Schooljaar in Utrecht begonnen met groot lerarentekort; mogelijk weer online onderwijs Schooljaar in Utrecht begonnen met groot lerarentekort; mogelijk weer online onderwijs

Schooljaar in Utrecht begonnen met groot lerarentekort; mogelijk weer online onderwijs

Schooljaar in Utrecht begonnen met groot lerarentekort; mogelijk weer online onderwijs
Het lerarentekort in Utrecht was bij de start van het nieuwe schooljaar groot. Alleen al in Utrecht was er bij de start na de zomervakantie een tekort van 40 tot 45 fulltimers en dat kan ertoe leiden dat basisscholen gedwongen worden om leerlingen te verdelen of over te schakelen op online onderwijs. Wethouders van de vier grote steden en Almere zijn met de minister in gesprek over een nieuwe, intensieve aanpak van het lerarentekort in het basisonderwijs. 

Het lerarentekort in Utrecht was bij de start van het nieuwe schooljaar groot. Alleen al in Utrecht was er bij de start na de zomervakantie een tekort van 40 tot 45 fulltimers en dat kan ertoe leiden dat basisscholen gedwongen worden om leerlingen te verdelen of over te schakelen op online onderwijs. Wethouders van de vier grote steden en Almere zijn met de minister in gesprek over een nieuwe, intensieve aanpak van het lerarentekort in het basisonderwijs. 

Het basisonderwijs in de stad komt zowel leerkrachten tekort, als schoolleiders en mensen voor de ondersteunende functies. In vergelijking met vorig jaar staat het er slechter voor, toen ging het schooljaar van start met net voldoende bezetting. Dat is nu dus niet gelukt.

Als het scholen niet lukt om met een volledige bezetting te starten, kan dat ertoe leiden dat ze gedwongen worden om terug te vallen op het verdelen van leerlingen of online onderwijs. “Dat is na periodes van lockdown voor veel leerlingen risicovol. Zonder voldoende personeel komen de kwaliteit van onderwijs en het creëren van gelijke kansen voor ieder kind direct onder druk te staan”, aldus wethouder Anke Klein in een brief aan de gemeenteraad.

Oorzaken

Volgens de gemeente zijn er verschillende oorzaken voor het lerarentekort in de stad. Zo is het voor leraren die nieuw in de stad zijn lastig om een betaalbare woning te vinden en verdienen leraren in het basisonderwijs en speciaal onderwijs minder dan leraren in andere sectoren.

Ook de introductie van het ‘Nationaal Programma Onderwijs’ speelt mee in het tekort. Het ministerie heeft binnen dat programma geld uitgetrokken om coronavertragingen aan te pakken. De uitvoering van het programma begon begin dit jaar en zorgde deze zomer voor een snelle groei van de werkgelegenheid in onderwijssectoren en andere sectoren waarbinnen gewerkt wordt met jeugd. 

Voor het zomerreces ontstonden veel vacatures, waardoor volgens de gemeente op het laatste moment veel verschuivingen zijn geweest. Scholen zouden ook niet voldoende personeel hebben om het Nationaal Programma Onderwijs uit te voeren.

Aanpak en investeringen

De wethouders van de vier grote steden en Almere gaan in gesprek met de minister over een samenhangende, intensieve aanpak en ‘structurele investeringen die nodig zijn om om het tij te keren en kinderen alle ontwikkelkansen te kunnen blijven bieden die zij verdienen’.

De gemeente en schoolbesturen werken ook nog samen aan de uitvoering van het programma Utrecht Leert, waarmee de personeelstekorten ook moeten worden teruggedrongen.

15 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Wellicht eens wat minder geld uitgeven aan zonnepanelen, andere groene onzin, diversiteitsgeneuzel, regenboogfietspaden, kunstonzinnigheden, managementlagen en wat meer geld aan leraren bieden? Het is maar een idee….

    Wat mij betreft privatiseren we het onderwijs volledig. De toekomst van onze kinderen is niet in veilige handen bij de overheid. De wethouder, van ‘onderwijspartij’ D66 nog wel (proest) is in ieder geval de controle totaal kwijt.

  2. Realist

    Alle progressieve denkers zijn even vergeten dat alles wat er weer eens bedacht en voorgeschreven wordt ook uitgevoerd dient te worden. En ‘ineens’ blijkt dat we een ernstig tekort hebben. Dit zou geen verassing moeten zijn, we zijn al jaren aan het schaven in het onderwijs waardoor de uitvoering niet meer aantrekkelijk is. Teveel bureaucratie, veel overhead, laag loon, mentaal zwaar werk. Het is niet aantrekkelijk genoeg en dus wil niemand het doen. Hetzelfde geldt overigens voor de zorg en de veiligheidssector, we zijn compleet de weg kwijt.

  3. Theo

    Wat is toch dat ‘creëren van gelijke kansen voor ieder kind’ als doel van het onderwijs?
    Ik weet werkelijk niet wat ik me daarbij moet voorstellen.

  4. Moniek

    Privatiseren, Scherpschutter? Daar wordt het onderwijs echt niet goedkoper van en zo blijft er nóg minder geld over voor dingen die het leven een stukje aardiger maken.

  5. Scherpschutter

    @Moniek

    Ik stel voor dat u eerst eens gaat uitrekenen wat de overheid momenteel per leerling per jaar uitgeeft aan dit afgrijselijk slechte onderwijs, en dat u -nadat u bent bijgekomen van de schrik- zich nog even meldt met de nederige excuses dat u voortaan beter uw huiswerk zult doen alvorens u compleet uit de lucht gegrepen kreten debiteert, zoals “dat het onderwijs echt niet goedkoper wordt na privatisering”.

    De vraag is namelijk eerder; hoe zou het in hemelsnaam duurder kunnen worden dan dit afschuwelijke staatsonderwijs? Echt, hoe dan?!

  6. Rien

    scherpschutter heeft kennelijk nog niet in de gaten wat er met het milieu aan de hand is. Baudet, bolsonaro en trump ook niet ook niet

  7. Rob H.

    @Realist:

    “Progressieven”? Dit is het resultaat van jarenlang neoliberaal, conservatief en ultrarecht beleid, onder aanvoering van VVD en CDA. De uitholling van alle publieke sectoren. Daar komen we nu van op de koffie.

  8. Bromsnor

    Tja, Bromsnor denkt dat meer betalen voor goede leerkrachten helpt.

  9. Wim Vreeswijk

    Kortom, de kwaliteit van het onderwijs in Utrecht speert achteruit met alle gevolgen van dien ondanks. de jaarlijkse 80-90 miljoen voor jeugdzorg komt er geen moer van het onderwijs terecht in Utrecht. Je zou kunnen beginnen met docenten van buiten Utrecht een (gratis) parkeerkaart te verstrekken. Daarnaast dienen woningen in Utrecht minstens 50% goedkoper te worden.

  10. Koel Hoofd

    @Rob H
    U bent verkeerd geinformeerd.
    De teloorgang van het Nederlands onderwijs (kwaliteit, het onderwijs als werkgever) is al sinds de jaren negentig gaande. Het is voornamelijk een PvdA dingetje. Zoek maar eens op welke ministers er sinds 1989 op onderwijs hebben gezeten en wat ze hebben gedaan om de steeds groter wordende problemen op te lossen.
    De overige politiek stond er bij, keek er naar, en had andere prioriteiten….

  11. Berk

    @Scherpschutter

    https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/financiering-onderwijs/overheidsfinanciering-onderwijs

    8500 euro per voortgezet onderwijs leerling (2018)

    https://www.luzac.nl/kostenoverzicht-aanvragen/#:~:text=Een%20jaar%20naar%20school%20bij,bij%20afwijking%20van%20de%20standaardpakketten.

    tot 35.000 euro per jaar voor een prive school als Luzac.

    Waar baseert u op dat overheidsgefinancierd onderwijs duurder is?

  12. Berk

    @Rob H

    Dat is inderdaad precies wat er aan de hand is.

  13. Speak Up

    Het probleem is dat schoolbesturen vooral flex- en parttime contracten aanbieden en mensen na 2 contracten weer weg laten lopen, terwijl men dus een tekort aan full timers heeft. Wie snapt het nog?

    Zoals altijd is geld (en geldzucht van besturen) hier weer eens de boosdoener. Lang leve de marktwerking! (not)

  14. Esrin W.

    Prachtig toch weer? Zolang iedereen het maar goed blijft vinden mensen, nét zó láng.

  15. Scherpschutter

    @Berk

    Nee, zo simpel bent u niet. Ik weiger het te geloven. Er zit meer in u.

    Dat private scholen nu duurder zijn dan het openbare horroronderwijs lijkt me vrij logisch Berk. De vraag naar privaat onderwijs stijgt gigantisch (liefst doet niemand z’n kinderen publiek onderwijs aan), aanbod is er nauwelijks, concurrentie dus ook niet. Bovendien zit je op een private school niet met 25 man op elkaar gestapeld in melkkoe-lokaal. Kortom, prima verklaarbaar in de huidige situatie. Private scholen kunnen nu vragen wat ze willen, want niets is voor een ouder zo’n horror als je kind’s brein laten verwoesten op een publieke onderwijsinstelling, waar dus nu niet eens leraren meer zijn…

    Je moet dan ook denken als een ondernemer om te zien wat het probleem hier is; 8500,00 Euro (kaal) per leerling per jaar is natuurlijk een be-zo-pen bedrag voor 189 lesdagen per jaar. Dat is potverdorie 45,00 Euro omzet per leerling per dag! Tel uit je winst. 25 leerlingen per klas. Dat is 1145,00 Euro per dag aan omzet per klas….om een ongemotiveerde uitgeknepen leraar die 150 Euro bruto per dag verdient wat wiskunde te laten doceren in een kaal leslokaal…Kan wel uit, Berk! Wat u? Het zou u vast wel lukken om voor 1145 bruto per dag ergens een ruimte te huren en 25 jongetjes en meisjes wat maatschappijleer bij te brengen denk ik zo? Betalen ze hun boeken en lunch ook nog zelf. LOL.

    Publiek onderwijs is gewoon gelegaliseerde roof bij daglicht man! Een corrupte ingekakte luie muffe bende waar het automatisch binnenkomende geld tegen de plinten klotst. Iedere incentive is om de onderwijslat lager te leggen, want hoe meer geslaagden hoe meer geld. Leraren werken voor een schandalige rotfooi (gemiddeld 150 Euro dagloon) voor corrupte volgevroten directies en kan het begrijpelijkerwijs allemaal geen reet meer schelen. De arme gebroken zielen werken alleen om directie en managers te verrijken, die ze tegelijk in ieder opzicht tegenwerken in het leveren van kwaliteit. Het hele publieke onderwijs is werkelijk kasverrot.

    Een private onderwijsinstelling kan dit allemaal vele malen goedkoper en vele malen beter! Dikkere salarissen voor de beste weer tot op het bot gemotiveerde leraren, prestatiebonussen, innovatiebonussen, boeken inbegrepen, luxe klaslokalen, copieuze gratis lunches voor leerlingen, boeiende gastsprekers; stel je toch eens voor wat mogelijk is voor 1145 Euro omzet per dag per lokaal! Een onderwijs stopsportomgeving die draait om presteren en de scherpste geesten kweken. Stel je eens voor hoe ongelofelijk goed onderwijs je daarvoor kunt bieden….door de overheid het onderwijs af te pakken en te privatiseren.

    En draai het vooral ook eens om! Hoeveel goedkoper zou een aanbieder van goedkoop degelijk privaat onderwijs wel niet kunnen zijn? De aanbieder van ‘Ford Focus’ onderwijs. Geen opsmuk niets, gewoon een goed lokaal en goede leraren. Recht toe recht aan. Dat kan voor de helft van wat het nu kost…Leraren die weer hun best doen! Omdat ze ontslagen kunnen worden, omdat ze niet langer worden tegengewerkt door achterlijke nietskunnende managers en gestoorde zakkenvullende linkse directieleden…

    De enige reden dat privaat onderwijs nu zoveel duurder is, is omdat ze kunnen vragen wat ze willen. Letterlijk! Al maken ze het nog 2x zo duur als nu. Niemand met vermogen doet z’n kind de horror van publiek onderwijs aan, met totaal verwoeste breinen als resultaat. Kijk naar wat er tegenwoordig van het HBO afkomt man! Ze kunnen geen heldere gedachte formuleren, geen rekensom maken, geen sollicitatiebrief zonder spelfout schrijven of Groningen op een kaart aanwijzen. Het zijn gehersenspoelde zombies die werkelijk kapot zijn verveeld, en zich uit ellende maar verdrinken in de policor rotzooi die ze gevoed wordt….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).