Samen stad maken? ‘Inwonerparticipatie bij gemeente Utrecht nog niet op niveau’ Samen stad maken? ‘Inwonerparticipatie bij gemeente Utrecht nog niet op niveau’

Samen stad maken? ‘Inwonerparticipatie bij gemeente Utrecht nog niet op niveau’

Samen stad maken? ‘Inwonerparticipatie bij gemeente Utrecht nog niet op niveau’
Een in 2017 door de gemeente uitgebracht beeld voor de toekomst van de Maliebaan.
Utrechters voelen zich nog onvoldoende betrokken bij het maken en uitvoeren van beleid in de gemeente Utrecht. Dat schetst de Rekenkamer Utrecht na onderzoek bij verschillende grote projecten in de stad.

Utrechters voelen zich nog onvoldoende betrokken bij het maken en uitvoeren van beleid in de gemeente Utrecht. Dat schetst de Rekenkamer Utrecht na onderzoek bij verschillende grote projecten in de stad.

De gemeente wil met het programma ‘Samen stad maken’ graag meer, en meer verschillende mensen uitnodigen om mee te denken over verschillende projecten in de stad. Maar heeft dit programma succes? Nog niet genoeg, zegt de Rekenkamer Utrecht in een nieuw onderzoek.

Het Thomas à Kempisplantsoen, het Rachmaninoffplantsoen, de Maliebaan, de Oosterspoorbaan, Energielandschap Rijnenburg en Reijerscop, en het aanmeldbeleid voor basisscholen. Al deze projecten lagen onder de loep van de rekenkamer. Met 400 Utrechters spraken de onderzoekers over de inwonersparticipatie.

Deze Utrechters lieten weten dat ze zich wel uitgenodigd voelen om deel te nemen aan de projecten. Wel is het voor veel van hen onduidelijk wat er met hun inbreng gebeurt. Soms zien ze niet dat het project is verbeterd. Daarbij is de groep deelnemers volgens de rekenkamer niet groter of diverser geworden, terwijl dat juist wel de bedoeling van de gemeente Utrecht is.

Verbeterpunten

Volgens de Rekenkamer Utrecht kan de gemeente op zes punten verbeteren. Zo moeten deelnemende Utrechters beter worden ingelicht over hun invloed op het project. Ook moet de gemeente beter bepalen wie de belanghebbenden voor een project zijn. Zij moeten bereikt worden.

De gemeente zou volgens de rekenkamer tijdens de projecten meer open en eerlijk kunnen zijn over wat er met de inbreng van de deelnemers gedaan wordt. Wat er met de inbreng van de participanten gebeurt, zou de gemeente beter moeten terugkoppelen.

Ook zou de gemeente beter in beeld kunnen brengen wat er wordt gedaan aan het verbeteren van de inwonersparticipatie. De doelen binnen het programma Samen stad maken zouden daarbij duidelijker omschreven moeten worden.

12 Reacties

Reageren
  1. Mark

    Dat is ook niet gek. Er wordt amper naar de inwonersinbreng geluisterd tijdens dat soort sessies. Ik kreeg er telkens het gevoel bij dat de sessies werden gehouden ‘omdat het moet’ en de gemeente niet zat te wachten op een andere mening dan hun eigen. En dan vinden ze het raar dat het animo laag blijft.

  2. Gerben

    Mij valt vooral opdat projecten zo traag verlopen. De tekening van de Maliebaan: het ziet er zo fraai uit, maar door reacties van bewoners duurt het eindeloos voor er wat gaat gebeuren. Al die tijd fiets ik over hobbelige wegen langs de huizen van de Maliebaan. Daar liggen nu drie straten naast elkaar. Dat kan echt anders.
    Gerben

  3. jos stelling

    De politiek bestaat vooral uit passanten (die weten hoe het moet) en wij zitten met de gebakken peren.

  4. WvR

    @Gerben:
    Dat komt voornamelijk omdat de bewoners niet de correcte input leveren:
    Die komt doorgaans niet overeen met wat de gemeente al lang besloten heeft te willen gaan doen.

    Dus dan moet de gemeente nog wat extra wollige processen in gang zetten, zodat de gemeente uiteindelijk kan gaan doen wat ze altijd al van plan was te gaan doen, EN het net lijkt of de bewoners inspraak hebben gehad.

  5. Peter

    Inmiddels kun je ook Ledig Erf en Weerdsingel toevoegen. Ambtenaren en politiek willen alleen hun eigen wensen doorvoeren vanuit een hogere ambitie dat ze weten wat goed voor de inwoners is. En bij petities met veel handtekeningen komt altijd naar voren dat er ook een paar tegen reacties zijn. Als je echt open staat voor inbreng van bewoners moet je ook open staan om er wat mee te doen.

  6. Rob

    Participatie-avond is een gemeentelijke synoniem voor meedeel-avond.
    Net zoals FIFA en corruptie een synoniem is.
    Zitten, luisteren en ja knikken.
    Het besluit staat al vast.
    De wethouder en ambtenaar weet wat goed voor u is.
    U bent daar om bovenstaande het gevoel van democratie te geven.
    Waarvoor dank.

  7. Pee

    Die ” inspraak avonden ” die men bij diverse projecten heeft gehouden hebben geen rekening gehouden met de inbreng van de mensen .
    Daarom hebben ze deze avonden maar info avonden genoemd .
    De mensen worden geïnformeerd en meer niet want men gaat gewoon het plan uitvoeren die ze al in gedachten hadden, of iedereen nou voor of tegen deze plannen is/was .
    De mensen hebben in de gaten dat ze niets in te brengen hebben dus heeft het geen zin om je daar mee bezig te houden .
    Vandaar dat de animo zo laag is.

  8. Rob H.

    Het kan een heel stuk beter, met de inspraak, maar het feit dat je mee mag praten, wil niet zeggen dat je punten volledig meegenomen worden.

    Dat wordt nog wel eens vergeten.

  9. Rivierenwijk

    Ik begrijp uit de reactie-afdeling van DUIC dat mensen dolgraag mee willen denken over het beleid dat de gemeente uitzet. Recent zag ik tal van suggesties over bijvoorbeeld het omgaan met verkeerd geplaatste fietsen rondom Vaartsche Rijn (handhaven), of het parkeerbeleid dat iedere inwoner van Utrecht raakt.

    De vraag is m.i. meer of de gemeente wel daadwerkelijk zit te wachten op meedenkende burgers en of het zinnig is in een fase waarin een besluit reeds genomen is, mensen nog om inspraak te vragen.

    Het helpt ook niet als je opties geeft aan de meedenkende burger, zoals bijvoorbeeld voor de herinrichting van een Ledig Erf. Om dan daarna zo creatief de uitslagen naar jouw voorkeur toe te analyseren, dat het alsnog je voorgenomen besluit ondersteunt.

  10. Koel Hoofd

    Inspraak is voor de gemeente al heel erg lang slechts een formaliteit voor de slechthorende gemeente.
    Het was ooit een van de redenen dat Leefbaar Utrecht ineens zomaar op de kaart stond…
    En uiteindelijk ook weer van het podium verdween.
    Het is immers moeilijk communiceren indien de andere partij niet wenst te verstaan.

  11. Natte Otter

    Ik heb actief meegedaan in de participatie rond het Ledig Erf, ben door de hele wijk geweest om mensen op te roepen om hun stem te laten horen. Niet eens vanuit een hoek, maar zodat de gemeente weet wat we willen als buurt.

    Nou dat gaat echt niet meer gebeuren.

    Het volk had gesproken, en toen begon eerst het creatieve rekenen, en werd uiteindelijk in een achterkamertje een deal gesloten zodat Lot van Hooijdonk en GL kregen wat ze willen. Fun fact: in een overeenkomst waar staat dat ze betere en meer participatie willen.

    Deze Otter doet niet meer mee.

  12. het oranje mannetje

    het kan best interessant zijn om in de ontwikkelperiode eens goed om de tafel te zitten met mensen van de vloer. ,mensen die het uiteindelijk moeten maken, er worden veel fouten gemaakt in het ontwerp die in de realiteit niet mogelijk zijn maar er oh! zo leuk uitzien op de teken tafel. er zijn voorbeelden genoeg momenteel in het station gebied die nu stil liggen omdat ze gewoonweg niet uit te voeren zijn.. smakkelaarsveld / en het woontorentje wonderwoods , misschien wel uit te voeren maar wie betaald straks de Vve kosten als er weer een hoogwerker moet komen voor het planten van een nieuwe boom op 10 hoog deze geintjes kosten tegenwoordig een slordige 7000 euro en ja dat moet toch opgehoest worden door de nieuwe bewoners. idee is heel leuk op de tekentafel maar financieel onbetaalbaar in de toekomst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).