Schaatscomplex De Vechtsebanen sluit voorlopig de deuren uit protest tegen coronapas Schaatscomplex De Vechtsebanen sluit voorlopig de deuren uit protest tegen coronapas

Schaatscomplex De Vechtsebanen sluit voorlopig de deuren uit protest tegen coronapas

Schaatscomplex De Vechtsebanen sluit voorlopig de deuren uit protest tegen coronapas
Een van de ijsbanen van De Vechtsebanen
Schaatscomplex De Vechtsebanen in Utrecht heeft besloten voorlopig de deuren te sluiten uit protest tegen de coronapas. De organisatie heeft in een bericht aan de schaatsverenigingen die de baan gebruiken laten weten dat het schaatscomplex tot nader order gesloten is.

Schaatscomplex De Vechtsebanen in Utrecht heeft besloten voorlopig de deuren te sluiten uit protest tegen de coronapas. De organisatie heeft in een bericht aan de schaatsverenigingen die de baan gebruiken laten weten dat het schaatscomplex tot nader order gesloten is.

Het bestuur van de Baanvereniging Utrecht, de organisatie die de verenigingen vertegenwoordigt die De Vechtsebanen gebruiken, is naar eigen zeggen nog in gesprek met de gemeente Utrecht en De Vechtsebanen om te kijken of een ander besluit nog mogelijk is.

Het demissionaire kabinet heeft dinsdagavond tijdens een persconferentie een aanscherping van de coronamaatregelen aangekondigd. Zo werd duidelijk dat het coronatoegangsbewijs per 6 november ook ingevoerd zou moeten worden bij sportlocaties.

Eigenaar van De Vechtsebanen Michael van de Kuit liet eerder al weten niet mee te willen werken aan de coronapas. Van de Kuit noemt ‘de testsamenleving’ een ‘gevaarlijke ontwikkeling’ en zei nog liever de deuren te willen sluiten dan daaraan mee te werken.

Subsidies

De gemeente Utrecht roept inmiddels alle sportorganisaties op om ‘juist op een veilige manier open te blijven’ en de coronatoegangsbewijzen te controleren. “We doen een dringend beroep op alle betrokken partijen om samen met ons eerst de mogelijkheden hiertoe te verkennen in het belang van alle Utrechtse schaatsers en schaatsliefhebbers, recreatief of professioneel en de Utrechtse schaatsverenigingen. Juist in dat belang verstrekken we, onder voorwaarde dat de schaatsbaan openblijft, diverse subsidies. Als de ijsbaan onverhoopt toch dicht gaat, kan dit gevolgen hebben voor deze subsidies”, aldus de gemeente.

37 Reacties

Reageren
 1. Rechter Broekspijp

  Het is kinderlijk eenvoudig voor elke vereniging om de schade op deze vastgoedbaas te verhalen (aan de slag met de claims dus). Het slaat immers nergens op dat de eigenaar van een sportcomplex dit doet, terwijl het de verenigingen zijn die hadden moeten handhaven. Dit is alsof de gemeente zelfstandig alle voetbalvelden sluit omdat men hier tegen is, en de clubs in de kou zet.

  Verder begrijp ik niets van de onderbouwing: de ‘testsamenleving’ bestaat al heel lang, en heeft weinig van doen met het invoeren van de coronapas op sportlocaties. Het klinkt voor mij alsof pandjesbaas Van de Kuit zelf niet gevaccineerd is en het ook vertikt om zich te laten testen, en op deze pompeuze manier de last bij anderen wil neerleggen. Zulke patjepeeërs kunnen we maar beter de stad uit jagen.

 2. Baliekluiver

  Helemaal goed, ik stel voor dat iedereen die om wat voor reden moeite heeft met het handhaven van maatregelen gewoon meteen dicht gaat. Zo kunnen de mensen die nog steeds denken dat er niets aan de hand is vast een beetje wennen aan de aanstaande lockdown tijdens de feestdagen!

 3. FB59

  Tja, of is dit het einde van een niet gezonde onderneming en misschien extra getroffen door de hoge energieprijzen.

 4. Don

  Kunnen we hier de ongevaccineerde corona patienten mooi opvangen. Win win er hoeft niet op de QR code gecontroleerd te worden en we ontlasten de zorg.

 5. Bromsnor

  Bromsnor leest dat wappie De Lange nu landelijk nieuws is.

 6. Martinus

  Lekker dan beetje politiek lopen doen over de hoofden van al die arme kinderen.
  Diep verdriet hier.
  En moet de welwillende 86% van de mensen nu lijdeen om het activisme van een iemand.

 7. Berend

  Ja, je zou een prikkie halen en lekker sporten. Liever doodziek en dan medische zorg en weet ik wat voor nasleep. En als het over je data gaat, zeg ik stoppen met google en apple dan ook. Of niet?

 8. Binnenstadbewoner

  Ah ja dus wel dankbaar 3 ton subsidie van de gemeente in ontvangst nemen, exclusief enorme compensatieregelingen van de Rijksoverheid zoals NOW. TVL etc. dat ook in de tonnen moet lopen, en nu ineens niet mee willen werken? Prima, dan ook direct alle subsidies etc. stopzetten en terugeisen.

 9. Jan

  Een schande is het. Jankverhalen ophangen dat het zo ingewikkeld is. Ga toch weg: je kunt ook toegangsbewijzen controleren, waarom dan geen qr-passen? Desnoods laat je mensen de baan op via de nooduitgang naast de schaatsshop. Maar nee: dichtgooien en al je vaste bezoekers duperen. Echt, geen woorden voor. Dit is politiek bedrijven over de rug van de schaatsers. Als je zo graag politiek bedrijft, koop dan geen ijsbaan, maar investeer in een carrière in Den Haag.

 10. Scherpschutter

  Schitterend! Ze zijn werkelijk als de dood bij de gemeente dat het voorbeeld van deze twee verzetshelden bredere navolging krijgt…Dit bericht is natuurlijk dan ook niet aan de schaatsbaan gericht, maar aan andere subsidieslurpers. Een publieke waarschuwing…

  Een verkapt dreigement zelfs aan alle sportverenigingen. Geparafraseerd; ‘wie dichtgaat krijgt nooit subsidie meer’. Werk mee, houd je mond of anders…Je ruikt de blinde paniek!

  Wel, gemeente, Atlas shrugged. Wie volgt?

 11. J

  Sneu voor al die verenigingen en mensen die daar schaatsen. De dupe van de politieke agenda van één persoon.

 12. Azijnplasser

  Ach, die 85% gevaccineerden met een QR-code laten hem ijs en ijskoud.
  De 15% wappies, daar wordt de KunstIJsman pas warm van.

 13. Speak Up

  Verhuurder pleegt contractbreuk met verenigingen die bij hem huren EN hij houdt zich niet aan de subsidievoorwaarden en dat zonder legitiem argument. Hoop dat gemeente en verenigingen deze bastard sue’en!

 14. Joop

  Gaat hij uit principe dan ook zijn andere panden sluiten, zoals het Gelredome in Arnhem?

 15. J

  @Joop: tuurlijk niet, leuk die principes maar zo veel geld mag het nou ook weer niet kosten. Bovendien is een klagende schaatser een stuk makkelijker te hebben dan de harde kern van Vitesse.

 16. Scherpschutter

  https://www.ad.nl/utrecht/utrechtse-schaatsbaan-niet-open-vanwege-qr-scanplicht-zuur-en-teleurstellend~ae081aad/

  Hier het alleszins redelijke en heldere verweer van de eigenaar. Kun je ook mooi zien hoe deze gemeente achter de schermen in het donker operereert…

 17. Kanaleneilander

  Verhaal van Kuit zit vol gaten. Zoals hierboven al aangegeven, Gelredome gaat ook niet dicht, dus zo principieel is meneer blijkbaar niet. Ik denk dat we de echte reden ergens anders moeten zoeken. Wellicht is het energiecontract opengebroken en de exploitatie daardoor te duur geworden?

 18. isabelle

  Van De Kuit mag van mij nu voor altijd dicht blijven. Dat noemen we inderdaad een win-win.

 19. Ellen

  Geweldig besluit om niet mee te werken aan de tweedeling in onze maatschappij die door dit DEMISSIONAIRE kabinet wordt aangemoedigd mede dmv de niet wetenschappelijk onderbouwde en niet bewezen maatregelen waar onder coronapas!

  Wat een triest dreigement van deze zogenaamde linkse gemeente met PvdA burgemeester.
  Kom op partijen in de gemeenteraad, hoe zit het met jullie kritisch tegengeluid? Kom op voor ALLE Utrechters en doe niet slaafs mee met de tweedeling in onze maatschappij die het kabinet aan het creëren is én ons afhankelijk maakt van een coronatoegangspas die besmettelijk gevaccineerden een vrije toegang geven!

 20. Nina

  Of je wilt niet in oplossingen denken?

  Buitensporten mogen zonder QR-code controle voor alle leeftijden.

  – De buitenbaan kan open blijven.
  – Binnenbaan dicht.
  – Cafetaria, kleedruimte, verhuur, toiletten dicht.
  – In de wandelcorridor geldt een mondkapjesplicht.

 21. Erwin

  Gaat het weer een beetje @ellen?
  Ik maak me oprecht zorgen als ik dit soort comments lees

 22. JdV

  Oke. Dus die banen gaan dicht. Gemeente, u zoekt nog locaties voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen? Ik geloof dat er zojuist een hele mooie locatie beschikbaar is gekomen.

 23. R.Bakker

  Maar dan ook niet over een paar maanden bij de gemeente aankomen voor financiele steun.

 24. Ton

  Atlas shrugged ??
  Vind je dat niet een beetje potsierlijk ?
  De wereld wordt gedragen door mensen die iets produceren.
  Niet door mensen die alleen geld kunnen tellen.
  Waarschijnlijk kan Van der Kuit niet eens zijn eigen brood bakken.
  Als hij morgen zou verongelukken (wat ik hem zeker niet toewens!) kan die ijsbaan overmorgen toch gewoon open.
  Als Van der Kuit overmorgen zelf de ijsmachine moet bedienen is het waarschijnlijk heel snel afgelopen met de ijsbaan.

 25. Utrechtvoorutrecht

  Wat een hypocrisie. Áls deze Quote500-meneer een punt had willen maken, had hij alle middelen om dat te doen. Toch kiest hij ervoor om alléén die ene toko dicht te gooien waar het geld (subsidie, verhuur maar minder operationele kosten) oplevert. En dan ben je een volksheld? Typetje Sywert. Nederland heeft een beetje veel van dit soort types. Maar ja, zolang er genoeg mensen de “nobele boodschap” slikken als koek, kan het.

  @Ellen, ik ben ook tegen een tweedeling. Om mijn punt kracht bij te zetten, heb ik als gevaccineerde besloten om niet meer om het terras te gaan zitten als het koud is en regent. Solidair met de ongevaccineerden. Omdat ik dus een échte volksheld ben, kunt u me financieel steunen in mijn nobele strijd.

 26. Ted Danson

  Zeer mooi gezegd Ton.

  @Scherpschutter: “Wie volgt?” Niemand. Krekelgeluiden. ‘t Is stil aan de overkant. Geen andere multimiljonairs die willekeurig locaties sluiten om hun onzinpunt te maken. Valt jou dat ook op?

  En wat betreft de subsidie: typisch dat je nu ineens huilie huilie doet over overheidsgeld, als het zo uitkomt.

 27. Anne Marie ten Berge

  Vraag: wat moeten mensen zoals ik die wel gevaccineerd zijn maar geen iPhone en geen ID hebben ?

 28. Scherpschutter

  @Ton

  De vraag is wat die ijsmachineman gaat doen zonder mensen als van der Kuit, Ton…. Verhongeren op de bank is het antwoord. De ijsbaan is ten dode opgeschreven zonder het brein dat alles bedenkt, realiseert en financieert. Personeel is niets anders dan uitvoerders van de wil van de eigenaar.

  You’ll see…Triest voor alle werkelozen die erdoor zullen ontstaan (van der Kuit trekt natuurlijk gewoon de stekker eruit en gelijk heeft hij), maar dat zal de overheid verder worst wezen.

  @Ted Danson

  Ja? Wel, dan ziet u toch het nodige over het hoofd mijnheer. Van leegstaande winkels tot vele stoppende ondernemers en vermogende particulieren die zich terugtrekken uit het economisch verkeer (en Utrecht!); er shruggen een heleboel Atlassen op het moment.

  Dan heb je het over subsidie. Waar heb je het over? De enige subsidie die deze ijsbaan ooit kreeg was vorig jaar toen de overheid besloot de economie om zeep te helpen…Voor de rest krijgt deze ijsbaan alleen een afgesproken compensatie. Toen deze held van een ondernemer de failliete ijsbaan redde in 2005 met miljoenen eigen geld en een berg tijd was de erfpacht namelijk 15.000 Euro per jaar. In 2020 zou de erfpacht stijgen naar 240.000(!) Euro per jaar, maar “geen zorgen mijnheer”, zo beloofde de gemeente, “we compenseren u het volledige verschil…”. Geen subsidie dus. Compensatie!

  En nu noemt de gemeente deze compensatie ineens ‘subsidie’ en dreigt ze publiek de afgesproken compensatie in te trekken, hetgeen natuurlijk afpersing is en (meer dan vermoedelijk) contractbreuk vormt, waarmee ook deze ondernemer leert wat intussen duizenden ondernemers in Utrecht hebben geleerd; de Gemeente Utrecht is een volstrekt onbetrouwbare en ronduit bedrieglijke ‘partner’ om mee samen te werken die werkelijk geen enkele fatsoensgrens respecteert.

 29. Speak Up

  @ Anne Marie

  Je kan gewoon een QR-code uitprinten via je digi-d.

  En: hoe kan je geen id hebben? Je bent namelijk wettelijk verplicht om of een ID, of een paspoort of een rijbewijs bij je te hebben. Niet zodat je de ID altijd zomaar moet laten zien, maar voor als je zelf slachtoffer bent van een een ongeluk, zelf verdacht wordt van een misdrijf of bijv. getuige bent van een ongeval of misdrijf., Zo wordt het duidelijk wie je bent.

  En bij je vaccinatie heb je jezelf toch ook moeten identificeren?

 30. Utrechtvoorutrecht

  @SS wat een kinderachtig geneuzel met woorden. En de erfpacht van 240k vindt u niet marktconform?

  @Anne Marie Printen en ID aanschaffen, zoals u weet. Voor dat laatste betreft: die had u al moeten kunnen laten zien als het u gevraagd werd. (Wát? Politiestaat! Privacyschending!)

 31. Scherpschutter

  @Speak Up

  “En: hoe kan je geen id hebben? Je bent namelijk wettelijk verplicht om of een ID, of een paspoort of een rijbewijs bij je te hebben.”

  Dit is nou al de zoveelste keer dat u klinklare nonsens zie debiteren. Checkt u nu werkelijk nooit iets voordat u wat roept? Je bent totaal niet verplicht om een ID op zak te hebben. Er bestaat louter een zogeheten toonplicht…

  @Utrechtvoorutrecht

  Daar gaat het niet om. Waar het om gaat is dat de gemeente een afspraak misbruikt. Op vrij schandalige wijze, als ik dat eraan toe zou mogen voegen.

 32. Utrechtvoorutrecht

  @SS En de gemeente stelt geen voorwaarden aan de subsidie? Bijvoorbeeld het mogelijk maken van ijsspoten, bijvoorbeeld. Dit is, zelfs voor u, niveautje ja-maar-hij-begon.

 33. Ted Danson

  @Scherpschutter dan noem je het geen subsidie, mij een biet. Het is de hand ophouden, niets meer of minder dan dat. Dat jij die steenrijke zuiger, die niets anders wil dan geld verdienen, tot held verheft maakt jou dan weer uniek. Als deze vastgoedmagnaat er een duppie rijker van kan worden laat hij z’n kinderen nog verhongeren, laten we dat wel samen vaststellen.

 34. Toine Goossens

  @Ellen,

  Alleen vaccin weigeraars zijn verantwoordelijk voor de tweedeling in de samenleving. Zij stellen in hun zelfzucht louter en alleen de integriteit van hun eigen lichaam op de voorgrond. De integriteit van het lichaam van zieken, zwakken en kwetsbaren interesseert hen geen zier. Die blijven langer ziek, gaan dood, omdat de ziekenhuizen geen capaciteit meer hebben. Wat een verschrikkelijk eenzijdig standpunt houdt u er op na.

  Toon liefde voor uw naasten en kom tot inkeer.

 35. Ton

  @ Anne Marie
  Kan zonder smartphone en zelfs zonder DIGI-D, zonder internet en zonder printer.
  Als u het juiste telefoonnummer belt print de rijksoverheid uw QR-code voor u en stuurt die netjes per post toe.

 36. Speak Up

  @Misflardenroeptoetert

  Altijd leuk, dat selectief shoppen uit zinnen. Je leest zeker niet wat ik na de punt typte, maar bij dezen: “Niet zodat je de ID altijd zomaar moet laten zien, maar voor als je zelf slachtoffer bent van een een ongeluk, zelf verdacht wordt van een misdrijf of bijv. getuige bent van een ongeval of misdrijf., Zo wordt het duidelijk wie je bent.”

  Aangezien je deze zogenaamde toonplicht hebt (bij goede redenen), moet je dat ID dus bij je dragen. Als je hem moet laten zien en je hebt hem niet bij je, ben je wellicht in overtreding.

  Je hebt trouwens helemaal niet zomaar toonplicht van je ID. Er moet een goede reden voor zijn, dan laat je hem zien. De overheid stelt die voorwaarden. Precies waar een overheid ook voor zou moeten zijn.

  Als je al de wijsneus gaat loop uithangen, doe het dan goed. Nu ben je WEER desinformatie aan het verspreiden.

 37. Scherpschutter

  @Speak-Up

  Allemachtig…Je weet niet eens wat de toonplicht inhoudt. Triest! Zeg dan gewoon niets. Ik begrijp dit niet.

  In ieder geval; ik verspil geval geen tijd meer aan compleet gewauwel van een leek. Kijk maar ff.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).