Schadelijke hoeveelheid lood gevonden in bodem van vier Utrechtse speeltuinen Schadelijke hoeveelheid lood gevonden in bodem van vier Utrechtse speeltuinen

Schadelijke hoeveelheid lood gevonden in bodem van vier Utrechtse speeltuinen

Schadelijke hoeveelheid lood gevonden in bodem van vier Utrechtse speeltuinen
Stockfoto
Bij ten minste vier Utrechtse kinderspeelplaatsen is de bodem dusdanig vervuild met lood dat er deze winter nog moet worden ingegrepen. Bij nog eens 29 speelplaatsen is ook lood in de grond aangetroffen, maar dit hoeft niet direct te worden aangepakt.

Bij ten minste vier Utrechtse kinderspeelplaatsen is de bodem dusdanig vervuild met lood dat er deze winter nog moet worden ingegrepen. Bij nog eens 29 speelplaatsen is ook lood in de grond aangetroffen, maar dit hoeft niet direct te worden aangepakt.

Lood is door de jaren heen voor verschillende doeleinden gebruikt. Onlangs is door de wetenschap aangetoond dat het metaal schadelijker is dan eerder werd gedacht. Vooral voor kinderen kan het gevaarlijk zijn omdat lood van invloed is op de ontwikkeling van de hersenen.

Normen

In 2016 heeft de GGD beleidsnormen voor lood in de bodem opgesteld. De bodemkwaliteit wordt hierbij ingedeeld in drie categorieën: voldoende, matig en onvoldoende. De gemeente Utrecht hanteert deze normen ook.

In het verleden is er in de stad volgens de gemeente al veel gedaan om de hoeveelheid lood in de grond te verminderen. Zo mag het bijvoorbeeld niet meer gebruikt worden in verf en benzine.

“Toch is er nog veel lood in de Utrechtse bodem aanwezig. In vele Utrechtse woonwijken wordt de norm voor voldoende bodemkwaliteit niet op alle plekken gehaald, vooral in de oude wijken in en rond het centrum”, aldus de gemeente.

Speelplaatsen

Omdat lood vooral voor kinderen gevaarlijk kan zijn is er onlangs onderzoek gedaan naar de bodemkwaliteit van Utrechtse speelplaatsen. Hiervoor zijn 100 speeltuinen onder de loep genomen.

Uit dat onderzoek is gebleken dat bij vier speelplaatsen de bodemkwaliteit onvoldoende is. Dit zijn speeltuinen aan het Andreashof, Lagenoord, Monseigneur van de Weteringstraat en Ridderschap.

Beperkte delen

De gemeente zegt daar wel bij dat het op de vier bovengenoemde plekken om ‘niet omvangrijke stroken grond gaat, maar slechts beperkte gedeelten van de speellocaties die snel aangepakt kunnen worden’.

“Omdat de plekken waar het lood is aangetroffen slechts gedeelten van de speellocatie betreffen en het onwaarschijnlijk is dat daar een kind enkele dagen per week elke dag meerdere uren speelt, is de kans dat contact met de grond heeft geleid tot gezondheidsrisico’s erg laag.”

Desalniettemin worden de vier speelplekken deze winter nog aangepakt.  “Er bestaat voldoende financiële reservering om deze locaties aan te pakken.”

Matig

Op 29 plekken met een matige bodemkwaliteit wordt niet direct opgetreden. “De gezondheidsrisico’s zijn hier kleiner dan bij onvoldoende kwaliteit, maar zijn bij langdurig en intensief gebruik niet uit te sluiten. Bij dergelijke kinderspeelplaatsen stelt de GGD dat een onmiddellijke aanpak niet noodzakelijk is, maar dat een ‘natuurlijk moment’, zoals herinrichting vaneen kinderspeelplaats, aangegrepen dient te worden om de bodemkwaliteit te verbeteren.”

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. Henk

    Ik wist niet dat er een speeltuin aan de Monseigneur van de Weteringstraat zit?! Of is dit bij de school daar?

  2. Bentje48

    Hoe komt dat lood daar eigenlijk?

  3. Kadoendra

    @Bentje48

    “Hoe komt dat lood daar eigenlijk?”

    Misschien door een afrekening in het criminele milieu.

  4. RABE

    Het lood zal ook wel door uitlaatgassen van vroeger zijn neergeslagen. Gewoon luchtvervuiling. dat wil wel in de bodem zakken.
    Volgens mij hoef je niet verder te zoeken.

  5. RABE

    Ook een reden om langs een autoweg of spoorweg geen groente en fruit te verbouwen.
    Komt het lood er niet door de wind, dan wel met de regen mee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).