Rutte bezoekt Merwedekanaalzone: ‘Het is een bijzonder project’ | De Utrechtse Internet Courant Rutte bezoekt Merwedekanaalzone: ‘Het is een bijzonder project’ | De Utrechtse Internet Courant

Rutte bezoekt Merwedekanaalzone: ‘Het is een bijzonder project’

Rutte bezoekt Merwedekanaalzone: ‘Het is een bijzonder project’
Diepeveen, Van Veldhoven en Rutte. Foto's: Bas van Setten
Minister-president Mark Rutte bracht woensdagmiddag een bezoek aan de Merwedekanaalzone in Utrecht. Rutte kwam samen met minister Stientje van Veldhoven en werd rondgeleid door wethouder Kees Diepeveen.

Minister-president Mark Rutte bracht woensdagmiddag een bezoek aan de Merwedekanaalzone in Utrecht. Rutte kwam samen met minister Stientje van Veldhoven en werd rondgeleid door wethouder Kees Diepeveen.

De Merwedekanaalzone wordt ontwikkeld tot een compleet nieuwe stadswijk. “Het is een bijzonder project. Er wordt een keer geen weiland omgebouwd tot Vinex-locatie. Utrecht kiest ervoor om een vervallen bedrijventerrein om te bouwen naar een wijk met een zeer hoge kwaliteit en een diverse samenstelling”, aldus Rutte.

De minister-president kwam op werkbezoek naar de Merwedekanaalzone omdat het een van belangrijkste aangewezen woningbouwlocaties van het land is. In de zone worden verschillende type woningen gebouwd. Dit past binnen het nieuwe beleid van de gemeente Utrecht om per wijk een goede balans te hebben van sociale huurwoningen, huurwoningen en koopwoningen.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Bruggen

Niet iedereen is blij met de plannen van de gemeente. Mogelijk komen er namelijk een aantal bruggen over het Merwedekanaal, en dit zou ten koste zou kunnen gaan van enkele woonbootboten.

Bij het bezoek werd ook aandacht besteed aan de huidige uitdagingen op het terrein van stikstof en PFAS.

Erwin Pattipeilohy (65) woont al 33 jaar samen met zijn vrouw op een woonboot in het Merwedekanaal. “Ik ging in 2017 naar een informatieavond over de nieuwe wijk. Daar zag ik opeens op een tekening dat er drie lijntjes over het kanaal liepen en één daarvan liep precies over mijn woonboot.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Pattipeilohy in gesprek met Rutte.

Onzekerheid

Pattipeilohy, duidelijk geëmotioneerd, zegt dat hij vanaf dat moment in onzekerheid heeft geleefd en dat de gemeente niet met goede oplossingen komt. “Ze hebben een alternatieve ligplaats aangeboden, maar dat is naast een drukke brug in Lombok waar ook de trams overheen rijden. Ik woon nu aan een parkje aan een doodlopende straat.”

Ook heeft de gemeente aangeboden om Pattipeilohy uit te kopen, maar ook dit is in zijn ogen ‘schandalig’ gegaan. “Ze willen slechts de taxatieprijs geven.”

Rutte benadrukte dat wanneer er in de stad wordt gebouwd het bijna onmogelijk is om alle betrokkenen tevreden te krijgen. Tegen Pattipeilohy zei hij dat onzekerheid weggehaald moet worden. “Dat doe je door met elkaar in gesprek te blijven.”

11 Reacties

Reageren
 1. Nel

  https://www.duic.nl/wonen/pvda-vreest-te-dure-woningen-na-winst-grondverkoop-merwedekanaalzone/

  Tuurlijk komen de liberalen goede sier maken. De eerste 14M winst is al verdeeld onder aandeelhouders.

 2. 030

  Dit wordt waarschijnlijk weer een gevalletje Overvecht, met grote ambities realiseren en dan in de jaren erna toekijken hoe de wijk verandert in een achterstandswijk, iaw Groot Kanaleneiland.

 3. Massegast

  Heel sympathiek, zo’n bezoek, maar de toegevoegde waarde ervan ontgaat me. Zonde van de tijd.

 4. Koel Hoofd

  Op Kanaleneiland was het in de jaren zestig ook ‘op stand wonen’ maar in de jaren negentig al afgezakt tot ‘echt slechte wijk’. Enfin, toen 10 jaar saneren en daarna 10 jaar bouwen en het zit weer in de lift.

  Als er woningnood is vind men flats altijd helemaal prima, is er geen woningnood dan wordt het ‘ongewenste mensen’ opslag. Over 20 jaar is dat al zo ver.

 5. Scherpschutter

  Dat is geweldig nieuws voor zijn stemmers. Kampioen ‘verstoppen als het heet wordt’ en als liberaal vermomde socialist Mark Rutte is kennelijk toch niet op mysterieuze wijze van de aardbodem verdwenen, nadat er een aantal belazerde woeste boeren met hooivorken op ‘zijn’ stoep te 070 stonden.

 6. Cico

  Het viel me al op, al die woonboten met posters op de ramen. Eentje was zelfs onder gekalkt met boze graffiti over die bruggen. Geef die man gewoon de volle mep voor zijn ligplaats als hij verplicht moet wijken voor andermans belangen. Die krenterigheid met mooi weer praat is inderdaad gekmakend.

 7. Rob Schuurman

  Geef die woonboten snel duidelijkheid en zonodig een vergoeding, dan is dat gepiep dat er geen bruggen mogen komen ook over. Kansloos achterhoedegevecht nog voor het goed en wel begonnen is.

 8. RV

  het zal best een mooi project worden, en woningbouw is hoogst noodzakelijk.
  een (of zelfs 3?) extra brug over het Merwedekanaal lijkt mij echter ook niet noodzakelijk. linksom of rechtsom genoeg bestaande bruggen, waar je met hooguit 2 minuutjes al bent. Tijdswinst dus beperkt, en alleen van toepassing als je ergens halverwege die 2 bruggen moet zijn.

 9. peter R.

  Rutte moet zich helemaal niet bemoeien met individuele gevallen, dat schept maar valse verwachtingen.

 10. Herman

  Jammer voor de woonboot eigenaren. Maar hun belang valt in het niet van het grote geheel. Wat zijn nu een paar woonboten versus duizenden woningen, waar vele duizenden mensen kunnen gaan wonen die nu op zoek zijn naar een huis.

  Typisch geval van nimby gedrag. Zoek dan een plek voor je woonark in Schubbekutteveen. Je kan niet verwachten dat je voor een koopje onder ideale omstandigheden hartje stad kunt wonen in een woonboot.

 11. E westerhoff beekink

  Rutte kan zich beter met de zaken in den haag bezig houden daar is nog genoeg te doen boeren bouwvakkers stikstofbeleid en het onderwijs tevens gepensioneerden die constant gekort worden of bejaarden uit hun verzorgingshuis worden gezet (Keizershof) dat is belangrijker dan zon bezoekje om stemmers binnen te halen. Trouwens de gemeenteraad van utrecht moet zorgen voor deze taken verzorgingshuizen weer opstarten dan komen er weer woningen vrij voor de utrechters.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).