Samenwerking door Utrechts Veilig Uitgaan Convenant is ‘eigenlijk te mooi om waar te zijn’ | De Utrechtse Internet Courant Samenwerking door Utrechts Veilig Uitgaan Convenant is ‘eigenlijk te mooi om waar te zijn’ | De Utrechtse Internet Courant

Samenwerking door Utrechts Veilig Uitgaan Convenant is ‘eigenlijk te mooi om waar te zijn’

Samenwerking door Utrechts Veilig Uitgaan Convenant is ‘eigenlijk te mooi om waar te zijn’
Het nieuwe Veilig Uitgaan Convenant is vanmiddag in café Hofman ondertekend. Hierin staat beschreven wat de verschillende private- en publieke partijen doen in Utrecht om uitgaansgeweld zo veel mogelijk te voorkomen en zo snel mogelijk de kop in te drukken. De voorgaande convenanten zijn dusdanig succesvol geweest dat andere steden zich inmiddels afvragen hoe Utrecht dit doet.

Het nieuwe Veilig Uitgaan Convenant is vanmiddag in café Hofman ondertekend. Hierin staat beschreven wat de verschillende private- en publieke partijen doen in Utrecht om uitgaansgeweld zo veel mogelijk te voorkomen en zo snel mogelijk de kop in te drukken. De voorgaande convenanten zijn dusdanig succesvol geweest dat andere steden zich inmiddels afvragen hoe Utrecht dit doet.

Nieuw aan dit convenant is dat Koninklijke Horeca Nederland Utrecht (KHN), de gemeente Utrecht, de politie, de Veiligheidsregio Utrecht en het OM nu ook gaan samenwerken met studentenverenigingen in de stad en er meer ingezet gaat worden op ‘schoon uitgaan’. DUIC sprak met Emile Vermeulen (wijkagent Horeca), Emile Faulborn (bestuurslid KHN) en Joke Beekes (gemeente Utrecht) over dit convenant.

De laatste jaren is de samenwerking tussen de verschillende partijen geïntensiveerd door middel van de inzet van een speciale ‘veilig stappen-app’ en bijvoorbeeld door het uitvoeren van speciale ontruimingsoefeningen. “De laatste weken heeft het UIT-team van de politie bijvoorbeeld meerdere keren belangeloos kunnen oefenen in de Woolloomooloo discotheek,” zegt Emile Vermeulen. “Onder andere door dit soort oefeningen doet snappen agenten en portiers elkaar steeds beter. Hierdoor vinden de verschillende betrokkenen elkaar steeds makkelijker en worden veel vechtpartijen voorkomen. Portiers melden dreigende situaties nu direct waardoor wij er nu vaak bij zijn voordat het escaleert.”

Ten behoeve van de horeca-ondernemers en portiers is er de afgelopen jaren een speciale app in het leven geroepen om elkaar beter en snel te kunnen informeren. Deze app biedt beveiligers handvatten voor hoe te handelen bij geweld of drugsdelicten tijdens uitgaansnachten. Door de app blijven kennis en vaardigheden van beveiligers up-to-date: denk aan drugsinfo, EHBO, hoe te handelen bij incidenten zoals aanhoudingen, vorderen en aangiftes. Ook staat er informatie in over horecaontzeggingen. “Dit draagt bij aan het verhogen van de veiligheid(sgevoelens) van zowel horecabezoekers als -personeel,” zegt Emile Faulborn.

“De samenwerking is eigenlijk te mooi om waar te zijn,” vervolgt Faulborn. “Maar dat is tevens ook de valkuil. We moeten niet denken dat we er al zijn.” Vermeulen vult aan: “Aan het begin van de avond stelden we ons bijvoorbeeld vaak op bij de Neude om vanaf dat centrale plein makkelijk het uitgaansgebied te overzien. Uit onderzoeken blijkt nu dat mensen doordat wij daar altijd staan die plek als de meest onveilige ervaren. Dus dat doen we niet meer.”

Vermeulen is trots op de cijfers die er overlegd kunnen worden. “96 procent van het uitgaanspubliek geeft aan zelden of nooit een onveilige situatie te hebben meegemaakt en 91 procent geeft aan zich zelden of nooit onveilig te voelen..” Joke Beekes zegt ook dat de stad hier trots op kan zijn. “Er wordt ook door andere steden gevraagd hoe wij dat hier doen.”

Beekes zorgt ervoor dat alle neuzen binnen het ambtelijk apparaat die met dit onderwerp te maken hebben dezelfde kant op staan. Dat is ook belangrijk bij een nieuw speerpunt in het convenant: ‘Schoon uitgaan’. “We gaan nu ook kijken hoe we kunnen zorgen dat er bijvoorbeeld minder vuilniszakken op de weg komen te staan tijdens uitgaansnachten,” aldus Beekes. Het feit dat de gemeente zich onder andere met dit soort zaken kan bezighouden is voor Faulborn een teken dat ze op de goede weg zijn. “Normaal kwamen we niet eens toe aan dit soort zaken. Maar het is voor ondernemers echt een probleem dat het vuilnis op donderdagavond buiten moet worden gezet. Elke vrijdagochtend ligt de straat namelijk bezaaid met afval.”

Tot slot wordt de komende periode de samenwerking met de verschillende studentenverenigingen opgezocht. Vermeulen: “Het is eigenlijk gek dat we veel van ons werk doen voor deze groep, maar dat we ze niet bij dit onderwerp betrekken. We hebben nu de samenwerking opgezocht en ze reageerden heel positief. Zo is er nu ook al een idee ontstaan om tijdens geweldsincidenten calamiteitsverlichting  aan te zetten. Dat betekent dat op het moment er een vechtpartij plaatsvindt deze verlichting wordt aangezet waardoor iedereen, dus ook de vechtersbazen, letterlijk in het licht komen te staan.”

1 Reactie

Reageren
  1. W.H de Groen

    Calamiteitsverlichting helpt.

    Ik had zelf vanaf de bar 5 bouwlampen richting zit/dansruimte staan die onmiddellijk vol aan gingen wanneer er iets dreigde.
    Ook gelijk het nummer van Mieke Telkamp (Waarheen Waarvoor) opzetten voor het beste eindresultaat.

    Nooit een portier nodig gehad 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).