Schoolkinderen toveren graffitimuur om in een kleurige eyecatcher voor Nieuw-Engeland | De Utrechtse Internet Courant Schoolkinderen toveren graffitimuur om in een kleurige eyecatcher voor Nieuw-Engeland | De Utrechtse Internet Courant

Schoolkinderen toveren graffitimuur om in een kleurige eyecatcher voor Nieuw-Engeland

Schoolkinderen toveren graffitimuur om in een kleurige eyecatcher voor Nieuw-Engeland
Heeft u een idee voor uw buurt, wijk of de stad? En zijn er meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds. Honderden Utrechters kregen hiermee al de kans iets moois neer te zetten. Deze uitgave aandacht voor een fleurig initiatief aan in de Cremertuin in Nieuw-Engeland.

Heeft u een idee voor uw buurt, wijk of de stad? En zijn er meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds. Honderden Utrechters kregen hiermee al de kans iets moois neer te zetten. Deze uitgave aandacht voor een fleurig initiatief aan in de Cremertuin in Nieuw-Engeland.

Vanuit de trein van Utrecht naar Vleuten heb je als passagier mooi zicht op de Cremertuin, een kleine groene oase langs de Cremerstraat in Nieuw-Engeland. Tot voor kort werd dat uitzicht ontsierd door een lelijke, met graffiti bespoten muur. Met steun van het initiatievenfonds hebben de kinderen van groep 6 van basisschool De Catharijnepoort samen met kunstenaars Marij Nielen en Sandra Westgeest daar verandering in gebracht.

De muur was beheerder Serge Calon een doorn in het oog. “We hebben met de Cremertuin een supermooie plek. En dan staat er daar zo’n lelijke muur in het zicht, grauw en onder de graffiti.” Geen fijn gezicht voor de ongeveer honderd leden die de tuin nu heeft. Voor hen is de tuin een plek om even lekker onkruid te wieden, te barbecueën of te ontspannen.

Daarom besloot Serge er wat aan te doen, maar er was onvoldoende geld om de muur aan te pakken. Van de gemeente hoorde hij dat hij, als hij er een buurtproject van zou maken, mogelijk steun van het initiatievenfonds kon krijgen.

Wilde wachters

Dat bracht hem op een idee: groep 5 – inmiddels groep 6 – van basisschool De Catharijnepoort is kind aan huis in de tuin. Als de Wilde Wachters beheren ze een zogeheten ‘tiny forest’, een klein bosje op de tuin. Ze komen regelmatig langs om de hoogte te meten van de jonge boompjes, onkruid te wieden of de biodiversiteit aan insecten te onderzoeken. Wat nou als zij zouden meewerken aan de schildering op de ruim 10 meter brede muur?

De goedkeuring van de eigenaar van de muur en het initiatievenfonds kwam er, waarna kunstenaars Marij Nielen, Sandra Westgeest, Trees Limburg en Marja Muiderman er samen met de kinderen een dag op uittrokken om insecten te vangen. Een taak die de vrouwen op het hart is geschreven, zegt Marij. Zijzelf versiert de muren van Lombok al langer met kunst en Sandra is dol op insecten. De diertjes werden in potjes aandachtig geobserveerd. Marije gaf de kinderen tekenles, zodat ze de dieren op papier konden vereeuwigen. Met die tekeningen sloegen Marij en Sandra aan het tekenen, passen en meten.

Achtentwintig beestjes

De ruim tien meter brede muur werd witgeschilderd en omgetoverd in een landschap voor de achtentwintig insectentekeningen van de kinderen. De tekeningen van fleurige kevers, paars met roodgekleurde lieveheersbeestjes, duizendpoten en ook een aantal fantasiedieren werden uitvergroot en kregen een plekje op de muur. “Verdomd moeilijk”, vond Marij het uitvergroten. De muur werd met de kindertekeningen in de hand geschilderd. “Het is hele gezellige kunst geworden”, vind ze. Serge Calon is tevreden met het resultaat. “Het blijft verbluffend hoe kinderen insecten tekenen. Er zitten heel veel details in en het is heel fantasierijk.”

Na twee weken schilderen is de muur af. “De buurt is een eyecatcher rijker”, zegt Serge Calon. “Het is een extra gift aan de wilde wachters.”

De Wilde Wachters zijn belangrijk voor de tuin, vindt hij. “Die kinderen zijn een doelgroep die vaker mag komen. De gasten van de tuin zijn nu nog vrij wit en hoogopgeleid, onder de kinderen van de Catharijnepoort zit meer variatie in achtergronden. Bovendien nemen ze soms hun ouders mee naar de tuin, waardoor er wat meer balans in de samenstelling van onze bezoekers komt.”


Samen koken met buurtbewoners. Het groenperk in de straat opknappen. Een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk. Mensen zetten zich op allerlei manieren in. Voor en met elkaar, in de buurt, wijk of stad. De gemeente Utrecht waardeert dit soort initiatieven en helpt met een bijdrage uit het Initiatievenfonds.

Vraag ook een bijdrage uit het Initiatievenfonds om uw plan uit te voeren!

Kijk op www.utrecht.nl/initiatievenfonds voor het aanvraagformulier en de voorwaarden.

Heeft u vragen over het Initiatievenfonds? Neem dan contact op met een sociaal makelaar in uw wijk of een medewerker van uw wijkbureau. E-mail: wijken@utrecht.nl. Telefoon: 14030

Dit artikel komt tot stand in samenwerking met de gemeente.


 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).