Ruim 530 Utrechters kregen vorig jaar groen dak met behulp van gemeente Ruim 530 Utrechters kregen vorig jaar groen dak met behulp van gemeente

Ruim 530 Utrechters kregen vorig jaar groen dak met behulp van gemeente

Ruim 530 Utrechters kregen vorig jaar groen dak met behulp van gemeente
Groen dak in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
Vorig jaar vroegen 532 Utrechters geld aan de gemeente om een groen dak aan te leggen. Daarmee werd het subsidieplafond, dat tussendoor al verhoogd was, van 500.000 euro bereikt.

Vorig jaar vroegen 532 Utrechters geld aan de gemeente om een groen dak aan te leggen. Daarmee werd het subsidieplafond, dat tussendoor al verhoogd was, van 500.000 euro bereikt.

De Utrechters hebben vorig jaar ongeveer drie voetbalvelden groen dak gelegd met subsidie van de gemeente. Deze groene daken maken volgens de gemeente de stad mooier, dragen bij aan een gezondere leefomgeving en een klimaatbestendige stad.

Wethouder Kees Diepeveen: “In de eerste maanden van 2020 kwamen er al veel aanvragen binnen. We hebben toen het jaarlijkse subsidieplafond verhoogd tot 500.000 euro, maar dat we zo’n recordaantal aanvragen zouden krijgen had ik niet durven hopen. Het laat zien dat inwoners en bedrijven bij willen dragen aan een groen, gezond en toekomstbestendig Utrecht.”

Stijging

De stijging van de aanvragen komt behalve door de bekendheid ook door de aanpassing, vanaf 1 januari 2020, van de subsidieregeling. Het is voor Utrechters makkelijker geworden om subsidie aan te vragen.

Er kan subsidie worden aangevraagd voor een groen dak van minimaal 10 vierkante meter. Dat was voorheen 20 vierkante meter.  Hier hebben 171 aanvragers gebruik van gemaakt. Daarnaast is het mogelijk om samen met andere Utrechters subsidie aan te vragen. De grootste gezamenlijke aanvraag bedroeg 70 adressen. Ook dit jaar is er weer 500.000 euro beschikbaar.

DUIC schreef vorig jaar al uitgebreid over de populariteit van groene daken.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Rivierenwijk

  Mooi voor de bühne.

 2. HArry

  Zouden die mensen zaterdag aanstaande om 20.00 even willen klappen om hun dankbaarheid te tonen richting de mensen die dit hebben betaald?

  Zou mooi zijn.

 3. Wil

  @harry: want? Jij staat ook elke zaterdag te klappen voor al het asfalt dat op straat ligt, de brandende straatverlichting, het onderhoud van de grachten?

 4. Scherpschutter

  Ik blijf dit toch een wonderlijke construct vinden. Je kunt je eigen(!) geld terugkrijgen van de gemeente, maar alleen als je er iets mee doet dat de gemeente wil, waar als de gemeente het geld in de eerste plaats niet afgepakt zou hebben je natuurlijk ook zelf plantjes op je dak kunt plaatsen…

  Alsof dit op zich nog niet wonderlijk genoeg is, placht een gemeente deze sigaar uit eigen doos vervolgens ook uit te leggen als “hulp die bewoners van de gemeente krijgen”. Het blijft curieus en eigenlijk ongegeneerd brutaal.

  Subsidies moet je afschaffen. Kunnen de mensen die graag planten op hun dak willen dat gewoon zelf zonder deze totaal overbodige middenman ertussen uitvoeren.

 5. Wies

  Leuk, ga nu maar eens werken aan geld beschikbaar stellen voor woningbouw en snel een beetje. Hobbyisme. Geen wonder dat de belangrijke taak huisvesting in de verkiezingsprogramma’s weer bij het Rijk komt te liggen.

 6. Uuutje

  @HArry

  Ik betaal toch ook voor jou? Vind ik ergens ook zonde van mijn geld als ik zie wat je hier uitspookt.

 7. Bromsnor

  Bromsnor vindt het juist fijn dat “zijn centen” besteed worden aan groen in de stad. 5 Ha groen voor 5 ton, koopje!

 8. Pee

  Er is nog maar weinig ”groen ” over op de daken .
  Het gewicht ,de schimmel en ongedierte neemt wel toe.

 9. Koel Hoofd

  5 ton voor een paar vetplantjes….

  En die mensen maar wekelijks het dak op om te controleren of die plantjes niet te nat, te droog, te veel of te weinig voeding krijgen, en heel belangrijk, of de afvoer niet verstopt zit.
  Leer mij mensen kennen, dat gaat niet gebeuren.

  Dus 5 ton belastinggeld uitgegeven aan een klein aantal mensen die een leuke hobby hebben waar je over kan praten en een warm gevoel van binnen door krijgt.
  Want die arme plantjes op dat dak, daar gaat het niet zo goed mee…

 10. wollie

  wie geen samenleving nodig heeft omdat hij alles wel zelf kan adviseer ik om ver van utrecht te gaan wonen. deze stad heeft jou immers niets te bieden. doei.

 11. Jeronimus

  @Koel Hoofd

  Wat ben je nu weer voor desinformatie aan het verspreiden, die toevallig in je eigen straatje past?

  Hoezo gaat het niet goed dan met die plantjes? Het zijn vetplanten, die krijg zelfs ik niet dood.

  De gemeente geeft hier geld aan uit, omdat het in hun en dus ook ons belang is. Steden verhitten enorm in steeds lagere periodes van hitte en droogte. Groene daken houden vocht vast. Koel dus ook. Ook goed voor insecten, die steeds sneller uitsterven.

  Nog altijd nuttiger geld dan besteed wordt aan een aantal klanten met een uitkering die hier de godganse dag zitten te typen. Newsflah, dat kost meer dan deze 5 ton.

 12. Nina

  @ Jeronimus

  Waarom reageer je zo heftig en met aannames over Koel Hoofd in het laatste deel van je post, omdat hij het niet eens is met jouw mening?

  Wederzijds begrip en elkaars mening respecteren is de basis van een beschaafde samenleving.

 13. Drs. P

  @ Nina

  Dat maken de Koel Hoofds (en inmiddels ook langzaam aan de Nina’s) van dit medium er een beetje zelf naar, met hun constante ongefundeerde gezwam hier, waar duidelijk desinformatieve en bewust manipulerende kenmerken (zonder feitelijke basis) inzitten. Dat noemt men getrol. Ik ben van mening dat hier veel strenger op gemonitord moet worden

 14. Jeronimus

  @ nina

  Ik heb het toch over sommige reaguurders (zonder naam) die overduidelijk te veel tijd hebben in mijn laatste alinea. Nergens benoem ik daar Koel Hoofd.

  Waarom reageer jij daar zo fel op is de grote vraag?

 15. Hans

  @ Nina,

  Je suggereert dat er altijd twee kanten aan verhaal zijn en dat twee meningen evenveel gewicht hebben. Dat is dus een serieuze misvatting. De basis waar op veel mis gaat tegenwoordig. We hebben gewoon feiten als 3e belangrijkere optie. Trollen en reaguurders zijn niet zo van de feiten.

 16. Nina

  @ Drs. P @ Jeronimus @ Hans

  Ik reageer niet heftig. Dat aan mijn reactie die kleur wordt gegeven, zegt iets over de ontvanger.

  Ik stel gewoon een vraag, omdat ik vind dat het afblaffen van andere meningen dan de jouwe, je blik vernauwt en je daardoor bij de ander overkomt als een dictator.

  Als iemand iets stelt en jij denkt daar feitelijk onderbouwd anders over, kun je ook gewoon reageren en er voor het fatsoen van uitgaan dat de ander het goed bedoeld.

  Het is maar een idee natuurlijk….

 17. Jeronimus

  @ Nina

  Het gaat dus niet over meningen.

  Daarnaast reageer ik net zo min fel en heftig. Dat praat je jezelf aan.

  Als je op een openbaar medium zo graag een discussie aangaat en graag je gelijk wil halen, wat sommigen overduidelijk willen doen, zorg dan dat je als diegene jouw zaakjes op orde hebt of zeg dan gewoon niks bijv.. Ook een idee.

  Meningen zijn maar meningen en zeker niet altijd relevant. En mocht je denken dat ik iemand de mond wilde snoeren, nee. Dat wil ik niet en dat kan ik ook niet. Ik geef in dit geval slechts mijn mening 😉. Iedereen krijgt van DUIC best veel ruimte om dingen te zeggen. Ik reageer daar op. Dat is de consequentie (van vrijheid van meningsuiting) en daar moet DE ANDER mee leren dealen zonder zich persoonlijk aangevallen te voelen. Succes verder. Je bent vast een aardig persoon.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).