Ruim 4800 nieuwe Utrechters: grotendeels door natuurlijke aanwas Ruim 4800 nieuwe Utrechters: grotendeels door natuurlijke aanwas

Ruim 4800 nieuwe Utrechters: grotendeels door natuurlijke aanwas

Ruim 4800 nieuwe Utrechters: grotendeels door natuurlijke aanwas
De Utrechtse binnenstad. Foto: Robert Oosterbroek
Er zijn vorig jaar ruim 4800 nieuwe inwoners van de stad Utrecht bijgekomen. In tegenstelling tot andere steden gebeurde dit voor meer dan de helft door natuurlijke aanwas; er werden meer Utrechters geboren dan er stierven.  

Er zijn vorig jaar ruim 4800 nieuwe inwoners van de stad Utrecht bijgekomen. In tegenstelling tot andere steden gebeurde dit voor meer dan de helft door natuurlijke aanwas; er werden meer Utrechters geboren dan er stierven.  

De gehele Nederlandse bevolking groeide in 2019 tot ruim 17,4 miljoen inwoners. Er kwamen daarmee ongeveer 132.000 inwoners bij. De meeste inwoners, in absolute zin, kwamen erbij in de grote steden. In verhouding tot het aantal inwoners groeide Almere van de top 10 steden het hardst.

In Utrecht kwamen er ruim 4800 nieuwe mensen bij. Utrecht werd lang de snelst groeiende stad van Nederland genoemd, maar moest die titel al eerder inleveren. Wel opvallend is dat de groei in de Domstad vooral komt door natuurlijke aanwas, er worden meer mensen geboren dan dat er stierven. Bij andere steden komt de groei vooral voort uit migratie.

25 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Er worden echt veel te weinig woningen in de stad gebouwd, gemeente leun niet achterover en versnel het tempo van de woningbouw!!

 2. Gerard Brugmans

  @Bill: Sommige mensen zien het kennelijk als een soort grondrecht om in Utrecht te kunnen wonen! Maar meer is lang niet altijd beter, want Utrecht kan de ‘grote stad’ problematiek nu al niet aan. Extra woningbouw is echt geen verplichting en in de rest van Nederland is meer dan voldoende ruimte om te wonen.

 3. Erwin

  He Bill ga eens kijken aan de westkant van Utrecht bijvoorbeeld.
  Je kunt niet met droge ogen beweren dat er te weinig gebouwd wordt!

 4. Katja

  Maakt niemand zich druk over de overbevolking ?

 5. Wim Vreeswijk

  De gemeente krijgt uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid (ons geld dus!) 1600 euro voor elke extra inwoner hetgeen ook dè reden is dat Utrecht, hoe irritant,ook, steeds voller, dus onleefbaarder wordt en 7.680.000 jaarlijks erbij voor de’ feestbegroting’ van politiek Utrecht. Zal mij benieuwen wat de omwonenden van de Merwedekanaalzone hiervan vinden, want die krijgen het met 10.000 woningen, dus circa 30.000 inwoners nog veel meer voor de kiezen !

 6. erwin

  @Wim: wat krijgen de Merwedekanaalzonebewoners (mooi galgje-woord) nou precies voor de kiezen?

 7. Scherpschutter

  @Katja 14:09

  Zeker wel. In het bijzonder over de overbevolking van Afrika. Daar voltrekt zich een menselijk drama. Omdat links sinds 2010 weigert (bijvoorbeeld via de Wereldbank) om geld te lenen aan Afrikaanse overheden voor het bouwen van kerncentrales zitten honderden miljoenen mensen in Afrika nog altijd in een kleihut zonder stroom.

  Een gemiddelde levensverwachting die 20 jaar lager is dan die van een Westerling, honderduizenden vrouwen per jaar die sterven bij een bevalling omdat er geen stroom is, een miljoen doden per jaar door koken op open vuur: de tragiek is gigantisch en wordt alleen maar groter en groter door het linkse klimaatbeleid.

  De overbevolking van Utrecht? Die is er niet. Er is slechts een bestuur dat niet in staat is (of bewust weigert) om de juiste keuzes te maken. Massief bijbouwen, sociale huurwoningen naar de rand van de stad en een goede infrastructuur voor auto’s aanleggen.

 8. Berend

  Het is de afgelopen 3 jaar een afvalberg geworden in en om de stad. Tijd voor een opvoedcampagne op de scholen en publieke plekken om afval te scheiden en niet (bijvoorbeeld) uit je auto te gooien.

 9. Wim Vreeswijk

  @ Scherpschutter.
  Hoezo massief bijbouwen? Utrecht is nu al de gemeente die op 6 gemeentes ná het meest overvol is met 3700 inwoners per km2.(Bron: Metatopos) Uit onderzoek door het RIVM te De Bilt is gebleken dat de Randstadbewoners maar liefst 5 jaar korter leven dan inwoners buiten de Randstad als gevolg van geluidsoverlast en luchtvervuiling. Zelfs onze burgemeester maakte zich recent en terecht zorgen over de bevolkingstoename over in een 2 A3 pagina’s groot artikel in het A.D. Daarnaast staat Utrecht ná Amsterdam landelijk op de 2e plaats qua jonge gezinnen die de stad ontvluchten.

 10. Erwin

  @vreeswijk: onzin. Het verschil tussen randstad en daarbuiten bedraagt enkele maanden, géén 5 jaar
  En korter leven door geluidsoverlast..?!
  U loopt een beetje te trollen.

 11. trol

  4800 x heeel veeel co2….

 12. Scherpschutter

  @Wim Vreeswijk

  Peanuts. Parijs heeft er 22.000 per km2. Verder kiezen bewoners er zelf voor om in een stad te gaan wonen Wim. De gezondheidsconcessies er op de koop bij toenemende.

  Het alternatief is niets doen Wim. Dan krijg je pas echt een explosie per km2, want de vraag en groei zijn er nu eenmaal.

  You can’t have your cake…and eat it too. Kies maar…Niks doen of massief uitbreiden en spreiden.

 13. René

  @ Scherpschutter: lekker idee. Instabiele Afrikaanse regimes aan kerncentrales helpen. Ik zou zeggen: laten we juist in Afrika inzetten op (goedkopere, schonere en veiligere) energie uit zon en wind. Prettige bijkomstigheid: Afrika kent veel zonuren en diverse plekken waar het flink waait. En voor wat de overbevolking betreft, denk ik dat u zich beter kunt richten op de RKK en allerlei (andere) christelijke sekten die de mensen in Afrika en elders (met de steun van rechtse politieke partijen) aanpraten dat ze toch vooral geen voorbehoedsmiddelen moeten gebruiken.

  Wat maakt overigens dat u bij voortduring in al uw schrijfsels de schuld van alle ellende in de wereld aan links toeschrijft, terwijl de landen die door links worden geregeerd op de vingers van enkele handen zijn te tellen? In Nederland heeft links het zelfs nog nooit voor het zeggen gehad, behalve dan lokaal in plaatsen als Utrecht, waar vervolgens dan ook iedereen wil wonen.

 14. Bee

  Het word gewoon teveel .
  En dat komt niet van de gevestigde burger af.we zijn onderhand toerist in eigen land.

 15. Wim Vreeswijk

  @ Trol

  Precies ! Je slaat de spijker op zijn kop.

 16. paul

  Ben het eens met Bill. Het feit dat de groei komt door kinderen bijvoorbeeld hoef je geen nieuw huis te kopen.
  Er moet meer gebouwd worden voor nieuwkomers, ook mede Europeanen die in Utrecht werk vinden of eenvoudig onderwijzer en verplegers. Door te geringe woning bouw zijn de kosten om in Utrecht te wonen vaak te duur of moeilijk.
  uitei lelijk zal dat effect hebben op het vinden van personeel voor organisaties en bedrijven die dan maar kiezen om de stad te verlaten.
  om een echte inhaal slag te bereiken dient er ook hoger gebouwd worden. 5 of 6 lagen hoog levert veel op

 17. Koel Hoofd

  @Wim Vreeswijk U heeft gelijk.
  Maar ons links bestuur is nu eenmaal van mening dat als er maar flink veel mensen in betonnen hutten opelkaar gestapeld worden, en deze allemaal gaan fietsen in de milieubelastende betonnen stad, het helemaal goed komt.

  Geluidsoverlast kan mensen binnen een maand de ziektewet in helpen. Moet je binnenstadsbewoners maar eens naar vragen. Die zijn feitelijk chronish uitgeput dankzij de feestende meute en typische binnenstedelijke geluiden (stadsreiniging, bevoorrading etc).

 18. Scherpschutter

  Rene 16:50

  Wellicht ben ik niet helemaal duidelijk geweest Rene en ziet u niet in hoe penibel de situatie daar is. Een miljoen doden per jaar door koken op open vuur en al 500.000 vrouwen per jaar die onnodig overlijden bij bevalling omdat er geen stroom is. Het gaat om miljoenen en miljoenen doden per jaar…En een 20 jaar(!) lagere levensverwachting dan een Westerling.

  Er vallen jaarlijks miljoenen doden door het linkse klimaatbeleid. Die mensen hebben NU behoefte aan een oplossing en een oplossing die 85.000 Euro per huishouden kost (onthoudt u vooral dat er ook geen sttoomnetwerk is, geen sttoomopslag is, helemaal niets) kan Afrika natuurlijk in geen miljoen jaar betalen.

  Goedkope stroom is wat Afrika nodig heeft! En dan kom je automatisch bij kerncentrales uit (die zijn wel te beveiligen middens verdragen en controles)…maar natuurlijk zijn ook kolencentrales een geweldige oplossing! Supergoedkope en betrouwbare stroom met een minimale bouwtijd.

  Hoe dan ook: ook Afrika heeft het volste recht om zich te ontwikkelen (links moet kappen dit te remmen met belachelijk klimaatbeleid) en vooral ook in de strijd tegen overbevolking is het van het grootste belang dat Afrika nu meegaat in de vaart der volkeren. Want u weet: hoe welvarender een land, hoe lager de geboortecijfers.

  Er vallen door links onnodig jaarlijks miljoenen doden! Afrika moet nu worden voorzien van stroom. Hoog tijd om die mensen niet langer de kans op een menswaardig leven te ontzeggen met klimaatflauwekul. Kerncentrales of kolen: laten we die mensen gaan helpen!

 19. Kadoendra

  @Scherpschutter

  U snapt niet veel van Afrika.
  Niet elke Afrikaan of elk Afrikaans land is arm, er is vaak een groot verschil tussen rijk en arm, wat overigens ook voor de USA geldt.

  Een land als Kenia wekt meer dan 90% van zijn energie op duurzame wijze op, dus waarom kiezen voor een kostbare en zeer tijdrovende bouw van een kerncentrale, die overigens ook weer op de grondstof uranium draait en daar moet ook betaald voor worden!

  Tevens is Afrika in potentie een zeer rijk continent wat betreft grondstoffen en hierdoor is China zich al zeer flink aan het inkopen in Afrika.

  Wat betreft grondstoffen kan ik met zekerheid stellen dat Afrika 1 van de rijkste continenten op aarde is.
  Als er in Canada of de USA een mijnbouwbedrijf een koper vondst van 5% of iets meer per meter meld staan er flink wat beleggers te juichen, dus moet je nagaan als er koper vondsten uit Afrika worden gemeld van 30% per meter………..

 20. Scherpschutter

  Kadoendra

  Mevrouw, wat is dit nu toch voor een oeverloos gezwam in de lucht?

  De helft van alle Afrikanen heeft niet eens een stroomaansluiting! Gewoon niet. Nog een kwart heeft wel een aansluiting, maar slechts 4 uur stroom per dag.

  Door het linkse klimaatbeleid (geen geld lenen voor kerncentrales of kolencentrales) sterven jaarlijks miljoenen Afrikanen voor niets. En tientallen miljoenen Afrikanen sterven 20 jaar eerder dan zou hoeven dankzij links klimaatbeleid. En dan komt u met een of ander halfslachtig ongeinformeerd kulverhaal waarmee u….ja, wat wilt u nu eigenlijk zeggen?

  Wij moeten Afrika helpen! Volgooien met kolencentrales die handel en Afrika uit de Middeleeuwen de 21e eeuw in. Geen mens zou zo hoeven leven als een gemiddelde Afrikaan dankzij links klinaatbeleid.

 21. wollie

  Ik zeg: maximumleeftijd van 75 jaar en daarna ga je lekker naar Spanje, van het zonnetje genieten.

 22. Wim Vreeswijk

  En dan heb ik het nog niet over de vele huizen van vóór 1930 in onze stad. Die zijn allemaal enkel steens gebouwd zonder spouwmuren en dubbel glas zoals er in Utrecht Oost en N.O. velen staan en voor net onder of boven de 1 miljoen verkocht worden, doch feitelijk technisch afgeschreven zijn. In N.O. wonen overigens 7735 inwoners per km2 vanwege de vele vele kamerbewoners en studenten, terwijl het stedelijk gemiddelde 3700 per km2 is. Wanneer barst de demografische bom in Utrecht ?

 23. Wim Vreeswijk

  @ Scherpschutter
  China heeft ooit de 1 kindpolitiek ingevoerd omdat men toen al voorzag dat extreme overbevolking uiteindelijk onbetaalbaar zou worden, maar ook een enorme sta-in-de-weg zou worden voor economische groei. Dat deze uiterst succesvol was gaat binnenkort blijken uit het feit dat China binnenkort wereldwijd nr. 1 wordt. Dit zouden ze in Afrika ook moeten gaan hanteren, ondersteund door voorlichting over voorbehoedsmiddelen e.d. zodat er weer een hanteerbare bevolkingspolitiek en economie kan ontstaan. Yes we can zou Obama zeggen en bezint voor begint !.

 24. Scherpschutter

  Wim Vreeswijk 16:04

  Wim, er zijn effectievere en meer morele manieren om bevolkingsgroei te remmen, anders dan mensen als dieren behandelen en ze als overheidsvee te handhaven.

  Het beste middel tegen bevolkingsgroei….is welvaart! De meest welvarende landen ter wereld hebben de laagste geboortecijfers.

  Zolang Afrika arm en onderontwikkeld blijft door het linkse klimaatbeleid waardoor ze niet eens stroom hebben, zal de bevolking blijven exploderen. Want dan zijn de kinderen de oudedagvoorziening he? Zo werkt het…Het Westen behandelt Afrika al beestachtig door ze ontwikkeling te ontnemen. Wilt u die arme mensen nu echt ook nog communistische barbaarsheid opleggen? Links heeft wel genoeg schade aangericht.

 25. Koekoek

  De titel van het artikel is groei door vooral natuurlijke aanwas. Laat het even op je inwerken als je de reacties leest.

  Die zijn namelijk een beetje van het niveautje koekoek.

  De wereldbank is rechts en niet links.
  Klimaatbeleid is rechts noch links.
  Welvaart is iets anders dan welbevinden, maar wat heeft het in hemelsnaam allemaal met dit artikel te maken.

  Behalve dat sommigen hier weer een hetze voeden vanuit persoonlijke frustratie of hier aan het rellen zijn. Iedereen roept maar weer alles; slaat allemaal nergens op. Koekoek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).