Schilderijen van Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens mogen toch blijven in gemeentehuis Purmerend Schilderijen van Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens mogen toch blijven in gemeentehuis Purmerend

Schilderijen van Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens mogen toch blijven in gemeentehuis Purmerend

Schilderijen van Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens mogen toch blijven in gemeentehuis Purmerend
Enkele van de werken van Jeroen Hermkens
De gemeente Purmerend hoeft de naaktportretten van kunstenaar Jeroen Hermkens in het stadhuis toch niet weg te halen. Dat besloot het lokale college van burgemeester en wethouders woensdag na een ingediende motie.

De gemeente Purmerend hoeft de naaktportretten van kunstenaar Jeroen Hermkens in het stadhuis toch niet weg te halen. Dat besloot het lokale college van burgemeester en wethouders woensdag na een ingediende motie.

Eerder kwamen er klachten over de portretten van de Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens. De litho’s met daarop naakte vrouwen zouden ‘aanstootgevend’ zijn. Hermkens vond de klachten op zijn beurt ‘verbijsterend’, meldt de lokale omroep. “Alle vrijheden waar we voor gevochten hebben, zijn we kwijt.”

Jeroen Hermkens is een bekende kunstenaar uit Utrecht, maar ook ver buiten de stadsgrenzen exposeert hij. Zijn werk was te zien in buitenlandse musea en CNN zond al eens een documentaire over hem uit. In het gemeentehuis van Purmerend ging het deze week mis.

Beemstervrouwen

Om aandacht te vragen voor de fusie van de gemeente Purmerend met Beemster werd een serie van litho’s en tekeningen van Beemstervrouwen van Hermkens opgehangen in het gemeentehuis.

Op een deel van die werken zijn borsten te zien, wat sommige bezoekers aanstootgevend zouden vinden. De gemeente wilde daarom enkele werken weghalen, maar dat stuitte tegen de borst van kunstenaar Hermkens. Hij wilde daarom al zijn kunstwerken weghalen.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Twojays

  In 1822 waren er meer vrijheden.

 2. 19Bentje48

  Terecht, want het moet niet gekker worden met het meewaaien met verkrampte minderheidsinvloeden.

 3. W

  Fantastisch gedaan Jeroen! Gast in Op1, prima!
  Maar onze Utrechtse directeur van de Stadsschouwburg liet een paar jaar geleden ook een ‘naakt’ verwijderen!! Was ook zo onbegrijpelijk.
  De naakten in olieverf destijds van de dames van de bibliotheek Amstelveen waren ook prachtig getroffen!
  Stoere vrouwen hoor die Beemstervrouwen!

 4. Niels Bokhove

  De verpreutsing van Nederland neemt hand over hand toe, terwijl de abri’s e.d. volhangen met bijna blote vrouwen. Maar of ik die portretten nou zo mooi vind…… Ach, dat doet er niet toe.

 5. Van der Steen

  Naakt portretten/schilderijen aanstootgevend???????????????? In welke dystopische samenleving ben ik terecht gekomen????????????? Alsjeblieft zeg.. doe normaal???????

 6. W.

  “maar dat stuitte tegen de borst van kunstenaar Hermkens”, ik moest lachen.

  Mooi nieuws en een verstandig besluit.

 7. Pete

  Laat religie nooooit bepalen wat er in openbaar gebied moet komen

 8. Victoria

  Vertrutting en verpreutsing in de Beemster.
  Bah bah bah, wat een armoe.

 9. Wim

  @ Victoria
  Dat is waar. Maar vlak Utrecht ook niet uit hoor. Wat dacht je van die sufferds van het DIAC die meenden een tepeltje te moeten wegpoetsen op hun muurschildering?

 10. Scherpschutter

  Waarom hangt een gemeente dan ook smakeloze schilderijen van blote tieten op in het openbaar? Waar is dat nou in hemelsnaam nou toch goed voor, anders dan de culturele standaarden nog verder verlagen? Een gemeente heeft burgers snel, efficiënt en goedkoop te dienen. En werkelijk niets anders…

 11. Nina

  Preutsheid mag er uiteraard ook zijn.

 12. van der Aa

  JA NATUURLIJK !! 2022 het word steeds gekker in preuts land

 13. kunstenAar

  ik ben blij dat ze daar hangen mijn modellen zijn mooier of kan ik beter schilderen?

 14. Moniek

  Kijkkijk, gemankeerde kunstkenner schiet mis.

 15. W

  Lekker laten hangen… alles!

 16. Katja

  Schildert hij 4 vrouwen die allemaal een andere afkomst hebben, is het wéér niet goed !?

 17. Stuurvrouwtje aan wal

  “Alle vrijheden waar we voor gevochten hebben, zijn we kwijt.”

  Stuurvrouwtje vindt dit een sterk staaltje dramatiek 🙂

 18. Zonnewende

  Ik ben zeker niet preuts en al helemaal niet religieus.
  Maar naakt in een stadhuis hoeft van mij nou ook weer niet persé.

  Daarbij pleit ik ervoor om pas weer vrouwelijk naakt op te hangen als we net zoveel mannelijk naakt ophangen. Zowel in reclames als kunst 🙂

  Want op de een of andere manier zijn het toch vooral vrouwen die naakt afgebeeld worden… je ziet bijna nergens piemels 🙂

 19. Moniek

  Gaat uw gang, Zonnewende. Geen bezwaar tegen mannelijke naaktmodellen. Ik ben benieuwd wat we dán weer voor commentaar hier krijgen over de culturele standaarden van een cultuurpaus.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).