Ruim 1100 boetes voor dumpen afvalzakken naast container | De Utrechtse Internet Courant Ruim 1100 boetes voor dumpen afvalzakken naast container | De Utrechtse Internet Courant

Ruim 1100 boetes voor dumpen afvalzakken naast container

Ruim 1100 boetes voor dumpen afvalzakken naast container
Uitpuilende afvalcontainers in Utrecht. Archieffoto: DUIC
Handhavers van de gemeente Utrecht hebben vorig jaar ruim 1100 boetes uitgeschreven aan mensen die afval naast de ondergrondse containers plaatsen. Dit is meer dan twee keer zoveel in vergelijking met 2017.

Handhavers van de gemeente Utrecht hebben vorig jaar ruim 1100 boetes uitgeschreven aan mensen die afval naast de ondergrondse containers plaatsen. Dit is meer dan twee keer zoveel in vergelijking met 2017.

Het plaatsen van afvalzakken of andere rommel naast de ondergrondse containers is een veel voorkomend probleem in Utrecht. Dagelijks worden er honderden afvalzakken weggehaald bij containers die er niet in zijn gegooid maar ernaast.

Naast het inzetten van afvalcoaches, medewerkers van de gemeente die mensen aansporen om het afval op de juiste manier aan te bieden, worden er ook boetes uitgeschreven. Handhaver hebben in 2018 in totaal 1108 bonnen uitgedeeld. In 2017 waren dit er nog 534. Boetes worden alleen gegeven als de container gewoon functioneert en niet vol zit.

DUIC schreef eind vorig jaar nog hoe duur de verschillende boetebedragen omtrent huishoudelijk afval zijn:

 • Rommel op straat gooien: €140,-
 • Afval in de openbare ruimte achterlaten: € 380,-
 • Afvalzakken doorzoeken en verspreiden: €140,-
 • Niet op vastgestelde dagen aanbieden: €95,-
 • Niet op voorgeschreven manier aanbieden: €95,-
 • Als particulier afval verbranden waardoor bodem wordt verontreinigd: €460,-
 • Afval storten buiten daarvoor aangewezen stortplaats: €380,-

Alle bedragen zijn zonder €9,- administratiekosten.

25 Reacties

Reageren
 1. Jasper

  Daar wil ik graag twee dingen over zeggen:

  1. Prima dat er boetes zijn, volkomen terecht
  2. Gemeente, leeg die stomme bakken eens wat vaker. Als je wilt dat mensen afval scheiden, faciliteer het dan ook goed.

 2. cas

  Daarom altijd post en adresgegevens eraf halen voordat je een zak aan de straat zet

 3. Kees M

  Boetes moeten nog veel hoger worden,als zo’n container vol is neem je je vuilniszak weer meer terug,is gewoon een klein stukje opvoeding,en het ziet er dan gelijk een stukje mooier uit i.p.v. dat er tientallen vuilniszakken naast staan.

 4. Erwin

  Zozo, dan zijn ongeveer 3 boetes per dag. Chapeau!

 5. MJPD

  @Jasper
  Eens met uw punt 2, echter: “Boetes worden alleen gegeven als de container gewoon functioneert en niet vol zit.” Beter idee is om het passysteem af te schaffen.

 6. JdV

  @cas. Bijna goed. Beter is om iets met naam en adres van de buren in uw afval te stoppen nadat uw eigen adresdragers zijn verwijderd.

 7. bee

  als ze vol zitten dan is het logisch dat mensen hun zakken er naast zetten .
  als je het weer mee naar binnen moet nemen moet je maar afwachten wanneer die dingen geleegd worden om weer met je zakken naar de container te gaan.
  er word blijkbaar niet tijdig geleegd en daar zit het grootste probleem.

 8. Nlz

  Je kunt legen ook “afdwingen” door in een paar tellen een melding te maken in de “Slim Melden” app/website. Mijn ervaring is dat je dan gewoon binnen een dag een lege afvalbak hebt, en dan weet de gemeente ook dat ze die bak vaker moeten legen. Waar ik in het verleden vaak een volle container tegenkwam, is dat nu eigenlijk nooit meer, omdat ze door de meldingen de frequentie van het legen lijken te hebben verhoogd.

  En je adresgegevens er af halen terwijl je alsnog verkeerd plaatst is gewoon een beetje laf he @cas.

 9. Hennij de Ronde

  de containerbakken hier zijn twee a drie keer in de week niet functionerend als gevolg van; vol zitten of error in het systeem. mijn pasje werkt alleen op deze twee containers. Maak de pasjes voor alle containers bruikbaar of schaf de pasjes af.

 10. Walter

  De vuilnisman gewoon terug

 11. Barend

  De foto bij dit item zegt genoeg. Het afvalcontainer-systeem is het zoveelste voorbeeld van de maakbare samenleving die niet maakbaar blijkt te zijn. Verplichte pasjes, volle containers, grote loopafstanden, onduidelijke afvalscheiding. Natuurlijk leidt dat tot overlast.
  En inderdaad, na de zoveelste keer voor een volle container gestaan te hebben denk ik nu ook: “zoek het maar lekker uit, ik blijf niet heen en weer lopen met mijn afval” en dump ik mijn zak bij de bak. Nadat ik er uiteraard wel op voorhand al voor gezorgd heb dat er geen adresstikkertjes meer inzitten…

 12. Jan

  @JdV je antwoord is nogal subtiel en brengt daardoor waarschijnlijk precies de verkeerde boodschap over aan @cas 😉

 13. Fred

  @Barend.
  Precies, hoe vaak ik ook al niet de hele wijk door heb moeten lopen met afvalzakken in mijn handen tot ik eindelijk eens een bak vind waar nog wat bij kan.
  En waarom zijn er uberhaupt pasjes nodig ?
  Het is allemaal veel te ver doorgeslagen, en betuttelend.

 14. MJPD

  @Barend
  Kleinburgerlijk asociaal gedrag dat meer tijd kost dan je zooi weer terug meenemen over die “grote loopafstand” van gem. 50-100 meter…

 15. Cico

  “Als particulier afval verbranden waardoor bodem wordt verontreinigd: €460,-”

  Dus als je als particulier afval verbrand zonder de bodem te verontreinigen, is het prima?

 16. Cor Nelis

  Vragen jullie je af waarom je een pasje moet hebben? Dat is alvast een voorschot op betaald vuilnis storten. Dan ga je of per keer of per kilo betalen… Weer een trucje van B&W om mensen geld uit de zak te kloppen.

 17. Sjakie

  De gemeente moet vaker legen en veel mensen zijn te beroerd om kartonnen dozen klein te maken voor papierbak waardoor het weer een zootje wordt.

 18. Arjan Verhoeven

  Die onzalige pasjes moeten gewoon afgeschaft. “Mijn” container staat al maanden open omdat de electronica stuk is. Wat blijkt, er komen niet allemaal mensen van heinde en verre om afval te dumpen.

 19. Berend

  Hier in west zijn hotspots, mocht je niet aan je bonnenquotem komen. Het systeem met zakken aan de weg moet echt snel veranderen en inderdaad betere leging van de containers. Wie gaat hier over?

 20. Ernst

  Helemaal eens met Walter: ‘de vuilnisman gewoon terug.’
  En wat mij betreft zeker in de oudere wijken stoppen met verder invoeren van het ‘nieuwe ophalen’

 21. Bart

  Afvalcoach? Is dat een soort diëtist?

 22. Katja

  Haha, kijk eens op de ASW in de ochtend wat bezoekers allemaal op straat gooien, pakkans 0,0

 23. W. v. Basten

  Waarom kan ik (kunnen wij), wonend op hetzelfde adres, niet twee of drie pasjes hebben. Nu zwerft het pasje door de hal en/of vergeet de laatste vuildumper het pasje terug te leggen. De pasjes staan op nummer, zelfs op adres of zelfs op naam van de hoofdbetaler voor de vuilafvoer. Dus wat kan er zo moeilijk zijn?? De overheid is er toch niet om de zaak moeilijker te maken?? Ik zou graag zien dat onze gemeente haar nu “paarse krokodil” mentaliteit afschud en met een oplossing komt.
  W.v.B. in Vogelenbuurt, Utrecht

 24. brenda

  woon 3 hoog en ben 79jaar ,mijn buurjongen zzzou de zak in de container gooien, die zat vol,hij heeft hem ernaast gezet 130 boete voor mij dus,heb bezaar aangetekend opgestuurd, is op 22dec 2019 gebeurd ,heb nog niets gehoord,ik kan het met alleen aow niet betalen tegelijk waterbel betaald en azb betaald geld op, moet ik dat betalen in deze omstandigheden woon hier 30jaar en zet er zelf niets naast.

 25. Jan jansen

  Terreur. Ze hiren vuilnis op te halen en die achterlijke containners weg te halen ik ben invalide en zit met 4 vuilniszakken heb niemand die ze weg kan brengen. Dan maar wachten totdat ik ratten krig. Wat moete wij invaliden nu? Alles uit t raam gooien?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).