Rustige binnenstad, lege schappen en heel veel gecancelde bijeenkomsten in Utrecht Rustige binnenstad, lege schappen en heel veel gecancelde bijeenkomsten in Utrecht

Rustige binnenstad, lege schappen en heel veel gecancelde bijeenkomsten in Utrecht

Rustige binnenstad, lege schappen en heel veel gecancelde bijeenkomsten in Utrecht
De Oudegracht in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
De winkelstraten in Utrecht en Hoog Catharijne kenden een veel rustigere koopavond dan gebruikelijk. De verregaande maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, lijken gevolg te krijgen. Sowieso zijn alle bijeenkomsten waar meer dan 100 mensen op afkomen afgelast. Zo gaat de opening van de nieuwe bibliotheek morgen en de herdenkingsbijeenkomst van de tramaanslag aankomende woensdag niet door. Ook gaan de lessen bij de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht niet door.

De winkelstraten in Utrecht en Hoog Catharijne kenden een veel rustigere koopavond dan gebruikelijk. De verregaande maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, lijken gevolg te krijgen. Sowieso zijn alle bijeenkomsten waar meer dan 100 mensen op afkomen afgelast. Zo gaat de opening van de nieuwe bibliotheek morgen en de herdenkingsbijeenkomst van de tramaanslag aankomende woensdag niet door. Ook gaan de lessen bij de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht niet door.

De straten waren in het centrum van Utrecht niet uitgestorven, maar rustig was het er zeker. De bedrijfsleider van Manneken Pis slaat het kassassysteem er nog eens op na: “Eigenlijk zie ik dat het vanaf vanmiddag meteen rustiger is geworden, en nu tijdens koopavond helemaal.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hoog Catharijne rond 19.45 uur.

Vandaag werd bekendgemaakt dat in de gemeente Utrecht 7 nieuwe patiënten positief waren getest op het coronavirus. In de stad zijn tot en met donderdagmiddag 14.00 uur nu 25 mensen besmet, meldt het RIVM. In heel Nederland zijn er nu 614 gevallen van corona bevestigd.

Donderdagmiddag kwam het kabinet met een pakket aan maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  Het lijkt erop dat veel mensen daarom thuis blijven. Ook bij Thom Broekman en de schoenenmaker aan de Steenweg bevestigen ze het beeld dat het veel rustiger is.

Supermarkten

Ook aanwezige medewerkers van Toezicht & Handhaving en langslopende agenten spreken van zeer weinig publiek. Een winkelier in Hoog Catharijne, die liever niet met naam genoemd wil worden zegt rond 20.00 uur: “Eindelijk mag ik de winkel dichtdoen, er komt helemaal niemand.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Choorstraat rond 20.20 uur

Ondertussen worden sommige producten in supermarkten juist heel erg goed verkocht. Zo zijn schappen waar normaal gesproken toiletpapier ligt bij menig winkel leeg en ook de zelfzorgproducten gaan hard.

Gecancelde bijeenkomsten en locaties

De maatregelen van het kabinet hebben ook grote gevolgen voor allerlei bijeenkomsten. Alle bijeenkomsten waar meer dan honderd mensen samenkomen mogen de rest van de maand niet doorgaan. Zo gaat de herdenkingsbijeenkomst voor de tramaanslag niet door, evenals de opening van de nieuwe centrale bibliotheek en de wedstrijden van FC Utrecht.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Toiletpapier zo goed als op

Ook instellingen als TivoliVredenburg, Stadsschouwburg, Centraal Museum, Spoorwegmuseum, Ekko en de Jaarbeurs sluiten de deuren volledig en lasten alle optredens af. De lessen bij de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht gaan ook niet door.

Lees hier meer over de maatregelen van het kabinet.

25 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Misschien heb ik de Utrechter toch wat tekort gedaan de laatste tijd. Buitengewoon verstandig, beste stadgenoten! Blijf thuis, beperk sociale contacten en vermijd zieken en ouderen alsof dat degenen zijn met het voor jou dodelijke virus.

  Good job allen!

 2. Hams ter Haar

  Tot in april jongens!

 3. Linlin

  Dat hamsteren slaat natuurlijk nergens op. Dat is echt massahysterie.

 4. UtrechtsGlorie

  Ik ben ook erg blij dat de Nederlander toch nog een beetje zelf kan nadenken.. Volgens rutte hoeven we niet te hamsteren maar gelukkig zijn mensen zo slim om dat wel te doen. Dank dat iedereen zijn best doet dit vervelende virus af te remmen. En blijf zelf nadenken.. Vraag je af of het verstandig is je kind naar school te laten gaan, of je de sportschool nu eventjes links moet laten liggen. Chapeau Utrechters!

 5. Fred

  Nederland was al wat traag met maatregelen tegen de pademie in dit geval, bij die door geiten of kippen veroorzaakte problemen was de overheid iets resoluter. Maar dat had dan ook direct behoorlijke effecten op de landbouw gerelateerde economie.

 6. Koel Hoofd

  De laatste keer dat ik het zo stil in Utrecht heb gezien was toen de crisis in volle gang was, 10 jaar geleden?

  Wat zullen de binnenstadbewoners blij zijn! Geniet er maar even van!
  Wat zullen de horeca en winkeliers balen… Veel sterkte daar…

 7. Joop

  De complete hysterie heeft blijkbaar toegeslagen, tot zo ver de zo nuchtere Nederlanders.

 8. Ihsan

  De mensen die de situatie hier lopen te bagatelliseren willen zeker wel even triage gaan doen in een ziekenhuis? Je zal maar in het ziekenhuis werken, dubbele shifts draaien of er zelfs 24/7 moeten blijven, continue patiënten naar het mortuarium moeten sturen en mensen boven de 60 en te vroeg geboren baby’s zonder hulp laten sterven… De enige nuchtere handeling om de verspreiding van het virus te remmen en daarmee de zorg overeind te houden is juist te hamsteren, zodat je zo min mogelijk de deur uit hoeft. Dat heeft niets met angst te maken, maar met beleefdheid richting medisch personeel. Als je het nieuws uit China, Italië en Iran had gevolgd had je dit kunnen weten, en had je in alle nuchterheid al weken geleden inkopen gedaan.

 9. Scherpschutter

  Ihsan 10:20

  Juist. Het is onvoorstelbaar onverantwoord om niet te hamsteren. Hamsteren gaat niet om vrees om zonder te komen zitten. Die vrees is bespottelijk. Nederland is zo’n beetje de grootste voedselexporteur ter wereld….Hamsteren gaat om zo min mogelijk naar buiten te hoeven en contacten met andere mensen te minimaliseren. Zowel om besmetting als overdracht te vermijden.

  Hamsteren is logisch en zeer sociaal. Niet hamsteren is asociaal en onverantwoord.

 10. Wouter

  @Ihsan: Prima, maar dan wil ik alle hamsteraars de komende weken ook niet in de supermarkten zien als dat de achterliggende gedachte is. Kan ik in alle rust en veiligheid gewoon verse producten kopen en normaal eten.

  Ik vermoed alleen dat diezelfde mensen volgende week gewoon weer hun dagelijkse boodschappen staan te doen. Lekker nuchter.

 11. Sjaak

  Jezus

  Wat word ik moe van reaguurders.

  Desalniettemin moet de situatie niet onderschat en niet overdreven worden.

  Volg gewoon de adviezen die dagelijks gegeven worden en die van dag tot dag kunnen veranderen.

  Hamsteren heeft vooralsnog helemaal geen zin, omdat de distributiecentra nog genoeg voorraad hebben en het advies voor Noord-Brabant hoeft in de rest van Nederland vooralsnog niet gevold te worden. Dat betekent dat je dus nog gewoon boodschappen kan doen als je niet verkouden, ziek, koortsig, hoestrit, etc.. bent.

 12. HArry

  Als je op vakantie gaat moet je ook extra boodschappen doen. Dat is ook preppen. Dus een beetje voorbereid zijn op iets wat waarschijnlijk komen gaat is heel verstandig. Kortom preppen is heeeeel verstandig, mits in mate.

 13. Lombokker

  Hoog tijd voor hamsterboetes. Bij de uitgang van iedere supermarkt een paar breedgeschouderde handhavers, en cashen maar!

  Maar alle gekheid op een stokje, ik vind het bijzonder triest dat er mensen zijn die in één keer meer boodschappen inslaan dan dat ze anders in een maand kopen.
  Ga je schamen!

 14. Katja

  AH maakt reclame met “hamstereeeen!!!” Dan krijg je diet.

 15. Massegast

  @Katja — LOL

 16. JdV

  @ihsan: er zijn de afgelopen tijd 115 mensen in heel NL opgenomen (geweest) met coronaklachten. Dus jouw verhalen zijn pure leugens. 10 doden in NL. Geen baby’s. Geen triage met dubbele diensten. Allemaal leugens.

 17. Corona Crisis

  De impact zal in Utrecht nog extra groot zijn omdat Utrecht de stad is van vergaderen, congressen en allerlei stichtingen bij eenkomst, en niet te vergeten de stad in Nederland voor tijdelijke trainingen van allerlei soort… etc.

 18. Pee

  Gewoon doorgaan met leven is het beste.
  Amsteren is voor paniekzaaiers

 19. Linlin

  Dat gehamster werkt de verspreiding van het virus juist in de hand. Want: lekker met tientallen tegelijk, dicht bij elkaar, een half uur voor de kassa staan. Nee, dat helpt echt. De mensen zijn doorgeslagen.
  Overigens heb ik alle symptomen, dus ik zit de komende weken thuis met een grote stapel boeken (en helaas zonder toiletpapier).

 20. Toine Goossens

  De laatste keer dat Nederland hamsterde was tijdens de Cuba crisis; de Sovjet Unie was ebezig ballistische raketten op het eiland te plaatsen. Kennedy speelde hoog spel.
  Massaal werden rijst en zeep ingeslagen. Wat dat toiletpapier er toe doet begrijpen Fokke en Sukke niet. Kijk op NRC.
  Ik hoop dat de blokken Sunlight zeep in koers stijgen. Heb ik nog staan uit de erfenis.

 21. Kim

  Dat mensen gaan hamsteren is nog tot daar aan toe. Maar dan van die absurde hoeveelheden. Zag er vandaag ook een met serieus een hele kar vol houdbare melk.

  Als je dan toch wil hamsteren kijk dan bewust wat je nodig heb en mensen denk als je blieft ook aan een ander. Er zijn mensen die nog steeds gewoon moeten werken om onze economie en onze bevolking gezond te houden. Deze mensen staan vanavond bij de zelfde supermarkt en komen er dan acht dat het boodschappen doen deze week niet even na het werk meer gedaan kan worden want de massa hysterie heeft de winkel leeg gekocht.

  Deze groep mensen moet nu al harder werken om te zorgen dat wij nog steeds in die luxe kunnen blijven leven waar wij zo mee verwend zijn.

  Laat ze dan niet ook nog eens naast hun werk een kruistocht langs verschillende winkels moeten voeren om het gezin te kunnen voeden.

 22. Ihsan

  @JdV Ik beschreef de situatie in delen van China, Iran en Italië. Als mensen het niet serieus nemen is dat ook de situatie in Nederland over enkele weken. Daar is niets aan gelogen. De IC’s in Brabant lopen of zitten al vol. Niet alle ziekenhuizen hebben daarnaast (voldoende) beademingsapparatuur, en nieuwe apparaten zijn amper te verkrijgen. Het is te hopen dat de Duitsers en Chinezen ons snel kunnen voorzien van meer, want zij zijn ze massaal aan het produceren.

  Ik heb reeds begin februari het nodige gezonde houdbare voesel, schoonmaakmiddelen e.d. ingekocht. Niet uit angst, maar om te voorkomen dat ik elke dag in een bomvolle supermarkt hoef te staan. Zoals Linlin aangeeft is dat namelijk een goede manier om geïnfecteerd te raken of anderen te besmetten. Ik wil echt niemand kwetsen, maar veel mensen bij mijn dichtsbijzijnde supermarkt komen uit Ondiep en zijn zich niet bewust of trekken zich simpelweg niets aan van hygiënevoorschriften. Sommigen hoesten gewoon zonder gêne in je nek of gezicht, houden maar een paar centimeter afstand in de rij en gaan duwen als je ook niet bij de persoon voor je tegen de rug aankruipt. Dit zijn helaas echt geen uitzonderingen.

 23. Trol

  Hamsteren of niet….dat laat ik in het midden. Het advies is om zo min mogelijk de deur uit te gaan. Wat ik zonet aantrof was het tegenovergestelde. Lekker met je gezin, incl snotterend kind en opa de winkel in gaan. (En niet 1 , maar 10tallen) Je kan toch 1 iemand sturen of beter nog bestellen? En volgende week klagen dat je de deur helemaal niet meer uit mag, of geen oppas hebt voor Storm en Lenthe! Of er geen plek is in het ziekenhuis. Dank je wel amoebes! Egoïsme viert hoogtij, maar wel hulp verwachten als het nodig is.

 24. Joas

  @ Scherpschutter

  Hou toch eens op man.

  Hamsteren is niet nodig, omdat:

  1) de distributiecentra meer dan genoeg voorraad hebben, zeker in lang houdbare en non-roodproducten.

  Nu zorg je er juist voor dat mensen die in de avond boodschappen moeten doen, niets meer hebben. Er zijn dus mensen die gisteravond niet hebben kunnen avondeten. Je bent gewoon een focking aso als je nu al gaat hamsteren.

  2) Juist door massaal nu naar de super te gaan, op het moment dat een ‘uitbraak’ niet helemaal onder controle is, loop je verhoogd risico, door de samenkomst van vele mensen. Juist over 2 weken minder, want het beleid is er nu op gericht om spreiding tegen te gaan en betere spreiding van het virus te krijge. Vandaar ook even twee maatregel en dan verder kijken. Als juist meer mensen gespreid over de dag hun boodschapjes doen, zijn er minder drommen mensen bij elkaar. Staan er minder of geen lange rijen bij de kassa. Dat snapt zelfs een kleuter nog.

  Dan deze tekst.

  Mensen die nu 28 pakken pasta inslaan, mensen die op de zwarte markt zoeken naar desinfectant (of mondkapjes), mensen die de hele tijd bezig zijn om hun kinderen in veiligheid te brengen en houden (inzake de schoolsuiting wel of niet); en dit op allemaal op dag 1 (!!!!!!) van de maatregelen.

  Willen die aub nooit meer neerkijken op en denigrerend doen over vluchtelingen die oorlog en honger proberen te ontvluchten (met gevaar voor eigen leven). Jullie vertonen na 1 dag, bij een vele malen mindere bedreiging, al hetzelfde gedrag namelijk.

 25. Alain

  Een extra pak wc-papier of een extra brood meenemen, is iets anders dan mensen die nu 10 broden stapelen en 6 familieverpakkingen wc-papier in hun karretje stouwen. Dat eerste is niet zo gek, dat tweede is hamsteren en a-sociaal.

  ‘Social distancing’ betekent dat je de komende weken even met je (groot)ouders belt, in plaats van bezoekt, en dat je niet naar concerten of een volle bioscoop gaat. Dat je naar mensen zwaait, in plaats van een handdruk en dat je in een rij mensen meer persoonlijke ruimte gunt.

  Het betekent niet dat je nu als kluizenaar de ramen moet afplakken en je huis niet meer uitkomt. Zeker met dit zonnetje: maak een wandelingetje in je plaatselijke park, breng je oud papier weg (grondstof voor wc-papier!) en als je zelf kiplekker bent, pak een terrasje als er voldoende afstand kan worden gehouden (betaal met pin, was je handen).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).