RTV Utrecht krijgt fors minder subsidie | De Utrechtse Internet Courant RTV Utrecht krijgt fors minder subsidie | De Utrechtse Internet Courant

RTV Utrecht krijgt fors minder subsidie

RTV Utrecht krijgt fors minder subsidie

RTV Utrecht krijgt met ingang van januari 2012 zo’n 15 procent minder subsidie. Dat blijkt uit een artikel van Anna van den Breemer in de Volkskrant van 2 december over de verschraling van het regionale medialandschap. Als het aan de provincies ligt krijgen zeven van de dertien regionale omroepen met subsidiekortingen van 5 tot 15 procent te maken. ‘We worden bestraft, zo voel ik dat’, zegt RTV Utrecht directeur Paul van der Lugt in de Volkskrant.

De aangekondigde bezuinigingen maken deel uit van een breed pakket aan subsidiekortingen in de provincies op onder meer cultuur, vrije tijd en maatschappelijke participatie. Voor één uur televisie krijgen lokale omroepen 65.000 euro subsidie, volgens van Breemer. Op zich een fors bedrag, maar nog niet eentiende van wat landelijke omroepen krijgen. RTV Utrecht ziet zich geconfronteerd met een bezuiniging van 1,5 miljoen euro. De regionale omroep krijgt jaarlijks bijna 10 miljoen euro aan subsidie. De personeelskosten drukken met 7 miljoen euro het zwaarst op de begroting. De subsidiekorting komt volgens de omroepen in een tijd waarin al sprake is van een verschraling van het regionale medialandschap. De regionale kranten in Nederland verloren in twintig jaar eenderde van hun oplage, terwijl hun dekking bijna halveerde en de concurrentie tussen titels verdween. ‘Wij zijn nu vaak de enige in de regio die aandacht heeft voor nieuws op lokaal niveau, zoals de gemeentepolitiek’, zet van der Lugt van RTV Utrecht in het artikel. ‘Als die journalistiek wegvalt is dat een aderlating.’

Nederland telt dertien regionale publieke omroepen die door de provincie worden bekostigd. Was de verhouding tussen provincie en regionale omroepen altijd goed, door de aangekondigde bezuinigingen staan de verhoudingen nu op scherp. Omroep Brabant stapte al naar de rechter om de bezuinigingen aan te vechten. Of RTV Utrecht ook dergelijke stappen gaat ondernemen is nog niet bekend.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).