Scheidsrechter (19) krijgt kopstoot en doodsbedreigingen bij voetbalwedstrijd in Utrecht Scheidsrechter (19) krijgt kopstoot en doodsbedreigingen bij voetbalwedstrijd in Utrecht

Scheidsrechter (19) krijgt kopstoot en doodsbedreigingen bij voetbalwedstrijd in Utrecht

Scheidsrechter (19) krijgt kopstoot en doodsbedreigingen bij voetbalwedstrijd in Utrecht
De kopstoot heeft een dikke buil veroorzaakt. Foto: Dion Poelen
De Houtense Dion Poelen had sinds maart 2020 geen amateurwedstrijden meer gefloten, maar kon dit weekend in Utrecht weer het veld op. Die wedstrijd eindigde in een ferme kopstoot tegen zijn hoofd en doodsbedreigingen.

De Houtense Dion Poelen had sinds maart 2020 geen amateurwedstrijden meer gefloten, maar kon dit weekend in Utrecht weer het veld op. Die wedstrijd eindigde in een ferme kopstoot tegen zijn hoofd en doodsbedreigingen.

De pot tussen De Meern O18-1 en Hercules O18-1 verloopt voor het grootste deel zonder problemen, vertelt de 19-jarige scheids. “Het was een goede wedstrijd tussen twee fijne clubs. Ik heb voor beide clubs vaker gefloten. Het zijn grote namen in het amateurvoetbal.”

Maar in de laatste drie minuten slaat de sfeer om. De spelers van de uitploeg, Hercules, maken een doelpunt; het staat dan 0-11. Volgens Poelen volgt er een woordenwisseling op het veld tussen twee van de tegenstanders. “Ik hoorde dat de thuisspelende speler een uitspeler bedreigde. Daarvoor gaf ik een rode kaart. Dat gebeurt wel vaker. Meestal is er geen sprake van fysiek geweld.”

Doodsbedreiging

Deze keer loop het echter anders. Poelen: “Nadat ik de rode kaart gaf, kwam de speler steeds dichterbij. Ik waarschuwde hem dat hij afstand moest houden, maar daar reageerde hij niet op.” Dan geeft de speler van De Meern de scheidsrechter een kopstoot en bedreigt hem met de dood. “Hij zei dat hij mij zou afmaken na de wedstrijd en dat hij mijn k-tanden uit mijn bek zou slaan.”

Dion is merkbaar wat van slag terwijl hij zijn verhaal vertelt, maar hij herpakt zich snel. “Ik ga de komende weken niet fluiten, ik houd even rust. Het is lastig te zeggen wanneer ik weer verder ga als scheidsrechter.” De KNVB heeft contact met Poelen opgenomen. De voetbalbond biedt hem een begeleider aan, die te zijner tijd mee het voetbalveld op gaat.

Aangifte

Ook heeft Poelen aangifte gedaan tegen de speler die hem bedreigde en de kopstoot gaf. “Het feit dat het me niet verbaast dat dit is gebeurd, vind ik schokkend genoeg.” Agressief gedrag komt steeds vaker voor, zegt hij. “Weggooigebaren, schelden en in de uiterste gevallen ook fysiek geweld.”

Volgens de arbiter moet iedereen ingrijpen als een speler zich agressief gedraagt. “Het kan niet alleen van de scheidsrechter komen. Ook de coach, andere spelers en de KNVB moeten ingrijpen. Sommige spelers doen alles om te winnen, maar vernielen daarmee het spel.”

15 Reacties

Reageren
 1. Pee

  Het is toch van de gekke dat er een begeleider nodig is om de scheidsrechter te helpen en bij de eerst volgende wedstrijd mee gaat.
  Sommigen denken dat ze alles maar mogen zeggen en doen in het veld.
  Als je het niet eens bent met de beslissing van de scheidsrechter geef dat jouw geen vrijbrief om deze aan te vallen en te bedreigen.
  2 jaar geleden heeft een scheidsrechter zich zo bedreigt gevoelt tijdens een wedstrijd dat hij van het terrein was gevlucht, dat was volgens mij bij DWSV .
  OP deze manier ga je als scheidsrechter niet graag meer een wedstrijd fluiten .

 2. Speak Up

  Tja, wat let de club en KNVB om deze proleet voor eeuwig en altijd te schorsen?

  Waarom niet eens wat vaker een one-strike en your out mentaliteit? Als je zo’n agressief kort lontje hebt ben je trouwens ook een potentieel gevaar voor de SAMENleving en zou je eigenlijk verplicht de geestelijk gezondheidszorg in gestuurd moeten worden.

  Ben een beetje klaar met het pappen en nathouden gebeuren in Nederland (ondanks dat ik van de zachte sociale school ben). Ik moet iedere dag met de trein reizen en iedere reis (dus 2x per dag) is het raak met agressieve tokkieproleten die treinen vernielen, andere reizigers bedriegen, personeel bedreigen overal een enorme bende van maken, niet sociaal zijn, geen rekening houden met anderen. IEDERE reis dus minstens 1 of 2 van dit soort gevallen. Toeval bestaat, maar niet zoveel toeval. Zeker als er geen vaste patronen in mijn reizen zijn te ontdekken.

  Dit is dat ook nog overdag. Ik wil niet weten hoe het tegenwoordig in de avond in de treinen er aan toe gaat (de nacht nog daargelaten).

 3. Speak Up

  Toevoeging:

  aangezien andere spelers, coach en club niet hebben ingegrepen, schorsen voor een x-aantal wedstrijden en 25 punten in mindering en een reglementaire 25-0 verliespartij.

  Wat een losers trouwens ook, op dat niveau met 11-0 achter staan. Buiten geen beschaving, ook geen voetbalkwaliteiten.

 4. Bro kenplanet

  Best moeilijk om te bepalen waar je je hier het meest aan moet ergeren; voetballen tijdens de pandemie, of de gebruikelijke wijze waarop het spelletje weer serieus uit de klauwen loopt. Misschien wordt het eens tijd om scheidsrechters te bewapenen. En zwaardere straffen invoeren, penalty’s helpt niet.

 5. Realist

  Sterkte voor de scheids. Helaas zal deze relschopper er met een aai over de bol en een foeigesprek vanaf komen.

 6. Voetbalfan

  Gelukkig heeft hij onlangs het spelregelbewijs gehaald….. Nooit meer toelaten op het voetbalveld.

 7. Koel Hoofd

  Werkelijk een totaal gebrek aan opvoeding…

 8. Stuiter

  Wat ik me afvraag: wat is de sanctie voor het team van de dader? Zij zijn het die hun speler op zo’n moment moeten tegenhouden. Ik neem aan dat de speler geroyeerd is en nooit meer lid mag worden van een voetbalvereniging. En ik neem aan dat zijn team voor minstens drie wedstrijden geschorst is.

  Helaas ben ik bang dat het in het echt anders gaat. Het team krijgt geen enkele sanctie en de speler wordt alleen via strafrecht ‘aangepakt’. De knvb moet echt meer doen om scheidsrechters te beschermen. En dat betekent ook: zwaarder straffen. Voor dit soort mensen is geen ruimte bij voetbalverenigingen. Royeren of anders hele vereniging uit alle competities zetten.

 9. Esther

  Tenzij de scheids die man aangeeft. Getuigen genoeg.
  Het verschilt volgens mij sterk per sport(cultuur) hoezeer het uit de klauwen loopt.
  Zou het mannenvoetbal een uitschieter zijn wat fysiek geweld betreft?

 10. Bernhard

  Gelukkig blijft de betreffende (waarschijnlijk keurige) club buiten schot! Zou wat zijn als we gewoon man en paard zouden benoemen en de club ook ter verantwoording werd geroepen.

 11. Berend

  Deze jonge man verdient een lintje!

 12. Wim Verburg

  Zeker knap van de scheids dat hij de speler geen beuk terug verkocht. Maar dan was het natuurlijk een massale vechtpartij geworden…
  Maar waarom mogen spelers, begeleiding en toeschouwers wel de scheidsrechters voor alles uitmaken, maar andersom niet? Waarom zouden spelers een scheidsrechter wel mogen bedreigen en slaan, en andersom niet?
  Zijn de regels van de KNVB (dat spelers elkaar niet mogen bedreigen) te ouderwets en passen ze niet meer in deze tijd? Het is immers toch normaal dat we elkaar bedreigen, elkaar en familie van elkaar de meest erge ziektes toewensen? Dat we elkaar voor rotte vis uitmaken, of we nu een voorbeeldfunctie hebben of niet?
  We moeten in onze maatschappij de politie en ambulancepersoneel beschermen om hun werk te doen in sommige gevallen. Straks dus ook bij voetbalwedstrijden in de jeugd. Want naast de vele talentvolle voetballers lopen er gelukkig ook nog talentvolle scheidsrechters rond, alleen moet blijkbaar het leeftijdsverschil groot genoeg zijn (is dat echt zo)?
  Hopelijk pakken ze dit maatschappelijke probleem eens aan. En wordt dit geval bij de formatiebesprekingen meegenomen. Dan hebben Rutte en Kaag eens een écht onderwerp om over te praten, naast het politieke gekonkel in Den Haag.

 13. RABE

  Flinke straf opleggen. Dit heeft niks meer met sport te maken. Wat een sufferd.
  Ik wens de scheidsrechter heel veel sterkte en hoop dat dit hem niet afschrikt en dat hij toch het veld weer op durft.

 14. Peter

  Raar dat de KNVB het hele team – want niemand greep in kennelijk niet – in ieder geval voorlopig – uit de competitie heeft gehaald tot nader onderzoek duidelijkheid geeft.

 15. Nijntje

  Ach, is er ooit wat veranderd eigenlijk? Toen ik 30 jaar geleden op voetbal zat was het ook geregeld knokken en moest de scheidsrechter ook soms rennen voor zijn leven. Gaat het ooit veranderen? Tsja, kan…als de dader een enorme geldboete krijgt. Vaak is het altijd dezelfde persoon uit het elftal met dat korte lontje…iedereen weet het en die persoon vaak ook. Dus geldboete en schorsing. Nog een keer? Geen mogelijkheid meer om competitie te mogen voetballen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).