Aanslag 24 Oktoberplein in Utrecht; Drie doden, dader aangehouden, dreigingsniveau naar 4 | De Utrechtse Internet Courant Aanslag 24 Oktoberplein in Utrecht; Drie doden, dader aangehouden, dreigingsniveau naar 4 | De Utrechtse Internet Courant

Aanslag 24 Oktoberplein in Utrecht; Drie doden, dader aangehouden, dreigingsniveau naar 4

Aanslag 24 Oktoberplein in Utrecht; Drie doden, dader aangehouden, dreigingsniveau naar 4
Foto: Robert Oosterbroek
Er is een schietincident bij het 24 Oktoberplein in Utrecht geweest. Het is nog onduidelijk wat het motief is geweest van de schutter. De dader was lange tijd voortvluchtig, maar is nu aangehouden. Er zijn drie doden te betreuren en vijf zwaargewonden.

Er is een schietincident bij het 24 Oktoberplein in Utrecht geweest. Het is nog onduidelijk wat het motief is geweest van de schutter. De dader was lange tijd voortvluchtig, maar is nu aangehouden. Er zijn drie doden te betreuren en vijf zwaargewonden.

Een getuige zei net na de aanslag tegen een verslaggever van DUIC: “Een man begon in het wilde weg te schieten. Geen idee of er een aanleiding voor was. Ik heb meerdere gewonden gezien, waaronder in de tram.”

Update 19.30 uur: Dit liveblog wordt gesloten. Bekijk voor het laatste nieuws DUIC.nl.

Update 19.07 uur: De burgemeester zegt mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers, de gewonden en alle mensen die bij het schietincident waren vanochtend. “We houden elkaar vast en steunen degenen die treuren.”

Update 19.00 uur: Het dreigingsniveau is van het hoogste niveau (5) naar beneden geschaald. Het dreigingsniveau is nu weer op 4 – substantieel. Dat is het in de rest van Nederland ook.

Update 18.30 uur: De verdachte is aangehouden aan de Oudenoord.

Update 17.20 uur: Burgemeester Jan van Zanen zei in een statement dat het advies om binnen te blijven was omdat werd gedacht dat op meerdere plekken een schietincident zou hebben voorgedaan. “Dat is niet het geval voor zover we nu weten. Eèn verdachte is in beeld, daar wordt naar gezocht, hij is nog niet binnen. Er zouden ook meerdere verdachten kunnen zijn, dat weten we tot dusverre niet.”

Het advies om binnen te blijven is ingetrokken, maar Utrechters wordt gevraagd alert te blijven.

Update 16.40 uur: Het aantal gewonden is naar beneden bijgesteld. Het gaat om 5 gewonden in plaats van de eerder genoemde 9. Het aantal overledenen is op dit moment onveranderd en staat op 3.

Update 16.35 uur: Het advies om binnen te blijven is opgeheven.

Update 15.40 uur: De auto op de Tichelaarslaan wordt onderzocht en later waarschijnlijk meegenomen voor onderzoek. In een van de naastgelegen woningen wordt ook onderzoek gedaan.

Update 15.15 uur: Net voor het schietincident is aan de Amerikalaan bij een ‘carjacking’ een rode Renault Clio buitgemaakt. Die is later aan de Tichelaarslaan gevonden.

Update 15.00 uur: De burgemeester reageert in een video op de aanslag in Utrecht. Hij zegt dat er 3 doden zijn en 9 gewonden.

Update 14.55 uur: Premier Rutte zegt in een persconferentie dat Nederland is opgeschrikt door een aanslag.

De verdachte zou eerder deze maand voor de rechter hebben gestaan in verband met een verkrachtingszaak.

Update 14.45 uur: Steeds meer gebouwen in Utrecht sluiten de deuren. De scholen in de stad en verschillende bedrijven doen de deuren op slot.

14.25 uur:  De politie heeft beelden vrijgegeven van de verdachte.

13.55 uur: De politie roept mensen op om filmmateriaal van het incident of vlak daarna te delen met de politie via deze link.

Foto: Robert Oosterbroek
Foto: Robert Oosterbroek
Foto: Robert Oosterbroek

Update 13.50 uur: De politie heeft nog altijd een woning bij de Trumanlaan onder schot. Dat duurt al ruim een half uur.

Inmiddels zijn scholen en kinderdagverblijven gesloten

Update 13.32 uur: De gemeente Utrecht, de politie en het OM adviseren iedereen in Utrecht binnen te blijven tot er meer bekend is. “Nieuwe incidenten worden niet uitgesloten. De politie is op dit moment nog op zoek naar de dader.”

Update 13.15 uur: De antiterreureenheid staat klaar om een woning aan de Trumanlaan in Utrecht in te vallen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is gearriveerd.

Een verslaggever meldt dat het AT mensen steeds verder naar achter hebben gesommeerd. Het zou gevaarlijk zijn: “Er kan geschoten worden.”

Update 12.58 uur: Een pand aan de Trumanlaan wordt momenteel onder schot gehouden door leden van het antiterreurteam.

Update 12.38 uur: Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht is tot vanavond 18.00 uur op naar niveau 5, het hoogste dreigingsniveau. De scholen in de omgeving zijn inmiddels op slot.

De dader is nog voortvluchtig en een vervolgaanslag wordt niet uitgesloten. De politie roept op aanwijzingen op te volgen.

Update 12.30 uur: Burgemeester Jan van Zanen geeft een eerste reactie op het incident: “Een afschuwelijk en ingrijpend incident waarbij slachtoffers zijn gevallen. Mijn gedachten gaan uit naar hen en hun naasten. Ik sta in nauw contact met politie en openbaar ministerie. Een eerste driehoek heeft inmiddels plaatsgevonden. De driehoek kan bevestigen dat politie en het openbaar ministerie op dit moment op zoek zijn naar diegene die verantwoordelijk is voor dit incident.” Hij stelt verder dat niets wordt uitgesloten. Ook een terroristische aanslag niet.

Het UMC Utrecht heeft ook zojuist bekend gemaakt het noodhospitaal te openen voor de slachtoffers. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid laat weten de ontwikkelingen te volgen, het Crisisoverleg komt bijeen.

De gemeente Utrecht heeft een telefoonnummer geopend waarnaar mensen kunnen bellen met vragen over het incident: 030 – 286 00 00.

 


3 Reacties

Reageren
  1. Tim

    Dit is erg heftig. Het is hier inderdaad een komen en gaan van hulpdiensten. Zelfs in Park Transwijk is nu een traumahelikopter gelandt. Ik wens iedereen ontzettend veel sterkte en hoop dat ze de daders nog zullen vinden.

  2. Peter

    nl alert op mobiel ? (niks gekregen !)

  3. Noortje

    Waarom wordt er pas een NL alert verstuurd om half 3 naar bewoners? Ik woon op een paar km afstand, en de politie had het over een ‘lock doen’. Nou, niet dus als je geen push bericht krijgt om binnen te blijven. Wat een slechte communicatie

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).