Sanquin in Utrecht zoekt 6.400 nieuwe ‘helden zonder cape’ die bloed of plasma willen doneren Sanquin in Utrecht zoekt 6.400 nieuwe ‘helden zonder cape’ die bloed of plasma willen doneren

Sanquin in Utrecht zoekt 6.400 nieuwe ‘helden zonder cape’ die bloed of plasma willen doneren

Sanquin in Utrecht zoekt 6.400 nieuwe ‘helden zonder cape’ die bloed of plasma willen doneren
Foto's: Sanquin
Bloedbank Sanquin zoekt dit jaar 6.400 nieuwe bloed- en plasmadonors in Utrecht. Zij zijn volgens Sanquin nodig om de bloedvoorziening in Nederland continuïteit te bieden en te kunnen voorzien in de toenemende vraag naar plasmageneesmiddelen.

Bloedbank Sanquin zoekt dit jaar 6.400 nieuwe bloed- en plasmadonors in Utrecht. Zij zijn volgens Sanquin nodig om de bloedvoorziening in Nederland continuïteit te bieden en te kunnen voorzien in de toenemende vraag naar plasmageneesmiddelen.

Bloed- en plasmadonors kunnen in Utrecht op drie plekken terecht. Bij de Powerbank in Kanaleneiland kan plasma worden gegeven, op Utrecht Science Park wordt zowel bloed als plasma afgenomen en in Leidsche Rijn is een locatie waar alleen bloed gegeven kan worden.

Eén op de vier mensen heeft volgens Sanquin ooit donorbloed nodig, bijvoorbeeld omdat ze na een ongeluk of bevalling veel bloed hebben verloren. Daarnaast gaat een groot deel van het gedoneerde bloed naar kankerpatiënten om hen te helpen tijdens hun kankerbehandeling.

Plasma is minder bekend, maar wordt voor steeds meer behandelingen van ziektes en aandoeningen gebruikt. Onder meer mensen met ernstige brandwonden, auto-immuunziekten en stollingsziekten kunnen plasma nodig hebben. Meer dan 250.000 mensen in Nederland zijn afhankelijk van medicijnen die gemaakt worden uit plasma van donors.

Tekst loopt door onder de foto

Gedoneerd plasma.

Minder dan 3 procent

Zowel donorbloed als -plasma wordt dus veel toegediend, maar minder dan 3 procent van de Nederlanders is donor. Sanquin is daarom in heel Nederland op zoek naar nieuwe donors. Op de bloedbanklocaties in Utrecht is een tekort aan 6.400 mensen die bloed of plasma willen geven.

“Donors zijn helden zonder capes en redden per jaar het leven van duizenden mensen”, zegt directeur van Sanquin Bloedbank Daphne Thijssen-Timmer. “We doen er alles aan om de drempel te verlagen voor bestaande donors en nieuwe donors. We verruimen daarom onze openingstijden en digitaliseren onze service rondom de donaties. Alles uit de kast om levens te kunnen redden.”

Utrechters die meer informatie willen of donor willen worden, kunnen terecht op de website van Sanquin.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. [email protected] 🤔

  Ja ze zoeken helden zonder cape, ik zoek nog de directeuren die als held voor een laag loon werken net als hun medewerkers 😜

 2. JdV

  Mijn bezwaar met dit soort zaken is dat Sanquin weliswaar gebruik maakt van vrijwilligers, maar deze organisatie heeft ook een commerciële tak die wel degelijk werkt met een winstoogmerk. Ik vermoed dat veel vrijwilligers hier geen weet van hebben.

 3. Scherpschutter

  @JdV

  De meeste bloeddonateuren hebben geen flauw idee dat ze zakendoen met een commerciële organisatie, laat staan een commerciële organisatie met monopolie van overheidswege die grof geld aan het monopolie verdient.

  Sanquin levert het op één na duurste bloed van Europa. Een ziekenhuis tikt 200 Euro af bij Sanquin voor een zakje bloed;

  https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/2621611/nederlands-bloed-onnodig-duur

  Het artikel met pakkende subkop (Sanquin zuigt ziekenhuizen leeg) zegt verder wel genoeg over de welbekende misstanden die je krijgt door overheidsinterventie. Exemplarisch voor de zorgsector in Nederland…

 4. Joris

  Ik ben zelf al meer dan 10 jaar donor en het is een kleine moeite voor jezelf en grote winst voor anderen.

  @JdV meeste donors weten dat wel en Sanquin communiceert daar ook openlijk over naar iedereen, ook de donoren.

 5. [email protected] 🤔

  Aaaa wat een geruststelling, gewoon open communiceren over exorbitante verdiensten en het is goed of niet Joris.
  Schaamteloos gewoon …..

 6. Utrechtvoorutrecht

  Pfff… En je geeft geen geld aan daklozen omdat ze er alleen maar drank van kopen, en je betaalt geen belasting vanwege de toeslagenaffaire en je rijdt altijd te hard omdat je dan met het verkeer mee rijdt. Je kunt altijd wel een reden verzinnen om iets op jouw manier (niet) te doen.

  Je kunt het ook omdraaien: als niemand bloed geeft, hebben we een probleem. Ook ik hoef geen bloed te geven: de tijd die het me kost kan ik voor meer dan die 200 euro doorberekenen aan welke klant dan ook. Maar daar is niemand mee geholpen. Dus ik doneer bloed. Aan een commerciële partij, die het vervolgens aan deels gecommercialiseerde ziekenhuizen verkoopt. En dan komt het uit bij echte mensen die het heel hard nodig hebben. Dat lijkt me belangrijker.

  Wellicht kunnen sommige mensen die zichzelf steevast buiten de maatschappij zetten, zichzelf ook eens uit dit forum sluiten.

 7. Bert

  Dus je beroepen op algemeen belang, terwijl je een gegarandeerde monopolie positie hebt om vervolgens je dienst aanbieden als een commerciele partij. Waarbij ook je grondstoffen ook nog eens gratis zijn (wederom bij wet).

  @joris
  Ze zijn bij wet verplicht om die bezoldiging te publiceren. Dus het is vooral een grote winst voor de directeur en de RvT. Overigens was dit een van de publieke organisaties die toen de WNT werd ingevoerd (uberhaupt al belachelijk dat dat nodig was) de eerste jaren daar schijt aan had, wegens “eerder gemaakte afspraken”. Lees: de toenmalige RvT leden kregen bijna drie(!) maal zo veel als in de wet stond.

  En dan begin ik nog niet eens over de buitensluiting van donoren op basis van seksuele geaardheid.

  @utrechtvoorutrecht
  Als die kosten niet zo belachelijk hoog waren, hadden er nog veel meer mensen kunnen geholpen worden. Over jezelf buiten de maatschappij plaatsen gesproken.

 8. A321

  Mooi gezegd utrechtvoorutrecht. Helemaal mee eens! Als iets wellicht niet helemaal perfect is, betekent dat nog niet dat het uitgebannen moet worden. Volgende maand zal ik zeker weer doneren, voor wie dat dan ook maar nodig zal hebben. Dat doe je voor elkaar in een samenleving.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).