Vorig jaar vroegen 532 Utrechters geld aan de gemeente om een groen dak aan te leggen. Daarmee werd het subsidieplafond, dat tussendoor al verhoogd was, van 500.000 euro bereikt.
De Utrechters hebben vorig jaar ongeveer drie voetbalvelden groen dak gelegd met subsidie van de gemeente. Deze groene daken maken volgens de gemeente de stad mooier, dragen bij aan een gezondere leefomgeving en een klimaatbestendige stad.
Wethouder Kees Diepeveen: “In de eerste maanden van 2020 kwamen er al veel aanvragen binnen. We hebben toen het jaarlijkse subsidieplafond verhoogd tot 500.000 euro, maar dat we zo’n recordaantal aanvragen zouden krijgen had ik niet durven hopen. Het laat zien dat inwoners en bedrijven bij willen dragen aan een groen, gezond en toekomstbestendig Utrecht.”
Stijging
De stijging van de aanvragen komt behalve door de bekendheid ook door de aanpassing, vanaf 1 januari 2020, van de subsidieregeling. Het is voor Utrechters makkelijker geworden om subsidie aan te vragen.
Er kan subsidie worden aangevraagd voor een groen dak van minimaal 10 vierkante meter. Dat was voorheen 20 vierkante meter. Hier hebben 171 aanvragers gebruik van gemaakt. Daarnaast is het mogelijk om samen met andere Utrechters subsidie aan te vragen. De grootste gezamenlijke aanvraag bedroeg 70 adressen. Ook dit jaar is er weer 500.000 euro beschikbaar.
DUIC schreef vorig jaar al uitgebreid over de populariteit van groene daken.
Gekoppelde berichten

Stijgende populariteit van groene daken in Utrecht – Waarom trekt de gemeente opnieuw de portemonnee?
Groene daken zijn in Utrecht zó in trek dat het geldpotje van de gemeente voor…
11 Reacties
ReagerenMooi voor de bühne.
Zouden die mensen zaterdag aanstaande om 20.00 even willen klappen om hun dankbaarheid te tonen richting de mensen die dit hebben betaald?
Zou mooi zijn.
@harry: want? Jij staat ook elke zaterdag te klappen voor al het asfalt dat op straat ligt, de brandende straatverlichting, het onderhoud van de grachten?
Ik blijf dit toch een wonderlijke construct vinden. Je kunt je eigen(!) geld terugkrijgen van de gemeente, maar alleen als je er iets mee doet dat de gemeente wil, waar als de gemeente het geld in de eerste plaats niet afgepakt zou hebben je natuurlijk ook zelf plantjes op je dak kunt plaatsen…
Alsof dit op zich nog niet wonderlijk genoeg is, placht een gemeente deze sigaar uit eigen doos vervolgens ook uit te leggen als “hulp die bewoners van de gemeente krijgen”. Het blijft curieus en eigenlijk ongegeneerd brutaal.
Subsidies moet je afschaffen. Kunnen de mensen die graag planten op hun dak willen dat gewoon zelf zonder deze totaal overbodige middenman ertussen uitvoeren.
Leuk, ga nu maar eens werken aan geld beschikbaar stellen voor woningbouw en snel een beetje. Hobbyisme. Geen wonder dat de belangrijke taak huisvesting in de verkiezingsprogramma’s weer bij het Rijk komt te liggen.
@HArry
Ik betaal toch ook voor jou? Vind ik ergens ook zonde van mijn geld als ik zie wat je hier uitspookt.
Bromsnor vindt het juist fijn dat “zijn centen” besteed worden aan groen in de stad. 5 Ha groen voor 5 ton, koopje!
Er is nog maar weinig ”groen ” over op de daken .
Het gewicht ,de schimmel en ongedierte neemt wel toe.
5 ton voor een paar vetplantjes….
En die mensen maar wekelijks het dak op om te controleren of die plantjes niet te nat, te droog, te veel of te weinig voeding krijgen, en heel belangrijk, of de afvoer niet verstopt zit.
Leer mij mensen kennen, dat gaat niet gebeuren.
Dus 5 ton belastinggeld uitgegeven aan een klein aantal mensen die een leuke hobby hebben waar je over kan praten en een warm gevoel van binnen door krijgt.
Want die arme plantjes op dat dak, daar gaat het niet zo goed mee…
wie geen samenleving nodig heeft omdat hij alles wel zelf kan adviseer ik om ver van utrecht te gaan wonen. deze stad heeft jou immers niets te bieden. doei.
@Koel Hoofd
Wat ben je nu weer voor desinformatie aan het verspreiden, die toevallig in je eigen straatje past?
Hoezo gaat het niet goed dan met die plantjes? Het zijn vetplanten, die krijg zelfs ik niet dood.
De gemeente geeft hier geld aan uit, omdat het in hun en dus ook ons belang is. Steden verhitten enorm in steeds lagere periodes van hitte en droogte. Groene daken houden vocht vast. Koel dus ook. Ook goed voor insecten, die steeds sneller uitsterven.
Nog altijd nuttiger geld dan besteed wordt aan een aantal klanten met een uitkering die hier de godganse dag zitten te typen. Newsflah, dat kost meer dan deze 5 ton.