuilnisbakken dan blijft het wellicht schoon.

 20. Utrechtsch

  Persoonlijk vond ik Roost een afschuwelijke tent. De omgeving daarentegen spreekt me zeer aan. Ik kijk uit naar de gebiedsontwikkeling en zal regelmatig het park bezoeken.

 21. Koel Hoofd

  placemaking= marketing prietpraat want het betekend gewoon inrichting openbaar park.

  De gemeente gaat dus bepalen wat:
  – aantrekkelijk voor jong en oud,
  – ruimte om te sporten en andere activiteiten,
  – goede balans tussen reuring en rust,
  – aantrekkelijk tijdens alle seizoenen
  – horeca in de plinten + kraampjes in het park.
  => allemaal duurzaam uiteraard

  Dit moet dan ook allemaal op een grasveldje ter grootte van een voetbalveld aan het water…
  Altijd leuk, groene khmer fantasie verhaaltjes.
  Vertaling:
  Roost gaat verder in de plint, vegan ecotoko er naast, paar extra bomen en onkruid voor de bijtjes, en een rekstok etc. voor de fitbits om aan de massa promoten hoe fit en gezond ze wel niet zijn want ‘goed voorbeeld doet goed volgen’…

 22. Ramon

  Allemaal Nimby’s blij dat Roost weg gaat, ,maar dit struk groen gaat gewoon net zo druk blijven , ook zonder Roost. Kleine beetje sociale controle door een ondernemer is dan ook weg.

  Gewoon Roost laten zitten

 23. Gerbenkars

  Alleen een park, aub niet. Hebben gezien wat er met smakkelaarspark gebeurde. Park met alleen maar overlast. Dus prima om levendigheid toe te voegen in de zin van sport en horeca. .

 24. B.

  Het blijft merkwaardig hoe het argument “sociale veiligheid en controle” van stal wordt gehaald door zowel de gemeente als in een paar reacties.
  Roost was 6 maanden per jaar open, max. 5 dagen in de week bij mooi weer.
  Niet meer dan 120 dagen per jaar.
  Dus op die overige 245 dagen was het parkje guur en onveilig?? Durfde niemand er meer te gaan zitten of met de hond te lopen?
  Onzin. Het gaat hier om een open locatie met bovendien een garage plint die al lang gevuld is met horeca.

 25. Piet

  Zo groot is het ook niet om sport ed toe te voegen. Maar denk dat het niet slecht is dat er iets van een cafe/bar zit zodat iemand nog iets van toezicht heeft. Als je nu al ziet hoeveel rotzooi en kapotte glazen er regelmatig liggen schrik je enorm. En de drukte zal echt niet afnemen maar de rotzooi wel.

 26. Cico

  Mooi. Weg met die bouwval en dat grasveld, maak er een mooi -echt- park van.

 27. Hans

  Hallo mees kees: “ Gemeente weet beter wat mooi en goed is voor haar burgers dan die burgers zelf. Brrrr.”

  Je vergeet voor het gemak eventjes dat het stadsbestuur, ‘de gemeente’ een via de democratie tot stand gekomen bestuur is. En ja, een bestuur neemt besluiten, die besluitvorming is volstrekt legitiem derhalve. Dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken moge duidelijk zijn. Maar of dat erg is? Ik dacht het niet. Een democratie is verre te verkiezen boven een dictatuur met z’n willekeur en nepotisme. Dus, prima gang van zaken wat betreft dit parkje ook al zou ik er liever een andere bestemming aan willen geven, bijvoorbeeld een groot en fijn park met een flink hek erom heen waar alleen IK het voor het zeggen had 🤪

 28. JR

  @ Gerbenkars
  Neem een
  S een kijkje op het Lepelenburg. Prima verblijfplek hoor, zonder schroothut.

 29. Johan M.

  Een klassiek park waar klasiieke muziek wordt gespeeld elke zaterdagdoor een klassieke fanfare zoals dat in zuid Nederland nog normaal si. Rust en stilte. Datbis noeig in de stad. Dat was vroegerheel normaal. Dieren. Ook. Hertjes etc. Exotische planten en vogels. Nadruk op moeders metbabies en rust/stiltezones waar nietgesproken mag worden dat is nodig!

 30. Zohra tarsi

  Een echt natuur park sluit je af na 18.00 uur dat voorkomt problemen. Een park is er maar voor 1 ding. Genieten van stilte en rust!!!

 31. Peter van Zoest

  Hoppa #UWAH.

 32. Steve

  Laat Roost lekker staan daar.
  Prachtig plekje zo.
  Doet mij denken aan een strandtent.
  Utrecht aan Zee.
  Vervang dat gras voor echt zand van het strand.
  En je hebt het perfecte plaatje in de Utrechtse Binnenstad.

 33. Willem

  Een nieuw junkenpark! Hoera!

 34. Donnie

  Scheelt weer een hoop Veritas plebs

 35. Rottebert Peermans

  Dan maar lekker bring your own bottle and bring your own jonko en bring your own 600 Watt bluetooth speaker.

 36. Minder park, meer torens

  Jammer. Had ook prima een dunne woontoren kunnen komen om aan de vraag te kunnen voldoen om de komende jaren 100.000 nieuwe inwoners binnen de stadsgrenzen te huisvesten.

 37. Binnenstadsbewoners

  80 procent van alle horeca In utrecht,
  Zit al in de kleine binnenstad gepropt
  De horecaoverlast binnenstad is enorm
  Voor roost wordt echt wel mooie plek buiten de binnenstad gevonden
  Spreiden van horeca
  Veel minder horeca binnenstad
  Veel meer horeca buiten de binnenstad
  Binnenstad is ook een woonwijk

 38. Pee

  Het nieuwe zomerverblijf voor de bollendak hooligans want dat worden er steeds meer.
  Dat roost weg is is alleen maar positief maar de gemeente gaat heus wel weer een andere locatie regelen voor die tent , wat eigenlijk niet de bedoeling was/is.

 39. Marcel

  @Wim, wat een vervelende opmerking. Jaloers natuurlijk?! Het enig jammere is dat de gemeente zich weer mee gaat bemoeien. Dat zijn of ambtenaren of andere ambtenaren. Bestuur van Utrecht heeft er geen verstand van hoe je dit moet inrichten. Staat ook in geen enkel partij programma. Paardeveld garage weg? Tja, nog minder parkeren natuurlijk. Lot even bellen of gaat zij daar niet over? Leuker kunnen we het niet maken. Zou een goeie naam zijn voor een nieuwe Utrechtse partij?

 40. Astrid Teugelhof

  @zohra Jij snapt het.. Een park is idd om tot rust te komen , natuurschoon, diertjes, stilte, en rust. Een speelweide voor de allerkleinste, moeder met kinderwagen etc. Geen drank, geen drugs, geen voedsel , dat hoort er niet. Wel een goed boek, en een rustig gesprek op beschaafd niveau. ( zodat anderen je niet kunnen horen praten) zodat je de vogels die er rond kunnen vliegen hoorbaar zijn. Met een mooi prieel, en een muziektent, voor een wekelijkse fanfare. Dat afschuwwekkende ding voor die asoskaters moet ook weg. Dat ziet er toch werkelijk niet uit?

 41. Theo Haverkamp

  Eens met @zohra en @astrid. Een park hoort inderdaad er te zijn voor meditatieve momenten en als tegenhanger van de haast, onbeduidende en onbelangrijke zaken als werk, waar we helaas aan moeten doen, maar die teveel dominantie met zich meebrengen in het leven. Er is overal téveel herrie téveel jeugd. Er mag ook wel iets zijn voor families, ouderen, én jongeren samen. Dat is er nu niet. Alles is gericht op jongeren en studenten. Wat is er nu voor 50 plussers en bejaarden? Ze worden weggestopt in het ‘bartholomegie” .. En verder is er niets. En als ze niet uitkijken wordt hun rusthuis onder de bips verkocht. Ideaal om met de oudjes dieren te kijken. Paarden horen er ook weer terug te komen op het ‘paardenveld’ ……. Laten we Utrecht, maar iets meer ‘verUtrechtsen” aub…. Terug naar de Roots !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).