Ruim 1170 bomen in Utrecht gaan vervangen worden: ‘Zieke boom eruit, gezonde boom erin’ | De Utrechtse Internet Courant Ruim 1170 bomen in Utrecht gaan vervangen worden: ‘Zieke boom eruit, gezonde boom erin’ | De Utrechtse Internet Courant

Ruim 1170 bomen in Utrecht gaan vervangen worden: ‘Zieke boom eruit, gezonde boom erin’

Ruim 1170 bomen in Utrecht gaan vervangen worden: ‘Zieke boom eruit, gezonde boom erin’
Wethouder Kees Diepeveen plant een kers
De gemeente Utrecht is in januari gestart met een grootschalige operatie waarbij 1170 essen gekapt gaan worden. De bomen zijn allemaal ziek: ze hebben last van essentaksterfte. De bomen worden stuk voor stuk vervangen. Woensdagmiddag plantte wethouder Kees Diepeveen aan de Timorkade in de stromende regen een eerste nieuwe boom; een zoete kers.

De gemeente Utrecht is in januari gestart met een grootschalige operatie waarbij 1170 essen gekapt gaan worden. De bomen zijn allemaal ziek: ze hebben last van essentaksterfte. De bomen worden stuk voor stuk vervangen. Woensdagmiddag plantte wethouder Kees Diepeveen aan de Timorkade in de stromende regen een eerste nieuwe boom; een zoete kers.

De essentaksterfte is een groot probleem voor de bomen in Utrecht. De ziekte bedreigt de ongeveer 24.000 essen van de gemeente Utrecht, het blijkt dat 82 procent van de essen is aangetast in meer of mindere mate. Deze staan niet allemaal op de kaplijst, maar er gaan wel zeker honderden bomen verdwijnen. Essentaksterfte zorgt ervoor dat takken van bomen kunnen vallen. Dat kan gevaarlijk zijn of schade veroorzaken.

Zoete kers

Tot op heden zijn er 170 bomen gekapt en ruim 1700 gesnoeid. Afgelopen januari is de gemeente gestart met een nieuwe grootschalige operatie. 1170 essen gaan gekapt worden. “Maar al die bomen gaan vervangen worden”, vertelt wethouder Kees Diepeveen.

De wethouder is door de stromende regen komen aanfietsen om zelf de boom in de grond te stoppen in Lombok. “Want we halen zieke bomen weg, maar we planten nieuwe gezonde bomen terug. Daarbij letten we goed op de diversiteit van het bomenbestand in de stad. Dat is niet alleen een prettiger gezicht maar is ook veiliger voor als er in de toekomst nieuwe bomenziektes komen.”

Er is geen genezing mogelijk van de schimmelziekte. De gemeente gaat de komende jaren verder monitoren of de bomen veilig kunnen blijven staan of dat er eventueel nog meer bomen gekapt moeten worden.

5 Reacties

Reageren
 1. Maria

  Boom eruit, boom erin zegt de wethouder. Praatje voor de bühne. De afgelopen tijd is de ene boom na de andere langs de singels verdwenen. Vervangen? Ho maar.

 2. Henk

  @ Maria, kijk dan bij het nieuwe stuk singel. Daar stonden bomen en dat is nu weer helemaal vol geplant. Het is nog niet meteen een bos, kleine bomen moeten eerst groeien.

  En wat is je alternatief, de bomen laten staan?

 3. Maria

  @ Henk.

  Nee het alternatief is herplant. Er zijn de afgelopen jaren langs de singel diverse reuzen verdwenen door storm, ziekte en weet ik wat. Die lege plekken zijn geen van allen opgevuld.

 4. ACTK

  Afvallende takken? Risico? Schade? Ik stel voor dat we direct alle bomen kappen, alle kruisingen ongelijkvloers maken, alle zebrapaden vervangen door bruggetjes, alle sloten dempen, iedereen ouder dan 50 verbieden te fietsen, iedereen ouder dan 65 verbieden te lopen, iedereen ouder dan 75 verbieden te rijden, kinderen jonger dan 3 vastbinden achter op moeders, alleen nog maar praten met mensen die er hetzelfde uitzien als wijzelf, hekken plaatsen tussen wijken waarvan het gemiddelde inkomen teveel van elkaar afwijkt, ieder kind een track en trace-chip geïmplanteerd krijgt, niet alleen tepels van vrouwen op Facebook onveilig zijn, maar voortaan ook die van mannen (je weet maar nooit of een man toch een vrouw is geworden tegenwoordig) en allemaal elke maand naar de dokter voor een zekere-voor-het-onzekere-check-up…
  Heel goed hoor, die Essentakkenkap. Er is nog veel te doen, maar het is in ieder geval het begin van een risicoloos leven…

 5. Anne Marie ten Berge

  In JAN. 2008 zijn in het Zocherpark langs de Singel 91 bomen omgekapt. De houthakkers toonden mij een vel / snoeivergunning van 6 OKT. 2006. Dat was een industriële houtexploitatie. de opbrengst van het hout kwam ten goede van de aannemers. Ik heb het college van Aleid Wolfsen (PvdA) voor de bestuursrechter gedaagd maar die rechter was partijdig De gemeenteraad afzijdig. Die keek zoals te doen gebruikelijk de andere kant op.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).