School die mogelijk banden heeft met terreurgroep ook actief in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant School die mogelijk banden heeft met terreurgroep ook actief in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

School die mogelijk banden heeft met terreurgroep ook actief in Utrecht

School die mogelijk banden heeft met terreurgroep ook actief in Utrecht
De islamitische middelbare school Cornelius Haga Lyceum uit Amsterdam heeft vorige maand een informatieavond georganiseerd in Utrecht om ouders te interesseren voor de school. Deze school wordt door de AIVD en Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid in de gaten gehouden omdat ‘richtinggevende personen’ binnen de onderwijsinstelling mogelijk banden onderhielden met terroristische organisaties.

De islamitische middelbare school Cornelius Haga Lyceum uit Amsterdam heeft vorige maand een informatieavond georganiseerd in Utrecht om ouders te interesseren voor de school. Deze school wordt door de AIVD en Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid in de gaten gehouden omdat ‘richtinggevende personen’ binnen de onderwijsinstelling mogelijk banden onderhielden met terroristische organisaties.

De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) heeft donderdag de gemeente Amsterdam gewaarschuwd voor de school. Medewerkers van het Cornelius Haga Lyceum zouden banden hebben (gehad) met een terroristische organisatie. De gemeente Amsterdam liet daarop weten: “Het college vindt het signaal onacceptabel dat jonge leerlingen structureel worden beïnvloed door ‘richtinggevende personen’ die sinds 2000 in een radicale omgeving verkeren en tussen 2009 en 2012 banden zouden hebben onderhouden met een terroristische organisatie.”

De organisatie waarover gesproken is het Kaukasus Emiraat. Deze groep is onder meer verantwoordelijk voor aanslagen zoals die in de metro in Moskou in 2010. De beweringen die door de NCTV zijn gedaan worden overigens volledig ontkend door de school in kwestie.

Ook in Utrecht

De zorgen van de NCTV en de gemeente Amsterdam is wel de reden dat ook de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en wethouder Anke Klein donderdagavond aan de bel trekken en de gemeenteraad informeren via een brief. Het blijkt namelijk dat de school zich mogelijk ook in Utrecht wil vestigen.

Uit de brief van de Utrechtse burgemeester en wethouder: “Op 22 februari jl. heeft het Cornelius Haga Lyceum een informatieavond georganiseerd in Utrecht om ouders te interesseren voor de school. Tijdens deze avond hebben vertegenwoordigers van de school aangegeven zich mogelijk te willen vestigen in Utrecht en kwam tevens het plan aan de orde om vanaf komend schooljaar vervoer vanuit Utrecht naar de school in Amsterdam te organiseren.”

Uit de brief blijkt ook dat er nog geen aanvraag bekend is van de school om zich ook daadwerkelijk in Utrecht te vestigen. Toch maken Van Zanen en Klein zich wel zorgen over het beeld dat wordt geschetst: “Wij hechten er aan dat ouders bij het maken van de schoolkeuze voor hun kinderen over deze informatie beschikken, ook in de huidige situatie waarin er nog geen vestiging van deze school in Utrecht is maar waarbij wel de mogelijkheid bestaat dat kinderen uit Utrecht zich bij het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam inschrijven.”

Het is op dit moment niet duidelijk of en in welke vorm de gehouden informatieavond in Utrecht een vervolg krijgt. Van Zanen en Klein: “Gegeven de zorgelijke signalen die naar buiten gekomen zijn over deze school, leek het ons goed u hierover te informeren. Wij volgen de ontwikkelingen, samen met veiligheidspartners en G4 op de voet.”

‘Boekje te buiten’

Het Cornelius Haga Lyceum vindt dat de NCTV, de AIVD en de burgemeester van Amsterdam hun boekje te buiten zijn gegaan met de manier van communiceren over de school. Het Cornelius Haga Lyceum: “In geval van dreigingen zouden zij professionele stappen moeten hebben ondernomen. Zij kozen er echter voor de media op te zoeken en openlijk te benadrukken dat leerlingen zich (toevallig tijdens deze inschrijfperiode) op andere scholen zouden moeten inschrijven. Dat nemen we de genoemde instanties en personen zeer kwalijk.

De gemeente Amsterdam meent ondertussen dat de school een drastische koerswijziging nodig heeft, maar heeft er geen vertrouwen in dat zo’n wijziging zal plaatsvinden onder het huidige bestuur. De gemeente Amsterdam verzoekt het bestuur daarom dringend om op te stappen. “Het college eist dat de Onderwijsinspectie ongestoord onderzoek kan doen op de school. Woensdag 6 maart nog werd hen het werk onmogelijk gemaakt. Het college legt een moratorium op alle mogelijke gemeentelijke subsidies en verzoeken voor nieuwe huisvesting op. Verder zijn de bevoegdheden van de gemeente beperkt. Zo kan ze de school niet sluiten. Eerdere pogingen om te verhinderen dat de school zich oprichtte, zijn niet gelukt.”

 

4 Reacties

Reageren
 1. trebor

  Natuurlijk wat naief om te denken dat er neutraal en volgens Europese normen les gegeven wordt .Nee!! Natuurlijk niet maar we laten het gewoon gebeuren. Omdat onze wet dat toestaat

 2. bee

  @trebor

  er zijn er genoeg die zo naïef zijn maar ook deze naïevelingen hadden ondertussen ook wel kunnen horen en zien dat het toch even iets anders in elkaar steekt,maar dan moeten ze het ook nog eens willen zien.
  door die mensen kan er geen maatregelen genomen worden want dan gooien ze het weer op discriminatie.
  en waarom een moslimschool en niet op een gewone school ?
  niet moeilijk over doen en sluiten die handel ze hebben en krijgen al teveel naar mijn zin.

 3. berend

  onderwijs hoort neutraal te zijn, geloven doe je thuis

 4. Piet

  Alle basisscholen openbaar, geloof practiseer je maar thuis. Maar zolang er een CDA in het centrum van de macht zit zal dit nooit veranderen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).