Ruim 1.150 Utrechtse ouders zeggen slachtoffer van toeslagenaffaire te zijn Ruim 1.150 Utrechtse ouders zeggen slachtoffer van toeslagenaffaire te zijn

Ruim 1.150 Utrechtse ouders zeggen slachtoffer van toeslagenaffaire te zijn

Ruim 1.150 Utrechtse ouders zeggen slachtoffer van toeslagenaffaire te zijn
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Inmiddels hebben 1.153 Utrechtse ouders aangegeven slachtoffer te zijn van de toeslagenaffaire. Van 954 personen is vastgesteld dat zij ook daadwerkelijk gedupeerd zijn. De mate waarin Utrechters zijn benadeeld loopt volgens de gemeente sterk uiteen.

Inmiddels hebben 1.153 Utrechtse ouders aangegeven slachtoffer te zijn van de toeslagenaffaire. Van 954 personen is vastgesteld dat zij ook daadwerkelijk gedupeerd zijn. De mate waarin Utrechters zijn benadeeld loopt volgens de gemeente sterk uiteen.

De toeslagenaffaire heeft voor veel leed gezorgd. Een grote groep ouders is jarenlang door de belastingdienst gecriminaliseerd en financieel te gronde gericht. Zij werden onterecht bestempeld als fraudeur van kinderopvangtoeslag, waardoor zij enorme schulden opbouwden.

Daardoor ontstond een sneeuwbaleffect van geldproblemen, stress, problemen in het gezin, werkloosheid en gezondheidsproblemen. “Gedupeerde Utrechters geven aan dat hun leven is ‘kapotgemaakt’ of ‘volledig mislukt’ door de toeslagenaffaire”, schrijft het college in een brief aan de raad.

UHT

Inmiddels hebben 1.153 ouders zich tot nu toe gemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) van de belastingdienst. De 954 Utrechters, waarvan is vastgesteld dat zij slachtoffer zijn, hebben een compensatie gekregen van 30.000 euro.

Een beperkt deel hiervan heeft ook een zogenoemde integrale behandeling gekregen waarbij de UHT uitzoekt wat er precies is misgegaan en er is gekeken of de persoon recht heeft op meer dan 30.000 euro. De gemeente schat in dat zo’n 10 procent van deze integrale behandelingen zijn afgerond.

Overige ouders

Van de overige 199 Utrechtse ouders die zich hebben gemeld zijn er 16 niet als gedupeerd aangemerkt. De andere 183 ouders wachten op een integrale behandeling, waarbij zij mogelijk alsnog als gedupeerde worden gezien. “Een deel van deze gezinnen heeft op dit moment acute geldproblemen, waarmee we hen zo goed mogelijk helpen”, aldus de gemeente.

Daarnaast schrijft het college dat de mate waarin Utrechters gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire sterk uiteenloopt. Een aanzienlijk deel zou minder dan 30.000 euro schade hebben geleden. Met de compensatie kunnen zij volgens de gemeente een nieuwe start maken. “Deze ouders hebben relatief minder vaak behoefte aan ondersteuning of begeleiding.”

Druppel

Voor een deel van de ouders zou de 30.000 euro compensatie slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn. Zo zijn er in Utrecht voorbeelden van gezinnen die hun huis, baan en alle bezittingen zijn kwijtgeraakt. “In sommige gezinnen werd het loon dat kinderen met bijbaantjes verdienden afgedragen aan de Belastingdienst om maar van de schulden af te komen.”

Zij konden volgens de gemeente geen kleren kopen, niet meedoen aan sport of sociale activiteiten en hadden soms zelfs geen geld voor eten. Er zijn ook ouders die hun kinderen hebben ondergebracht bij familie omdat zij geen kinderopvang meer kregen en wel moesten werken om de schuld aan de belastingdienst af te betalen. “Zij hebben veel schade geleden en kunnen pas verder met hun herstel na de integrale behandeling en een aanvullende schadevergoeding.”

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Het zal je maar overkomen…
  Ik begrijp niet waarom er niet per direct korte metten is gemaakt met degenen die dit veroorzaakt hebben.
  En die Rutte doet nog altijd alsof zijn neus bloed.
  Jammer van zo’n ‘gaaf land’.
  Herinvoering van een moreel kompas is geen overbodige luxe.
  Ik weet nog wel wat voorbeelden waar dat van pas zou komen.
  Sterkte allemaal, ik hoop dat er snel een oplossing komt. Al is dat relatief, want die schade is niet meer te herstellen.

 2. Peter

  Je zal maar in het aardbevingsgebied van Groningen wonen en ook nog te maken hebben met de toeslagenaffaire…

 3. Scherpschutter

  Er komt geen einde aan dit schandaal. Nu weer snel een belachelijke fooi van 30k door de strot rammen van de allerarmsten, zodat ze geen rechtszaak meer kunnen starten voor minimaal het 20-voudige.

  En dan nog doen alsof je in het belang van het slachtoffer handelt ook….Het is in en in treurig.

 4. Japie

  En de premier onder wiens leiding dit beleid doelbewust gemaakt is en wiens ministers, staatssecretarissen en ambtenaren dit ook nog eens onder het tapijt hebben proberen te vegen zit er nog…..

  Tienduizenden (30.000) gezinnen waarvan een deel geen eten kon kopen, huizen zijn kwijt geraakt, huwelijken gestrand, kinderen uit huis geplaatst en zelfmoord heeft plaats gevonden. Dat geld compenseert dat allemaal niet echt. Laat het even op je inwerken.

  Ach mensen, stem toch nooit meer VVD of rechts.

 5. Koel Hoofd

  Die toeslagenwet is in 2005 ingevoerd en daarmee een product van kabinet Balkenende II, dus CDA, VVD, D66.
  15 jaar later valt het kabinet Rutte III met diezelfde partijen –VVD, CDA, D66 met bijzettafeltje CU- over.. jawel… de toeslagenaffaire.
  D66 kreeg de prestigieuze taak om die toeslagenaffaire op te lossen, wat vervolgens uiteraard (iets met complexiteit en boter op het hoofd) niet echt van de grond kwam en de nodige smoezen vlogen de Hollanders met nieuw elan om de oren.
  Nederland kiest, o.a. vanwege corona en het grote gebrek aan alternatieve (i.e. betere) politieke poppetjes in Den Haag, vervolgens wederom voor VVD, D66, CDA. En die partijen hebben ook weer (en dat is geen toeval) het bijzettafeltje CU nodig om de motor van de verroeste ouwe auto met doorgerot carrosserie (komt in de echte wereld niet door de APK, maar klaar voor de sloop) met nieuw elan weer te laten starten.

  Nu is er een speciale staatssecretaris toeslagenaffaire van de VVD die het verder moet gaan oplossen. Dat klinkt als het offerlam van de VVD die intussen als duurzaam papieren zakdoekje in het handtasje van Jeanne d’Arc van D66 zit en heel braaf doet wat D66 dicteert omdat Rutte anders werkeloos wordt en de VVD implodeert.

  Onze democratie is echt stuk.
  It’s all very embarrassing really…

  Maarre, onze gemeente is ook niet zo prettig, en dat is een understatement, om mee te maken te krijgen als je zwak staat in de maatschappij. Sociaal gezicht, dat staat alleen in de verkiezingsprogramma’s.

 6. Peter

  Integrale afhandeling nodig. Én aanvullende genoegdoening. En een gehate VVD die een enorm stemmenverlies lijdt.

 7. Realist

  Iedereen moet zeker gecompenseerd worden maar ik blijf het jammer vinden dat de echte fraudeurs in deze, want die zitten er ook tussen, door de gecreëerde politieke puinhoop buiten schot blijven.

 8. Lisanne

  Gemeente Utrecht heeft begin vorig jaar beloofd de gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting kwijt te schelden voor de gedupeerden ouders, nou de rekening van €700 staat nog steeds open, GEMEENTE UTRECHT HOU JE AAN DE BELOFTE EN SCHELD DE GEMEENTELIJKE BELASTINGEN KWIJT!!!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).