Rowdy onterecht opgepakt op Utrecht Centraal: ‘Kreeg mitrailleur tegen m’n kop’ Rowdy onterecht opgepakt op Utrecht Centraal: ‘Kreeg mitrailleur tegen m’n kop’

Rowdy onterecht opgepakt op Utrecht Centraal: ‘Kreeg mitrailleur tegen m’n kop’

Rowdy onterecht opgepakt op Utrecht Centraal: ‘Kreeg mitrailleur tegen m’n kop’
Een van de mannen die dinsdagavond onterecht werd opgepakt op station Utrecht Centraal heeft bij RTL Nieuws zijn verhaal verteld. De 56-jarige Rowdy Pownall: “Ik heb een mitrailleur tegen m’n kop gehad.”

Een van de mannen die dinsdagavond onterecht werd opgepakt op station Utrecht Centraal heeft bij RTL Nieuws zijn verhaal verteld. De 56-jarige Rowdy Pownall: “Ik heb een mitrailleur tegen m’n kop gehad.”

Zwaar bewapende agenten ontruimden dinsdagavond station Utrecht Centraal. Volgens de politie was er sprake van een dreigende situatie. Er werden twee verdachten aangehouden.

De volgende dag moest de politie bekennen dat er een fout was gemaakt. De twee mannen waren onterecht opgepakt en er was geen dreigende situatie geweest.

Een van die mannen is Rowdy Pownall (56) uit Den Haag. Pownall is manager van een kledingwinkel in Utrecht en hij was dinsdagavond na een dag werken onderweg naar huis. Hij zat in de trein op station Utrecht Centraal toen hij opeens overal politie zag.

‘Handen op je hoofd’

Dinsdagavond was er bij de politie een melding binnengekomen over een mogelijke dreigende situatie. Al het treinverkeer werd stilgelegd en zwaar bewapende agenten kamden het station uit.

Het arrestatieteam viel de trein binnen waar Pownall inzat. Tegen RTL Nieuws vertelt hij wat er gebeurde: “Een agent begon tegen me te schreeuwen: zitten jij, handen op je hoofd! Ik dacht dat ik in een foute film beland was. Ik werd in de boeien geslagen en kreeg zelfs een mitrailleur tegen m’n kop.”

Hij werd gearresteerd en meegenomen naar het bureau waar hij later op de avond ook weer vrijgelaten werd. De politie had een fout gemaakt. Pownall en de tweede gearresteerde man waren geen verdachten meer en mochten gaan. De politie laat aan RTL weten dat er redenen waren om de mannen op te pakken. Bij nader onderzoek bleek dat de mannen echter niks fout hadden gedaan. Er is contact met de mannen voor nazorg.

Gekoppelde berichten

33 Reacties

Reageren
 1. Peet

  Wat was de reden om met zoveel krachtvertoon heel cs af te sluiten .?
  Wat is er dan wel voorgevallen?
  Wie maakte er melding van dreiging?
  Vragen vragen

 2. Willem

  @Peet: de reden gaan we nooit weten. Er hoeft ook geen verantwoording te worden afgelegd. Wees blij dat de diensten alert zijn en binnen no time aanwezig.
  De volgende keer is het misschien wel nodig (zie ook tramaanslag vorig jaar)

 3. Gregor

  Prima gehandeld van de politie en interventiediensten. De echte dader zag dat er weinig eer te halen vielen heeft het hazenpad genomen. Hopelijk haalt hij voor de toekomst niks geks meer in zijn hoofd.

 4. bart

  @Willem
  waarom hoeft er geen verantwoording afgelegd te worden? Iedereen die verkeerd naar je kijkt laten oppakken door een arrestatieteam onder het mom van “hij riep iets”. Lijkt me een zeer ongezonde situatie.
  antwoord krijgen op de door Peet gestelde vragen lijkt mij niet meer dan normaal

 5. Berk

  @Willem hopelijk kiezen ze dan wel de goede…

  En dat er geen verantwoording hoeft te worden afgelegd is natuurlijk onzin. Je mag toch niet zomaar een mitrailleur tegen het hoofd van een onschuldige burger zetten? Maar goed, dat zal de rechter wel bepalen, wanneer het tot een rechtzaak mocht komen

 6. trol

  Als dit weer volledig uitgezocht gaat worden en alle vragen beantwoord moeten worden, moeten de diensten volgende keer wel twee keer nadenken. Er moet al op eieren gelopen worden.

  Jullie doen net alsof er dagelijks arrestatieteams en interventieteams lukraak mitrailleurs tegen iedereens hoofd zetten. dat is gewoon niet waar.

 7. Herman

  We leven in een democratische rechtsstaat en daarin hoort zeker een verantwoording.
  Zeker na zo’n enorme actie waarin met enorm veel machtsvertoon iets wordt ondernomen, dat alleen maar door angst is ingegeven.

 8. MJPD

  @Willem
  Alleen in een Politiestaat hoeft er geen verantwoording te worden afgelegd… Er zal nu wel een discussie losbarsten over ethnic profiling…? 🙂

 9. Bromsnor

  Bromsnor snap niks van het “fouten fetichisme” van ons volk. Oh oh oh, er is een fout gemaakt, mag echt niet, er moeten koppen rollen! Shit happens, deal with it!

 10. [email protected]

  Hoewel ik een groot voorstander ben van anti terreur eenheden,krijg ik de indruk dat men in Nederland doorslaat naar een politie staat waar lukraak wordt gehandeld onder het mom terrorisme.
  De politie krijgt een fooitje van 300euro als zoethoudertje, tja ik vraag mij dan af waarom zorgverleners niets krijgen dan alleen een pluim en een handdruk van de politiek.

 11. Pee

  Ik vind dat ze moeten vertellen wat de melding was waarom ze zo groot uitpakte .
  Anders gaan mensen zelf dingen bedenken en wekt angst op door onwetendheid.

  Of antwoord geven op de vraag of ze de verkeerde hebben opgepakt en de echte dader zo is ontsnapt.
  Was er wel een andere dader?

 12. Berk

  Misschien dat Bromsnor anders piept als ie straks zelf een mitrailleur tegen z’n hoofd gezet krijgt. Ben benieuwd of ie dan ook zegt dat je daar maar mee moet ‘dealen’.

  @Trol Lijkt me sowieso goed dat mensen die in onze samenleving zulke wapens mogen hanteren twee keer nadenken voordat ze iets doen.

 13. Coen

  Ben ik nu de enige die denkt: “als ze nu de verkeerde verdachten aangehouden hebben, waar zijn de echte verdachten dan” .

  En hoe kan het dat er random 2 mannen worden aangehouden die uiteindelijk onschuldig zijn? Op basis waarvan dan? Er moeten toch echt goede verdachtmakingen zijn die dit optreden rechtvaardigen; kennelijk waren die er niet en heeft men de echte verdachten laten lopen, hetgeen een toekomstig gevaar voor de samenleving zou kunnen betekenen.

  Als hier op, bijv. huidskleur, in de plaats van op persoonsomschrijving gehandeld is door de politie, dan zit men wel lichtelijk fout en kunnen de veiligheidsdiensten wel snel optreden, maar bieden zij schijnveiligheid.

  Vragen. vragen, vragen.

 14. Jeroen

  @Coen waren er uberhaupt wel verdachten?

 15. Coen

  @ Jeroen, als er geen verdachten zijn, waarom worden er dan 2 hardhandig gearresteerd?

 16. BdV

  Je kunt onmogelijk zeggen dat de politie iets terughoudender had moeten zijn en daarom voortaan eerst moet afwachten tot duidelijk is dat eerder ingrijpen achteraf gezien toch beter was geweest.

 17. Hans

  @Pee, de politie krijgt dagelijks (al dan niet valse) meldingen binnen en moet iedere keer beslissen of ze daadwerkelijk groots gaan ingrijpen of beperkt of helemaal niet. Als ze bekend maken, bij welke soort melding ze groots gaan ingrijpen, dan zal de telefoon op het politiebureau roodgloeiend staan. En Utrecht CS ligt dan iedere dag een paar keer plat, vanwege kopieergedrag. Als je het echt heel graag wilt weten, ze zijn nog hard op zoek naar nieuwe medewerkers, en die pet past ons allemaal! Succes bij je sollicitatie!

 18. Don

  In Wenen waren ze ondanks waarschuwingen uit het buurland wel terughoudend

 19. MJPD

  @Berk
  Zou die dan ook in de tweede persoonsvorm praten? “Bromsnor vind(t) het niet leuk zo’n mitrailleur tegen z’n hoofd”.

 20. Bromsnor

  @Berk, Bromsnor zou dat inderdaad niet leuk, maar wél goed vinden. Better safe than sorry met terreurdreiging.

 21. Pee

  @hans

  Ik zeg toch niet dat ze moeten vertellen waar ze groots gaan ingrijpen ?
  Ze kunnen toch gewoon vertellen wat de melding was om zo groot uit te rukken,wat begrijp je daar niet aan?
  Dan kunnen ze gelijk melden of er andere verdachten zijn of dat er daadwerkelijk loos alarm was.
  Dat is vrij normaal dat dat gemeld word dat doen ze wel vaker .
  Nu laten ze helemaal niets weten.
  Ik hoef niet te solliciteren want ik werk al ergens anders en doe daar naast ook nog vrijwilligerswerk.
  Ze zoeken ook nog een koffiejuffrouw,niks voor jou?

 22. Robin

  Voor alle reaguurders: ik stel voor dat we voortaan wachten tot de aanslag goed is uitgevoerd, en de daders aangeven klaar te zijn, zodat het duidelijk is wie er nu wie is. Zo te horen vinden reaguurders die duidelijkheid en terughoudend belangrijker, dan het voorkomen van een aantal doden en anders slachtoffers. Een verkeerde arrestatie, waar je excuses voor kan aanbieden, is veeeeeeel erger dan gewonden en doden zo te horen….

 23. Bernhard

  Te ziek voor woorden dat men hier de politie aanrekent dat zij snel en kordaat optraden. Beter 10x te snel en met groot machtsvertoon uitrukken, dan 1x te laat en onvoldoende voorbereid.

 24. Teun

  Waarschijnlijk hebben een paar dronken mensen dingen lopen roepen en is dat uit de hand gelopen. Waarschijnlijk de reden dat een verantwoording uit blijft. Is toch een beetje een flater slaan.

 25. JdV

  Even voor de goede orde, hij krijgt absoluut geen mitrailleur tegen zijn hoofd. Semi-automatisch of vol-automatisch geweer wellicht. Geen mitrailleur. Das net zoiets als een stadbus een vrachtwagen noemen.

 26. WP

  WP denkt dat bromsnor niet zo goed snapt wat voor gevoel dat geeft zo’n loop tegen je hoofd…. Bromsnor loopt dan wel een jaartje bij de psycholoog

 27. Anne Marie ten Berge

  Nu weet de politie dat de melder van die dreiging de echte terrorist is . Ze krijgen hem wel te pakken, ook als deze gast een gestolen mobieltje gebruikt heeft.

 28. Bernhard

  Waarschijnlijk ook lariekoek dat een opsporingsambtenaar een verdachte een wapen tegen het hoofd zet. Er is op de verdachten gericht, ongetwijfeld, maar een loop tegen het hoofd aangedrukt?

 29. Pieter

  Hoewel het natuurlijk zeer vervelend is dat je naar nu blijkt onterecht wordt aangehouden, hoop ik dat ze een volgende keer niet zoals @Berk 5/11/2020 – 13:15 zegt twee keer nadenken.
  Deze mensen dienen in een splitsecond een beslissing te maken, twee keer nadenken kan grote gevolgen hebben.
  Ze zullen heus niet zomaar beginnen met schieten zoals in Amerika gebeurt, hier in NL weten ze wel de rust, kalmte en professionaliteit te bewaren .

 30. Kadoendra

  Moeten ze bij mij eens flikken en dan komen ze er vanzelf wel achter dat ik ze door een advocaat leeg laat trekken.

 31. Koel Hoofd

  Bij wapens is het heel belangrijk wie het wapen vasthoud en op je richt.
  Onze politie is heel goed getraind, die schieten echt niet zomaar iemand zonder goede reden dood. Maar hij heeft wel een leuk verhaal te vertellen op feestjes.

  Ik snap dat gemekker niet van sommige reaguurders.
  Nog niet zo heel lang geleden was er op het west Europees continent veel dreiging van terrorisme. IRA in het verenigd koninkrijk en Ierland, FIS in Frankrijk, ETA in Spanje, een RAF lid is hier op de Croeselaan doodgeschoten door onze politie, die Grieken zijn officieel ook nooit ontwapend in 1976 na hun burgeroorlog, in Italie heeft de maffia ook vele levens geeist. En dan zeggen die types: ja maar dat was vorige eeuw en dus heel erg lang geleden.
  Maar heel recentelijk (deze eeuw dus) de aanslagen in Frankrijk, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden, Belgie en….jawel UTRECHT! Kijk voor de volledige lijst op deze link: https://www.aivd.nl/onderwerpen/terrorisme/tijdlijn-van-aanslagen-in-het-westen

  Die reaguurders die nu mekken over “terughoudendheid van politie”, hebben werkelijk geen flauw idee wat ze zeggen. Opgevoed met het idee dat Homo sapiens een ‘deugdier met hoge knuffelfactor’ is, dat je er altijd “met er over praten” en “sorry” zeggen er goed garen mee te spinnen is. Stelletje angorawol konijntjes die maar nooit meer buiten hun huisjes moeten komen, want daar is een hele grote boze wereld waar gewapende mensen tegen ze schreeuwen in de hoop dat ze blijven leven. Feit is en blijft dat Homo sapiens een gevaar is voor zijn soortgenoten. Daarom heeft Homo sapiens al duizenden jaren geleden de Wet uitgevonden, en voor wie niet wil luisteren of kan lezen is er de Politie en het Leger.

 32. Joris Goedbloed

  ..en reken maar dat deze mensen ter verantwoording worden geroepen; bij de politie gelden hiertoe – gelukkig – strenge regels.

 33. Manou De R.

  Klopt Koel Hoofd, en laten we wel wezen: uit je auto getrokken door het AT op een zaterdagmiddag, een nekklem aangezet krijgen zoals die Mitch destijds etcetera noem het allemaal maar op: IK heb het nooit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).