RTV-opleiding school voor de journalistiek: Filmpjes over Pegida, de brommerbioscoop en het taboe op levend koken van kreeften | De Utrechtse Internet Courant RTV-opleiding school voor de journalistiek: Filmpjes over Pegida, de brommerbioscoop en het taboe op levend koken van kreeften | De Utrechtse Internet Courant

RTV-opleiding school voor de journalistiek: Filmpjes over Pegida, de brommerbioscoop en het taboe op levend koken van kreeften

RTV-opleiding school voor de journalistiek: Filmpjes over Pegida, de brommerbioscoop en het taboe op levend koken van kreeften
In samenwerking met de School voor Journalistiek plaatsten wij elke week drie nieuwe, tijdloze items over Utrecht. Deze zijn gemaakt door studenten journalistiek aan de Hogeschool Utrecht die zich aan het specialiseren zijn op het gebied van televisie.

In samenwerking met de School voor Journalistiek plaatsten wij elke week drie nieuwe, tijdloze items over Utrecht. Deze zijn gemaakt door studenten journalistiek aan de Hogeschool Utrecht die zich aan het specialiseren zijn op het gebied van televisie.

Het verzet tegen vluchtelingen die in Nederland een veilig heenkomen zoeken blijft toenemen. 11 oktober demonstreerde Pegida, een van oorsprong rechtse Duitse organisatie, op het Vredenburgplein. Acht november demonstreren ze weer, dit keer in het Hogelandsepark. Marcel Lubbers is hoofddocent Sociologie aan de Radboud Universiteit.

Gemaakt door: Tom van Midden

Utrecht heeft er de afgelopen tijd flink wat bioscopen bij gekregen, zoals CineMec en de Kade. Maar naast deze grote complexe bioscopen, zijn er ook kleine initiatieven: zoals de Brommerbioscoop. Maarten Slot is de oprichter van de Brommerbioscoop.

Door: Jaap Smit & Melissa Lagerwaard

Het levend koken van kreeften gebeurt bij veel restaurants. De reden dat kreeften levend worden gekookt, heeft te maken met de smaak. Verse kreeften zouden namelijk lekkerder smaken wanneer ze nog vers zijn. Toch heerst er nog steeds een taboe op het levend koken van kreeften. Saskia Oskam is fractiemedewerker Partij voor de Dieren in Utrecht en Mark Vaessen is chef-kok The Harbour Club in Amsterdam.

Door: Laila Benhdidou & Tamara Jamalov

3 Reacties

Reageren
  1. Fab

    Vreselijk die gekookte kreeft en ook die gespietste. En het verhaal van de kok laat zien dat hij weinig betrokkenheid kent ook ‘vindt hij het niet ‘leuk’. weinig om trots op te zijn.

  2. Frank van der Pol

    Leuke filmpjes weer. Geen hoogdravende journalistiek, maar dat hoeft ook niet. Volgens mij zitten ze naar journalistiek-inhoudelijke maatstaven wel goed in elkaar. Het is ook goed te zien dat er een plan was voor men aan de slag ging. Ik heb wel sterke twijfels over de journalistieke balans bij het derde filmpje.

    Wat me opvalt: Marcel Lubbers is hoofddocent Sociologie aan de Radboud Universiteit, maar wordt in het filmpje nergens als zodanig geïntroduceerd en komt dus als -veronderstelde- autoriteit gewoon uit de lucht vallen. Dat niet introduceren met een caption geldt ook voor de andere filmpjes. Jammer.

    In het tweede shot wordt Lubbers vervolgens neergezet voor de obligate boekenkast, die moet communiceren ‘kijk ik ben belezen, ik weet er wat van’. Maar het is wel een heel mager boekenkastje voor een hoofddocent aan de UU. En hij staat wel heel erg in het donker. Een euvel wat bij de andere filmpjes ook bespeurd kan worden.

    Alle makers lijken ook geen plopkap te gebruiken als ze een voice-over tekst inspreken. En bij het laatste filmpje is het audiolevel -net als bij de vorige drie filmpjes- ook een probleem.

    Daarnaast vraag ik me af of men bij de SVJ eigenlijk iets doet aan presentatietraining of spraakles. Als één van je belangrijkste gereedschappen als journalist je stem als voice over is, dan is dat iets wat aandacht verdient middels het leren van goede intonatie en frasering. En dat is iets waar hier (maar niet alleen hier, zelfs op landelijke TV) nog flink aan geslepen kan worden. To say the least.

  3. Roland

    Mooie feedback Frank, ik heb zo’n vaag vermoeden dat dit ook in de klas aan de orde gaat komen. Goed dat ze dit platform nu krijgen/nemen daar. Eerste stapjes in de tv-wereld, daar helpt elke vorm van opbouwende kritiek.

    Zou erg leuk zijn als de studenten hier ook van zich laten horen!

    Wat was nou de gedachte achter dat kreeftfilmpje? Iedereen weet toch dat het taboe is, dat levend koken? Wat wilde je er voor nieuws uit laten zien? Dat met die stok door het dier heen vond ik wel interessant/nieuw! Is dat minder pijnlijk dan koken?

    Groet!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).