Schaatsbaan bij de Kartfabrique blijkt evenement en moest dus sluiten Schaatsbaan bij de Kartfabrique blijkt evenement en moest dus sluiten

Schaatsbaan bij de Kartfabrique blijkt evenement en moest dus sluiten

Schaatsbaan bij de Kartfabrique blijkt evenement en moest dus sluiten
De deuren van de schaatsbaan bij de Kartfabrique in Utrecht zijn op dinsdagavond 22 december gesloten. Dat is gedaan op last van de gemeente.

De deuren van de schaatsbaan bij de Kartfabrique in Utrecht zijn op dinsdagavond 22 december gesloten. Dat is gedaan op last van de gemeente.

Volgens de gemeente valt de tijdelijke ijsbaan namelijk onder de noemer ‘evenement’. Die mogen momenteel, onder de huidige coronamaatregelen, niet worden georganiseerd. 

“We hebben de ijsbaan op 9 december geopend en bleven na de toespraak van premier Rutte gewoon open, omdat die buitensporten juist wilde stimuleren”, laat een woordvoerder van de Kartfabrique weten.

Buitensportlocatie

De Kartfabrique zegt dat ze tot voor kort in de veronderstelling waren, dat de schaatsbaan als ‘buitensportlocatie’ gold. Maar volgens de gemeente Utrecht was het een evenementen.

“Uiteindelijk hebben we in goed overleg met de gemeente besloten om de schaatsbaan te sluiten”, vertelt de woordvoerder. Of er in januari toch weer mensen het ijs op mogen, zal afhangen van het verdere verloop van de lockdown.

14 Reacties

Reageren
 1. Petrus Jansen

  Dankzij dit soort creatief gedrag zitten we dus in de situatie waarin we zitten. Met oplopende cijfers nog steeds. Weer 100 mensen PER DAG die dood zijn gegaan. Ziekenhuizen die zorg afschalen. Kankergevallen die niet of te laat ontdekt worden. Keuzes in welke mensen er geholpen kunnen worden. IC-zorg die aan de grenzen zit.

  Ik weet wel dat ik en mijn bedrijf de Fabrique niet snel meer bezoeken of daar boeken. Zeker aangezien mijn bedrijf, en wij willen wel graag verantwoordelijk zijn, keihard kapot aan het gaan is. Dat hebben we dus deels te danken aan collega’s zoals bij de Fabrique.

  Een schaatsbaan open houden in een pandemie? Lekker mensen op elkaar ademend. Wat de fuck zit er dan in je hersenpan aan zaagsel als ondernemer zijnde? Ook als je dit als essentieel ziet? Terwijl het idee is mensen elkaar minder te laten zien en reisbewegingen omlaag te krijgen.

  Heeft de ondernemer ook de boete gekregen per dag dat open zijn geweest sinds vorige week dinsdag?

 2. Werner

  @Petrus Jansen kijk dan ook even naar de vechtse banen, is van de gemeente en daar schaats men met pelotons van meer dan 20 personen achter elkaar. Wellicht handig om eerst één lijn te trekken

 3. Koel Hoofd

  @Petrus Jansen, ik sta achter je!
  Helaas, hedonisten interreseert het echt niet of andere mensen lijden onder of doodgaan als gevolg van hun zwakzinnige gedrag.

 4. Herman

  Ons dagelijks leven wordt door angst gedreven, we weten allemaal dat dat een slechte raadgever is.

 5. Pieter

  Wat een onzin. Laat toch gewoon gaan, elke milimeter moet worden geregeld.

 6. Gerard Brugmans

  Als je jezelf “Industriële Evenementenlocatie” noemt en nu de smoes “stimuleren van buitensport” ophangt val je wel heel erg hard door de mand. Die Fabrique heeft zichzelf op deze manier wel heel succesvol op de lijst van ‘fout-in-coronatijd” weten te plaatsen. Zo zullen er de komende weken nog wel meer handige harry’s door de mazen van de wet proberen te kruipen, het is te triest voor woorden…

 7. BW

  @Werner
  Kijk dan ook even naar whataboutisms. We hebben het nu even over De Fabrique en daarin heeft Petrus Jansen natuurlijk helemaal gelijk. Ook ik denk overigens dat het goed is om één lijn te trekken (en sinds het ingaan van de lockdown is het niet heel ingewikkeld om die lijn te trekken), maar ik geloof niet dat Petrus Jansen (of jij of ik) de hoofdverantwoordelijke is om die ene lijn te bewaken.

  Goed om te benadrukken dat ik de positie van De Fabrique (en talloze andere ondernemers) heus wel begrijp. Het moet frustrerend zijn om machteloos toe te zien hoe je onderneming kapot gaat, maar zoals gezegd: we zitten middenin een pandemie en de zorg loopt tegen de grenzen aan. Dit kan gewoon niet.

 8. Nina

  Je zag het niet aankomen, hè?

 9. Petrus Jansen

  Nogmaals, op een schaatsbaan als deze wordt geen of nauwelijks afstand van elkaar gehouden, het is namelijk een speelplaats! Een evenement.

  Probeer dat eens uit te leggen aan filmhuizen en bioscopen, die al voor de 3e keer dicht zijn dit jaar, die maximaal 30 man in grote zalen mochten toelaten, met de modernste luchtverversingssystemen, op meters afstand van elkaar, begeleid door vrijwilligers/ medewerkers en al vanaf begin oktober zelfs geen snickers of een glas cola in het gebouw maar aan de bezoekers mochten verkopen.

  Dan snap je waarom dit mis is. Bedenk ook eens even dat we toch echt een lockdown hebben gehad verleden week, met een goede reden, want kijk naar de recente cijfers, waarin zelfs winkeliers die probeerde essentieel te zijn, dicht moesten. Hoe kan je dan bedenken dat een plek die als “uitje” te boek staat open kan zijn? Ik neem dus aan dat deze ondernemer een bekeuring van tienduizenden euro’s heeft gehad? Een bedrag dat gestort kan worden in een soort solidariteitsfonds voor kleine ondernemers die wel dicht zijn?

  Ik neem aan dat de Vechtse Banen alleen nog maar open is voor sporters op hoog niveau die individueel of met een uitzonderingspositie in groepen trainen. Dat is wel een verschil, maar dat weet ik dus niet.

 10. Zuilen 030

  Goed om te sluiten, maar, zoals hierboven al opgemerkt; bij de Vechtse Banen in Overvecht schaatsen hele pelotons achter elkaar aan, juist de inconsequentie in de maatregelen werkt de ondernemers die iets willen proberen in de hand, neem de Makro; open en alles verkrijgbaar, tot het te druk wordt en Ferdje er schande van spreekt, als het kabinet duidelijke maatregelen neemt is het duidelijk waar de grenzen liggen. Maar als ik zo hier en daar hoor wat er met de kerst gaat gebeuren met aantallen mensen bij elkaar, houdt ik mijn hart vast, moedeloos wordt je ervan.

 11. Pee

  Dat de zorg het niet aan kan komt mede door het afbreken van de zorg door rutte.
  Na de eerste lockdown is er wederom niets gedaan om in een tweede lockdown de druk van de zorg te halen.
  Ik denk niet dat het de bedoeling was van De Fabrique
  Om mensen in gevaar te brengen.
  Maatregelen moeten genomen worden door iedereen maar men maakt iedere keer uitzonderingen ,wat de 1 mag is verboden voor de ander.
  Dus hoort vechtsebanen Ook dicht te zijn zo simpel is het.

 12. Manuel

  @ Pee
  Een evenementen schaatsbaan is niet te vergelijken met een trainingsbaan, wel zou er niet in groepen getraind mogen worden en niet met veel mensen tegelijk.

  Je eerste punt is volledig niet waar. In de hele wereld loopt men tegen de grenzen aan van de zorg, terwijl het beleid op zorggebied overal compleet anders is. Ziekenhuizen lopen over, omdat mensen adviezen om besmettingen te verminderen en in te perken aan hun laars lappen.

  Daarnaast, je kan wel geld investeren in ziekenhuizen en bedden, wat Nederland ook behoorlijk veel doet, maar dan heb je nog steeds geen artsen, verpleegkundigen en ander specialistisch personeel. Daar gaat jaren overheen, en daar is niet alleen de politiek verantwoordelijk voor. Mensen moeten deze opleidingen wel kiezen.

  Nederland zit qua niveau van de gezondheidszorg bij de toplanden van Europa en de wereld. Zelfs op korte afstand in Europa is zelfs al veel, veel slechter geregeld. Het zorgsysteem kent natuurlijk punten en zaken die beter moeten, maar aangezien je bij de top 5, 7 of 10 van de wereld zit, kan je het ook niet meer zo heel veel beter doen. Ja, je kan ambiëren top 1, 2 of 3 te worden.

 13. Pee

  @Manuel
  Punt 1 daar is het juist mee begonnen,het uitkleden van de zorg.

 14. Manuel

  @ Pee

  Onjuist.

  Landen die betere en slechtere zorg dan Nederland hebben (meer bedden bijv.) lopen uiteindelijk exact tegen dezelfde grenzen van de zorg aan. Alles begint en staat bij het in acht nemen van een bepaald soort (hygïenische) richtlijnen bij een pandemie. Dat voorkomt namelijk dat er besmettingen vallen. Met name op dit punt scoort Nederland zeer slecht en daardoor staat Nederland momenteel verhoudingsgewijs in de top 4 landen met aantallen besmettingen. De veel bekritiseerde VSvA scoort nog lager.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).