Rotsoord en Hof van Cartesius worden Zusterparken van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug Rotsoord en Hof van Cartesius worden Zusterparken van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Rotsoord en Hof van Cartesius worden Zusterparken van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Rotsoord en Hof van Cartesius worden Zusterparken van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Bewoners, ondernemers en initiatiefnemers dopen op 30 oktober Rotsoord en het Hof van Cartesius om tot Zusterparken van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Bewoners, ondernemers en initiatiefnemers dopen op 30 oktober Rotsoord en het Hof van Cartesius om tot Zusterparken van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

De bewoners en ondernemers op Rotsoord en de initiatiefnemers van het Hof van Cartesius in het Werkspoorkwartier verenigen zich als ‘buurtvergroeners’. Deze groep heeft de missie om meer groen tussen de Zusterparken in de steden en natuur van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug te laten groeien.

Op vrijdag 30 oktober dopen zij Rotsoord en het Hof van Cartesius daarom om tot Zusterparken. Die dag onthullen de buurtvergroeners de nieuwe naambordjes van beide kersverse Zusterparken, dat gebeurt met een online ceremonie.

Natuur onder druk

Volgens de initiatiefnemers wordt het groen om ons heen steeds belangrijker. “Om op adem te komen, om vrolijk van te worden en om in te bewegen, zeker nu meer mensen aan huis gebonden zijn. Dat geldt zowel voor groen dichtbij huis als voor groen verder weg.” Toch staat de kwaliteit van de natuur onder druk, zeggen de buurtvergroeners. Het gebruik van de parken neemt toe, maar het aantal gebruikers ook.

Daarom bundelt Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug de krachten met buurtvergroeners en hebben zij samen Zusterparken opgericht. In Utrecht, maar ook in Amersfoort komen er steeds meer van dit soort parken. Iedereen die zich wil inzetten voor het verbeteren en beheren van de natuur in en om Utrecht, mag meedoen.

5 Reacties

Reageren
  1. Massegast

    Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug moet vooral letten op de eigen bospercelen. Dankzij Staatssecretaris Henk Bleker wordt de bosbouw daar veel intensiever bedreven dan jaren terug. Om de inkomsten uit die bossen te maximaliseren. Wat overigens goed uitkomt want de biomassa-centrales (o.a. op de Lage Weide) vreten subsidie en hout…. Waar zit toch het cynisme-teken op mijn toetsenbord? Verder vind ik dat zustergedoe overdreven en wollig. Ga gewoon vergroenen, zonder bla bla. Doe wel en zie niet om.

  2. W.

    Leuk initiatief! Meer groen!

  3. Stefan Pasma

    Op zich kan het geen kwaad dat Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug verbinding zoekt met haar omgeving via die zusterparken. Neemt niet weg dat de Utrechtse Heuvelrug wel een stuk natuurlijker en wilder, kan dan nu het geval is. Zo is van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug nu nog maar 2% strikt beschermde natuur (slechts drie bosreservaten; https://www.ongerepte-natuur.nl/utrecht/ ). De internationale organisatie die over het format van nationale parken gaat, de IUCN, stelt dat een NP voor minstens driekwart uit bos moet bestaan waar geen hout uit wordt geoogst

  4. Koel Hoofd

    Het is tegenwoordig echt belachelijk druk in het Nationaal Park Utr Heuvelrug.
    Utrechters zoeken er de ruimte op, want rustig is het er echt niet meer. 😉

  5. Angelique

    Rotsoord is helemaal geen park. Hof van Cartesius ook niet. Tolsteegplantsoen misschien, maar Rotsoord is een bouwblok. Intentie zal wel belangrijker zijn dan werkelijkheid ofzo.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).